Dzisiaj zapraszam na urywane bułeczki. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinne śniadanie. Kto ma chęć urwać sobie jedną? Zapraszam! Składniki na rozczyn: 20 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, np. TOTA Składniki na ciasto: 3 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki masła roztopionego szczypta(...)przesiać do miski, dodać rozczyn, mleko, przestudzone masło, sól, nasiona chia i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Uformować bułeczki i ułożyć je w tortownicy, zostawiając małe odstępy. Odstawić na 30 minut. Kruszonka: W tym czasie przygotować kruszonkę, połączyć wszystkie składniki, do uzyskania sypkiej masy. Całość: Bułeczki posypać kruszonką
TrufelkowoWytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami i przykryć ponownie na około 25 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Podrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min., aż wierz się lekko zrumieni
wyzwania kuchenneuformować z niego kulę i rozwałkować. Wyciąć małą salaterką krążek. Na jego środek wyłożyć łyżkę masy dyniowej. Krążek naciąć w czterech miejscach, a następnie skleić końce przeciwległych ćwiartek, formując bułeczkę w kształcie róży (patrz zdjęcie). Bułeczkę ułożyć na środku tortownicy. Resztę ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich ponownie wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości(...)posmarować wodą, a następnie zwinąć prostokąty w rolady. Ułożyć rolady na sklejeniach. Rolady pokroić na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Krążki z jednej rolady ułożyć wokół bułeczki w tortownicy. Krążki z drugiej rolady układać: na środku, po prawej stronie i po lewej, a potem znów: środek, po prawo, po lewej i tak do końca keksówki. Drożdżówki
Weekendy w domu i ogrodziekanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce do podania: plastry pomidora, korniszonów, czerwonej cebuli plastry pieczonej dyni i buraków liście sałaty pokruszona bryndza owcza bułeczki razowe 1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl. mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 15 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli(...)następnie stopniowo wlewając oliwę zagniatamy ciasto. Powinno się trochę kleić do rąk. Przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Z ciasta formujemy 4 bułeczki dłońmi posmarowanymi oliwą, układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C. Wyrośnięte bułeczki posypujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis na bułeczki twarogowe ten od Twojej Matki ! -okay! zaraz, jak skończę rozmawiać z P... Składniki: 25 mąki pszennej/pszennej pełnoziarnistej 25 dag twarogu 1jajko 3płaskie łyżeczki proszku pół łyżeczki soli dodatki do wypieku (wybierz ulubione): kminek oliwki wędzona papryka zioła...prowansalskie papryka podsmażona wcześniej cebulka co kto lubi.o. Wykonanie: *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 1. Twaróg ucieramy(...)jajkiem i solą. 2. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia 3. Wrzucamy do michy ulubione dodatki. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia w odległości kilku centymetrów(bułeczki sporo urosną) 6.Piecz 20minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wcinaj póki gorące
U Fiolkiurok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę pyszne. Kilka bułek mi popękało, ale mój mąż uznał to zaletę twierdząc, że przynajmniej widać co jest w środku Oboje nie lubimy kiedy bułki drożdżowe kupione(...)kilka malin (nie żałowałam sobie ). Ciasto sklejamy (podobnie jak na pierogi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do dołu). Sklejanie bułki – krok po kroku Bułeczki przygotowane do pieczenia Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 stopniach około 30 min (piekłam na dwa razy: 8 sztuk w dużej blasze oraz 7 w tortownicy
RelaxtimeCzasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem weekend może ktoś z Was je upiecze? Pierwotna receptura pochodzi z magazynu KUCHNIA 09/2017. Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym ciasto: 125 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego(...)daktylowa a następnie zwijamy ciasno w roladę. Ciasto tniemy na grube plastry (ok 15 szt.), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je ślimakiem do góry. Każdą bułeczkę smarujemy masa cynamonową. Bułeczki pieczemy ok 12-15 minut w nagrzanym piekarniku. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej WiewióryZaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła „nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało(...)się, że chodzi o pampuchy. Ale jakoś rozeszło się po kościach, do wczoraj, kiedy syn po raz kolejny zażyczył sobie taką pyszną bułeczkę jaką jadł w przedszkolu. Tym razem zrobiłam… był zachwycony i oczywiście wybrał wersję maczaną w domowym dżemie truskawkowym, mi najbardziej smakowały te z serkiem i borówkami. Jakie to dziwne, że zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie
