boczek - 14002 przepisów (strona:28/934)

Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa 72

osób Autor: Paweł Clad Danie: Makaron Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 260 kcal Spaghetti z zielonym sosem szpinakowym, z boczkiem i śmietanką. Rozkoszne połączenie szpinaku z sosem śmietanowym à la carbonara. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g boczku wędzonego 2 cebule żółte średniej wielkości 300 g mrożonego szpinaku 300 g makaronu(...)czarny pieprz 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara z Knorr 3 łyżeczki tartego parmezanu lub grana padano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Obie cebule obierz z łupin i poszatkuj drobno, boczek pokrój w niewielką kostkę. Oba składniki umieść na patelni z nieprzywierającą powłoką i podsmaż, aż boczek się wytopi a cebula lekko zrumieni. Dodaj mrożony szpinak i nadal podgrzewaj, aż zielone

ProstePesto.pl
Serowa zapiekanka z boczkiem 72

Serowa zapiekanka z boczkiem to bardzo sycąca przekąska idealna na imprezę, gorącą kolację lub na obiad. Na pewno zasmakuje wszystkim gościom! Smok poleca również wegetariańską wersję zapiekanki z pomidorkami koktajlowymi zamiast boczku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/zapiekanka-serowa-przygotowanie-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/zapiekanka-serowa-przygotowanie-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/zapiekanka-serowa-przygotowanie-1-320x200.jpg"],"recipeIngredient(...)150g zimnego mas\u0142a,\r","150g \u017c\u00f3\u0142tego sera,\r","1 szklanka m\u0105ki,\r","1 \u017c\u00f3\u0142tko (ewentualnie),\r","250g boczku pokrojonego w kostk\u0119,\r","5 jajek,\r","1 \u0142y\u017cka mleka,\r","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki kukurydzianej (opcjonalnie),\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Serowa zapiekanka z boczkiem","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, inne, na imprez

Bardzo Gruby Smok
Śliwki w boczku 104

Śliwki w boczku to szybka, smaczna i prosta do zrobienia jesienna przekąska, wprost idealna na małe przyjęcie lub romantyczną kolację we dwoje. Tej dawno u nas nie było, praca, a ostatnio także praca nad stronką, zabierają nam mnóstwo czasu. Dzisiejszego wieczoru planujemy usiąść wspólnie do stołu, zapalić świece, włączyć muzykę z naszej listy, a także nalać wina do kieliszków. Śliwki(...)boczku będą wykwintnym początkiem naszego sobotniego spotkania, przygotujemy je wcześniej, a gdy stół już będzie gotowy, szybko usmażymy na patelni i rozpoczniemy wspólny wieczór. Składniki na śliwki w boczku 16 śliwek węgierek 16 cienkich plasterków boczku wędzonego 100 g śmietankowego serka kanapkowego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śliwki umyć, odsączyć, przeciąć wzdłuż tak, aby nie rozdzielić połówek

niecodziennikpary
Keto cukinia w boczku (Paleo, LowCarb) 200

Keto cukinia w boczku Przyszła wiosna, wyciągamy grille Sezon grillowy ruszył z kopyta wraz z pierwszymi ciepłym dniami. Jakaż to frajda móc usiąść na trawie i relaksować się w słońcu podczas gdy zaraz obok na ruszcie skwierczą kiełbaski i inne pyszności… Takie jak keto cukinia w boczku. 🙂 Nie znam chyba nikogo, kto nie lubi grillować. Przyrządzanie potraw(...)hydrolizacie białka sojowego zaczynając a na skrobi kończąc… I pamiętajmy, że grill to nie tylko mięsa. Większość warzyw także świetnie nadaje się do grillowania. Keto cukinia w boczku – idealna na grilla Urozmaicenie grillowego menu Grill oferuje tyle innych możliwości, że naprawdę nie warto ograniczać się tylko do wspomnianych produktów. Tym bardziej, że dostępność warzyw jest o tej porze

