bułeczki - 9699 przepisów (strona:175/647)

Urywane bułeczki ze słodką kruszonką 162

Dzisiaj zapraszam na urywane bułeczki. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinne śniadanie. Kto ma chęć urwać sobie jedną? Zapraszam!   Składniki na rozczyn: 20 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, np. TOTA Składniki na ciasto: 3 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki masła roztopionego szczypta(...)przesiać do miski, dodać rozczyn, mleko, przestudzone masło, sól, nasiona chia i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Uformować bułeczki i ułożyć je w tortownicy, zostawiając małe odstępy. Odstawić na 30 minut. Kruszonka: W tym czasie przygotować kruszonkę, połączyć wszystkie składniki, do uzyskania sypkiej masy. Całość: Bułeczki posypać kruszonką

Trufelkowo
Bułeczki z pesto 138

Wytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami i przykryć ponownie na około 25 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Podrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min., aż wierz się lekko zrumieni

wyzwania kuchenne
Różne drożdżówki z cytrusową dynią - eksperyment z formą 191

uformować z niego kulę i rozwałkować. Wyciąć małą salaterką krążek. Na jego środek wyłożyć łyżkę masy dyniowej. Krążek naciąć w czterech miejscach, a następnie skleić końce przeciwległych ćwiartek, formując bułeczkę w kształcie róży (patrz zdjęcie). Bułeczkę ułożyć na środku tortownicy. Resztę ciasta podzielić na dwie części.  Każdą z nich ponownie wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości(...)posmarować wodą, a następnie zwinąć prostokąty w rolady. Ułożyć rolady na sklejeniach.  Rolady pokroić na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Krążki z jednej rolady ułożyć wokół bułeczki w tortownicy.  Krążki z drugiej rolady układać: na środku, po prawej stronie i po lewej, a potem znów: środek, po prawo, po lewej i tak do końca keksówki. Drożdżówki

Weekendy w domu i ogrodzie
Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce 198

kanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce do podania: plastry pomidora, korniszonów, czerwonej cebuli plastry pieczonej dyni i buraków liście sałaty pokruszona bryndza owcza bułeczki razowe 1/2 szkl. mąki orkiszowej  razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl. mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 15 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli(...)następnie stopniowo wlewając oliwę zagniatamy ciasto. Powinno się trochę kleić do rąk. Przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Z ciasta formujemy 4 bułeczki dłońmi posmarowanymi oliwą, układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C. Wyrośnięte  bułeczki posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
"Bułeczki twarogowe Mojej Matki" 214

przepis na bułeczki twarogowe ten od Twojej Matki ! -okay! zaraz, jak skończę rozmawiać z P... Składniki: 25 mąki pszennej/pszennej pełnoziarnistej 25 dag twarogu 1jajko 3płaskie łyżeczki proszku pół łyżeczki soli dodatki do wypieku (wybierz ulubione): kminek oliwki wędzona papryka zioła...prowansalskie papryka podsmażona wcześniej cebulka co kto lubi.o. Wykonanie: *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 1. Twaróg ucieramy(...)jajkiem i solą. 2. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia 3. Wrzucamy do michy ulubione dodatki. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia w odległości kilku centymetrów(bułeczki sporo urosną) 6.Piecz 20minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wcinaj póki gorące

U Fiolki
Szybkie brioszki z malinami 539

urok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę pyszne. Kilka bułek mi popękało, ale mój mąż uznał to zaletę twierdząc, że przynajmniej widać co jest w środku Oboje nie lubimy kiedy bułki drożdżowe kupione(...)kilka malin (nie żałowałam sobie ). Ciasto sklejamy (podobnie jak na pierogi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do dołu). Sklejanie bułki – krok po kroku Bułeczki przygotowane do pieczenia Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 stopniach około 30 min (piekłam na dwa razy: 8 sztuk w dużej blasze oraz 7 w tortownicy

Relaxtime
Drozdzowe slimaczki z powalajacym nadzieniem daktylowo - pistacjowym czyli Slodki Czwartek odc.138 181

Czasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem weekend może ktoś z Was je upiecze? Pierwotna receptura pochodzi z magazynu KUCHNIA 09/2017. Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym ciasto: 125 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego(...)daktylowa a następnie zwijamy ciasno w roladę. Ciasto tniemy na grube plastry (ok 15 szt.), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je ślimakiem do góry. Każdą bułeczkę smarujemy masa cynamonową. Bułeczki pieczemy ok 12-15 minut w nagrzanym piekarniku. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pampuchy, czyli kluski na parze 332

Zaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła „nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało(...)się, że chodzi o pampuchy. Ale jakoś rozeszło się po kościach, do wczoraj, kiedy syn po raz kolejny zażyczył sobie taką pyszną bułeczkę jaką jadł w przedszkolu. Tym razem zrobiłam… był zachwycony i oczywiście wybrał wersję maczaną w domowym dżemie truskawkowym, mi najbardziej smakowały te z serkiem i borówkami. Jakie to dziwne, że zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie

