Wypieki z białym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że zamiast gotowych biszkoptów upiekłam blaty ciasta. Mimo, że bardzo prosty to był przepyszny, całej rodzinie smakował. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)przekroić na trzy blaty. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wlać żelatynę, zmiksować. Dolny blat ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant. Biszkopt nasączyć winem, posmarować połową dżemu i wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć biszkoptem, nasączyć, przesmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałej śmietany. Położyć ostatni biszkopt, nasączyć winem. Zdjąć rant, boki i wierzch obsmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczepiajmy się nazw i niech zostanie w tej wersji;) Masa serowa tak na prawdę to bita śmietana z serkiem mascarpone usztywniona żelatyną i przełożona nasączonymi w kawie i amaretto biszkoptami. Moim zdaniem może więc być to deser idealny dla początkujących cukierników (jedyna trudność to odpowiednie postępowanie z żelatyną). Jednak przede wszystkim jest to deser odpowiedni dla tych, którzy lubią śmietanowe(...)herbatników 1 łyżka cukru pudru 70 g stopionego masła Masa: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1/2 opakowania biszkoptów Lady Fingers 3/4 szkl. mocnej, osłodzonej kawy 1/3 szkl. amaretto gorzkie kakao Herbatniki mielimy na piasek. Łączymy z cukrem pudrem oraz roztopionym, przestudzonym masłem. Masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy (24cm) wyłożonej
Smaki Na TalerzuCiasto Monte składa się z orzechowego biszkoptu i dwóch rodzajów kremu budyniowego. Wyśmienite na każdą okazję. Delikatny krem na żółtkach jest przepyszny. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Bardzo odpowiada mi smak kremu w połączeniu z orzechowym spodem, koniecznie nasączonym, żeby nie był zbyt suchy. Podobne ciasta z kremem, które polecam znajdziecie tutaj-klik . Polecam przepis, a oryginał znajdziecie(...)Porcja na blaszkę o wymiarach 21×25 cm. Ciasto Monte Biszkopt orzechowy 6 białek 100 g mielonych orzechów laskowych 150 g cukru 50 g mąki tortowej 2 łyżki oleju Krem 6 żółtek 3,5 szkl mleka 2 budynie waniliowe 50 g cukru 100 g mlecznej czekolady 350 g masła extra Dodatkowo orzechy mielone do posypania wierzchu ciasta woda
Pieguskowa Kuchniawiśni przygotowałam aromatyczną frużelinę, która doskonale przełamała słodki smak tortu. Zachęcam Was do podjęcia wyzwania i przygotowania takiego tortu. PRZEPIS NA TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 500 g serka mascarpone(...)proszkiem - delikatnie, ale dobrze połączyć składniki. Masę wylać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięty przekroić na 3 części. 2. W rondelku zagotować mrożone maliny z cukrem. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić, do napęcznienia. Mąkę
kolorowotorcikowoziemniaczaną, delikatnie mieszamy łyżką. Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor do suchego patyczka. Upieczony i ziny biszkopt przecinamy na 3 blaty. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do delikatnego stężenia. Serek mascarpone przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym(...)było grudek, następnie dodajemy śmietanę i ubijamy , pod koniec ubijania wlewamy galaretkę i chwilkę mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy folią spożywczą, następnie wkładamy spodni blat biszkoptu i delikatnie go nasączamy herbatą, na cieście rozsmarowujemy krem tak na około 1cm, następnie wzdłuż środka ciasta układamy wafelki ( każdy na chwilę wkładamy do mleka i otrząsamy z jego nadmiaru) następnie rozsmarowujemy trochę
Sama słodycz i szczypta chilicienkiego biszkopta, kremy kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej. Polecam gorąco i zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -900ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru(...)migdałów -200g orzechów włoskich -1 tabliczka czekolady mlecznej 90-100g -olejek rumowy -olejek cytrynowy -pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny -1,5 łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupoza tym ciasto wygląda fantastycznie! Dla mnie to rewelacyjny zamiennik tortu. Wykonałam je na Święta z myślą o moich milusińskich. Składniki (na formę (24 x 36) cm): Biszkopt 8 białek szczypta soli 3 żółtka 150 g cukru 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)następnie pojedynczo żółtka. Miksować przez chwilę. Do masy dodać bakalie i wymieszać dużą łyżką do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć do obu blach. Biszkopty piec pojedynczo przez ok 25-30 minut do suchego patyczka. Ciasta odstawić do ostudzenia. Odsączyć brzoskwinie. Do syropu dolać 200 ml wody i dodać cukier. Zagotować. W pozostałych 150 ml wody
Weekendy w domu i ogrodzieWreszcie zawitała do nas wiosna...co ja mówię, jest tak cieplutko jakby to było lato :) W taki dzień zapraszam na kolorowy torcik z morską galaretką. Biszkopt bardzo polecam, pięknie rośnie, jest pulchniutki, nie opada, można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną. Niebo w gębie <3 Wymiary foremki : średnica 23 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia(...)minut Składniki: Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska brzoskwinie Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy
Różne smaki w kuchniWykonanie i smak uzależnione są od regionu Włoch, w którym jest przygotowywany. Zazwyczaj jest to prostokątne ciasto, które składa się z kilku warstw. Układa się je naprzemiennie zaczynając od biszkoptów (zazwyczaj wybierane są specjalne sztuki o podłużnym kształcie), które są maczane w kawie lub likierze. Następnie nakładana jest masa - jej najważniejszym elementem jest serek mascarpone. Te obie warstwy układane(...)deser ten rozpoczął swoją międzynarodową karierę. Przepis na idealne Tiramisu Główne składniki: 9 żółtek 240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao/ wiórki kokosowe/ czekolada do dekoracji 1/2 szklanki wody Poncz kawowy: 250 ml espresso 60 ml amaretto (albo innego alkoholu) 90 g cukru Przygotowanie: Poncz do biszkoptów: biszkopty należy namoczyć we wcześniej zagotowanej
Gotuję Testujęwielbicieli lekkich ciast mam bardzo pyszną propozycję na ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym z pysznymi brzoskwiniami i lekką cytrynową pianką. Ciasto jest niezwykle pyszne i zapewniam, że posmakuje każdemu. Jest takie w sam raz. Filiżanka kawy i mamy pyszny podwieczorek. A i gości można nim poczęstować. Zachęcam, upieczcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki(...)Pianka: 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody 250 ml śmietanki kremówki 30 % ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia
Izabelawkuchniskładniki na biszkopt: 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem(...)pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyz nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki
Domowy Smak JedzeniaCiasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni. BISZKOPT : 6 dużych jajek 150 g maki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 120 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy z odrobina soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukier, miksujemy. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w 170 % C. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto kojarzące się ze świętami ;). Pyszny placek miodowy, miękki biszkopt i aromatyczny krem. Z podanego przepisu wychodzą 2 placki miodowe. Ciasto najlepiej trzymać przez kilka godzin w temp. pokojowej, a następnie w chłodniejszym miejscu, najlepsze jest po dniu leżakowania :) Składniki: Placki miodowe: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny(...)palcami wyłożyć równomiernie ciasto. 5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st ok 15-20 min. - warto sprawdzać, czy ciasto jest już zrumienione. Upieczone placki odkładamy do ostudzenia. Biszkopt : - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki mąki - łyżeczka mąki ziemniaczanej 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując dodawać partiami cukier
Gotuj z Agnesłyżce dodawać mleczko czekoladowe. KREM WANILIOWY (do ozdoby zająca) 1 paczka kremu waniliowego – przygotować wg wskazań producenta. Dodatkowo przygotować dżem najlepiej porzeczkowy, malinowy lub jagodowy, ewentualnie truskawkowy. Wykończenie: Biszkopt przeciąć na połowę. Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem oraz kremem czekoladowym. Przykryć drugą warstwą biszkoptu i posmarować kremem. Pozostawić tylko tyle kremu do posmarowania miejsc widocznych po wycięciu uszu. Uszy(...)wyciąć po przeciwległych stronach biszkoptu z nałożonym kremem, aby wyglądały tak jak na powyższym zdjęciu. Krem waniliowy nałożyć do szprycy i zaznaczyć kontury zająca oraz łapki i koszyczek. Do koszyczka nakładamy kolorowe wielkanocne jajeczka lub lentilki. Z kolorowych jajeczek robimy również oczy i nos. Wąsy można wykonać z paluszków lub układamy rodzynki. Zajączka można ozdobić wg własnego uznania
Przepisy Babciskładniki na biszkopt: 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem(...)pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyz nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki
Domowy Smak Jedzenia