biszkopt - 17572 przepisów (strona:227/1172)

Rolada czekoladowa leśne polano 111

mojego własnego przepisu i nieco różni się od tradycyjnego wyglądu polana. Zapewniam Was jednak, że ta rolada czekoladowa jest przepyszna i na pewno sprawdzi się na Świąteczny stół. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Nasączenie, pozostałe: 1 torebka zielonej herbaty(...)czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 80 ml mleka 3,2% 40 g masła 60 g cukru 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier

Passions hobbies life
Tort tęcza 195

zewnątrz nie wyróżnia się niczym niezwykłym. Przypomina wręcz tradycyjne torty, które zawsze przygotowujemy. Natomiast to przekrojeniu zaskakuje nas kolorowym wnętrzem. Tort składa się z kilku warstw. Każda warstwa posiada biszkopt innego koloru. Stąd właśnie nazwa tęcza. Przygotowanie tortu wymaga trochę cierpliwości i czasu, ponieważ każdy biszkopt należy przygotować oddzielnie. Warto jednak go zrobić, ponieważ jest przepyszny. Polecamy Wam również nasze(...)inne przepisy na ciasta . Składniki na biszkopt: 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 120 g mąki ziemniaczanej 360 g masła 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 jajek 300 g mąki pszennej 6 łyżeczek mleka Składniki na masę: 500 ml słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone Składniki dodatkowe: Barwniki spożywcze w żelu (fioletowy, niebieski

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Piernikowa rolada z nutą czarnej porzeczki 241

Lekkie ciasto na bazie biszkoptu z przyprawami korzennymi, lekko kwaskowej konfitury z czarnej porzeczki i masy śmietanowej to ciekawa propozycja do  świątecznej kawki w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt piernikowy: 4 jajka 100g cukru 80g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao Masa śmietanowa: 250g śmietany 36% 200g sera(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polewa: 100g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30% Dodatkowo: 280g konfitury z czarnej porzeczki kilka pierników kolorowe perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Biszkopt piernikowy: Białka ubić na sztywno, dodać kolejno po łyżce cukru i dalej ubijać aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Następnie dodać żółtka, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą

Szalona Kuchnia Eweliny
Łaciata Krówka - ciasto 10437

budyń waniliowy * 1 cukier wanilinowy 16g * 20 dkg masła Na polewę: * 10 dkg masła * 5 łyżek cukru * 2 łyżki śmietanki 30% * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * biszkopty okrągłe * 1 galaretka truskawkowa Na poncz: * 1/2 szklanki przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Ciasto białe: Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą(...)strużką i energicznie mieszałam. Użyłam do tego rózgi kuchennej. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę i po łyżce dodawałam ugotowany budyń. Galaretkę rozpuściłam i ostudziłam. Biszkopty zanurzałam w schłodzonej, ale nie tężejącej galaretce. Wykładałam biszkopty na tackę. Ciasto przekroiłam w połowie i rozsmarowałam cienko masę. Na to wyłożyłam biszkopty jeden przy drugim. Było mi potrzebne

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto Słonecznik 168

Ciasto słonecznik należy do tego rodzaju wypieków które znikają w mgnieniu oka :). Puszysty biszkopt, słodka masa z karmelizowanym chrupiącym słonecznikiem z dodatkiem delikatnej śmietanki i tartej czekolady. Całość określić możemy jednym słowem „obłęd”.. Ten przepis na stałe zagości w mojej kuchni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka(...)patelni na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach aż słonecznik ładnie zbrązowieje, zarumieniony słonecznik przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia, następnie pieczemy biszkopt: ubijamy białka na sztywną pianę, kolejno dodając cukier, żółtka wodę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, biszkopt pieczemy do suchego patyczka, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Blog kulinarny S9.PL
Bezglutenowe korzenne z żurawiną i migdałami 110

Bezglutenowe ciacho z musem z żurawiny świeżej. Ciacho jest lekkie, kwaskowe i migdałowe. Biszkopt zrobiłam z migdałów które wcześniej zmieliłam na mąkę w młynku do kawy. biszkopt korzenny migdałowy: 180 g migdałów 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika kisiel żurawinowy: 40 dkg żurawiny świeżej(...)płatki migdałów do dekoracji  Śmietanę kremówkę zagotowuję, zdejmuję z ognia dodaję połamaną czekoladę białą i zostawiam chwile aż się rozpuści, mieszam. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc. Biszkopt: Migdały zmieliłam w młynku do kawy. Można kupić już też mielone. Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, kolejna łyżka cukru

wesoła kuchnia
Fit tiramisu 169

lubi tradycyjnych smacznych słodyczy? Ja tiramisu uwielbiam! Bardzo często pozwalam sobie na taki deser, ale postanowiłam go przygotować w wersji dietetycznej. Ja go zrobiłam w 5 minut! Składniki: 12 biszkoptów (okrągłych) 2 skyry (300g) naturalne 1 łyżka erytrytolu 50ml kawy rozpuszczalnej (zaparzonej) np. orzechowej kakao do posypania Sposób przygotowania: Zaparzyć kawę rozpuszczalną, ostudzić. Biszkopty ułożyć w naczyniu (na spód(...)sztuk). Skyry wymieszać z erytrytolem. Kawą nasączyć biszkopty (jedna łyżeczka na jeden biszkopt). Nałożyć skyry. Następnie kolejne 6 sztuk biszkoptów. Nasączyć kawą, nałożyć skyry. Posypać kakao. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Szalona szarlotka 95

moje przyjaciółki zaczynamy planować co w tym roku pieczemy na święta. Ja od kilku lat piekę ciasto, które nazwałam szaloną szarlotką. Szybkie, pyszne i efektowne ciasto na delikatnym biszkopcie zadowoli każdego. Składniki na biszkopt 5 jajek 15 dkg mąki (jeśli chcę zmienić kolor biszkoptu odejmuję jedną łyżkę mąki a w zamian dodaję 1 łyżkę kisielu wiśniowego) 15 dkg. cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia Sok z 1/2 cytryny łączymy z połową szklanki przegotowanej wody i do nasączeniaz biszkoptu. 20 dkg herbatników (ilość jest uzależniona od wielkości blaszki) Krok po Kroku 1 Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po trochę cukru. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym żółtku. Odkładamy robota i drewnianą łyżką delikatnie wyrabiamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
3 bit na kakaowym biszkopcie 258

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 22x32cm   Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 4 żółtka ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 pełne łyżki mąki(...)masła Krem śmietankowy: 500ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej Ok 40 sztuk herbatników ½ tabliczki czekolady deserowej Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do biszkoptu przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną

Kuchnia w czekoladzie
Tort ,,Orzeszkowy'' 101

mogła cofnąć decyzję o operacji kręgosłupa to zrobiłabym to, ale już za późno. Tort początkowo nie miał trafić na bloga, ale pyszny jest, to może ktoś skorzysta z receptury. Biszkopt wyszedł mi niezwykle puchaty, przełożyłam go kremem orzechowym, a udekorowałam ciasteczkami w kształcie serc i orzeszkami. Prosto, a pysznie. Polecam i udanych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka(...)ciasteczka: 1 szklanka mąki tortowej 1/4  szklanki cukru pudru 1 żółtko 12 i pół dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia

Izabelawkuchni
Tort chałwowy z mascarpone i różowym dripem 218

białej czekolady. Nie dość, że smakuje obłędnie to jeszcze wygląda bajecznie. Myślę że każdy miłośnik chałwy będzie zachwycony. Obejrzyj film ze sposobem wykonania tortu: Podstawą tortu jest oczywiście biszkopt. Polecam zrobić go w wersji kakaowej, ponieważ taki idealnie komponuje się z masą chałwową.   Biszkopt kakaowy Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 5 jajek 120 g cukru (1/2 szklanki(...)mąki (2/3 szklanki) 30 g kakao (1/4 szklanki) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób wykonania biszkoptu wraz ze wszystkimi wskazówkami oraz wideo znajdziesz w poniższym artykule: Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy Masa chałwowa Składniki: (na tort o średnicy 18 cm) 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki

Słodki Blog
Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek 74

powstał w mojej głowie po zrobieniu dużej ilości kruchych ciastek . Zostałam z nadmiarem białek, więc konieczna była jakaś alternatywa dla bezy W ten sposób powstał super smaczny tort na biszkopcie orzechowym z białek z kakaowym mascarpone i powidłami. Spróbujcie, bo naprawdę warto Składniki na biszkopt: 7 białek 18 łyżek cukru Cukier waniliowy 300 g mielonych orzechów (około 2 szklanek(...)delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. 2/3 masy wykładam do tortownicy (18-20cm średnicy) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45-50 minut. Biszkopt odstawiam do wystudzenia. 1/3 masy wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując kleksy, kwiatki, albo inne kształty (można tutaj użyć szprycy). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni

Słodki sentyment
Szybki deser tiramisu bez jajek 89

jeśli nie macie amaretto, możecie wykorzystać inny likier i dodać do niego ekstrakt migdałowy) 200 g mascarpone 300 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 100 g długich biszkoptów (lady fingers) Gorzkie kakao Chłodną kawę wlewam do miseczki, dodaję do kawy amaretto, mieszam i odstawiam. Śmietanę ubijam i dodaję do niej powoli mascarpone, a następnie cukier puder. Wszystko dobrze(...)miksuję. W szklankach lub pucharkach układam na dnie po jednym namoczonym w kawie biszkopcie (u mnie przełamany na pół, żeby się zmieścił). Na biszkopt kładę 1,5 łyżki kremu, na krem ponownie biszkopt namoczony w kawie i przykrywam go 1 łyżką kremu. Deser odstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty dobrze zmiękły i smaki się wymieszały. Przed podaniem deser

Słodki sentyment
Ciasto Morze Czarne 362

Morze Czarne Efektowne i przepyszne ciasto na szczególne okazje. Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym oraz delikatnie kwaskową frużeliną malinową, a całość zwieńczona słodką i chrupiącą bezą. Niebo w ustach. Co prawda przygotowanie ciasta jest dość pracochłonne ale efekt WOOOW (zarówno wizualny jak i smakowy) murowany. Polecam!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do foremki (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka *** *** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Biszkopty nasączamy kawą, herbatą lub alkoholem *** *** Frużelina: maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej

Blog z Apetytem
Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- Szarlotka królewska+FILM 627

Witam Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na kolejną wspaniałą i łatwą szarlotkę. Jest to szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną, posypana czekoladą. Znana jest pod nazwą szarlotka królewska.  Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo eleganckie i super smakuje. Sezon na jabłka a co za tym idzie szarlotki w pełni, więc gorąco zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około(...)25x40cm BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka to zawsze 250ml) -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -cukier waniliowy JABŁKA -1,5 kg jabłek szara reneta -2 galaretki cytrynowe ŚMIETANA -750ml śmietany 30 lub 36% -0,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku -2 płaskie łyżki żelatyny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku