parę tygodni temu. Wiedziałam co poleci na drugi ogień. Piszę „drugi”, bo na pierwszy poleciała surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim . Łazanki z młodą kapustą i boczkiem zrobiłam już w sumie dwukrotnie. Nie potrafię sobie poradzić ze zdjęciem. Za pierwszym razem natrzaskałam wiele różnych. Nic się nie nadawało. Zrobiłam kolejne, też średnio. Nie będę się już wygłupiać(...)blogu. W tym tygodniu może wrzucę rzodkiewki, mieliśmy z nimi dość ciekawy obiad. Wpadnijcie w okolicach piątku. Składniki : pół główki młodej kapusty 150 g makaronu łazanki 100 g wędzonego boczku 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz olej (przepis na 3 porcje) Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do boczku dodajemy pokrojoną w drobną
KardamonovyKanapka na ciepło z boczkiem i podagrycznikiem to moja propozycja na tani ale niezwykle smaczny i na długo sycący lunch lub kolację. Znacie podagrycznik? To bardzo popularna dziko rosnąca w zacienionych miejscach roślina, uważana często za chwast. Ta roślinka ma sporo cennych wartości, minerałów, witamin – warto ją jeść. Młode liście i pędy zbieramy wiosną i latem. Mają ciekawy marchewkowo – selerowy(...)smak. Można zjadać je na surowo lub po obróbce termicznej. Dodawać do sałatek, zup, zapiekanek itd. Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania bardzo prostego przepisu na super kanapkę z boczkiem, chwastami, marynowaną marchewką, majonezem i ajvarem. Pycha, mówię wam! PRZEPIS KANAPKA NA CIEPŁO Z BOCZKIEM I PODAGRYCZNIKIEM Składniki: 4 kromki chleba jasnego na zakwasie 2 czubate łyżeczki majonezu 2 czubate łyżeczki
Dorota SmakujePizza z boczkiem i oliwkami na cienkim cieście z tradycyjnym, ziołowym sosem pomidorowym to idealna propozycja na obiad lub kolację. Sprawdzony przepis, ekspresowe wykonanie. Polecam Ci moją pizzę z boczkiem, którą przygotujesz przez cały rok. Jeśli nie jadasz mięsa zamień boczek na krążki cukinii z dodatkiem papryki lub pomidorów. Pizza z boczkiem SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 i ½ szklanki mąki pszennej(...)ząbki czosnku sól, pieprz, płaska łyżeczka cukru pudru, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, słodka i ostra papryka SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY: 1 mała cebulka – 50 g 75 g boczku surowego wędzonego w kostce 100 g tartego żółtego sera 30 g czarnych lub zielonych oliwek PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie pizzy zaczynam od ciasta. W tym celu w większej misce mieszam “suche
Zasmakuj Kuchninajprzyjemniejsze jedzenie. Na pomysł na ten farsz wpadliśmy razem – ja byłam za wege tylko z fasolą, na co mąż, że nic tak nie pasuje do wszystkiego jak boczek. I oto są, pyszne i sycące pierogi z fasolą i boczkiem. Składniki (na 3-4 porcje): szklanka mąki szczypta soli 100ml ciepłej wody łyżeczka miękkiego masła Na farsz: 150g drobnej, małej(...)fasoli 250g wędzonego boczku 1 duża cebula pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku Zaczynamy od fasoli – namaczamy ją w wodzie na dzień przed lepieniem pierogów. Na następny dzień odcedzamy, przepłukujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak aby sięgała drugie tyle ponad powierzchnię fasoli. Solimy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na średni i gotujemy pod przykryciem
Smaczna StronaEksplozja doznań i smaków – Danie od którego nie da się oderwać ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Wołowina – stek ok. 200g – Rukola duża garść – Cebula czerwona – Boczek surowy – 4 cienkie plasterki – Parmezan – kawałek – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa z oliwek – 1 łyżka PESTO – Rukola duża garść – Słonecznik nasiona – 30g – Czosnek – 1 ząbek – Oliwa z oliwek(...)połowy limonki – Sól do smaku – Pieprz do smaku PRZEPIS: 1. Wszystkie składniki na pesto zmiksować lub utrzeć w moździerzu. 2. Plasterki boczku ułóż na suchej patelni i zarumień z obu stron. Przełóż na deskę i pokrój na mniejsze części. 3. Stek wołowy posól do smaku i delikatnie roztłucz tłuczkiem. Usmaż na pozostałym po boczku tłuszczu po 2-3 minuty
globuskulinarnyjuż się skuszę, to lubię gdy smarowidło jest zrobione tak jak trzeba i nie „pływa” w większości w smalcu. Lubię czuć w nim cebulę, boczek, majeranek i czosnek. Postanowiłam więc zaopatrzyć się w wędzoną słoninę i zrobić to tak jak lubię. Jeżeli chodzi o proporcje, nie musicie się ich sztywno trzymać. Jeżeli jednak wolicie większe ilości smalcu, dajcie(...)więcej. Cebuli, czosnku, boczku i majeranku chyba jest wystarczająco dużo. Smalcu nie doprawiałam. Z ilością soli trzeba uważać, mamy w nim w końcu słoninę i boczek. Pieprzu również nie dodałam, lubię świeżo zmielony na kanapce. Nie muszę chyba pisać o ogórkach kiszonych? Najlepiej tych domowej roboty. Nie muszę. Wiecie z czym to się je. To połączenie jest tak naturalne
KardamonovyRolada boczkowa, wędzona i parzona to kolejny sposób na wędzony boczek, który uwielbiamy. Wędziłam i parzyłam w folii celulozowej, ale można bez problemu wędzić tylko umieszczoną w siatce lub osznurowaną sznurkiem wędzarniczym. Polecam serdecznie :) Składniki: boczek bez skóry Zalewa peklująca 8% czas peklowania 10-14 dni: 80 g peklosoli 1 litr wody (przy czym 0,4 litra gotowej zalewy(...)mięsa) Dodatkowo: folia celulozowa siatka wędliniarska lub sznurek wędliniarski Przygotowanie: Płat boczku naciąć w połowie grubości wzdłuż dłuższego boku, prawie do końca - tak aby po rozłożeniu przypominało otworzoną książkę. Przygotować zalewę peklującą - u mnie stężenie 8%, peklowanie 14 dni (tutaj tabela peklowania mokrego w przypadku wyboru innego stężenia i czasu) . Wodę przegotować, ostudzić, do ostudzonej wody dodać peklosól, dobrze
Kocham..lubię..gotuję..Przepyszne danie, młode marchewki ze szparagami, boczkiem i parmezan na roszponce. O losie jedyny jakie to jest przepyszne danie! Musicie to zrobić i spróbować, cały szkopuł tkwi w szczegółach, jak zwykle, całe danie pachnie nutą cytrusa, ma super teksturę jest chrupiące i takie rześkie i świeże! Takie danie sprawdzi się idealnie jako obiad, lunch czy kolacja! Jest super pomysłem(...)imprezę, na grilla jako przystawka czy obiad. Proste, pyszne ale wysokokaloryczne, bo znajdziemy tu boczek i ser parmezan, więc uważajcie z ilością! Co by w boczki nie szło ;-) Warte grzechu! Mój pomysł na młode marchewki! MŁODE MARCHEWKI ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I PARMEZANEM - około 10 młodych marchewek wybierz te małe o podobnym wyglądzie - 10 -15 szparagów - 4 grube plastry boczku surowego
SMYKWKUCHNIKeto carbonara ze szparagami Keto carbonara szparagowa – kolejny pyszny sposób na wykorzystanie sezonu na szparagi Szparagi i boczek ? Pasuje. Boczek i śmietana? Pasuje. Szparagi i śmietana? Też. To samo szparagi i jajko . No to nie pozostaje nic innego jak przygotować keto szparagową carbonarę! Boczek i szparagi zatopione w pysznym kremowym sosie to – w rzeczy samej – danie(...)keto z natury, więc można pominąć ten przedrostek... Smakuje najlepiej z ulubionym makaronem. Ten oczywiście powinien być niskowęglowodanowy, żeby nie zaburzyć makro. Smacznego! Dania Danie główne Kuchnia Włoska Keyword boczek , carbonara , jajka , makaron shirataki , pasta Porcje 2 porcje Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 10 minut Składniki 85 g boczku 8 sztuk zielonych szparagów 1 jajko 100 g śmietany kokosowej
Modern Cave GirlPieczone szparagi w boczku to jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowania tego warzywa. Aromatyczny boczek wędzony podkreśla delikatny smak szparagów a proces pieczenia wydobywa z nich co najlepsze. Maj i czerwiec to miesiące w których mamy sezon na szparagi, warto właśnie wtedy je jeść bo są najsmaczniejsze i pełne witamin. Przy czym ich cena w tym okresie jest najbardziej atrakcyjna(...)szparagami , Jajecznica ze szparagami , Zupa ze szparagami , Pizza ze szparagami , Grzanki ze szparagami , Szparagi smażone . Koniecznie spróbujcie tego dania, póki sezon na szparagi trwa. PRZEPIS NA PIECZONE SZPARAGI W BOCZKU Składniki na szparagi w boczku: 1 pęczek szparagów ok 150g cienkich plastrów boczku wędzonego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony oliwa Jak zrobić pieczone szparagi w boczku: Zaczynamy od przygotowania
Dorota Smakujenich przy okazji przepisu na placki ziemniaczane . Składniki na babkę ziemniaczaną znajdują się w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go #UgotujPrzepis , aby było Ci łatwiej znaleźć. Kiełbasę i boczek w kostkę Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na patelni. Dodanie boczku jest opcjonalne. Po usmażeniu kiełbasę (i/lub boczek) przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu(...)tarce jarzynowej o małych oczkach, lub użyj maszynki do mielenia. Tartych warzyw nie odciskaj z wody. Babka ziemniaczana Do tartych ziemniaków, cebuli i czosnku dodaj podsmażoną kiełbasę i boczek (opcjonalnie). Wbij jajko, dodaj sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę i dokładnie wymieszaj, tak aby składniki się ze sobą połączyły. Przygotuj blachę i wysmaruj ją tłuszczem. U mnie blaszka
ugotuj-przepis.plsię zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich, jeśli nie w tych kryzysowych czasach. Moje ulubione ziemniaczane przepisy wyglądają tak Szare kluski ziemniaczane z boczkiem, kaparami i cebulą Składniki na 4 porcje: Kluski: 5 surowych ziemniaków średniej wielkości – najlepiej zeszłoroczne, które nie puszczą dużo wody duża szczypta soli jajko i białko 2 jajka pół(...)szklanki mąki pszennej sos: 150 g boczku pokrojonego w drobną kostkę jajko i żółtko 2 jajka świeżo zmielony pieprz mała czerwona cebula pokrojona w piórka 2 łyżki kaparów do dekoracji Przepis na szare kluski ziemniaczane z boczkiem Zaczynamy od ugotowania klusek. Na tarce ścieramy ziemniaki. Solimy je i zostawiamy na durszlaku na kilka minut, żeby odciekły. W tym czasie gotujemy
Ugotowane pozamiataneQuiche z boczkiem wędzonym to moja propozycja na pyszną kolację. Uwielbiam tego typu dania – są proste, szybko się je robi, świetnie smakują i na zimno i na ciepło, dobrze się prezentują. Wariantów smakowych jest ogromna liczba, bo tylko nasza fantazja i upodobania nas ograniczają. Cytując Julię Child: „ Quiche prosto z piekarnika, sałata i butelka zimnego białego wina(...)doskonały lekki posiłek”. Nic dodać nic ująć! Ciasto na którym przygotowałam quiche powstało w wersji pełnoziarnistej bo użyłam maki pszennej graham typ 1850. PRZEPIS QUICHE Z BOCZKIEM WĘDZONYM Składniki na quiche z boczkiem wędzonym: ciasto: 250g mąki – ja użyłam mąki pszennej graham typ 1850 150g masła 1 żółtko 2-3 łyżki śmietany 0,5 łyżeczki soli farsz: 3 jajka
Dorota Smakujesię zepsuć nawet tym z Was, którzy nie lubią lub nie potrafią gotować. U nas kapuśniak jest zawsze bardzo gęsty, a ziemniaki podaję na oddzielnym talerzyku, okraszone boczkiem i smażoną cebulką. Taki kapuśniak lubimy najbardziej. No po prostu niebo w gębie, a raczej niebo na talerzu. Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis Cztery Fajery Dobry kapuśniak można ugotować tylko(...)lodówce przygotowany pożywny obiad. No to gotujemy najlepszy kapuśniak Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki duża porcja 500 g żeberek wieprzowych surowych 300 g wędzonych żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 700 g kapusty kiszonej, najlepiej z marchewką 1 duża cebula 1 marchewka średniej wielkości 2 duże liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOpis Pieczone awokado z jajkiem i boczkiem : Pieczone awokado z jajkiem i boczkiem to świetny pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Awokado jest zaliczane do najzdrowszych owoców, które powinno włączyć się do codziennej diety. Wszystko dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i witamin, które regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Awokado idealnie komponuje się z pikantnymi lub słonymi produktami, np. boczkiem. Jest(...)lekkie danie główne, dodatek do dania czy jako przekąska. Polecamy Wam również nasze inne szybkie przepisy na śniadanie oraz inne przepisy na przystawki . Składniki : 2 dojrzałe awokado 2 plasterki boczku wędzonego 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku Sól, pieprz Opis przygotowania: Awokado dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Następnie miejsce po pestce delikatnie poszerzamy. Wycinamy część miąższu łyżeczką. Awokado
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne