Fasolka po bretońsku to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Podstawowym składnikiem tego dania jest fasola, którą łączy się z sosem pomidorowym, kiełbasą, boczkiem, cebulą, doprawia czosnkiem i majerankiem. Danie śmiało robić można przez cały rok, gdyż wykorzystane w nim składniki są ogólnodostępne. W sezonie pomidory z puszki warto jest zastąpić świeżymi pomidorami, poza sezonem te z puszki(...)namoczenia. Rano czy też w trakcie dnia kiedy zaczynam gotowanie dania, fasolka jest już odpowiednio namoczona. Jeśli chodzi o mięsne dodatki to u mnie najczęściej jest to zarówno boczek jak i kiełbasa. Dodać można tylko sam boczek lub samą kiełbasę, nie ma potrzeby dodawania obu. Boczek, który dodaję najczęściej to boczek parzony, jednak boczek wędzony równie dobrze sprawdza się
MeCooksróżnego rodzaju zapiekanki obiadowe . Są bardzo smaczne, łatwe do odgrzania a co najważniejsze do ich przygotowania nie potrzebujemy bardzo dużo czasu. Tym razem zagościła u nas zapiekanka obiadowa z boczkiem, pyszne danie jednogarnkowe, które z pewnością zachwyci podniebienie każdego z Was. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ta pyszna zapiekanka z boczkiem składa się z bardzo prostych składników, takich jak ziemniaki, boczek, jajka(...)piekarniku. Wszystko sobą fajnie przeszło, a cała zapiekanka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Bardzo fajnie smakuje sama, ale można ją również serwować z ketchupem. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ OBIADOWĄ Z BOCZKIEM Składniki 600 g ziemniaków 150 g boczku 2 małe cebule 3 jajka 3 łyżki śmietany 150 g sera żółtego 2 ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obieramy, kroimy
Przepiski.plSzybkim i smacznym pomysłem na przekąskę dla gości, do filmu lub na lunch do pracy będą mini tortille. Dowolność składników jest ogromna! Dziś mam dla Was 3 propozycję: z boczkiem, z łososiem i z serem feta – jestem ciekawa, która opcja najbardziej przypadnie Wam do gustu? Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 300 ml Składniki: 3 placki tortilla(...)roszponki serek kanapkowy 100 g boczku 1 ząbek czosnku 2 łyżki suszonej cebulki 100 g wędzonego łososia koperek skórka z cytryny lub limonki 70 g sera feta garść oliwek suszone pomidory Przygotowanie: Tortilla z boczkiem: Boczek pokroić w drobną kostkę – najlepiej wcześniej go zamrozić, wtedy dużo łatwiej jest go pokroić. Rozgrzać suchą patelnie (bez tłuszczu) i podsmażyć mocno boczek
KuchniaWeDwoje.plsałatkowy – robiłam ją już mnóstwo razu! Myślę, że i Wam bardzo posmakuje Czas wykonania: 30min Ilość porcji: 4 Składniki: Roszponka – opakowanie Rukola – opcjonalnie 150 g boczku surowego w plastrach 150 g sera feta 15 sztuk pomidorków koktajlowych 8 sztuk suszonych pomidorów 30 g słonecznika Sos czosnkowy: 200 ml jogurtu naturalnego 3 małe ząbki czosnku Przygotowanie: Boczek pokroić(...)drobną kostkę – najlepiej wcześniej go zamrozić, wtedy dużo łatwiej jest go pokroić. Rozgrzać suchą patelnie (bez tłuszczu) i podsmażyć mocno boczek. W między czasie pokroić ser, pomidorki koktajlowe oraz suszone pomidory. Wymieszać jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do miski wsypać roszponkę (jeśli chcecie, aby sałatka była bardziej ostra w smaku to polecam dodać rukolę, ja nie przepadam, więc
