boczek - 14002 przepisów (strona:44/934)

Tosty z awokado 203

Tosty z awokado, boczkiem i jakiem to moja propozycja na proste i smaczne śniadanie. Tosty z awokado Jak to mówią śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Powinno być zatem pożywne, zdrowe a przy tym smaczne. Nie zawsze te trzy założenia jesteśmy w stanie spełnić bo jak wiadomo często pyszne śniadanie równa się niezdrowe śniadanie. Nie tym razem Tosty podawać możemy(...)zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na tosty z awokado. 8 kromek pieczywa tostowego 1 dojrzałe awokado 4 plastry surowego boczku kilka listków świeżego szpinaku 4 jajka 2 łyżki majonezu Tosty z awokado Jak przygotować tosty. Pieczywo tostowe włożyć do tostera bądź delikatnie zrumienić na patelni. Boczek usmażyć. Najlepiej zrobić

mecooks
Śląski żur żyniaty 248

zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki majeranku; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 5 - 6 grubszych plastrów wędzonego boczku; 1 łyżka oleju; 1 średnia cebula. Sposób przygotowania: ŻUR ŚLĄSKI: Suszone grzyby włożyć do miseczki. Zalać zimną wodą (1 i 1/2 szklanki). Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą(...)solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. DODATKOWO: Ziemniaki obrać. Umyć. Przełożyć do garnka i ugotować w lekko posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić. Cebulę obrać. Drobno posiekać. Plastry boczku pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojony boczek i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną cebulę i razem podsmażać, aż boczek i cebula staną się

Gospodyni Miejska
Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku 965

Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – mówię Wam! Niebo w gębie! :) Wypróbujcie na najbliższy obiad :) Więcej przepisów na obiady znajdziecie pod tym tagiem: Obiad – przepisy . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width(...)330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – Składniki: ok. 500-550g ziemniaków 3 jajka 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Kulinarne Przeboje
Słodko - kwaśna, zapiekana fasolka z boczkiem 195

Składniki: 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g); 12 cienkich plastrów wędzonego boczku; 1/2 średniej czerwonej papryki; 1 duża cebula; 3/4 szklanki sosu bbq; 500 g przecieru pomidorowego; 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki musztardy Dijon; 1 łyżka oleju. 1 szklanka(...)ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić na bok. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry boczku i 8 z nich delikatnie podsmażyć z obu stron, aż staną się lekko złociste, a 4 plastry podsmażyć, z obu stron, aż staną się brązowe i chrupiące.  Usmażone plastry

Gospodyni Miejska
Grillowane roladki z boczku 140

Zdążyłam z grillem w ostatniej chwili przed pogorszeniem pogody. Oprócz kiełbasek, kaszanki, karkówki i boczku, które muszą otwierać sezon grillowy, przygotowałam grillowane roladki z boczku. Bardzo je lubię, gdyż nie trzeba na nie długo czekać, w zasadzie wystarczy, aby boczek się apetycznie zrumienił, a reszta składników pozostaje krucha. Kombinacji smakowych jest mnóstwo, w zasadzie możemy zawinąć w boczek wszystko(...)przyjdzie nam ochota, ja najbardziej lubię podaną poniżej kombinację smaków. Grillowane roladki z boczku boczek duński w plastrach papryka ser żółty pieczywo tostowe musztarda cebula ogórek świeży lub korniszony Wszystkie składniki nadzienia pokroić w paski, ułożyć na plastrach boczku, posmarowanych odrobiną musztardy i zawinąć w roladkę. Spiąć wykałaczką i ułożyć na ruszcie. Piec do zrumienienia. Artykuł Grillowane roladki z boczku

Pieguskowa Kuchnia
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 214

bulionu mięsnego. Lista składników z przepisu poniżej jest dość typowa dla sosu bolońskiego, choć różne spotykane receptury mogą wykazywać pewne odmienności. Pewnym uproszczeniem jest przy tym użycie „zwykłego” wędzonego boczku, choć tak naprawdę powinna to być nieco trudniej dostępna włoska pancetta. Rolą boczku jest w naszym przepisie dostarczenie potrzebnej porcji tłuszczu do początkowego podsmażenia warzyw, stąd piszemy o boczku „średnio(...)przerośniętym”. W zasadzie nie powinno być potrzeby dodania więcej tłuszczu niż zawiera boczek i wołowina, ale do sosu bolońskiego dodać można także masło i oliwę – nie koniecznie zresztą na początku, zwłaszcza masło należałoby dodać raczej na sam koniec. Jeśli jednak boczek nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, warzywa i mięso podsmażamy na oliwie. Z kolei na etapie podania sosu z makaronem

Kulinarna Pokusa
Śliwki w boczku (zboczone śliwki) 318

Śliwki w boczku (zboczone śliwki) to przekąska stara jak świat, a i tak znika zawsze jako pierwsza. Połączenie słodkiej, suszonej śliwki i spieczonego, słonawego, wędzonego boczku to smak idealny na pobudzenie apetytu lub zakąskę do napoi wysokoprocentowych Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli nie znacie tego połączenia, spróbujcie koniecznie. Śliwki w boczku (zboczone śliwki): śliwki wędzone(...)suszone (jeśli ktoś nie lubi śliwek, w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się suszone morele) orzechy włoskie lub migdały suszony tymianek lub zioła prowansalskie bardzo cienkie plastry wędzonego boczku opcjonalnie: natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wykałaczki moczymy przez co najmniej 2 minuty w zimnej wodzie. Ze śliwek wyjmujemy pestki (jeśli mają), robimy nacięcie

Poezja smaku
Miseczka letniej zieleni o włoskich korzeniach 195

kruczoczarnych włosach, serdeczności, romansów, cudownych winnic, architektury, artystów i gościnności. W mojej kuchni też dzisiaj włosko, ale nieco spokojniej i łagodniej :) Letnia ( w sezonie i temperaturze - bo podsmażony boczek jest najpyszniejszy na ciepło!) sałatka, jaką Was dzisiaj częstuję, jest zainspirowana dwoma bardzo włoskimi smakami. Pierwszym z nich jest popularna na półwyspie przystawka: groszek z pancettą- u mnie w tej roli(...)wystąpił pyszny i bogaty w witaminy rodzimy bób oraz wędzony boczek. Drugi włoski smak to GREMOLATA- charakterystyczny dodatek składający się z natki pietruszki, czosnku i cytrynowej skórki. Jest dodawany głównie do cielęciny duszonej w pomidorach i białym winie ( ossobuco ), ale można go dodawać niemal do wszystkiego! Warzywa i mięsa uwielbiają zgrywać z nim swoje smaki :) Włoskie danie po polsku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bigos 216

dzisiaj trudno, więc w ostateczności można użyć np. oleju rzepakowego. Aczkolwiek dobra alternatywą może być też zwykle wytopienie kawałka słoniny już w procesie przygotowania bigosu, albo użycie mocniej przerośniętego boczku. Bigos powinniśmy gotować bardzo powoli. Niekoniecznie kilka dni, jak to onegdaj bywało, ale kilka godzin na pewno. Składniki gotowego dania powinny być miękkie i delikatne, o dość ciemnym kolorze, natomiast(...)prosty sposób i ze składników łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek

Kulinarna Pokusa
Tarta z cebulą 140

Tarta z cebulą i boczkiem Forma o średnicy 28 cm Na ciasto:    250 g mąki pszennej razowej    140 g masła    1 żółtko    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia    1/2 łyżeczki soli    tymianek    rozmaryn Na farsz:    700 g cebuli    2 jaja(...)boczku wędzonego    50 g parmezanu    1 łyżeczka tymianku    sól    pieprz    ognista mieszanka przypraw    1 łyżeczka masła Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami. Dodajemy żółtko, pokrojone masło i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć (mąka może być bardziej sucha) dodajemy odrobinę chłodnej wody. Gotowym

peggiwkuchni
Pieczony, prasowany boczek 177

Pieczony , prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po prostu , tak jak bez żeberek , żyć bez niego nie umiem . Czy w związku z tym wyglądam jak angielski autobus -nie , bo oczywiście nie przesadzam z ilością i częstotliwością , ale też uważam ,że nie wolno(...)zdrowotność jest dyskusyjna . Popatrzcie sami , pyszny , soczysty mięciutki i po prostu pyszniutki … żaden kotlet sojowy tak nie pachnie i nie smakuje Składniki : 1,5 kg chudego świeżego boczku bez skóry 3 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 1 łyżka miodu 1 łyżeczka , granulowanego czosnku 1 łyżeczka , mielonej ostrej papryki sól do smaku Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy

Ogrodnik w podróży
Grochówka na boczku 174

żołnierz na poligonie nie jadłby byle czego. I to prawda. Jest pożywna, smaczna i tania. Rozgrzewa, syci i cieszy. Idealna na zimowe dni. Dziś zaprezentuję ją w wersji z boczkiem. Składniki: 400 gram grochu 250 gram boczku wędzonego włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler) czosnek cebula majeranek mąka sól 2 ziemniaki(opcjonalnie) Przygotowanie: Groch należy zamoczyć na całą noc w zimnej, przegotowanej(...)wodzie. Następnego dnia, w tej samej wodzie, należy go zagotować i gotować do momentu aż się rozpadnie. Dopiero wtedy dodajemy sól. Boczek gotujemy wraz z włoszczyzną w osobnym garnku ok 1h. Ugotowany boczek wyciagamy i studzimy. Pozostałe warzywa wyrzucamy, wywar zostawiamy. Ugotowany groch przecieramy przez sitko przelewając wywarem z boczku. Wystudzony boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy

Kulinarna Patilogia
Śliwki w boczku 721

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śliwki w boczku to szybka i pyszna przekąska. Polecam na Sylwestra :) Dla zainteresowanych daniami na Sylwestra zapraszam również tutaj: Przekąski na Sylwestra oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra Śliwki w boczku – Składniki: kilka suszonych śliwek (użyłam kalifornijskich) boczek parzony w plastrach musztarda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śliwki w boczku – Wykonanie: Każdy plasterek boczku posmarować musztardą. Następnie(...)każdy plasterek boczku nałożyć 1 lub 2 suszone śliwki, zawinąć i spiąć wykałaczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 15 minut (do zarumienienia). The post Śliwki w boczku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Jajka sadzone na boczku w bułce 198

również wypróbować funkcję grilla/opiekacza działającego od góry jeżeli nasze urządzenie jest w nią wyposażone, ewentualnie zobaczyć co się stanie po zwiększeniu temperatury do 190-200 stopni. Jajka sadzone na boczku w bułce 2015-06-06 23:33:55 Sadzone jajko w nieco nietypowej formie – upieczone w bułce z dodatkiem boczku, sera, pomidorów i przyprawione tymiankiem. Prosta w przygotowaniu przekąska(...)śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średniej wielkości (ok. 10 cm średnicy) lekkie pszenne bułki 2 duże (L) jajka 4-6 cienkich (1-2mm) plasterków boczku dopasowanych do rozmiaru bułek 1 nieduży pomidor 1 łyżka pokrojonych na paseczki suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka grubo startego żółtego sera o mocniejszym smaku (gruyère, tylżycki, itp.) 1 płaska

Kulinarna Pokusa
Pasta carbonara 184

Popularna carbonara to jedno z najbardziej znanych włoskich dań. Można zaryzykować stwierdzenie, że zawsze jest to makaron z co najmniej boczkiem lub bekonem, parmezanem i roztrzepanym żółtkiem. W rzeczywistości jednak sposobów na carbonarę jest dość dużo. Pierwsze zróżnicowanie dotyczy już rodzaju makaronu – dlatego zatytułowałem ten przepis ogólnie pasta carbonara. Ja najczęściej używam tagliatelle lub wąskiego fettuccine, ale popularnym wyborem jest(...)też np. spaghetti. Do carbonary używa się różnych boczków i bekonów, które są też różnie krojone – bywa, że dosyć drobno, ale czasem są to duże kawałki. Większość osób dodaje do carbonary śmietanę – ale nie wszyscy. Zaś ilość tej śmietany jest bardzo różna – od naprawdę całkiem pokaźnej do raptem kilku łyżek. Obowiązkowym składnikiem nie jest również szczypiorek, który ja jednak dodaję

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania