Najlepsza zasmażana czerwona kapusta. Do dań z mięsem: pieczonego kurczaka, kaczki lub kotletów schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula żółta lub czerwona 200 g boczku parzonego, swojskiego 50 ml oleju rzepakowego 300 ml gorącej wody 3 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, cukier, pieprz czarny mielony 1 cytryna 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na dnie garnka rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i boczek pokrojone w drobną kostkę. W między czasie poszatkuj drobno czerwoną kapustę, wykrawając przy tym stwardniały głąb. Kapustę przełóż do garnka z rumianą cebulką i boczkiem, wlej wrzątek, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj do miękkości kapusty 20 – 30 minut, mieszając
ProstePesto.plKapuśniak z kiełbasą i boczkiem – nasz ulubiony! Kto lubi kapuśniak? My uwielbiamy, choć przyznam Wam szczerze, że już dawno go nie robiłam. Kapuśniak jada u mnie tylko dorosła część rodziny, maluchy w tym czasie mają inne smakołyki Ale pewnie za parę lat i one się skuszą, bo synek dziś próbował i stwierdził, że „Mięcho pycha, tylko mamuś wyciąg(...)kapustkę” No właśnie, jak to jest z tym mięsem… Rodzaj mięsa bardzo wpływa na smak każdej potrawy, w tym kapuśniaku. U mnie podstawą kapuśniaku jest dobrej jakości boczek i kiełbasa. Tak, tak kiełbasa. Mąż nie przepada za mięsem z żeberek (choć oczywiście wywar z żeberek jest), dlatego dla smaku i tego by zupa była jeszcze bardziej sycąca zawsze
Słodkie okruszkiSzaszłyki na bogato z 3 rodzajami mięsa i kolorowymi warzywami. Kiełbasa grillowa, boczek i karkówka w marynacie z musztardy i miodu. Mięso z karczku w słodko pikantnej marynacie, to najważniejszy element tych szaszłyków. Całość komponuje się wyśmienicie, pieczenie na grillu zapewnia aromat i niepowtarzalną chrupkość. Poza sezonem grillowym szaszłyki można najzwyczajniej upiec w piekarniku. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name(...)/wp-content\/uploads\/2020\/07\/szaszlyki-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/szaszlyki-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/szaszlyki-480x270.jpg"],"description":"Wy\u015bmienite szasz\u0142yki na grilla z kolorowymi warzywami, boczkiem, kie\u0142bas\u0105 i mi\u0119sem z kark\u00f3wki marynowanym w sosie miodowo musztardowym.","keywords":["boczek","cebula","cukinia","kie\u0142basa","papryka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished
ProstePesto.plMłode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej to pomysł na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Taki posiłek na pewno urozmaici Wasze menu. Boczek, młode ziemniaczki i kapusta kiszona z kminkiem i odrobiną miodu… to musi smakować Smak tkwi w prostocie… Składniki: 800 g kapusty kiszonej (z marchewką) małe młode ziemniaczki cienkie plasterki surowego, wędzonego boczku(...)Następnie dodać do garnka z kapustą, dodać miód, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Młode ziemniaczki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Owinąć boczkiem i ułożyć na kapuście. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je delikatnie oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut, aż boczek ładnie się przyrumieni
Oryginalny smakPonieważ jeszcze sporadycznie wychodzimy na zakupy na bazarek, podczas ostatniej sobotniej wizyty celowo wybraliśmy największą główkę młodej kapusty, jaka była dostępna na stoisku. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem została zrobiona z 1/3 tej główki, a i tak mieliśmy z tej części kilka obiadów. Młoda kapusta na ciepło jest tak smaczna, że wcale nie przeszkadzał nam fakt, że bigos(...)młodej kapusty jedliśmy w poprzednim tygodniu. Kto wie, czy młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem nie pojawi się niebawem kolejny raz na naszym stole. Udostępnij Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem – składniki 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 1 duża cebula 1 pęczek koperku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego
niecodziennikparyprzeciwutleniacze, regulatory kwasowości, aromaty, skrobię kukurydzianą, substancje konserwujące (inne niż sól) i składniki, które nawet nie przyszłyby nam do głowy. Proste-przepisy.pl wychodzą temu naprzeciw – proponujemy Wam dziś pyszny domowy boczek z szynkowaru. Jego przygotowanie wymaga co prawda trochę czasu, ale efekt jest nie do przecenienia! Lista zakupów Około 1 kg ładnego boczku 6 ząbków czosnku 1 pełna łyżka stołowa(...)pozwoli uzyskać właściwą konsystencję marynaty. Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błon, kostek i innych fragmentów, których nie chcemy mieć w gotowej wędlinie, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie solidnie marynujemy boczek z obu stron. Dokładnie, ściśle rolujemy boczek… …wpychamy go do szynkowaru, dociskamy sprężyną, zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, żeby przyprawy porządnie przeszły przez
Proste-przepisy.plWszyscy znają pizzę z fetą i suszonymi pomidorami, my zaś proponujemy przepis na domową pizzę z serem feta i boczkiem . Dodatkiem do niej jest kukurydza oraz por, a przygotowana jest na lekkim, cienkim i puszystym cieście, które pokrywa domowej roboty sos pomidorowy. Jak widać, przygotowanie takiej pizzy jest nieco czasochłonne, ale osiągnięty efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni(...)mnie pizza z fetą i boczkiem jest odkryciem w wielkim świecie pizz wszelakich i trudno będzie mi myśleć o kolejnych kompozycjach, skoro ta jest wyśmienita. Składniki na pizzę z fetą i boczkiem Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy
niecodziennikparyZapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem to bardzo sycąca i dość szybka do zrobienia potrawa w sam raz na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie rybę, to z pewnością wam zasmakuje. Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej „Kuchnia polska” z lat 80. Choć część przepisów sprzed czterdziestu lat dzisiaj wydaje mi się dziwna, np. na pastę z konserwy, pieczeń baranią(...)przepis. Swoją drogą, chętnie bym wypróbowała niektóre z tych nietypowych przepisów, ale niestety dostać dzisiaj baraninę czy mózg wołowy jest bardzo ciężko. Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z rybą i boczkiem: 400 g filetów z ryby (dałam dorsza) 500 g ziemniaków 2 cebule 100 groszku mrożonego 400 g boczku wędzonego gotowanego szklanka mleka jajko 150 g sera żółtego łyżka soku
e-PrzepisyKulinarnewypróbować przy najbliższej okazji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety po zbójnicku Kotlety zbójeckie ze schabu to nic innego jak popularne panierowane schabowe, ale dodatkowo wzbogacone i syte składniki, jak boczek i ser. Do tego odrobina podsmażonej cebulki i pieczarek sprawia, że kotlety te nabierają całkiem innego smaku. Kotlety schabowe po zbójnicku z boczkiem są hitem nie tylko na obiad, ale także(...)przepadam, to użyłam w zamian sera mozzarella. Śmiało też można użyć sera żółtego. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe po zbójnicku z boczkiem – Składniki: 6 plastrów schabu (ja kupiłam dość małe i cienkie kotlety, ale Wy oczywiście możecie użyć grubszych plastrów schabu) mielona słodka papryka do smaku szczypta mielonej ostrej papryki do smaku suszony
Kulinarne PrzebojePrzepis na mój ulubiony makaron . Mowa o makaronie spaghetti a`la carbonara. Carbonara z boczkiem i suszonymi pomidorami Wersja podstawowa spaghetti a`la carbonara to wersja z boczkiem, serem Parmezan oraz jajkami. Do tego oczywiście czosnek oraz zioła. Wersja odrobinę rozbudowana to taka z dodatkiem suszonych pomidorów chociażby. Oczywiście to tylko jedna z propozycji przygotowania “ bogatszej ” wersji carbonary(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania makaronu a`la carbonara. 20 dkg boczku surowego (wędzonego) 8 połówek suszonych pomidorów z zalewy oliwnej 2 duże jajka 200 ml śmietanki (30%) 1 łyżeczka musztardy francuskiej 10 dkg tartego sera Parmezan pęczek świeżej bazylii 2 duże ząbki czosnku
mecooksPasta z boczku, coś jak wojskowa metka to przepyszny dodatek do pieczywa. Smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Pasta jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, ale na pewno nie dla osób, które przeliczają kalorie, gdyż jakby nie patrzeć, boczek jest tłustym mięsem. Składniki na pastę z boczku: 400 g boczku wędzonego po kilka ziaren ziela angielskiego(...)liści laurowych średnia cebula łyżeczka musztardy sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Boczek przekładamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskiego. Boczek zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż stanie się miękki. Następnie wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Od boczku odkrawamy twardą skórę. Mielimy go wraz z obraną cebulą w maszynce
e-PrzepisyKulinarneŚlimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem – to pyszna i szybka przekąska na imprezę . Z własnego doświadczenia wiem, że na imprezach właśnie najlepiej sprawdzają się przekąski z ciasta francuskiego oraz przekąski z tortilli , a także wszelkiego rodzaju szybkie koreczki imprezowe . Tak więc co zrobić z ciasta francuskiego? A no właśnie ślimaczki, które polecam szczególnie jako przekąskę na Sylwestra , który zbliża(...)podanych składników wychodzi ok. 15-16 ślimaczków. Można je zajadać od tak po prostu lub z ulubionym sosem, np. czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem – Składniki: ok. 200g boczku wędzonego 1 bardzo duża cebula – ok. 220g ok. 250g sera mozzarella 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 375g 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Kulinarne PrzebojeMakaron z boczkiem w sosie brokułowym z suszonymi pomidorami i czosnkiem to pyszny przepis na szybki, aromatyczny i sycący obiad. Połączenie smaków jest bardzo udane i nigdy się nie znudzi. Jeśli tak jak ja uwielbiacie wszelkiego rodzaju makarony, to danie z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Co prawda jednak jest dość kaloryczne, więc nie polecam go osobom na diecie. [embed(...)youtu.be/6EBahiyrw_4[/embed] Składniki na makaron z boczkiem w sosie brokułowym (3 porcje): około 300 g makaronu tagliatelle 200 g boczku (gotowany lub surowy) mały brokuł 2 ząbki czosnku 250 g śmietany 18% 5-6 suszonych pomidorów mała cebula 2 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy
e-PrzepisyKulinarneJajka sadzone na boczku są efektownym, a zarazem pysznym śniadaniem. Robi się je także równie szybko, jak i zjada. Do takiego śniadania polecam serdecznie przygotować szybką sałatkę z dostępnych świeżych produktów, które macie w lodówce. Do swojego jajka sadzonego przygotowałam dodatek z rukoli oraz pomidorów – następnie składniki polałam sosem winegret – doskonale komponowało się z jajkiem i boczkiem. Jajka(...)sadzone na boczku zachwycą każdego – gwarantuję Nie wiem czy wiecie, ale jestem wielką wielbicielką śniadań z jajem, dlatego poniżej polecam Wam spis przepisów z jajkami, które mam nadzieję, że Was zainteresują Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend Śniadaniowe muffinki jajeczne Zielona szakszuka Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą Omlet ze szpinakiem i boczkiem Pasta z makreli
Kuchnia Bazylii