KuchniaWeDwoje.plJajka sadzone na ziemniakach z boczkiem i cebulką – już sama nazwa mówi o tym daniu dosłownie wszystko. Jest swojsko i tak smacznie, że u nas porcja zawsze jest za mała (ale to dobrze, bo gdyby było więcej, jedlibyśmy dalej, nawet pomimo zaspokojenia uczucia głodu). Jestem pewna, że Ty i Twoi bliscy również pokochacie to danie obiadowe. Boczek wysmażam(...)położenia go na zimną patelnię, dzięki temu jest fajnie chrupiący. No ja uwielbiam to danie, podobnie jak moi bliscy. na 3-4 porcje: 850-900 g ziemniaków 200 g boczku (u mnie surowy, w plastrach) 4 jajka 2 cebule 1 ząbek czosnku odrobina tartego parmezanu zioła prowansalskie sól, pieprz masło klarowane szczypiorek/dymka Oczyszczone ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku
Smaki Na Talerzubook HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Polecam Wam także przepisy na: – frittata ze szpinakiem – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – szakszuka z fasolą – zielona szakszuka – szakszuka z fetą – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym(...)placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką – jajka sadzone z boczkiem – najlepsza jajecznica OMLET Z BOCZKIEM I AWOKADO PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 4-5 jajek – 2-3 łyżki mleka – sól, pieprz – 2 łyżki masła klarowanego
nietylkopasta.plDziś połączyłam w mojej pysznej sałatce brokuł, boczek i wyrazisty ser cheddar. Idealnie pasujące do siebie połączenie, bardzo fajnie komponujące się smakowo na jednym talerzu. Wędzony smażony boczek da temu daniu niesamowity smak, podkręci słoność i wydobędzie smak brokuła. Do sałatki przygotowałam prosty sos na bazie majonezu, ale możesz go też nieco odchodzić. Bardzo fajnie będzie komponowała się sałatka(...)bulgur i ogórkiem – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie SAŁATKA Z BROKUŁEM I BOCZKIEM Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 1/2 brokuła – 100 g sera cheddar – 5-6 plastrów wędzonego boczku – 1,5 łyżki jabłkowego octu – 2 łyżki majonezu – sól, pieprz Przygotowanie : Pokrój
nietylkopasta.plTarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem to połączenie idealnie kruchego, delikatnego spodu z kremową masą pełną smaków. Ta tarta świetnie sprawdzi się jako propozycja na drugie śniadanie, lunch, spotkanie ze znajomymi czy piknik. Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem – dobry pomysł na każdą okazję Nie ma złego momentu na tartę. Jest pyszna na drugie śniadanie w domu i idealna(...)domu będzie dobra 🙂 Dla ekstra słodkości polecam Wam cebulę cukrową. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na tarty wegetariańskie znajdziesz w zakładce WYPIEKI Drukuj Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem to idealne połączenie kruchego ciasta i kremowego nadzienia, które świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy, przekąska na kolacji ze znajomymi czy jako prowiant
Na-talerzu.plMini pizza w 4 smakach (wersja III) to wielka uczta, czyli przepisy na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:) Tym razem do wyboru: I. Z boczkiem II. Z dynią i cebulą III. Z szynką parmeńską i rukolą IV. Z camembert i żurawiną Czas wykonania: 2 h 30 min – 3 h Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki(...)soku z cytryny Pesto z rukoli: 50 g rukoli 20 g orzechów włoskich 4 -6 łyżek oliwy 40 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku szczypta soli I. Pizza z boczkiem: 150 g boczku ½ cebuli 50 g sera żółtego II. Pizza z dynią i cebulą 200 g dyni 1 czerwona cebula ½ kulki sera mozzarella ½ łyżeczki cukru lub miodu III. Pizza
KuchniaWeDwoje.plPlacuszki z cukinią i boczkiem na lekki i pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe! Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 700 g cukinii 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 cebula 150 g boczku wędzonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię obrać, zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski, posolić jedną łyżeczką soli i odstawić na 15 minut, aż puści sok. Cebulę posiekać, a boczek pokroić w niewielką kostkę. Cebulę oraz boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu, do czasu aż cebula się zarumieni, a boczek wytopi. Cukinię odcedzić, odciskając wodę. Dodać mąkę, jajka oraz boczek z cebulkę. Całość wymieszać. Masę doprawić solą oraz
KuchniaWeDwoje.plopakowanie kiszonej kapusty,\r","woda,\r","2 \u0142y\u017ceczki soli,\r","gar\u015b\u0107 suszonych grzyb\u00f3w,\r","1 \u0142y\u017ceczka mielonego kminku,\r","kawa\u0142ek sk\u00f3rki z boczku lub troch\u0119 boczku pokrojonego w kostk\u0119."],"name":"Zasma\u017cana kapustka","recipeCategory":"sa\u0142atki, warzywa","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Kiszon\u0105 kapust\u0119 prze\u0142o\u017cy\u0107(...)u0119, \u017ceby kapusta nie by\u0142a zbyt kwa\u015bna.\r","Ponownie zala\u0107 wod\u0105 z kranu, posoli\u0107 i gotowa\u0107.\r","Doda\u0107 grzyby, kminek i boczek.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 dusi\u0107 na ma\u0142ym ogniu pod przykryciem ok 30 minut, mieszaj\u0105c co jaki\u015b czas."],"keywords":"boczek,grzyby,kapusta,kiszona kapusta,podgrzybki"} Drukuj Zasmażana
Bardzo Gruby SmokNajlepsza zasmażana czerwona kapusta. Do dań z mięsem: pieczonego kurczaka, kaczki lub kotletów schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula żółta lub czerwona 200 g boczku parzonego, swojskiego 50 ml oleju rzepakowego 300 ml gorącej wody 3 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, cukier, pieprz czarny mielony 1 cytryna 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na dnie garnka rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i boczek pokrojone w drobną kostkę. W między czasie poszatkuj drobno czerwoną kapustę, wykrawając przy tym stwardniały głąb. Kapustę przełóż do garnka z rumianą cebulką i boczkiem, wlej wrzątek, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj do miękkości kapusty 20 – 30 minut, mieszając
ProstePesto.plKapuśniak z kiełbasą i boczkiem – nasz ulubiony! Kto lubi kapuśniak? My uwielbiamy, choć przyznam Wam szczerze, że już dawno go nie robiłam. Kapuśniak jada u mnie tylko dorosła część rodziny, maluchy w tym czasie mają inne smakołyki Ale pewnie za parę lat i one się skuszą, bo synek dziś próbował i stwierdził, że „Mięcho pycha, tylko mamuś wyciąg(...)kapustkę” No właśnie, jak to jest z tym mięsem… Rodzaj mięsa bardzo wpływa na smak każdej potrawy, w tym kapuśniaku. U mnie podstawą kapuśniaku jest dobrej jakości boczek i kiełbasa. Tak, tak kiełbasa. Mąż nie przepada za mięsem z żeberek (choć oczywiście wywar z żeberek jest), dlatego dla smaku i tego by zupa była jeszcze bardziej sycąca zawsze
Słodkie okruszkiSzaszłyki na bogato z 3 rodzajami mięsa i kolorowymi warzywami. Kiełbasa grillowa, boczek i karkówka w marynacie z musztardy i miodu. Mięso z karczku w słodko pikantnej marynacie, to najważniejszy element tych szaszłyków. Całość komponuje się wyśmienicie, pieczenie na grillu zapewnia aromat i niepowtarzalną chrupkość. Poza sezonem grillowym szaszłyki można najzwyczajniej upiec w piekarniku. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name(...)/wp-content\/uploads\/2020\/07\/szaszlyki-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/szaszlyki-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/szaszlyki-480x270.jpg"],"description":"Wy\u015bmienite szasz\u0142yki na grilla z kolorowymi warzywami, boczkiem, kie\u0142bas\u0105 i mi\u0119sem z kark\u00f3wki marynowanym w sosie miodowo musztardowym.","keywords":["boczek","cebula","cukinia","kie\u0142basa","papryka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished
ProstePesto.pl