biszkopt - 17572 przepisów (strona:242/1172)

CIASTO KRÓWKA NA BISZKOPCIE + FILMIK 237

Ciasto krówka na biszkopcie z polewą kajmakową to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Delikatny biszkopt, masa i polewa. Oryginalny przepis na ma ciasto półkruche, natomiast ja przygotowałam je na biszkopcie i wyszło super. SKŁADNIKI :             CIASTO :   6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka  cukru 1 łyżka(...)PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy ze szczyptą soli, mikserem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i dalej miksując wsypujemy cukier i płynny miód. Po chwili wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem i kakaem. biszkopt pieczemy w blaszce o wymiarach 25/20 w temperaturze 180 % C, przez około 35 minut. Po całkowitym ostygnięciu przecinamy je wzdłuż na dwie równe połówki. Masa - mąki mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką. 548

śmietanki kremówki 30 % 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej niewielka ilość gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: około 40 dag biszkoptów 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1.   Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową(...)pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Sernik musi być bardzo zimny. 3.  Pianka: Żelatynę

Izabelawkuchni
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 173

znajduje się zawsze takie, którym chcę najbliższych rozpieścić. Moja mama kocha do szaleństwa bitą śmietanę, więc koniecznie musiała się ona znaleźć na moim świątecznym cieście. Żeby zapachniało świętami, to biszkopt jest orzechowy, zaś na nim znajduje się masa śliwkowa. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego(...)mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita śmietana i dekoracja: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy 4 kostki mlecznej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli

Passions hobbies life
Bożonarodzeniowa rolada makowo-żurawinowa 186

rodzynkami i skórka pomarańczowa   Oto moja propozycja  (ta porcja jest dość spora i na jedną roladę za duża.) Niewykorzystaną  masę makową możecie śmiało  zamrozić . Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43/ 31 cm Przepis na biszkopt: 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru do wypieków 1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej) szczypt soli Całe jajka umieścić w misie(...)delikatnie, ale dokładnie. Przełóżcie masę biszkoptową na blaszkę, wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-180 stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 10-15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Biszkopt powinien być nie spieczone raczej blady.  Przygotujcie sobie bawełnianą czystą ściereczkę. Posypcie cukrem, lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort z dżemem i mango 157

zrobienia tortu. Krem o smaku mango, a tort udekorowany czekolada białą. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Kremu nie słodzę bo dżem już jest słodki. Lekki , puszysty mocno truskawkowy.  biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej krem: 1 mango duże 3 łyżeczki żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka(...)białego 1 słoiczek dżem truskawkowy Łowicz galaretka truskawkowa: 120 g  extra konfitury z  truskawek Łowicz 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody obręcz tortu: 100 g czekolady białej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru po około minucie. Na końcu

wesoła kuchnia
Kostka orzechowa 164

Kostka orzechowa, to ciasto, które łączy ze sobą idealnie smak orzechowego biszkoptu z konfiturą truskawkową Łowicz , śmietaną i cynamonem. Wierzcie mi, że na prawdę trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. To ciasto, to połączenie prostoty i zachwycającego smaku, bo jest proste w przygotowaniu, a smakuje nieziemsko. Gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI Na orzechowy biszkopt: 5 jajek szczypta soli(...)konfitury z truskawek Łowicz 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan-fixy do dekoracji: mielony cynamon, opcjonalnie 30 połówek orzechów włoskich WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo

Passions hobbies life
Biszkopt bezglutenowy - przepis podstawowy 141

Przedstawiam mój przepis na biszkopt bezglutenowy. To jest taki przepis podstawowy, genialnie nadający się na tort albo by zjeść tak po prostu, do kawy. Jest lekki jak piórko i udaje się nawet w moim kapryśnym piekarniku. Serdecznie polecam :-) Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm): 8 jajek (żółtka i białka osobno) 1 szklanka cukru 140 g mąki kukurydzianej(...)papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4. Pieczemy około 35 minut (może być termoobieg). Nie zapominamy o teście patyczka, by sprawdzić czy biszkopt się upiekł. 5. 35 minut powinno wystarczyć, ale mój piekarnik (Bosch) jest kapryśny i ja muszę jeszcze 10 minut dopiekać od spodu.  6. Biszkopt pięknie wyrasta, gdy stygnie

Kawa z mlekiem
Ciasto z kremem budyniowym i bananem 154

Dawno nie było nic słodkiego, tak więc dziś zapraszam Was na ciasto z  kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie.  Mówię Wam to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru masa budynowa 1 L mleka 1 duży budyń czekoladowy 1 duży(...)części. Do jednej części dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń czekoladowy i miksujemy aż otrzymamy puszysty krem. Tak samo robimy z budyniem waniliowym. Banany obrać, przekroić wzdłuż.  Na biszkopcie układamy banany, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na nią waniliowy. Schłodzoną śmietanę ubić z fix-em i wyłożyć na krem budyniowy. Wierzch posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Świąteczny tort cynamonowy z rumem 162

tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową.  A jeśli szukacie inspiracji na łamanie świątecznych konwenansów koniecznie zajrzyjcie na www.olejkonwenanse.pl ŚWIĄTECZNY TORT CYNAMONOWY  Składniki: (forma 24 cm) biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki cynamonu poncz(...)szkl mąki pszennej (+1/2 szkl wody) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  340 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki ciemnego rumu 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy olej Wielkopolski i delikatnie mieszamy. Obydwie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a potem przesiewamy

Bon appetit mon amie
Rolada makowa z bakaliami 533

przygotowaniu, za to bez porównania pyszniejsza od tych sklepowych, więc warto upiec samemu. Ja wykorzystałam gotową masę makową, ale można również przygotować własną dodając ulubione dodatki. SKŁADNIKI Na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na masę makową: 1 duża puszka(...)rumu 50 g płatków migdałowych 160 g marmolady wieloowocowej Dodatkowo: cukier puder 1-2 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i zostawić na noc. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć

Passions hobbies life
Rolada z budyniem kokosowym 131

sprawi, że nie będą ciastem znudzeni? Muszę nieskromnie przyznać, że wpadłam na naprawdę świetny pomysł. Pyszne budyniowe wnętrze z żurawiną w czekoladzie, która doskonale przełamuje smak masy kokosowej oraz biszkoptem, któremu kolor nadają lifolizowane owoce aceroli. Potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki mielonej lifolizowanej aceroli (można użyć zamiennie kakao(...)pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony biszkopt zwijamy w rulon pomagając sobie ściereczką kuchenną. Zwijamy po krótszym boku, żeby nasza rolada nie była gigantem ;) Zagotowujemy 1,5 puszki mleczka kokosowego wraz z cukrem. W pozostałym mleczku kokosowym

MamaOskarka
Ciasto KRÓWKA 984

Pomysł na smaczne i szybkie do przygotowania ciasto - biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową. Jestem pewna, że ciasto KRÓWKA przypadnie do smaku osobom, które uwielbiają masę kajmakową i delikatne przekładańce. Zachęcam do pieczenia 😊  Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: biszkopt karmelowy 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1/2 szklanki wody(...)wrzącej wody dodatkowo 150-200 g masy kajmakowej do nasączenia: sok z 1/2 cytryny + 1/3 szklanki przegotowanej wody płatki migdałowe do dekoracji Etapy przygotowywania ciasta KRÓWKA - nasączanie spodu biszkoptu, przekładanie kremem i dekorowanie masą kajmakową oraz płatkami migdałowymi Na samym początku skarmelizować cukier: na suchą patelnię wsypać zwykły cukier i podgrzewać go tak długo (na średnim ogniu), aż całkowicie

Ugotować
Słonecznikowiec 217

słodką masą krówkową.  Ciasto to upodobała sobie moja mama i najchętniej gościłaby go na stole przy każdej rodzinnej uroczystości. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na I biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)biszkopt Składniki jak wyżej Na krem: 3 szklanki mleka  2 budynie krówkowe bez cukru (proszek) 5 łyżek cukru 200 g masła Na skarmelizowany słonecznik: 250 g pestek łuskanego słonecznika 50 g masła pół szklanki cukru Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 łyżka kremu nutella (można pominąć) Dodatkowo: Herbatniki maślane

My sweet a life
Mus cytrynowy na biszkoptowym spodzie 255

polecam Wam, jeśli tylko lubicie cytrusy. Do zrobienia tego torciku będziecie potrzebowali 1 blat biszkoptowy o średnicy 18 cm i o grubości według uznania, ja zrobiłam 3 cm. Resztę biszkoptu śmiało możecie zamrozić. Biszkopt (18 cm) 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki(...)delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Jeden odłożyć resztę zamrozić. Mus cytrusowy.   Użyłam gotowego pure, ale możecie użyć świeżo wyciśniętego soku, dosłodźcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ciasto pijak 748

składniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 90 g jajek 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez(...)ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy dodajemy stopniowo wystudzony budyń, miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 słoiczek konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki ok. 22 szt. okrągłych biszkoptów ok. 200 ml wódki wymieszanej z wodą do nasączenia biszkoptu i biszkoptów wiórka do posypania składniki na polewę czekoladową: 100 g masła 100 g cukru pudru 40 g kakao

Domowy Smak Jedzenia