będę mogła zamrozić. Listę aktualizuję co parę dni, jeszcze do końca nie wiem z czym do Was wyskoczę. Ale o czym to ja? A, o łazankach z kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami. W zamrażalniku miałam kawałek boczku, który został mi po ostatnim gotowaniu bigosu. W szafce znalazłam upchnięty głęboko makaron łazanki, o którym zupełnie zapomniałam. W lodówce natomiast miałam(...)świąteczne potrawy. Pfff. Kończę na dziś. Postaram się odezwać do Was jeszcze w tym tygodniu. Baj. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 250 g makaronu łazanki 150 g wędzonego boczku 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 2 małe liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku sól pieprz olej rzepakowy (opcjonalnie) (przepis na 4-5 porcji) Kapustę szatkujemy
KardamonovyNaszą ulubioną wersją naleśników są one podane na słodko, ale coraz częściej przygotowuję je z farszem wytrawnym. Tym razem zrobiłam naleśniki z cukinią i boczkiem wędzonym. Cukinia to warzywo delikatne w smaku, dlatego aby farsz był wyrazisty połączyłam ją z boczkiem wędzonym. Natomiast ser feta dodany do farszu łączy wszystkie jego składniki, czyli sprawia, że farsz jest zwarty. Naleśniki(...)cukinią i boczkiem wędzonym to pomysł na smaczny i sycący obiad czy kolację. Przygotowanie takiego obiadu nie jest zbyt trudne ani pracochłonne, a jeżeli farsz zrobimy dzień wcześniej to reszta pójdzie bardzo szybko. Naleśniki z cukinią i boczkiem wędzonym po zawinięciu możemy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Naleśniki z cukinią i boczkiem
Danka PichciProstota i klasyka, czyli makaron z boczkiem i białym serem. Danie to kojarzy mi się z czasów dzieciństwa. Z pewnością wiele z Was na pewno również kojarzy z młodych lat makaron z boczkiem i serem czy też makaron z samym serem. W obecnych czasach również wracamy do tych prostych dań, które są przepyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie pomysłu(...)szybki i smaczny obiad, makaron z serem i boczkiem będzie idealnym wyborem. Danie to można wyczarować w kilka minut, ze składników, które większość z nas posiada w swojej lodówce. Chrupiący boczek przełamany delikatnym serem to idealne połączenie. Taki makaron z serem i boczkiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i tani obiad. Idealnie sprawdzi się w kryzysowych dniach, kiedy brakuje
Przepiski.plSałatka ziemniaczana z boczkiem , to bardzo sycące danie, które często przygotowuje na kolacje. Nie robię dużo sałatek z dodatkiem ziemniaków, zazwyczaj przygotowuję sałatkę warzywną, sałatkę śledziową albo właśnie jak teraz sałatkę ziemniaczaną z boczkiem . Bardzo lubię jej smak, nie zjadam jej dużo, bo i ziemniaki i boczek mają sporo kalorii. Świetnie nadaje się również do pracy, jeśli chcemy zjeść coś(...)sycącego a nie mamy możliwości odgrzania obiadu w piekarniku czy mikrofalówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem 700 g ziemniaków dowolnej odmiany, jednak najlepsze będą sałatkowe 150 g wędzonego boczku 1 mała cebula bądź 1/2 większej cebuli 5 ogórków kiszonych kilka listków natki pietruszki sól, pieprz Składniki na sos majonezowy 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego
Do Garów!Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Włoskiej. Zawiera niewiele składników, jest proste i bardzo pyszne. Dodatek wysokiej jakości makaronu, boczku i sera sprawia, że danie to jest bardzo wykwintne. Uwielbiam dania makaronowe, które robi się na jednej patelni. Wszystkie składniki mieszasz razem na patelni i można już jeść. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti carbonara – Składniki(...)makaronu spaghetti około 350 g boczku wędzonego bądź boczku surowego 4 żółtka jajek 200 g sera twardego np. grana padano albo pecorino czubata łyżeczka czarnego pieprzu świeża kolendra świeża pietruszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti alla carbonara – Wykonanie Cały boczek pokrój na drobną kostkę. Przygotuj sporej wielkości patelnie. Na zimą patelnie przełóż całe mięso, zwiększ moc palnika
To Musisz Wiedziećpeklowania, nie kupujemy już wędlin. Regularnie co dwa tygodnie robimy bowiem swoje domowe wędliny – raz w szynkowarze, a raz dla odmiany w piekarniku. Przed tegorocznymi świętami zrobiliśmy boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem , który wyszedł tak dobry, że zrobimy go ponownie na święta. Udostępnij Boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem – składniki 1-1,2 kg surowego(...)boczku 1 pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku Zalewa do peklowania: 1,5 litra wody sól do peklowania (w proporcjach podanych na opakowaniu) 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 owoce jałowca 10 ziarenek kolorowego pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka wlać wodę, dodać 3 rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca oraz ziarenka
niecodziennikparyPieczony boczek rolowany to troszkę dzieło przypadku, bo miałam kupić boczek na bigos, ale pan pokazał mi tak ładny i nietłusty płat mięsa, że od razu wzięłam go z postanowieniem zrolowania i upieczenia. Najważniejsze oczywiście było odpowiednie doprawienie mięsa i tutaj postawiliśmy na klasykę – czosnek oraz majeranek wzmocnione ostrą musztardą Dijon. Podczas pieczenia w całym mieszkaniu wspaniale pachniało tymi(...)przyprawami i zapowiadało również niesamowite wrażenia smakowe. Rolowany boczek pieczony można przygotować nie tylko na święta, ale także na codzienne kanapki, wiadomo przecież, że to co domowe smakuje najlepiej. Udostępnij Składniki na pieczony boczek rolowany 1-1,5 kilogram surowego boczku 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 2 liście laurowe sól
niecodziennikparyDobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś przepis mięsny na ostatnią chwilę, padło właśnie na boczek w marynacie miodowo-musztardowej, który nie wymaga marynowania, a wychodzi po prostu przepyszny. Wiem, że uwielbiacie pomysły na mięsa w takiej marynacie. Wcale się temu nie dziwię(...)połączenie smakowe zawsze robi furorę. Boczek świetnie się zgrywa z tą marynatą. Wychodzi bardzo soczysty, lekko chrupiący i pełen smaku, a to wszystko zawdzięczając sposobu przygotowania. Najpierw gotujemy go w intensywnym wywarze z piwem, a następnie obtaczamy w marynacie i sprytnie zapiekamy, aby nabrał apetycznego kolorku. Proste i smaczne! Boczek pieczony w marynacie miodowo-musztardowej - przepis
Kuchnia ŁukaszaMłoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – to danie, które często lubię przygotowywać, gdy tylko młoda kapusta pojawi się na ryneczku i w warzywniakach. A, że okres wiosenny już nastał i w sklepach zaczęły pojawiać się zielone główki młodej kapusty, to nie mogłam się oprzeć pokusie, by zrobić pyszną młodą kapustę zasmażaną z dodatkiem boczku i koperku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Młoda kapusta zasmażana z boczkiem – z czym podawać? Kapusta taka idealnie pasuje do zwykłych kotletów schabowych, czy też kotletów mielonych. A do tego młode ziemniaczki z koperkiem albo grube smażone talarki ziemniaczane – pychota! Czasami jednak zajadamy młodą kapustę zasmażaną z boczkiem po prostu bez dodatków lub z pajdą chleba, szczególnie, gdy robimy młodą kapustę duszoną w pomidorach
Kulinarne Przebojeobiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez
Dzieje kuchennej Wiewióryosóbko moja miła! jm trafiłaś w dziesiątkę z tym schabem! tylko oprócz żurawiny jeszcze boczek, cebula i czosnek zasiedliły tęże roladę :) Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie" i przymierzałam się do niego dobre cztery lata. W końcu w te Święta zamarynowałam, nadziałam i upiekłam. I choć z początku byłam przerażona bo zadymiło mi się mieszkanie to smak zdecydowanie wynagrodził
Dzieje kuchennej Wiewiórywiem gdzie i kiedy :/ Dzisiaj gdy jakoś czas przelatywał mi przez palce były idealne. Zrobione, sfotografowane i zjedzone. filet z dorsza bez skóry i ości wędzony boczek łyżka masła patyczki do szaszłyków Rybę myjemy
Dzieje kuchennej Wiewiórysmakiem oraz prostota wykonania. Jest lżejsza niż klasyczna grochówa ale równie smaczna a może nawet bardziej? Inspiracja to "Kuchnia bez tajemnic" czyli stary segregator. Zupa z soczewicy, na boczku, z żytnimi grzankami 250 g czerwonej soczewicy
Dzieje kuchennej Wiewióry