Modern Cave Girl
Kanapka klub z indykiem i boczkiem 153

Kanapka to prosta przekąska, którą podać możemy na śniadanie, kolację czy lunch. Kanapka klub z indykiem i boczkiem Kanapka składa się z pieczywa, które wyłożone może być szynką, warzywami, serem lub na słodko np. dżemem. Kanapki kojarzą mi się osobiście ze szkołą, gdyż do niej to właśnie najczęściej robiłam kanapki Obecnie dość rzadko przygotowuję kanapki w domu. Na śniadanie zazwyczaj(...)mówię nie. Kanapkę z przepisu poniżej zrobiłam na kolację. Tak też można Nie była to taka zwykła kanapka bo składała się, aż z trzech kromek pieczywa, pysznego, chrupiącego boczku, warzyw i szynki z indyka. Kanapka w takiej wersji jest dobrym pomysłem nie tylko na śniadanie czy kolacje. Sprawdza się także jako jedna z przekąsek podana na przyjęciu. Jeśli zdecydujecie się

mecooks
Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem 194

Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – to sycące danie obiadowe, idealne na chłodniejsze dni. Jeśli lubicie tego typu dania to polecam również wypróbować przepis: Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – Składniki: Składniki na ziemniaki: 3 ziemniaki średniej wielkości pokrojone w kostkę – ok. 500g 2 łyżki oliwy(...)podudzia) 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 250g boczku wędzonego 1 duża cebula – ok. 130g 250g sera mozzarella 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 czubata łyżka masła 100ml przegotowanej wody kilka gałązek natki pietruszki

Kulinarne Przeboje
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 261

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)Tartę Lotaryńską ma bogaty farsz i dzięki temu wyróżnia się na tle konkurencji. Użyty chudy boczek radzę dobrze wytopić i zrobić z niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 203

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)Tartę Lotaryńską ma bogaty farsz i dzięki temu wyróżnia się na tle konkurencji. Użyty chudy boczek radzę dobrze wytopić i zrobić z niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego

Moja Delicja
Boczek pieczony w winie 239

Pieczony boczek, choć siłą rzeczy nie uchodzi za szczególnie dietetyczny składnik, ma wielu fanów. Dlatego zamierzamy zaprezentować kilka różnych przepisów tego rodzaju. Rozpoczniemy od wersji wytrawnej z domowego piekarnika. Białe wino, rozmaryn, tymianek, kmin rzymski oraz czosnek nadadzą mięsu szczególnego aromatu, natomiast czarny pieprz i papryczka chili odrobiny pikanterii. Pamiętajmy przy tym, że kmin rzymski ma bardzo silny i charakterystyczny(...)miała zwykle aż tak dramatycznego wpływu na smak, więc zwolennicy ostrzejszych klimatów mogą spokojnie dodać nieco więcej chili aniżeli widnieje w przepisie. Pieczony przez 2 godziny z takimi dodatkami boczek będzie bardzo aromatyczny, a przy tym delikatny i kruchy. Nawet wstępnie pokrojona w kratkę skóra okazuje się jak najbardziej jadalna. Co więcej, taki boczek możemy podawać zarówno na ciepło

Kulinarna Pokusa
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku 276

jest zrobienie z nich kopytek. Wtedy takie danie robi się błyskawicznie, gdy nie musimy już gotować ziemniaków i ich studzić. Kopytka możemy podawać z masłem i bułka tartą, z boczkiem lub z sosem pieczarkowym. Jest to proste i szybkie danie. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Składniki: 6 - 8 ziemniaków ugotowanych 1 jajko 8 - 10 łyżek mąki pszennej szczypta soli(...)boczek wędzony w plastrach masło Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Wykonanie: Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól, mąkę i zagniatamy ciasto. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Gotowe ciasto dzielimy na 5 -6 kawałków i robimy rulony. (patrz poniżej) Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Każdy rulon kroimy na 3 - 4 centymetrowe kawałeczki i jednym ruchem

Pyza i Surówka
Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną 253

niedalekiej przeszłości publikowaliśmy już przepisy będące dobrym dowodem na to, że mięso z kurczaka, wędzony boczek oraz takie przyprawy jak tymianek, cząber czy majeranek to bardzo udane połączenie. Kurczak zwykle dobrze łączy się również ze smakami kwaśnymi oraz słodko-kwaśnymi, co również zdążyliśmy już „udowodnić” i pewnie nie raz jeszcze to zrobimy. Od takich spostrzeżeń jest już prosta droga(...)odmianach i przez wielu lubianego. Pomimo prostoty i szybkości przygotowania, danie może się też całkiem atrakcyjnie prezentować. Zadbajmy tylko o staranne zawinięcie kawałków kurczaka w możliwie cienkie plastry wędzonego boczku oraz obłóżmy mięso pokrojoną w plasterki cytryną. Jak widać na tytułowym zdjęciu, po upieczeniu całość będzie naprawdę bardzo dobrze wyglądała. Zarówno z tego jak i smakowego punktu widzenia doskonałym uzupełnieniem

