boczek - 14002 przepisów (strona:38/934)

Keto jajecznica z boczkiem, fetą i szpinakiem 104

Jajecznica z boczkiem, fetą i szpinakiem to szybkie danie na pożywne śniadanie lub kolację. Potrawa nie tylko dla osób będących na diecie ketogenicznej. Polecam każdemu komu znudziła się tradycyjna jajecznica. Koniecznie sprawdź jak smakuje połączanie fety, boczku oraz szpinaku w jajecznicy. Dowiedz się jak usmażyć idealna jajecznicę. Czas potrzebny na przygotowanie: 5 minut. Wartość energetyczna : Kalorie: 380 kcal w 100g(...)tłuszcze: 35g białko: 20g węglowodany: 3g błonnik: 1g Składniki: 3 średnie jajka 100g słoniny 150g boczku 100g fety garść szpinaku Do smaku: szczypta soli szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu Sposób wykonania jajecznicy. Jajka w temperaturze pokojowej wbijam do kubka . Jeśli masz jajka wprost z lodówki, wyjmij je, wbij do kubka i poczekaj przed smażeniem minimum pół godziny. Na desce kroję

Ania gotuje
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka 106

Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka Podkarpacka kuchnia może się pochwalić wieloma unikalnymi daniami, które znane są jedynie w niektórych zakątkach kraju. Wyjątkowość tych dań doceniana jest nie tylko przez lokalnych mieszkańców, ale również podczas licznych kulinarnych konkursów związanych z kultywowaniem lokalnych tradycji. Takim kulinarnym unikatem są pierogi z Nawsia (gmina Wielopole Skrzyńskie), gotowane z farszem ze startych(...)surowych ziemniaków, które podsmaża się na boczku i cebuli. Trudno ten wyjątkowy smak porównać z jakimikolwiek innymi pierogami i pewnie dlatego pierogi z Nawsia zyskują coraz większą sławę i licznych wielbicieli, podczas gdy mieszkańcy Nawsia znają je od około 100 lat. Podobne danie gotuje się na Podlasiu, gdzie jest równie lubiane i cenione. Strażniczkami lokalnych tradycji kulinarnych w Nawsiu

Trzeci talerz
Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem 72

Przedwczoraj dostałam sporą torbę pieczarek. Powciskałam je w każde możliwe obiady. Jednym z nich był makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem. Czemu akurat taki wybór? Parę dni wcześniej dostałam od taty kiszoną kapustę. Po zamrażalniku walał się gdzieś kawałek wędzonego boczku. Makaron, wiadomo, prawie każdy ma gdzieś skitrany. Ja dokopałam się do makaronu, który kupiłam na Węgrzech. Nie wiem(...)obiad. Nie takie miałam plany kulinarne na najbliższe dni, ale nie szkodzi, jakoś to przeżyję. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 250 g ulubionego makaronu 100 g wędzonego boczku 20 małych pieczarek 1 szklanka wody 1 duża cebula (ja użyłam czerwonej) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku sól (opcjonalnie) pieprz  olej rzepakowy (opcjonalnie) (przepis

Kardamonovy
Boczek wędzony 142

Boczek wędzony - mój ulubiony sposób to boczek peklowany na sucho, wędzony i podpiekany. Jeśli ktoś woli peklowanie na mokro, również jest opisane. Warto spróbować różnych wariantów i zdecydować co nam najbardziej smakuje :) Świeżo wyjęty z wędzarni po podpiekaniu Boczek wędzony surowy Składniki: boczek peklosól  23g/kg boczku (przy peklowaniu suchym) - w przypadku wyboru peklowania mokrego dawka peklosoli wg tabeli Dziadka(...)zalewa peklująca o stężeniu 8% (80 g peklosoli/ litr wody - przy czym 0,4 litra gotowej zalewy na kg mięsa) przez 10-14 dni Przygotowanie: Boczek oczyścić, oskórować (można również skórę zostawić, wg gustu), pociąć na kawałki jakie chcemy i w przypadku wyboru:  peklowania suchego - natrzeć dobrze peklosolą z każdej strony oraz w przestrzeniach po wycięciu żeber, zamknąć

Kocham..lubię..gotuję..
Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 106

szybka kanapka, albo jogurt z drożdżówką. W czasie weekendu, kiedy czasu zwykle jest nieco więcej, zachęcam do przyrządzenia śniadania na ciepło. Kokilki wypełnione szklistą smażoną cebulką, chrupiące kawałki chudego boczku, ciągnący się ser i oczywiście jajka z półpłynnym żółtkiem w roli głównej. Śniadanie mistrzów zadowoli każdego. Drukuj Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 5 od 1 osoby Autor: Pawel(...)piekarnika. Ciągnący się ser i półpłynne żółtko. Składniki: 4 jajka od szczęśliwych kur 4 łyżeczki kwaśnej śmietany 12 % 1 cebula 10 g sera żółtego mozzarella grubo tartego 8 plastrów boczku rolowanego odrobina masła 2 kromki białego pieczywa z odkrojoną skórką garść posiekanego szczypiorku sól i zmielony pieprz Sposób przygotowania: Cebulkę poszatkuj i zeszklij na patelni skropionej odrobiną oleju. Po chwili

ProstePesto.pl
Penne alla vodka – makaron z wódką 180

prepTime":"PT20M","cookTime":"PT5H","totalTime":"PT5H20M","recipeCategory":["Makaron"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"280 cal"},"recipeIngredient":["200 g boczku w\u0119dzonego, surowego","1 cebula","2 z\u0105bki czosnku ekologicznego","1 puszka pomidor\u00f3w krojonych w kostk\u0119","50 g koncentratu pomidorowego","70 ml w\u00f3dki","100 ml rzadkiej \u015bmietanki 30 %","200 g makaronu penne(...)dente.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/penne-alla-vodka-makaron-z-wodka\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f4a2e1a205a4","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na g\u0142\u0119bok\u0105 patelni\u0119 wlej oliw\u0119 i rozgrzej. Dodaj surowy boczek pokrojony w kostk\u0119 oraz poszatkowan\u0105 cebul\u0119 i czosnek. Podsma\u017c do zarumienienia.","text":"Na g\u0142\u0119bok\u0105 patelni\u0119 wlej oliw\u0119 i rozgrzej. Dodaj surowy boczek

ProstePesto.pl
Fasolka po bretońsku 142

gotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli “Piękny Jaś” 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 600 g boczku surowego wędzonego 450 g kiełbasy wieprzowej (2 gatunki 190 g i 280 g) 120 g kiełbasa z jelenia (opcjonalnie) 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 ząbki czosnku(...)gdyż fasola, gdy napęcznieje w wodzie zwiększy swoją objętość. Moczenie fasoli w wodzie Mięso do fasolki po bretońsku W międzyczasie przygotuj mięso. Ja w swoim przepisie używam 600 g boczku surowego wędzonego, z którego odcinam skóry i nadmiar tłuszczu – odcięte części boczku wrzucam do gotującej fasolki po bretońsku. Dwa różne gatunki kiełbasy wieprzowej oraz kiełbasa z jelenia. W przepisie

ugotuj-przepis.pl
Fasolka po bretońsku 197

gotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli “Piękny Jaś” 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 600 g boczku surowego wędzonego 450 g kiełbasy wieprzowej (2 gatunki 190 g i 280 g) 120 g kiełbasa z jelenia (opcjonalnie) 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 ząbki czosnku(...)gdyż fasola, gdy napęcznieje w wodzie zwiększy swoją objętość. Moczenie fasoli w wodzie Mięso do fasolki po bretońsku W międzyczasie przygotuj mięso. Ja w swoim przepisie używam 600 g boczku surowego wędzonego, z którego odcinam skóry i nadmiar tłuszczu – odcięte części boczku wrzucam do gotującej fasolki po bretońsku. Dwa różne gatunki kiełbasy wieprzowej oraz kiełbasa z jelenia. W przepisie

ugotuj-przepis.pl
Szpecle z boczkiem i papryką 97

Ugotowaliśmy sobie szpecle na dwa dni – pierwszego do rosołu, a następnego zjedliśmy je z boczkiem, papryką i cebulką. W obu obiadach małe kluseczki świetnie się sprawdziły, a to danie smakowało na pewno lepiej niż gdybyśmy wykorzystali makaron. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku, przygotować szpecle z boczkiem i papryką i cieszyć się w pełni domowym obiadem(...)Składniki na szpecle z boczkiem i papryką Szpecle: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 2 jajka 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli sól do gotowania Pozostałe składniki: 200 g wędzonego boczku 2 cebule 1 czerwona papryka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpecle: Wszystkie składniki umieścić w misce, mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji i pojawienia się bąbelków powietrza

niecodziennikpary
Świąteczna kapusta – kuchnia podkarpacka 168

mięsa i tłuszczu zwierzęcego. W wielu domach masło zastępuje się olejem, najczęściej olejem lnianym. Do świątecznego obiadu natomiast doskonale będzie pasowała kapusta na żeberkach, kapusta z grochem i boczkiem albo czerwona kapusta zasmażana. Wybór jest duży, a ja przypominam przepisy na gotowaną kapustę, które pojawiły się na blogu w ciągu ostatnich trzech lat. Kapusta z grochem, groch z kapustą Kapusta(...)kilka minut. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażona na patelni. Kapusta lasowiacka z zasypką Kapusta lasowiacka z zasypką - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku w kawałku 50 g kaszy jęczmiennej 200 g czerwonej fasoli 2 cebule ziele angielskie 4 liście laurowe ½ łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Wieczór

