Moja Książka Kucharska WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba. Jak zrobić prawdziwy wiejski smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami? Sekretem smakowitego i aromatycznego smalczyku jest jego powolne wytapianie, obowiązkowo ze świeżej słoniny. Takie nie prędkie podgrzewanie, w niewielkiej temperaturze sprawi, że nasz smalczyk będzie nie tylko smaczniejszy, ale również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały(...)smalec domowy. Domowy smalczyk możemy przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie, czyli z samej słoninki lub z różnymi dodatkami. Smak naszego smarowidła będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego wędzony boczek, cebulkę lub jabłka. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki tłustej, podwędzanej kiełbasie, którą wcześniej należy zmielić lub pokroić w niewielką kostkę (bez osłonki). Smalczyk najczęściej przyprawiamy suszonymi ziołami np. majerankiem, pieprzem ziołowym
Moja Książka KucharskaUdka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – to propozycja na obiad dla tych, co kochają sos miodowo-musztardowy i mięso z kurczaka :) Specjalnie dla mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząstki, to zawsze kręci nosem ;) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo(...)width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – Składniki: 5 udek z kurczaka (ok. 500g) – u mnie filety udek z kurczaka (bez kości i bez skóry) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100g boczku parzonego w plastrach
Kulinarne Przebojewypatrzony przez moją siostrę w Kuchni Lidla w końcu doczekał się realizacji. Naprawdę warty spróbowania. Niejednokrotnie już byłam 'zmuszona' do powtórki :-) Składniki -3 białe parzone kiełbasy -500 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry -3 cebule -0,5 l żuru (zakwasu) w butelce -150 g chrzanu sarmackiego (tartego) -3 ząbki czosnku -sól -biały pieprz -3-4 łyżki śmietany 18% -4 jaja(...)ugotowane na twardo -3-4 liście laurowe -ok. 20-30 ml oleju rzepakowego -250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na ćwiartki -6 g suszonego majeranku Przygotowanie Pokrojony boczek, 2 rozgniecione ząbki czosnku i 3-4 liście laurowe, majeranek suszony (ok. 3 g) wrzucić do garnka z 2 litrami wody. Gotować. Białą kiełbasę (3 sztuki) naciąć z obu stron w poprzek
Zielona Kuchniapysznych potraw. Od zup, przez sałatki do zapiekanek. Wystarczy dodać inny składnik i smak ziemniaków zmienia się. Dzisiaj propozycja na letni obiad lub na grilla. Niewielkie ziemniaki owinięte plastrami boczku i zapieczone - pyszne, sycące i szybkie do zrobienia. Składniki: niewielkie młode ziemniaki plastry boczku - powinny być wąskie i niezbyt grubo krojone (ja używam boczku parzonego) Ziemniaki oskrobać lub wyszorować(...)twardą szczotką. Włożyć do wrzącej wody i gotować przez kilka minut. Powinny być tylko podgotowane z wierzchu. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby lekko przestudzić. Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfance do zapiekania. Można także takie ziemniaki zgrillować. Należy jednak pamiętać, aby układać ziemniaczki w taki sposób, aby miejsce z końcówką
Codzienna kuchnia niecodziennaśniadanie uwielbiam jajecznice, ale nie zawsze chce się ją robić, więc gości u nas tradycyjnie w niedzielny poranek. :) Jajecznica z odrobiną wędzonego boczku, do tego szczypiorek, pomidorki koktajlowe to smakowite połączenie. Nic tylko usmażyć :). A więc zapraszam :) Składniki (na 2-3 osoby): 6 jajek 100g wędzonego boczku 3 łyżki pokrojonego szczypiorku sól i pieprz do smaku pomidorki koktajlowe Przygotowanie(...)początek kroimy boczek w drobne kawałki, ja użyłam tutaj boczku w plastrach, więc wyszły fajne małe i cieniutkie kawałki. Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodawałam na patelnię ani masła ani żadnego tłuszczu, gdyż wytopi on się z boczku. Boczek smażymy aż wytopi się tłuszcz, nam najlepiej smakuje tak mocniej wysmażony. W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą
Gotuj z Mąkąśniadanie uwielbiam jajecznice, ale nie zawsze chce się ją robić, więc gości u nas tradycyjnie w niedzielny poranek. :) Jajecznica z odrobiną wędzonego boczku, do tego szczypiorek, pomidorki koktajlowe to smakowite połączenie. Nic tylko usmażyć :). A więc zapraszam :) Składniki (na 2-3 osoby): 6 jajek 100g wędzonego boczku 3 łyżki pokrojonego szczypiorku sól i pieprz do smaku pomidorki koktajlowe Przygotowanie(...)początek kroimy boczek w drobne kawałki, ja użyłam tutaj boczku w plastrach, więc wyszły fajne małe i cieniutkie kawałki. Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodawałam na patelnię ani masła ani żadnego tłuszczu, gdyż wytopi on się z boczku. Boczek smażymy aż wytopi się tłuszcz, nam najlepiej smakuje tak mocniej wysmażony. W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą
Gotuj z MąkąPieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem. Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.. Przepis szczerze przyszedł mi do głowy gdy byłam w sklepie i zobaczyłam świeży szpinak i tak jakoś natychmiast było skojarzenie co z niego zrobić. A przyszedł mi do głowy pomysł szpinak, czosnek, wino białe i pieczarki, po chwili doszedł jeszcze boczek(...)Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem 10 pieczarek (większych niż mniejszych ) 1/2 opakowania świeżych liści szpinaku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 3 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz, chili sól boczek surowy wędzony w plastrach cienkich Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Pieczarki myjemy dokładnie, odrywamy nóżki. Na patelnie dałam szpinak, po chwili
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj danie dla miłośników boczku. Spaghetti w beszamelu z chrupiącym, pachnącym boczkiem. Całość doprawiona odrobiną skórki cytrynowej, do tego zielony groszek i powstaje nam ciekawa potrawa. Zamiast mozzarelli można wykorzystać starty żółty ser lub parmezan. Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem Składniki na 4 porcje: 100g boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego) opakowanie mozzarelli(...)startej na grubych oczkach 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 4 plastry boczku parzonego, wysmażone na chrupko pół opakowania makaronu Czanieckiego spaghetti Na sos beszamelowy: łyżka masła łyżka mąki pszennej szklanka mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Boczek wędzony kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni, aż się zrumieni. Dodajemy skórkę
Smak mojej kuchniwakacje miałam okazję próbować pierogów z mięsem i kaszą gryczaną. Szukając przepisu na takie pierogi napotkałam też przepis na pierogi z kaszą i boczkiem. Postanowiłam połączyć oba przepisy w jeden i stąd dzisiejsze pierogi. Boczek wędzony nadaje nadzieniu pysznego smaku i aromatu, a całość zamknięta jest w miękkim cieście. Polecam! Pierogi z kaszą gryczaną, mięsem(...)boczkiem Składniki na około 30 sztuk: Na ciasto: 260g mąki 120ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki soli 28 g masła Na farsz: mięso z 2 ugotowanych udek, zmielone 100g boczku wędzonego pół szklanki kaszy gryczanej, ugotowanej w lekko osolonej wodzie przyprawy: sól, pieprz, majeranek 1 jajko 1 cebula Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy
Smak mojej kuchnimiała być sylwestrową. Niestety nie udało mi się jej wówczas zrobić. Zrobiłam ją już w Nowym Roku. Choć mięsna nie należy do ciężkich. Pełna smaków i aromatów. Czyż połączenie boczku i jabłek nie jest idealnym? Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Świąteczne przepisy". Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami 750 g boczku bez skóry i kości oliwa 2 liście laurowe(...)miodu 4 gałązki tymianku 1 pomarańcza 300 g ryżu, mieszanego basmati i dzikiego 2 łyżki octu jabłkowego 2 cebulki dymki spora garść natki pietruszki Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy boczek z liśćmi laurowymi i rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mieszając ok 20 minut by boczek stał się
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo aromatyczny boczek. Zapach skwierczącej skórki rozchodzi się po całej kuchni i przyciąga głodomorów. Dodatek melisy cytrynowej to własnie wyjątkowy składnik. Samo to, że farszem jest zmielona biała kiełbasa sprawia, że rolada smakuje rewelacyjnie. Rolada sprawdzi się na imprezach i różnych spotkaniach pokrojona w plasterki i przyozdobiona zieleniną. Idealna również na poranne śniadanie a nawet kolację. Składniki: boczek(...)biała kiełbasa 3 pętka melisa cytrynowa 3 łyżki (posiekana) natka pietruszki 1 pęczek sól, pieprz do oprószenia oliwa z oliwek do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Boczek umyć, osuszyć i pozbyć się grubej słoniny. Przeciąć boczek wzdłuż dłuższego boku na pół, ale nie do końca. Boczek powinien się rozłożyć. Boki od środka nacinamy jeszcze raz, ale nie do końca. Boczek
Kuchnia Paulettesboczek długo pieczony Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny domowy wyrób, tym razem wykonany z wieprzowego boczku. Wszystkim miłośnikom takich specjałów, nie trzeba wyliczać oczywistych walorów własnoręcznych domowych produktów. Zaś do tych wszystkich którzy się jeszcze nie mogą zdecydować na takowy wyrób apeluję. Róbmy domowe wędliny, a odbędzie to z ogromną korzyścią nie tylko dla naszego smaku i zdrowia, lecz(...)również dla naszej kieszeni. składniki 2 kg ładnego wieprzowego boczku ze skórą sucha mieszanka peklująca ( ilość podana na dwa kilo mięsa) sól kamienna 40 g saletra 4 g cukier brązowy 10 g liść laurowy 3 szt ziele angielskie 5 szt gorczyca łyżeczka kolendra 3 ziarna pieprz czarny 4 ziarna czosnek suszony łyżeczka sposób wykonania Ładny
Miód i pieprzSurowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości -peklosól 20 g -sól morska 15 g -sól wędzarnicza 10 g -cukier 20 g -czosnek zgnieciony przez praskę 40 g -pieprz czarny 3 g -pieprz ziołowy 3 g -6 liści laurowych -zioła prowansalskie 2 g -papryka wędzona ostra 1 g -papryka wędzona słodka(...)gałka muszkatołowa 1 g -jałowieć mielony 1 g -siatka wędliniarska -sznurek do wędlin Wykonanie Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy,odcinamy skórę i wyrównujemy krawędzie tak aby powstał prostokąt. Przygotowujemy wszystkie przyprawy i nacieramy dokładnie boczek z wszystkich stron zaczynając od czosnku. Boczek wkładamy do worka i pakujemy próżniowo lub do woreczka strunowego.Worek wkładamy do blaszki do pieczenia
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Boczek pieczony w majeranku i czosnku piekę kilka razy do roku, bardzo go lubimy. Obowiązkowo pojawia się na święta. Miękki, aromatyczny, doskonały jako domowa wędlina na kanapki, jako przekąska. Tym razem już zamarynowany boczek posypałam przed samym pieczeniem dodatkowo papryką wędzoną, zyskał bardzo na smaku. Polecam :) Składniki - ok. 1 kg boczku surowego - 3 ząbki czosnku - majeranek - papryka wędzona mielona - sól(...)Wykonanie Boczek myję i osuszam. Czosnek przeciskam przez praskę i dokładnie ucieram z solą i majerankiem. Powstałą papką nacieram mięso ze wszystkich stron , zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie boczek odwijam z folii, nacieram z każdej strony wędzoną papryką. Przekładam do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Naczynie wkładam do zimnego piekarnika
Kuchnia z widokiem na ogródgdzie pomimo jej obecności wcale nie drażni mnie jej smak. I dziś przedstawiam właśnie jedno z takich dań - sposobów na kaszę gryczaną - pyszne gołąbki :-D Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 1 kapusta biała"z czubkiem"o śr. 25 cm 200 g kaszy gryczanej 500 g boczku 300g dobrze wędzonej kiełbasy(...)garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści. Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce używając końcówki z dużymi oczkami. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju.Gdy się zeszkli dodajemy zmielony boczek z kiełbasą i chwilę
peggiwkuchni