boczek - 14002 przepisów (strona:16/934)

Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 184

się je przyrządzać na wiele sposobów;) Najczęściej jednak są to roladki z kurczaka. Tym razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka(...)rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami

Z miłości do słodkości
Surówka kapuściana z boczkiem 232

mnie takim dodatkiem jest na przykład surówka. Jednak, aby jedzenie nie stało się nudne lubię eksperymentować i przyrządzać różne surówki. Tym razem wykorzystałam resztę kapusty włoskiej, słony chrupiący boczek oraz dla kontrastu słodkie suszone owoce. Całość podkreśla ocet i sok jabłkowy oraz aromatyczna natka pietruszki. I pyszna surówka gotowa w kilka minut...  Składniki: 1/4 kapusty włoskiej, łyżka octu jabłkowego(...)łyżeczki cukru, 2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto), 2 łyżki żurawiny, 1/2 pęczka natki pietruszki, 100g wędzonego boczku, sól, pieprz, 2 łyżki soku jabłkowego.   Przygotowanie Kapustę umyć i drobno poszatkować.  Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut.  Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać

Z miłości do słodkości
Risotto z boczkiem i warzywami 220

sera żółtego (starty na tarce o małych oczkach) 5 średnich pieczarek  1/2 cebuli  łyżka masła  1 żółtko  1 łyżka sosu sojowego  20 dag boczku wędzonego pieprz ziołowy, papryka słodka, sos sojowy Wykonanie: Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni lub w woku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż(...)stanie się miękki(ok. 20-25 min). Ryż mieszamy od czasu do czasu, żeby nie przywarł. W międzyczasie kroimy paprykę w paski, pieczarki w talarki, brokuła w różyczki i boczek w duże paski. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem paprykę i pieczarki, po chwili dodajemy brokuła i dusimy do miękkości, po czym dodajemy do ryżu. Na patelni smażymy boczek

Czerwona Porzeczka
Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym 159

Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody   Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano   Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany   Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko(...)lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut.  Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Pieczarki, pora i ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano

Czerwona Porzeczka
Boczek pieczony 64

powiesz na pyszny pieczony boczek, który jest niesamowicie miękki, ma super wypieczoną chrupiącą skórkę, a do tego jest tak pyszny, jak nigdy. Sekretem idealnego boczku jest jego nacięcie i odpowiednie pieczenie, najpierw w dość niskiej temperaturze przez 2 h a później dopiekanie już w wyższej temperaturze, aby uzyskać tę pyszną chrupkość. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display(...)newslettera function ml_webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecane przepisy: Boczek rolowany Schab pieczony Domowy schab dojrzewający Domowa szynka w szynkowarze Domowa biała kiełbasa Domowy baleron Swojska kiełbasa przepis BOCZEK PIECZONY Przygotowanie: 3 h Składniki: – boczek o wadze około

nietylkopasta.pl
Kurczak z Boczkiem w Sosie Śmietanowym 104

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym to idealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Czasem takie proste rozwiązania, mogą smakować naprawdę rewelacyjnie i tak właśnie jest w tym przypadku. Przepis na kurczaka z boczkiem w sosie śmietanowym jest naprawdę prosty, a samo jego przygotowanie zajmuje mało czasu. Wystarczy rozbić kawałki(...)fileta z kurczaka na tradycyjne kotlety, przyprawić, a następnie zwinąć w roladki i owinąć plastrem boczku. Następnie podsmażyć i udusić z dodatkiem sosu. Brzmi banalnie prawda? Bo danie to jest naprawdę bardzo łatwe, a jego smaku nie da się opisać! Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym to potrawa, o której mówi się jeszcze kilka godzin po jej zjedzeniu. Roladki

Przepiski.pl
Szpinakowe kluski leniwe z boczkiem i parmezanem 75

kwaśną śmietaną i cukrem, niekiedy z dekoracją świeżych owoców leśnych. Tym razem kopnięte kluski nabrały zielonego odcienia za sprawą liści szpinaku, na koniec dodano im wytrawnej nuty skwarek z boczku i płatków parmezanu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki leniwe ze szpinakiem i skwarkami z boczku 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)klusek Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 130 kcal Wytrawne kluski leniwe. Szpinakowe kluseczki twarogowe ze skwarkami z boczku i płatkami parmezanu. Coś nowego i pysznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KLUSKI LENIWE 250 g twarogu półtłustego 1/2 szklanki świeżego szpinaku 1 jajko z chowu ekologicznego 70 g mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól i zmielony pieprz DODATKOWO

ProstePesto.pl
Rolady śląskie nadziewane boczkiem i ogórkiem 94

niezwykłe okrąglutkie kluseczki ziemniaczane , które swoją barwę zawdzięczają dodatkowi gotowanego buraka. Całość uzupełnia zarówno smakowo, jak i kolorystycznie czerwona modra kapusta zasmażana . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolady śląskie z boczkiem i ogórkiem kiszonym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Śląska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz.  20 min. Kalorie(...)kcal Tradycyjne rolady śląskie z mięsa wołowego. Roladki nadziewane ogórkiem kiszonym, boczkiem i marchewką duszone w sosie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g wołowiny lub wieprzowiny 2 ogórki kiszone 1 cebula 1 marchewka 40 g boczku parzonego musztarda sarepska, miodowa lub stołowa sól i mielony pieprz, ziarna czarnego pieprzu 50 ml oleju rzepakowego woda do podlewania sosu 1 łyżka mąki

ProstePesto.pl
Pieczony boczek w sosie pietruszkowym 110

Pieczony boczek to proste i szybkie danie, które znajdziesz na stołach Danii. Pieczony boczek z sosem pietruszkowym, czyli „Stegt Flæsk med persillesovs” to Duńskie danie narodowe.  Dla wyjaśnienia jest to potraw wiejska, wywodzącą się z rustykalnej kuchni Duńskiej, datowana na pierwszą połowę lub drugą XVIII wieku, oczywiście smażenie boczku jest znane od bardzo dawna, powiedzmy od bardzo, bardzo dawna(...)już w epoce kamienia ok. 3-4 tysiące lat p.n.e. Dawno prawda 🙂. Wczoraj pokazałem Wam zupę maślaną , która zjada się w upalnie dni, pieczony boczek, to danie, które bardziej pasuje na zimne dni, chociaż, kto nie lubi grilla z pieczonym boczkiem i ziemniaki.  Kończąc, życzę Wam smacznego.  👥 – 4 ⏰ – 60 minut 🇩🇰 – Dania Do zrobienia pieczonego

RafalCook
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 71

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to bardzo swojska i pyszna potrawa. Jest też prosta w przygotowaniu. A kalorie? Oj… od czasu do czasu można tak poszaleć Smok poleca przygotować od razu porcje na 2 dni. Ponieważ drugiego dnia nawet smakuje lepiej, gdy jest bardziej przysmażona i spieczona. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zapiekanka-ziemniaczana-z-boczkiem-250x250.jpg(...)https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zapiekanka-ziemniaczana-z-boczkiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zapiekanka-ziemniaczana-z-boczkiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1kg ziemniak\u00f3w,\r","2 cebule,\r","5 jajek,\r","100g boczku (mo\u017ce by\u0107 pokrojony w plastry lub w kostk\u0119),\r","s\u00f3l, pieprz,\r","przyprawa do ziemniak\u00f3w [opcjonalnie],\r","troch\u0119 mas\u0142a."],"name":"Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem","recipeCategory":"dania

Bardzo Gruby Smok
Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. 170

Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym . Mózg z kalafiora. Pod nazwą mózg kryje się prosty, smaczny i bardzo sycący obiad, który w zasadzie sam się robi Pracy mało, a efekt jest imponujący i dla oka i dla podniebienia. Niektórych może odstraszać nazwa tej potrawy, czyli mózg kalafiorowy, ale środku jest tylko kalafior i mięso mielone, a na wierzchu wspaniała(...)chrupiąca skórka z boczku wędzonego. Coś pysznego! Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Inne nazwy jakie możecie spotkać w Internecie to kalafior faszerowany mięsem mielonym, kalafior z mięsem mielonym, kalafior faszerowany itp. Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym to moje kolejne danie z mięsem mielonym: po mielonych zrazach faszerowanych i mięsnych gniazdkach z pieczarkami należące do tych efektownych. Taki kalafior bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Boczek z grilla 183

Kilka dni temu opublikowaliśmy przepis na boczek pieczony w winie i obiecaliśmy więcej. Słowa więc dotrzymujemy i tym razem boczek przyrządzimy na ogrodowym grillu. Przepis należy do zdecydowanie nieskomplikowanych i na pewno każdy sobie z jego realizacją poradzi, chociaż może to wymagać nieco cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany. Jak to z większością(...)potraw grillowych bywa, pierwszym z kluczy do sukcesu jest marynata. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do boczku wieprzowego przypraw są kminek i tymianek – doskonale do niego pasują, więc jak najbardziej użyjemy ich w sporej ilości. Dodamy także m.in. pieprz oraz ostrą paprykę – trochę pikanterii zrobi zdecydowanie dobrze mięsu, które mimo wszystko jest dość tłuste. Podobnie jak odrobina musztardy – wg przepisu uniwersalna

Kulinarna Pokusa
Smażony karp z pieczarkami i boczkiem 150

Połączenie smażonego karpia z również smażonymi/grillowanymi pieczarkami i boczkiem, a także przybraniem z sałat i cytryny, to w gruncie rzeczy jeden z popularniejszych sposobów na tę rybę. W zależności od wersji różni się on w zasadzie jedynie detalami. Zaletą tej potrawy jest m.in. łatwa dostępność składników i krótki czas wykonania. Wszystko to wcale jednak nie musi oznaczać(...)tworzą ciekawą, dobrze zgraną ze sobą kompozycję. Ja chętnie wracam od czasu do czasu do tej potrawy jako do czegoś po prostu sprawdzonego. Smażony karp z pieczarkami i boczkiem 2014-12-30 14:12:33 Popularne i sprawdzone połączenie smażonego karpia z pieczarkami i boczkiem w towarzystwie przybrania z sałat, pomidorków koktajlowych i kawałków cytryny. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Smarowidło z kaczki, boczku i jabłek czyli rillettes 194

można bez problemu zrobić metodą tradycyjną. Polecam! Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis   składniki 2 nogi kacze 500 g mało tłustego boczku bez skóry i kości , podzielone na 2 części 1 cebula pokrojona w piórka 1 jablko (np Granny Smith) obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w dużą kostke 3  - 4 gałązki(...)tymianku 250 ml bulionu drobiowego 150 ml wytrawnego cydru sól, pieprz przygotowanie rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na dno misy położyć kacze nogi i boczek. Cebulę i jabłka, równomiernie rozłożyć pomiędzy kawałkami mięsa. Dodać tymianek. W rondelku zagotować bulion z cydrem, dodając sporo soli i pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu high

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania