Quiche z boczkiem wędzonym to moja propozycja na pyszną kolację. Uwielbiam tego typu dania – są proste, szybko się je robi, świetnie smakują i na zimno i na ciepło, dobrze się prezentują. Wariantów smakowych jest ogromna liczba, bo tylko nasza fantazja i upodobania nas ograniczają. Cytując Julię Child: „ Quiche prosto z piekarnika, sałata i butelka zimnego białego wina(...)doskonały lekki posiłek”. Nic dodać nic ująć! Ciasto na którym przygotowałam quiche powstało w wersji pełnoziarnistej bo użyłam maki pszennej graham typ 1850. PRZEPIS QUICHE Z BOCZKIEM WĘDZONYM Składniki na quiche z boczkiem wędzonym: ciasto: 250g mąki – ja użyłam mąki pszennej graham typ 1850 150g masła 1 żółtko 2-3 łyżki śmietany 0,5 łyżeczki soli farsz: 3 jajka
Dorota Smakujesię zepsuć nawet tym z Was, którzy nie lubią lub nie potrafią gotować. U nas kapuśniak jest zawsze bardzo gęsty, a ziemniaki podaję na oddzielnym talerzyku, okraszone boczkiem i smażoną cebulką. Taki kapuśniak lubimy najbardziej. No po prostu niebo w gębie, a raczej niebo na talerzu. Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis Cztery Fajery Dobry kapuśniak można ugotować tylko(...)lodówce przygotowany pożywny obiad. No to gotujemy najlepszy kapuśniak Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki duża porcja 500 g żeberek wieprzowych surowych 300 g wędzonych żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 700 g kapusty kiszonej, najlepiej z marchewką 1 duża cebula 1 marchewka średniej wielkości 2 duże liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOpis Pieczone awokado z jajkiem i boczkiem : Pieczone awokado z jajkiem i boczkiem to świetny pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Awokado jest zaliczane do najzdrowszych owoców, które powinno włączyć się do codziennej diety. Wszystko dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i witamin, które regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Awokado idealnie komponuje się z pikantnymi lub słonymi produktami, np. boczkiem. Jest(...)lekkie danie główne, dodatek do dania czy jako przekąska. Polecamy Wam również nasze inne szybkie przepisy na śniadanie oraz inne przepisy na przystawki . Składniki : 2 dojrzałe awokado 2 plasterki boczku wędzonego 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku Sól, pieprz Opis przygotowania: Awokado dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Następnie miejsce po pestce delikatnie poszerzamy. Wycinamy część miąższu łyżeczką. Awokado
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnenazwą “käse spätzle”. “Käse spätzle”, które Wam proponuję są trochę inne, niż te tradycyjne, alpejskie. Moje szpecle są szpinakowe i podaje je serem, cebulą i boczkiem. Do tej pory kluski najpierw obsmażałam, a potem przekładałam do żaroodpornego naczynia i zapiekałam w piekarniku. Tym razem będzie inaczej, dużo łatwiej, ponieważ od miesiąca testuję patelnię tytanowo-diamentową WOOL(...)Niemiec lub Austrii. Składniki CIASTO 100 g świeżego szpinaku 3 jaja 130 ml wody 350 g mąki 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO 1 duża cebula 100 g boczku wędzonego, cienkie plastrerki 150 – 200 g sera żółtego tartego (Edamer, Ementaler lub Gouda) Wykonanie CIASTO Szpinak miksujemy razem z jajami na jednolitą zieloną masę. Pozostałe składniki na ciasto
Tajemnice Smakuprostu kolejny rozpoczęty rok. Dla tych, którzy chcą zacząć dbać o to co jedzą mam przepis na pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Mowa o awokado z jajkiem i boczkiem. Szybki i prosty przepis, którzy pomoże Wam trzymać się noworocznych postanowień o zdrowszym odżywianiu. Spróbujcie koniecznie! 😉 Składniki: 2 duże, dojrzałe awokado 4 jajka 20 g tartego parmezanu kilka plastrów boczku(...)doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 10-15 minut lub do momentu kiedy białko się zetnie. Kiedy awokado się zapieka smażymy nasz boczek na chrupko. Gotowe plastry boczku siekamy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok. Po upływie wymaganego czasu nasze awokado posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy jeszcze 2-3 minuty. Gotowe awokado
Mostek w kuchniCześć! Pewnego dnia w odwiedziny do córki przyszły przyjaciółki. Jedna z nich przyniosła sałatkę ze szpinaku z fetą i boczkiem. Poczęstowały mnie tym przysmakiem i podkreślę raz jeszcze, że był to przysmak! Całe szczęście nie musiałam długo prosić o przepis. Tu muszę podziękować za pomysł: Olu dziękuję bardzo Długo nie zwlekałam aby przyrządzić taką sałatkę. Składniki: * 15 dkg szpinaku świeżego(...)boczku wędzonego * ok. 10 dkg sera typu feta * kilka suszonych pomidorów w zalewie * pieczywo na grzanki albo gotowa bagietka czosnkowa Składniki na sos: * 5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego * 1 łyżka majonezu * 2 ząbki czosnku * natka pietruszki (opcjonalnie) Majonez i jogurt połączyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Można do sosu dodać również natkę z pietruszki. Odstawiłam sos na pół
Pieprzyć z FantazjąMagda Klasyka w przepisach na wszystkie wytrawne tarty – kisz lotaryńskich, czyli tarta z boczkiem, zalewana mieszanką jajeczno-śmietanową. Przepyszna, a z moim przepisem jeszcze bardzo prosta. U mnie często na szybki obiad, świetna na ciepło i zimno. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g surowego, wędzonego boczku 1 cebula 250ml śmietanki kremówki 4 duże jajka(...)pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100g startego parmezanu Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w drobną kostkę. Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy na średnim ogniu, aż puści tłuszcz i zacznie się zrumieniać – około 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy do boczku pokrojoną
Smaczna StronaGrochówka z kiełbasą i boczkiem. Grochówka to zupa z grochu całego lub łuskanego, żółtego lub zielonego, przeważnie na mięsie lub boczku z dodatkiem marchewki, ziemniaków i kiełbasy z dodatkiem majeranku. Sycąca i rozgrzewająca zupa grochowa. Grochówka podawana jest bardzo często na imprezach masowych typu festyny czy dożynki. Jednak najlepsza grochówka najczęściej kojarzona jest z wojskiem. Tradycyjna, polska zupa grochowa(...)zupę grochową przygotowuje się o wiele szybciej, a smak jest taki sam. Najczęściej grochówkę gotuję na mięsie np. polecam też przepis na Grochówkę na żeberkach. , tym razem miałam wędzony boczek i kiełbasę. Ugotowałam więc Grochówkę z kiełbasą i boczkiem. Składniki 1 szklanka grochu suszonego łuskanego ok. 150 g boczku wędzonego 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBoczek z warzywami pieczony w rękawie to pomysł na szybki do przygotowania obiad, smaczny i sycący. Ulubione warzywa pokrój w kawałki, dodaj zioła i suszone pomidory, zapakuj razem z boczkiem w rękaw do pieczenia. Upiecz. Wszystko w jednym naczyniu, można powiedzieć danie jednogarnkowe. PRZEPIS NA BOCZEK Z WARZYWAMI PIECZONY W RĘKAWIE Składniki na boczek z warzywami pieczony w rękawie: kawałek(...)boczku surowego lub wędzonego cebula 2 szt marchew 3 szt pieczarki 200g kapusta 1/4 główki pomidory suszone w oleju zioła prowansalskie 2 łyżeczki Jak zrobić boczek z warzywami pieczony w rękawie: Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kawałki, wrzucamy do rękawa do pieczenia. Oprószamy je ziołami, dodajemy suszone pomidory. Boczek nacieramy solą, pieprzem, ziołami i umieszczamy w warzywach, zaciskamy rękaw
Dorota SmakujePRZEPIS NA GRILLOWANY BOCZEK Składniki na Grillowany boczek: 1 kg surowego boczku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 ząbki czosnku sól pieprz Jak zrobić Grillowany boczek: Boczek kroimy w dość grube plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z przyprawami, nacieramy mięso. Boczek zostawiamy do zamarynowania na godzinę. Boczek grillujemy z obu stron aż będzie apetycznie przypieczony. Artykuł Grillowany(...)boczek pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujetego na co w danym momencie mam smak albo w zależności od tego co w danym momencie mam w lodówce. Przygotowana przeze mnie ostatnio zapiekanka miała w sobie dodatek boczku oraz zaszalałam, gdyż sięgnęłam także po ser tofu. Powiem Wam, iż ser tofu idealnie skomponował się ze smakiem ziemniaków i chrupiącego boczku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki z młodych ziemniaków. 80 dkg młodych ziemniaków 2,5 łyżeczki soli 36 dkg sera tofu 25 dkg jogurtu naturalnego 20 dkg surowego boczku wędzonego pokrojonego w kostkę szczypta pieprzu pęczek świeżego koperku szczypta otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną . Ziemniaki umyć, włożyć do garnka, dodać
mecooksPrzyznam szczerze, że ta potrawka powstała z lenistwa Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię kaszę bulgur, więc połączyłam te dwa składniki, a żeby bardziej podkręcić smak, dodałam trochę boczku i sosu sojowego. Wyszło przepysznie i pewnie będę częściej wracać do tego przepisu,. a Wy koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie Składniki: – 500g młodej kapusty – 150g boczku surowego wędzonego – 200g(...)mnie sól, pieprz, kurkuma, czubryca zielona, świeża zielenina) Do przygotowanie tej potrawki będziecie potrzebować dwóch patelni- jedną dużą i głęboką, drugą – ciut mniejszą. Kapustę pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę pokroić w małą kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, czosnek pokroić w cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni podsmażyć boczek, dodać kapustę
Smaki ArmineSUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach WYKONANIE Boczek nacieramy wszystkimi przyprawami kroimy czosnek w cieniutkie plasterki i układamy na boczku. Pakujemy próżniowo. Czas 4-5 miesięcy po 1-2 tygodniach w zależności kto jak lubi czosnek wyjmujemy boczek i zdejmujemy czosnek i ponownie(...)próżnię. Dajemy nowe woreczki. Osobiście otwierałem co miesiąc i sprawdzałem czy wszystko ok, czy nie widać jakiś niespodzianek i czy zapach jest w porządku. Następnie boczek dokładnie osuszyłem ręcznikiem papierowym po czym boczek powędrował do wędzarni do osuszenia w temp.35-40 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy boczek będzie suchy zaczynamy wędzić 2 godz. w 50 stopniach. Wkładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Matkę Naturę” Spróbujcie i Wy Składniki: – 2 jajka – 70g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 20g ulubionego sera żółtego (u mnie gouda) – 2 plasterki surowego boczku wędzonego – kilka oliwek (u mnie zielone) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca, pieprz, papryka słodka wędzona) Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, oliwki pokroić(...)plasterki. Jajka rozbełtać z przyprawami, dodać twaróg i ser, wymieszać dokładnie. Następnie dodać oliwki i wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, boczek podsmażyć z jednej strony, odwrócić na drugą, masę twarogową wyłożyć na boczek i wyrównać. Smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 4-5 minut na średnim ogniu. Następnie delikatnie podważyć łopatką kuchenną i odwrócić na drugą stronę. Smażyć przez
Smaki Arminedrugim i wspaniałe danie gotowe. Opcji smakowych jest niezliczona ilość. Dla tych co chcą odejść od bolońskiej klasyki polecam zieloną rewolucję – warstwa groszku, niekoniecznie muszą być z boczkiem, kolejna ze szpinakiem i płaty cukinii, które działają zapiekankę co oszczędza ilość zużytych makaronowych płatów. Wszystko scala oczywiście kremowy beszamel i ciągnąca się mozzarella. Takiemu zestawieniu nie można się oprzeć. Składniki(...)porcje): 9 płatów lazanii 1 średnia cukinia – moja była długości naczynia 400g szpinaku – u mnie duże liście, posiekane w średniej wielkości paski 200g mrożonego groszku 200g boczku lub szynki – można pominąć i zrobić wersję wege 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy: 2 łyżki masła
Smaczna Strona