zimno nie przesłodzony, lekko kwaskowy orzeźwiający. Na upalne dni idealny. Można go zrobić w formie okrągłej jak kto woli. W sezonie letnim idealny na deser który nas ochłodzi. biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki mąki typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 800 g serka homogenizowanego(...)spodu delikatnie. Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto . Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 20 minut aż biszkopt będzie suchy. Po upieczeniu jak biszkopt ostygnie odrywam go od papieru, ułatwi to potem krojenie jego. Masa serowa: Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w szklance wody
wesoła kuchniaTort z czarną porzeczką z płatkami migdałowymi oraz kwiatkami z czekolady. Dekorację czekoladowe robi się się bardzo prosto i szybko. Polecam bo jest lekki, nie przesłodzony idealny na lato. biszkopt jasny: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru(...)migdałowych mięta maliny i czarna porzeczka do dekoracji czekoladowe dekoracje: 100 g czekolady gorzkiej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wody z cytryną Biszkopt jasny: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, cukier dodaję następny dopiero jak rozpuści się poprzedni. Na końcu jak piana jest błyszcząca
wesoła kuchniaSzybka i prosta wuzetka w wersji porzeczkowej. Jest bardzo dobra, moja rodzina orzekła że lepsza niż tort. Szybko się ją robi, ale dobrze jest biszkopt przygotować dzień wcześniej. Konfitura porzeczkowa nadaje jej fajnego smaku lekko kwaskowego.Ciasto z akcentem alkoholu. biszkopt kakaowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g mąki tortowej 3 łyżki kakao(...)wymiarach 24 x 24 cm wykładam od spodu papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 30-35 minut.Jak biszkopt przestygnie kroję go poziomo na dwa blaty. Śmietany schłodzone przelewam do misy, dodaję konfiturę z porzeczki i ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody 1/4 szklanki wody około
wesoła kuchniawiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni. Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody(...)kokosowych 150 g masła w temperaturze pokojowej Dekoracja: 60-100 g wiórków kokosowych * Obrane ze skórki migdały mielimy w maszynce do kawy na mączkę. Jak zrobić ciasto ,,Makowa Panienka"? Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę. Po tym stopniowo dodajemy cukier i ubijamy białka
Kuchnia ŁukaszaTort zrobiony na szybko, bo koleżanka potrzebowała by ją poratować i zrobić dla syna. Mam nadzieję że smakował, bo prezentuje się ślicznie. Idealny nie tylko dla dzieci. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 900ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu wiśniowego * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * barwniki spożywcze * kolorowe cukierki do dekoracji(...)podłużne biszkopty do obłożenia tortu Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty. Wrzątek wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć biszkopty. Przełożyć dżemem i kremem z ubitej kremówki z cukrem pudrem. Resztę kremu podzielić na dwie części, każdą wymieszać z barwnikiem. Ozdobić tort cukierkami i obłożyć biszkoptami. Przewiązać wstążeczkami
Magiczne Życie Martymoja pierwsza rolada w życiu. Zawsze bałam się, że mi nie wyjdzie, ale nie potrzebnie. Tak naprawdę rolada jest bardzo prosta. Mam sprawdzony przepis na biszkopt, który nie pęka i doskonale się roluje. Nadaję się także do tortów i innych ciast. Wnętrze rolady to pyszny ser z kawą i amaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone. Taka wersja też(...)jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :) Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem na zimno o smaku tiramisu :) Składniki: BISZKOPT: jaja 6 szt. cukier 3/4 szkl. mąka 1 szkl. proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 2 łyżki NADZIENIE SEROWE TIRAMISU: twaróg 1 kostka (250 g.) cukier puder 5 łyżek kawa rozpuszczalna 2 łyżki ciepła woda 50 ml. amaretto
Kuchnia Pauletteswspanialszego, niż możliwość podzielenia się swoimi wypiekami z bliskimi nam osobami. Dodatkowo ja sama również się spełniam, bo uwielbiam czas spędzony w kuchni na przygotowywaniu świątecznych wypieków. SKŁADNIKI Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie i dekoracja: 500 g śmietany kremówki(...)opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 2 śmietan-fixy 160 g marmolady wieloowocowej kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada (Delecta) dodatkowo: cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera
Passions hobbies lifewięc nie będę ich zostawiać na czarną godzinę tylko podzielę się od razu 😊 Do ich przygotowania użyłam najprostszych składników, które chyba zawsze znajdą się w domu. Składniki: Biszkopt na tort. o śr 28cm 3 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Budyń waniliowo- brzoskwiniowy 1 szklanka syropu brzoskwiniowego(...)cukru 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ tabliczki białej czekolady Dodatkowo Mały słoiczek dżemu truskawkowego 2 cukierki "Michałki" Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka a na końcu przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia w czekoladziesmaczne i efektowne ciasto godne polecenia na świąteczny stół. Piekłam je już kilkakrotnie i za każdym razem mnie zachwyca. Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 3/4 szkl. cukru(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 1 łyżka cukru z wanilią 5 żółtek 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 250 g masła Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku,a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto przelać
Kolorowa kuchnia Elkiłyżki cukru 1 kostka margaryny Palmy 1 łyżeczka soku z limonki 20 dag batonów Prince Polo 10 dag mielonych orzechów włoskich 3 łyżki kremu czekoladowego do nasączenia biszkoptu 150 ml mocnej kawy 50 ml rumu polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piane dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z kakaem, łączymy(...)ubitą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 190°C około 30 - 35 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń z cukrem i sokiem z limonki. Gotujemy budyń, studzimy. Margarynę miksujemy, dodając po łyżce budyniu i kremu czekoladowego. Do zmiksowanej masy wsypujemy
kgwjanczeworównież dla Was zestawienie świątecznych przepisów. A dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto. Na bardzo pyszne ciasto dla wielbicieli bananów i czekolady. Słodkie, ale nie do przesady. Lekki biszkopt, banany, czekoladowy krem i śmietana z czekoladą. Nie brzmi to pysznie? Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnych świątecznych wypieków, może skusi się na to ciasto :) Składniki na dużą blachę: Biszkopt(...)żelatyny Masa śmietanowa: 500 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Dodatkowo: 5-6 bananów 3 łyżki konfitury wiśniowej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do nasączenia biszkoptu - czarna herbata, posłodzona sok z cytryny Biszkopt : Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać wodę i szczyptę soli. Ubijać, aż białka będą sztywne. Partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym. Mieszać
My simple kitchenzneutralizowany słonymi krakersami i aksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku. Ciasto śmigło – tak nazwał je Sławek, bo tylko śmignęło ze stołu. Składniki: Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa • 250 g masła • 1,5 szklanki mleka • 3 żółtka • po 1/2 szklanki cukru(...)typu petit • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko skondensowane gotować w garnku zalane wodą przez 2 godziny. • Wystudzić i dopiero wtedy otworzyć puszkę. Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski
To co kochamniedzielę postanowiłam przygotować lekki deser mocno truskawkowy! Wygląda okazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa • 500 g sera mielonego na serniki • 1 kg truskawek • 3/4 szklanki cukru pudru • 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja • kilkanaście truskawek • 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać(...)wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temperaturze 170 st.C przez 20 minut. • Po upieczeniu wyjąć papier z tortownicy, boki posmarować delikatnie olejem, wystudzony biszkopt położyć na środku – zawsze po upieczeniu trochę odstaje od boków i robi się przerwa. • Duże truskawki pokroić na plastry i ułożyć je na obwodzie
To co kochamschłodzony, w plastrach lub w sałatce owocowej. Jego wodnista, zimna i chrupiąca konsystencja świetnie zaspakaja pragnienie w upalny dzień. Ja zrobiłam torcik arbuzowy z biszkoptu, aksamitnego kremu serowego, masy z miąższu i świeżych kulek arbuza. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa serowa • 250 g serka mascarpone(...)łyżki żelatyny Masa arbuzowa • 1,5 kg miąższu arbuza bez pestek • wydrążone kulki z arbuza do dekoracji ok. 30 sztuk • 1 galaretka truskawkowa • 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. • Wrzucić żółtka, ubić tylko do połączenia składników. • Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. • Masę wlać
To co kochamwidać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Składniki: Biszkopt(...)białka • 1/2 szklanki cukru • sok z 1/2 cytryny • 1/2 czekolady gorzkiej Poncz • 1 szklanka wody przegotowanej • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka spirytusu – opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt kakaowy • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić. • Dodawać po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera. • Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem
To co kocham