obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez
Dzieje kuchennej Wiewióryosóbko moja miła! jm trafiłaś w dziesiątkę z tym schabem! tylko oprócz żurawiny jeszcze boczek, cebula i czosnek zasiedliły tęże roladę :) Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie" i przymierzałam się do niego dobre cztery lata. W końcu w te Święta zamarynowałam, nadziałam i upiekłam. I choć z początku byłam przerażona bo zadymiło mi się mieszkanie to smak zdecydowanie wynagrodził
Dzieje kuchennej Wiewiórywiem gdzie i kiedy :/ Dzisiaj gdy jakoś czas przelatywał mi przez palce były idealne. Zrobione, sfotografowane i zjedzone. filet z dorsza bez skóry i ości wędzony boczek łyżka masła patyczki do szaszłyków Rybę myjemy
Dzieje kuchennej Wiewiórysmakiem oraz prostota wykonania. Jest lżejsza niż klasyczna grochówa ale równie smaczna a może nawet bardziej? Inspiracja to "Kuchnia bez tajemnic" czyli stary segregator. Zupa z soczewicy, na boczku, z żytnimi grzankami 250 g czerwonej soczewicy
Dzieje kuchennej Wiewiórysię nie znudziły i nie przejadły. Tym razem inspirowana gazetkę o grillowaniu dołączona do KUCHNI zrobiłam szaszłyki. Nie były one takie sobie zwyczajne ponabijałam bowiem na szpadki ziemniaki otoczone boczkiem. Szaszłyki z ziemniaków
Dzieje kuchennej WiewióryFarsz : 350 g ugotowanych ziemniaków 300 g serka śmietankowego ( z wiaderka ) 350 g wędzonego boczku ( parzonego ) 1 duża cebula sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku Ciasto : 500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania ok. 300 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Dodatkowo : 1 cebula Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijest potrzebna a i w taką pogodę można zjeść coś bardziej kalorycznego. 11 białych kiełbas 1,3 kg kapusty kiszonej 2 cebule 3 ząbki czosnku 350 g wędzonego ( parzonego ) boczku 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne ) sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czubryca ostra czerwona do smaku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego rosół ( tyle
Ewa w kuchniSmaczny pomysł na wykorzystanie boczku i resztek królika. Bogata jajecznica na śniadanie lub kolację. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniuwielbiam faszerowane mięsa. A że wczoraj była niedziela to przygotowałam naszą ulubioną surówkę z czerwonej kapusty, frytki ( dawno ich nie było ) i właśnie faszerowane piersi z kurczaka w objęciach boczku. Obiadek smaczny i w sumie mało pracy. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPyszna, prosta w przygotowaniu domowa wędlina, która smakiem przewyższa wszystkie kupne wędlinopodobne wyroby :) Składniki: boczek sól pieprz papryka słodka i ostra ziele angielskie liście laurowe Mięso można upiec w całości, ja jednak zawsze dzielę je na mniejsze kawałki, żeby dobrze przeszło aromatem przypraw. Nacieramy je z każdej strony solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką
chwile dla mnieSkładniki : boczek, najlepszy cienki płat mięsa około 1 kg (wtedy zmniejszamy ilość składników zalewy) przyprawy takie jak przy gotowaniu schabu lub karkówki Przygotowanie: Postępujemy tak jak w moim przepisie -(klik) Mięso gotowane w przyprawach - schab Do takiego mięsa wskazany chrzan tarty
Proste Potrawypół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 4 cebule i 20 g boczku Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziePrawie risotto" z kalafiorem i boczkiem Właściwie prawie risotto :) Dlaczego prawie? Bo byłam pewna, że mam w szafce torebkę ryżu odpowiedniego do risotto, a okazało się, że to basmati, który jest pyszny, a plan na kolację miałam konkretny... więc zrobiłam z tym, co miałam. Bo i dlaczego nie? Wyszło pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Ostatnio zresztą
Kraina Tysiąca Smakówkoniec końców wiele do obiadu nie zostawało :-). Tym razem podjadałam tylko odrobinę i w ten oto sposób mogę zaprezentować Wam całkiem fajną sałatkę. Bób, jeszcze lekko chrupiący, podpieczony boczek, jajka, odrobina sera i pomidorów. Bardzo smaczne i pasujące do siebie połączenia smaków. Polecam, póki bób jest na straganach, cieszmy się jego smakiem! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćBotwinki czas jeszcze nie przeminął. Tym razem postanowiłam zrobić risotto i wzbogacić go o dodatek botwiny, mając nadzieję że w połączeniu z boczkiem przemycę ją w tym daniu i moje dwa antybotwinkowe osobniki zjedzą ją bez problemu. I się nie myliłam, zjedli i smakowało i już wiem ze botwinka to idealny dodatek do risotto. A do dania użyłam zamiast masła
Bernika - moj kulinarny pamietnik