Fitsweet.me
Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii 185

śniadanie ze smakami lata. Taki posiłek jem często, kiedy jestem latem na działce. To dla mnie kwintesencja lata i smak sniadania na trawie. Jednym z moich ulubionych zestawów są bułeczki z pastą jajeczną. Dziś w wersji z hummusem i natką pietruszki. Do tego moje ukochane kwiaty cukinii i śniadanie mistrzów gotowe. Żegnaj, szara środo, witaj smaku lata!   Składniki(...)jogurtu greckiego 100 g hummusu (u mnie opakowanie hummusu pikantnego Profi ) łyżeczka musztardy szczypta soli świeżo mielony pieprz   dodatkowo: 2 kwiaty cukinii lub dyni surowe jajko łyżka masła bułeczka kiełki do dekoracji (opcjonalnie) Przepis na pastę jajeczną z hummusem i kwiatami cukinii:   Jajka na twardo posiekać i wymieszać z natką, jogurtem, hummusem, musztardą, solę i pieprzem. Kwiaty cukinii

Ugotowane pozamiatane
Różyczki kalafiora pod serem z pleśnią i piernikową kruszonką 241

chodaków wychylające się zza rogu. Lubię ten okres, cieszę się jeszcze późno letnimi dobrodziejstwami z polskich pól. Przyszła więc pora na kalafiora :)  Zastanawialiście się kiedyś czym zastąpić magiczną bułeczkę do tego jakże popularnego warzywa? Wyznam szczerze, że jako dziecko nie cierpiałam go za zapach i mdły smak, a potem pokochałam i dla mnie i moich bliskich taka właśnie forma(...)kalafiora, ta z bułeczką, jest tą ulubioną. No cóż, tradycyjnie do bólu ale jak smacznie :) Jeszcze przed urlopem wymyśliłam sposób na bułeczkę inną niż wszystkie!  Piernikową! skusicie się?   Różyczki kalafiora pod serem z pleśnią i kruszonką piernikową 600 g różyczek kalafiora szczypta soli i duży garnek wody 2 pierniczki Katarzynki 30 g masła 60 g sera z niebieska

Dzieje kuchennej Wiewióry
Scandinavian Love Fika, czyli warsztaty o szwedzkich przekąskach z Electrolux i Ikea 173

zaczęliśmy warsztaty mieliśmy przyjemność spróbować gotowanych szwedzkich raków, ponieważ akurat następnego dnia w Szwecji przypadało Święto Raka. Do tego oczywiście schłodzone białe wino ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe z kardamonem Kladdkaka, czyli szybkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną  Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi Roastbeef podany na chrupkim chlebie(...)marynowanymi burakami i BIO kiełkami Hitem warsztatów były oczywiście bułeczki cynamonowe z kardamonem ! Michał uczył nas jak wiązać te klasyczne szwedzkie supełki. Popatrzcie na fotkach jakie mamy skupione miny 😁. Nie muszę Wam chyba mówić jakie zapachem się rozeszły po całym studiu, gdy już wyrośnięte bułeczki włożyliśmy do piekarników ! Oczywiście w trakcie gotowania służył nam niezawodny sprzęt marki Electrolux. Po wspólnym

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe zawijańce z nadzieniem orzechowo - klonowym 149

Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki i wręcz przepadacie za orzechami i smakiem syropu klonowego - musicie upiec te bułeczki :) Są pyszne! Takie powiedziałabym - jesienne :) Mięciutkie drożdżowe ciasto z wyrazistym, słodziutkim i sycącym nadzieniem. To nie może nie posmakować :) Jeśli z różnych powodów nie po drodze Wam z syropem klonowym - spokojnie, drożdżówki udadzą się i bez niego, wystarczy zastąpić(...)właśnie dzięki syropowi są takie pyszne.. ;) Dodam, że na drugi dzień też wspaniale smakują - wilgotne nadzienie sprawia, że dłużej utrzymują świeżość. Bardzo bardzo polecam! Składniki na około 12 bułeczek: 500 g mąki pszennej ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 250 ml letniego mleka 80 g masła 20 g drożdży 50 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko ćwierć

Opowieści z piekarnika
Jagodzianki 213

Opis: Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Idealne na śniadania jak i na słodki podwieczorek. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 6 żółtek 100 g masła 100 g cukru pudru ok. 350 g jagód 1 łyżka mleka Lukier Sposób przygotowania: Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże(...)mniejszych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Na każdy placek nakładamy jagody. Ciasto zlepiamy podobnie jak pierogi. Nadziany placek formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Gotowe jagodzianki polewamy lukrem lub cukrem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ekspresowe bułeczki 189

Szybkie do zrobienia bułeczki...nie potrzeba długiego zagniatania ciasta, a nawet nie potrzeba wyrastania.Uformowane bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika i czekamy aż się upieką. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 0,5 łyżki miodu około  30 dkg  mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie jajko(...)wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól i rozmieszane drożdże. Składniki wyrobić energicznie ręką na gładką jednolitą masę (ok. 7 minut). Podzielić na kawałki i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę,naciąć,  posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut na rumiany kolor. Upie

Moje domowe kucharzenie