Kulinarna Pokusa
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 263

zainspirowanego moją ostatnią osobistą wizytą w tamtym regionie. Nawiasem mówiąc, niektórzy z Was być może pamiętają, że już kilka miesięcy temu publikowaliśmy przepis na faszerowany filet z kurczaka z boczkiem i wędzonym serem . Zapewne również i on zainteresuje osoby lubiące takie składniki, ale pomimo pewnych podobieństw dzisiaj prezentujemy zupełnie inną potrawę. Tym razem nie będziemy fileta niczym faszerować, lecz(...)przyprawieniu i przysmażeniu na patelni zapieczemy go pod wędzonym boczkiem, a pod koniec – również wędzonym górskim serem. Zupełnie inny jest też zestaw dodatków. Nie jest żadnym odkryciem, że oscypki i podobne sery dobrze czują się w towarzystwie żurawiny, więc podamy ten owoc w postaci konfitury. Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty

Kulinarna Pokusa
Makaron z boczkiem pieczarkami 185

Ostatnio jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Makaron z boczkiem i pieczarkami jest jednym z tych dań, które przygotowuje się błyskawicznie i smakuje na prawdę pysznie. Ogólnie dania z makaronem bardzo nam smakują, makaron w różnych postaciach jest nie tylko pyszny, ale łatwy w przygotowaniu. Dzisiejsza moja propozycja składa się z boczku, najlepiej, gdy jest surowy i wędzony. Podczas smażenia(...)uwalnia się niezwykły aromat, który unosi się w całym mieszkaniu, uwielbiam wędzone mięsa, ich smak i zapach zaspokaja całe zapotrzebowanie na sól w tej potrawie. Pieczarki, które podsmażamy z boczkiem nie stają się mdłe, ładnie przechodzą smakiem boczku, podkreślając go. Makaron z boczkiem i pieczarkami przygotowuje się stosunkowo szybko, dzięki czemu jest to idealna propozycja na obiad w trakcie zapracowanego

dom-agi.pl
Brukselka w sosie serowym z boczkiem i pistacjami 65

prosta a ilość użytych dodatków na ogół minimalna. Pieczoną brukselkę można jednak urozmaicić takimi dodatkami, które według mnie całkowicie zmieniają jej smak. Do takich dodatków należą chociażby kasztany czy boczek, oba składniki bardzo popularne zwłaszcza w świątecznej wersji brukselki . Innym ciekawym sposobem na brukselkę jest jej przygotowanie z dodatkiem boczku, ziół, pistacji i sosu serowego. Brukselkę najpierw przez chwilę podpiekam(...)patelni z dodatkiem boczku, masła oraz ziół, po czym dokańczam jej pieczenie w piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika dodaję do podpieczonych brukselek śmietankę, tarty ser parmezan oraz orzechy pistacji. Tak przygotowana brukselka to świetny dodatek do mięs z grilla chociaż ja najczęściej serwuję ją jako samodzielne danie podane z dodatkiem pieczywa . Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na brukselkę

MeCooks
Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem 47

Przedwczoraj dostałam sporą torbę pieczarek. Powciskałam je w każde możliwe obiady. Jednym z nich był makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem. Czemu akurat taki wybór? Parę dni wcześniej dostałam od taty kiszoną kapustę. Po zamrażalniku walał się gdzieś kawałek wędzonego boczku. Makaron, wiadomo, prawie każdy ma gdzieś skitrany. Ja dokopałam się do makaronu, który kupiłam na Węgrzech. Nie wiem(...)obiad. Nie takie miałam plany kulinarne na najbliższe dni, ale nie szkodzi, jakoś to przeżyję. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 250 g ulubionego makaronu 100 g wędzonego boczku 20 małych pieczarek 1 szklanka wody 1 duża cebula (ja użyłam czerwonej) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku sól (opcjonalnie) pieprz olej rzepakowy (opcjonalnie) (przepis

Kardamonovy