Trzeci talerz
Mozaika z boczku, z szynkowara 142

Dawno już nie wstawiałam przepisów na domowe wędliny, a ich produkcja ciągle trwa :) Tym razem coś dla fanów konkretnych i tłustych mięsiw - mozaika z boczku, prasowana, o czystym smaku mięsa, bez żadnych dodatków, tylko peklosól dla odpowiedniego zabezpieczenia bakteriologicznego. Boczek w tym przypadku docinany i składany jest do wymiaru praski lub szynkowara, więc ilość boczku należy dostosować do ich pojemności(...)mnie mój ulubiony szynkowar i kształt - Duet od Tradismak . Polecam serdecznie :) Składniki: płat boczku bez skóry i żeber 23 g peklosoli/kg boczku Przygotowanie: Płat boczku pokroić wzdłuż na cieńsze płaty, każdy płat dociąć na wymiar praski. Boczek natrzeć peklosolą i peklować w lodówce w pojemniku z przykrywką lub zapakowane próżniowo 5 dni. Po tym czasie płaty boczku lekko zbić tłuczkiem

Kocham..lubię..gotuję..
Tagiatelle z boczkiem i szpinakiem 134

lubi makaronów? U mnie w domu nie uświadczy się takiego człowieka. Więc makaron w każdym wydaniu jest idealnym pomysłem na obiad. Ostatnio przygotowałam szybką wersję tagiatelle z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo szałwiowym. Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy: 500 g dobrej jakości makaronu Tagiatelle 200 g surowego boczku wędzonego 200 g serka topionego śmietankowego 300 g świeżego(...)szpinaku 2 ząbki czosnku 2 gałązki listków szałwii sól pieprz Sos Przygotowanie sosu zaczynamy od posiekanie w drobną kostkę boczku oraz czosnku. Na gorącą patelnię przekładamy boczek i podsmażamy na złoto. Jeżeli wytopi się sporo tłuszczu z reguły go odlewam, żeby sos nie był zbyt tłusty. Do zarumienionego boczku dodaję posiekany czosnek i krótko podsmażam. Następnie dokładam na patelnię wcześniej

Cookery.pl
Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono 155

mąki   ok. pół szklanki szklanki wody   150 g twarogu chudego bądź półtłustego   2 łyżki skwarków ze słoniny (ok .30 g pokrojonej słoniny)   2 plasterki boczku wędzonego   1 łyżka smalcu z roztopionej słoniny   sól INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto aż do połączenia składników(...)które pokrój na drobne paseczki. 3 W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. 4 Przygotuj skwarki: pokrój słoninę oraz boczek na drobne kawałeczki i wysmaż aż będą chrupiące. Ja ten krok pomijam, jako że mam domowy zapas smalcu wraz ze skwarkami, który to tylko wystarczy roztopić. 5 Do kluseczków dodaj rozkruszony

A to pestka
Fasolka po bretońsku 700

fasolę sama od postaw ;) Jeśli jednak mimo wszystko zdecydujecie się na fasolę z puszki, to po prostu pomijacie etap gotowania fasoli i zaczynacie wszystko robić od momentu przygotowania kiełbasy, boczku, cebuli i czosnku. W tradycyjnej fasolce po bretońsku nie może zabraknąć dużej ilości dobrej kiełbasy. U nas obowiązkowo także musi się znaleźć boczek wędzony lub parzony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna(...)bretońsku zamiast passaty pomidorowej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku – Składniki: 400 g białej fasoli „Piękny Jaś” 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 250 g wędzonego boczku (lub parzonego) ok. 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej) 2 średnie cebule – ok. 200 g 1 mały ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej (przecieru) 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

Kulinarne Przeboje
Tagliatelle z boczkiem i szpinakiem 205

lubi makaronów? U mnie w domu nie uświadczy się takiego człowieka. Więc makaron w każdym wydaniu jest idealnym pomysłem na obiad. Ostatnio przygotowałam szybką wersję tagiatelle z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo szałwiowym. Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy: 500 g dobrej jakości makaronu Tagiatelle 200 g surowego boczku wędzonego 200 g serka topionego śmietankowego 300 g świeżego(...)szpinaku 2 ząbki czosnku 2 gałązki listków szałwii sól pieprz Sos Przygotowanie sosu zaczynamy od posiekanie w drobną kostkę boczku oraz czosnku. Na gorącą patelnię przekładamy boczek i podsmażamy na złoto. Jeżeli wytopi się sporo tłuszczu z reguły go odlewam, żeby sos nie był zbyt tłusty. Do zarumienionego boczku dodaję posiekany czosnek i krótko podsmażam. Następnie dokładam na patelnię wcześniej

Cookery.pl

Proponowane wyszukiwania