kremem malinowym to moja kolejna propozycja na pyszny, lekki tort z wykorzystaniem bitej śmietany i malin. Takie torty u mnie są najchętniej jedzone - co zrobić? Trzeba je robić Puszysty biszkopt o kakaowym smaku i krem malinowy o konsystencji przypominającej mus, a całość udekorowana startą czekoladą i świeżymi malinami Pyszny, lekki tort, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję Polecam(...)Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem malinowy: 660 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 400 g malin 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki wody 1 czubata łyżeczka żelatyny Dekoracja: 100 g czekolady deserowej
WSZYSTKO SMACZNEtort typu naked. Zdecydowanie jeden z ulubionych, bardzo czekoladowych z delikatnym malinowym wnętrzem. I wiecie co w nim uwielbiam? Uwielbiam to, że prostota dekoracji jest taka ujmująca. Z jednego biszkoptu bez problemu możemy zrobić 3 blaty (średnica 19 cm). Spróbujcie :) Składniki na biszkopt (przelicznik na mały tort o średnicy 19 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki(...)tortowej typ 450 Masa: 750 g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Mus malinowy: 300g malin 3 łyżeczki cukru pudru maliny + makaroniki do dekoracji Przygotowanie: Tort rozpoczynamy przygotowywać od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania w momencie kiedy białka są już sztywne dodajemy stopniowo cukier, tak aby powstała masa była lśniąca
ChilliJemypyszne i proste ciasto kakaowe z kisielem wiśniowym i masa śmietanowo-galaretkową. Proste w wykonaniu, smakuje wybornie i szybko znika z talerzyków. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy : 3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 Młynomag 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 1łyżka przegotowanej letniej wody 1 cukier(...)wiśniowy: 700 ml kompotu z wiśniami 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 50 g gorzkiej czekolady blaszka o wymiarach 30/26cm Wykonanie biszkoptu kakaowego: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, partiami przesiewamy i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI : BISZKOPT KAKAOWY: • 6 jajek (osobno białka i żółtka) • 1/2 szkl. cukru • 2 pełne łyżki kakao • 5 pełnych łyżek mąki pszennej • 2 pełne łyżk8i mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując partiami dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem(...)pieczenia, ciasto wylewamy do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka), ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. KREM BUDYNIOWY: • 0,5 l mleka • 1 cukier waniliowy • łyżeczka ekstraktu waniliowego • 5 żółtek • 1,5 łyżki mąki ziemniacznej • 250g margaryny lub masła Z 0,5 l mleka odlać
KUCHNIA POLSKAtego przepisu. Totalnie mnie rozkochał w tym smaku! Wszyscy smakosze czekolady pokochają ten tort. Jest mocno czekoladowy, wilgotny z nutą kwaśnych malin. Naprawdę nie jadłam lepszego. Składniki na biszkopt czekoladowy: 110g miękkiej margaryny 1,5 szklanki maślanki naturalnej 2 duże jaja 60g gorzkiej stopionej czekolady 1 płaska łyżeczka soli 1 niepełna szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)Składniki na krem czekoladowy: 200g mlecznej czekolady 200g czekolady deserowej 250ml śmietanki 30% 225g miękkiego masła Składniki na polewę czekoladową: 100g mlecznej czekolady 50g czekolady deserowej 50ml śmietanki 30% Biszkopt : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę można rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Czekoladę umieszczamy w miseczce stawiamy na garnku z wrzącą wodą tak, aby miseczka
Słodki Zakątekmleka w proszku: 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka 1 czubata łyżka gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 200 g masła około 200 g okrągłych biszkoptów 1. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i masło. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. 2. Zdejmujemy z ognia i do ciepłego płynu dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Miksujemy(...)się składników. 3. Masę dzielimy na 2 w miarę równe części: do jednej dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku i miksujemy, do drugiej dodajemy czubatą łyżkę kakao i miksujemy. Biszkopty kroimy na połówki !!! Przełożenie ciasta: biszkopt (nasączony naparem kawy lub wodą z cytryną) - połowa masy budyniowej - biszkopt (nasączamy również naparem) - druga połowa masy budyniowej - biszkopty układamy na sztorc (troszkę wciskając
kruche babeczkismak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Biszkopt - składniki : 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy inki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne
W garach u Gosikwintesencja tego, jaki powinien być – moim skromnym zdaniem – tort idealny – jest prosty, a jednocześnie baaardzo smaczny. I przede wszystkim tak wilgotny, że przyćmiewa wszelkie inne. Biszkopt kakaowy przełożony masą śmietanową, a całość podkręcona delikatnym aromatem kawy i obecnością powideł śliwkowych. Że za prosto?? O nie, nie… spróbujcie sami:) Biszkopt: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru(...)rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilę do lekkiego stężenia. Następnie dekorujemy polewą wierzch tortu. Uwagi: Osobiście nie posiadam tortownicy o średnicy 21 cm. Tort przygotowałam w tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pięknie wyrósł, jednak lekko opadł mi na środku. Uznałam, że nie dam rady przekroić go na 3 blaty, więc na szybko upiekłam jeszcze jeden biszkopt z 3 jajek (3 jajka
Smaki Na Talerzukońca fit, czy dietetyczny, bo wiadomo ciastka Oreo mają i cukier i inne ulepszacze, ale i tak postarałam się go troszkę "uzdrowić" - przede wszystkim zastąpiłam cukier ksylitolem, biszkopt jak zwykle jest bezglutenowy, wykonany w sprawdzony sposób z mąki ryżowej i oczywiście tym razem z dodatkiem kakao. Polecam go jednak koniecznie nasączyć, najlepiej Malibu - wtedy jest idealnie wilgotny. Krem również(...)się bardzo szybko, można go podać przy jakiejś okazji (na urodziny pasuje jak ulał) albo po prostu bez okazji, tak dla weekendowego relaksu :) Składniki (forma o średnicy 24 cm): Biszkopt: 4 jajka 10 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek kakao 6 łyżek ksylitolu do nasączenia Malibu lub Amaretto Krem: śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego Light 250 g serka mascarpone
Healthy food explorerudało. Kupiłam z kawałkami owoców i ciasto wyszło bez zastrzeżeń. Bardzo smakowało szczególnie dzieciom ;-) A że sezon na jabłka otwarty, więc bardzo polecam to ciasto. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt: 6 jajek niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka agrestowa 1 łyżka masła ewentualnie cukier do jabłek - pominęłam Masa(...)jogurtu owocowego (bez owoców) 1 czerwona galaretka 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wody Śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, partiami dodawać cukier, potem po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć
Kuchnia domowa AniJako deser poniedziałkowej kawy proponuję pyszny torcik z masą śmietanową, winogronami i galaretką. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa śmietanowa: ½ litra śmietany 30%, 2 opakowania śmietan fixu, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, ½ łyżeczki czerwonego barwnika(...)proszku, Dodatkowo: 1 duża kiść winogron zielonych, 2 opakowania galaretki cytrynowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto Zielone Jabłuszko Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami. To ciasto zaskakuje nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale i pięknym wyglądem! Przygotowanie ciasta nie jest trudne, należy jednak ściśle stosować się do wskazówek z przepisu, aby wszystko wyszło jak należy Składniki: BISZKOPT(...)litra wrzątku 5 dużych jabłek pół cytryny Masa śmietanowa: 400ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy pół czekolady deserowej 1/4 szklanki mleka *** Przygotowujemy biszkopt: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąki
Blog z ApetytemCiasto Milky way Dzisiaj polecam pyszne ciasto milky way Ciasto Milky way Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 łyżka kakao 12 dag cukru 1 cukier waniliowy 7 łyżek maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Masa biała składniki: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2łyżki cukru pudru Ciemna masa składniki: 3 jajka 1 czekolada mleczna ½ czekolady gorzkiej ½ kostki margaryny(...)roztrzepać widelcem i dodać do przestudzonej ale nie zimnej masy czekoladowej. Na samym końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę i przestudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie mieszamy. Przestudzony spód biszkoptu wkładamy do formy, na biszkopt nakładamy białą masę. Masę dokładnie wyrównać i położyć drugi kawałek biszkopty. Na górny biszkopt wylewamy ciemną masę. Całość wkładamy do lodówki aby masy dobrze zgęstniały
Pomysłowa kuchniaprzygotowaniu, ale jego smak wszystko Wam wynagrodzi, ponieważ jest lekkie i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80 g) 1/4 kostki masła (50 g) masa budyniowa 1 l soku typu Kubuś/Vitaminka, np. malinowego(...)wody 2 łyżki cukru pudru do dekoracji około 300 g delicji w galaretce, np. wiśniowej 2 galaretki o smaku malinowym 3 szklanki wody (3/4 l) Na samym początku przygotować biszkopt : masło roztopić, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie gęsta, sztywna masa to zmniejszyć
Ugotowaćwiśniową i bezą kokosową. Idealne połączenie smaków. Ciast nie jest zbyt mocno słodkie w smaku. Zachęcam do pieczenia 😊 S kładniki na formę do pieczenia 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80 g) 1/4 kostki masła (50 g) krem budyniowy 3 szklanki mleka 2 budynie o smaku(...)kokosowa 250-300 g wiórek kokosowych 7 białek 1,5 szklanki zwykłego cukru (345 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na samym początku przygotować biszkopt: masło roztopić, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie gęsta, sztywna masa to zmniejszyć
Ugotować