Fitsweet.meśniadanie ze smakami lata. Taki posiłek jem często, kiedy jestem latem na działce. To dla mnie kwintesencja lata i smak sniadania na trawie. Jednym z moich ulubionych zestawów są bułeczki z pastą jajeczną. Dziś w wersji z hummusem i natką pietruszki. Do tego moje ukochane kwiaty cukinii i śniadanie mistrzów gotowe. Żegnaj, szara środo, witaj smaku lata! Składniki(...)jogurtu greckiego 100 g hummusu (u mnie opakowanie hummusu pikantnego Profi ) łyżeczka musztardy szczypta soli świeżo mielony pieprz dodatkowo: 2 kwiaty cukinii lub dyni surowe jajko łyżka masła bułeczka kiełki do dekoracji (opcjonalnie) Przepis na pastę jajeczną z hummusem i kwiatami cukinii: Jajka na twardo posiekać i wymieszać z natką, jogurtem, hummusem, musztardą, solę i pieprzem. Kwiaty cukinii
Ugotowane pozamiatanechodaków wychylające się zza rogu. Lubię ten okres, cieszę się jeszcze późno letnimi dobrodziejstwami z polskich pól. Przyszła więc pora na kalafiora :) Zastanawialiście się kiedyś czym zastąpić magiczną bułeczkę do tego jakże popularnego warzywa? Wyznam szczerze, że jako dziecko nie cierpiałam go za zapach i mdły smak, a potem pokochałam i dla mnie i moich bliskich taka właśnie forma(...)kalafiora, ta z bułeczką, jest tą ulubioną. No cóż, tradycyjnie do bólu ale jak smacznie :) Jeszcze przed urlopem wymyśliłam sposób na bułeczkę inną niż wszystkie! Piernikową! skusicie się? Różyczki kalafiora pod serem z pleśnią i kruszonką piernikową 600 g różyczek kalafiora szczypta soli i duży garnek wody 2 pierniczki Katarzynki 30 g masła 60 g sera z niebieska
Dzieje kuchennej Wiewióryzaczęliśmy warsztaty mieliśmy przyjemność spróbować gotowanych szwedzkich raków, ponieważ akurat następnego dnia w Szwecji przypadało Święto Raka. Do tego oczywiście schłodzone białe wino ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe z kardamonem Kladdkaka, czyli szybkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi Roastbeef podany na chrupkim chlebie(...)marynowanymi burakami i BIO kiełkami Hitem warsztatów były oczywiście bułeczki cynamonowe z kardamonem ! Michał uczył nas jak wiązać te klasyczne szwedzkie supełki. Popatrzcie na fotkach jakie mamy skupione miny 😁. Nie muszę Wam chyba mówić jakie zapachem się rozeszły po całym studiu, gdy już wyrośnięte bułeczki włożyliśmy do piekarników ! Oczywiście w trakcie gotowania służył nam niezawodny sprzęt marki Electrolux. Po wspólnym
Kulinarne przygody GatityJeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki i wręcz przepadacie za orzechami i smakiem syropu klonowego - musicie upiec te bułeczki :) Są pyszne! Takie powiedziałabym - jesienne :) Mięciutkie drożdżowe ciasto z wyrazistym, słodziutkim i sycącym nadzieniem. To nie może nie posmakować :) Jeśli z różnych powodów nie po drodze Wam z syropem klonowym - spokojnie, drożdżówki udadzą się i bez niego, wystarczy zastąpić(...)właśnie dzięki syropowi są takie pyszne.. ;) Dodam, że na drugi dzień też wspaniale smakują - wilgotne nadzienie sprawia, że dłużej utrzymują świeżość. Bardzo bardzo polecam! Składniki na około 12 bułeczek: 500 g mąki pszennej ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 250 ml letniego mleka 80 g masła 20 g drożdży 50 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko ćwierć
Opowieści z piekarnikaOpis: Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Idealne na śniadania jak i na słodki podwieczorek. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 6 żółtek 100 g masła 100 g cukru pudru ok. 350 g jagód 1 łyżka mleka Lukier Sposób przygotowania: Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże(...)mniejszych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Na każdy placek nakładamy jagody. Ciasto zlepiamy podobnie jak pierogi. Nadziany placek formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Gotowe jagodzianki polewamy lukrem lub cukrem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSzybkie do zrobienia bułeczki...nie potrzeba długiego zagniatania ciasta, a nawet nie potrzeba wyrastania.Uformowane bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika i czekamy aż się upieką. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 0,5 łyżki miodu około 30 dkg mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie jajko(...)wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól i rozmieszane drożdże. Składniki wyrobić energicznie ręką na gładką jednolitą masę (ok. 7 minut). Podzielić na kawałki i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę,naciąć, posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut na rumiany kolor. Upie
Moje domowe kucharzenie