Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, pachnące bułeczki z oczkiem, czyli z dżemem i słodką kruszonką. Idealne na śniadanie w zimne październikowe poranki, polecam!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką na 32 sztuki ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko(...)wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 32 części, formujemy placuszki, o grubości około 0,5 cm. Układamy na blaszce i odstawiamy na około 30 minut, żeby bułeczki podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Gdy już ciasto wyrośnie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem, na środku każdej kładziemy łyżeczkę powideł, posypujemy kruszonką i pieczemy w 170 stopniach C, aż nabiorą
Rozpustne gotowaniejednego placuszka otrzymamy 2 róże. Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki zlepieniem do dołu. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy około(...)minut, czyli do chwili, aż się ładnie, apetycznie zarumienią. Upieczone, przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowaniemaślanego zajączka, niech będzie raz inaczej ;). Ja przygotowałam ciasto z podwójnej ilości składników, z połowy zrobiłam chlebek maślany , a z drugiej części siedem pysznych zajączków. Polecam!!! Składniki na bułeczki zajączki na 7 sztuk: ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 50 g cukru szczypta soli 1 małe(...)odstawiamy blaszkę w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby znów wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 165-170 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, w miejsce oczu i nosa wtykamy rodzynki, a w miejsce wąsów słupki migdałów. Tak przygotowane zajączki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
Rozpustne gotowanieMoja propozycja na rodzinne niedzielne śniadanie - szczególnie jak kot obudzi o 6.00 rano i nie da więcej usnąć, a reszta rodziny jeszcze śpi. Spokojnie można przygotować takie bułeczki, a śpiochów na pewno ruszy z łóżek rozchodzący się po mieszkaniu zapach :) Bułeczki paprykowe Składniki: 300 g mąki pszennej typ 650 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru(...)papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką, żeby ciasto nie obsychało i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam około 20 minut. Bułeczki są przepyszne zaraz po wystygnięciu. Nie dane mi było przekonać się jak smakują, kiedy troszkę poleżą
Kuchenne zapiski Edytyminimalna ilość pieczywa, bez którego nie potrafię i nie chcę się obejść, doszłam do wniosku, że zamiast pompowanego pieczywa sklepowego zafunduję sobie jakieś solidne domowe. Mój wybór padł na bułeczki kminkowe z otrębami, na które przepis znalazłam TUTAJ . Bułeczki wyszły... treściwe, dość zwarte, ciasto nie wyrosło specjalnie, ale kładę to na karb drożdży, ponieważ poprzednie ciasto z ich użyciem też(...)dobrze wyrastać, ale w sumie były bardzo smaczne i na drugi dzień całkiem miękkie. Wypiek jest wart, aby go powtórzyć - i na pewno to zrobię, bo z czterech upieczonych bułeczek udało mi się zjeść zaledwie jedną :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytykolejny przepis z książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Podobnie jak podczas pieczenia miniaturowych kajzerek , również musiałam zwiększyć ilość płynu. Bułeczki niezwykle aromatyczne, oprócz masła nie potrzebują właściwie żadnych innych dodatków. Nie trzeba ich kroić, wystarczy rozerwać palcami i nabrać kawałkiem troszkę miękkiego masła. Podczas zażerania się ciepłymi bułeczkami przemknęła mi myśl, że fajnie byłoby uraczyć nimi
Kuchenne zapiski EdytyDrożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, lukier i kształt bułeczek to już mój własny pomysł. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyPyszne, mięciutkie, ale chrupiące bułeczki z ziołami. Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, jednak dostosowałam go do swoich możliwości i właściwości kuchni. Zasugerowałam się tylko formą tego pieczywa na podanej stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :) 180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej(...)smarujemy oliwą i wkładamy do niego ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułeczki. Odkładamy je na posmarowany oliwą blat, posypujemy lekko mąką i czekamy do ponownego wyrośnięcia (ok. godziny). W tym czasie rozgrzewamy kamień. Gdy bułeczki wyrosną za pomocą szpatułki zdejmujemy
Kuchenna KontrrewolucyaBułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być wszystko takie idealne i ułożone :) zjedliśmy je maczając w dżemie i popijając mlekiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. otrębów pszennych 1/2 szkl. mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju lub oliwy(...)wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka i idealna (każdy kawałek tylko ściskamy w rękach na kształt kuli i odkładamy). Pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło
Kolorowy Przepisownikwprawia w zadumę, kiedy wciąga się ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane na niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem(...)ciepłym miejscu do wyrastania na mniej więcej 50 - 60 minut. Po tym czasie ciasto odgazować przy pomocy uderzenia ręki, chwilę wyrobić i podzielić na równe 10 części. Uformować okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i zostawić w cieple do napuszenia na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym
Plate of JoyZapraszam na przepyszne bułeczki z prażoną cebulką i ziarenkami Słoneczne pola z Ziarenkowa nadają się na śniadanie jak i na kolację :) Składniki : 0,5 kg mąki 1,5 łyżeczki soli 1 szklanka cieplej wody 3 łyżki oliwy 5 dag drożdży 1/2 szklanki prażonej cebulki 3 łyżki ziarenek SŁONECZNE POLA Z ZIARENKOWA Wykonanie(...)dodać cebulkę i ziarenka , jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę , zrobić wałek i odcinać kawałki ciasta tworząc bułeczki . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , na każdej bułeczce zrobić nacięcia nożem ale nie koniecznie, odstawić jeszcze na około 10 minut do podrośnięcia . Piec w temperaturze 180 stopni około
Sama słodycz i szczypta chiliWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne bułeczki z płatkami owsianymi i miodem. Są bardzo puszyste i mięciutkie. Pasują do dżemów, wędlin czy serów. Świeżo upieczone smakują bez żadnych dodatków. Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla, przepisy Pawła Małeckiego”. Książka zawiera dużo świetnych przepisów, które będę stopniowo wykonywać w swojej kuchni. Gorąco zachęcam(...)wypróbowania przepisu na te bułeczki, ponieważ smakują super! Na chwilę obecną to nasz ulubiony przepis na bułki Post Bułeczki owsiane pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeBułeczki "ogony pawia" 12 sztuk SKLADNIKI 300 ml mleka, 9 dag masła, 65 dag mąki typ 550 lub 650, 1 łyżeczka drożdży instant, 1 łyżeczka soli, 4,5 dag cukru, 3 jajka, 9 dag stopionego masła do smarowania .WYKONANIE Do rondelka wlać mleko i podgrzać. Zdjąć z ognia, odlać 120 ml i do reszty dodać pokrojone na małe kawałki masło(...)pół i wsadzić do foremki. Z resztą pasków zrobić dokładnie to samo. Gdy skończy nam się pierwsza partia (6 sztuk) - zrobić dokładnie to samo z odłożonym kawałkiem ciasta. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki posmarować masłem i piec 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz posmarować
w mojej kuchnicukrem) rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce
w mojej kuchniSkładniki na ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki - 1 szklanka ciepłej wody - tymianek - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek - 10g suszonych drożdży Składniki na farsz: - 2 nogi indycze - 2 marchewki - cebula - 100 g sera żółtego - przecier pomidorowy ,lub świeże pomidory zmiksowane - olej - sól, pieprz, tymianek -łyżka masla(...)dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w 200 st. C około 20 minut. Smacznego. Dla tych co mają
w mojej kuchni