biszkopt - 17572 przepisów (strona:224/1172)

Biszkopt budyniowy z owocami i galaretką. 109

Ostatnio miałam ochotę na zwykły biszkopt z galaretką. Nie było rady, musiałam zrobić :) Żeby trochę urozmaicić, do biszkoptu zamiast mąki ziemniaczanej, dodałam budyń waniliowy. Okazało się, że wyszło pysznie.  Będę robić częściej. Już się cieszę, na myśli o świeżych truskawkach.  Sezon tuż, tuż.  Składniki: 4 jajka szczypta soli 3/4: szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej(...)łyżką. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.  Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 25 minut. Upieczony biszkopt zostawić do wystudzeni Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i zostawić aż zacznie tężeć. Wystudzony biszkopt, przewrócić spodem do góry. Nie jest to konieczne, ale wtedy mamy u góry równą

Agusiowe smakołyki
Torcik z wiśniami i malinami 117

ciasto. Jako , że długo mnie nie było pragnę Wam zaproponować pyszny torcik z wiśniami, malinami, nutellą i kremem z bitej śmietany. Jest słodko kwaśny z nutą odrobinę gorzkiego biszkoptu - naprawdę polecam przygotować w domu :) Torcik z wiśniami i malinami Biszkopt : - 3 jajka duże kurze - pół szklanki cukru - 2 łyżki kakao - łyżeczka proszku do pieczenia - mąka ziemniaczanej ( ok.80g) - mąka tortowa ok/.80g(...)mnie 24cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C na ok 10min potem zmniejszamy temp. do 160C i pieczemy jeszcze ok 20min, Biszkopt wyjmujemy, i studzimy a następnie przekrajamy na pół. Z podanej ilości śmietany odlewamy pół szklanki i doprowadzamy ją do wrzenia ale nie zagotowujemy. Roztapiamy w niej żelatynę  i chwilę studzimy

Kuchnia Pełna Emocji
Kora serowo-orzechowa / Sernik kora 154

specjalne okazje, to ta kora sprawdzi się idealnie. Jest jeszcze pyszniejsza niż oryginalna wersja ( KLIK ). Zamiast masy na syropie, jest sernik gotowany. Całość idealna - polecam serdecznie! Składniki (blaszka 20x36cm): Biszkopt: 4 białka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g wiórków kokosowych garść rodzynek lub żurawiny  - można je pokroić 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera( dwukrotnie zmielonego twarogu lub dobrego gęstego sera z wiaderka) 3 jajka 2 żółtka (pozostałe z biszkoptu) 200 g roztopionego masła 2 budynie waniliowe bez cukru 200 ml mleka 1 i 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: duża paczka delicji pomarańczowych / brzoskwiniowych / morelowych puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki pomarańczowe

Kuchnia domowa Ani
Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami 109

Lekkie i mocno owocowe. Troszkę pracochłonne, ale warto je przygotować. Bardzo szybko znika z talerza. Polecam na letni podwieczorek. Do takiego ciasta filiżanka ulubionej aromatycznej i książka :) Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Na krem jogurtowy: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego cukier puder(...)świeżych lub mrożonych Na piankę: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie pysznego ciasta: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia

Izabelawkuchni
Biszkopt z Jabłkami Pod Kokosową Chmurką 65

Kolejne ciasto z serii - jak ułatwić sobie życie. W przepisie wykorzystałam gotową mieszankę na biszkopt firmy POLSKIE MŁYNY, do mieszanki wystarczy dodać jajka, wodę zmiksować i gotowe. Najlepsze jest to... że zawsze się udaje i nigdy nie opadnie. Przepis na formę : 24cm x 33cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: Gotowa mieszanka z firmy POLSKIE MŁYNY - biszkopt z mąki Szymanowskiej 4 jajka(...)łyżki mąki pszennej 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 250g masła SKŁADNIKI NA POSYPANIE GÓRY: 100g kokosu 2 łyżki masła 2 łyżki cukru WYKONANIE: 1. Do miski wsypujemy mieszankę na biszkopt, dodajemy jajka i wodę, miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji około 6 minut. Przekładamy na blaszkę, wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180* około 35 minut. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę

Dziś Ja gotuje
Pyszne ciasto ze zmiksowanymi truskawkami 87

Biszkopt,to ciasto,które można przygotować na wiele sposobów. Ważne,żeby mieć naprawdę dobry przepis. Niestety biszkopt czasem opada i po cieście. Ten biszkopt zawsze się udaje, sprawdziłam kilka razy i to ciasto nie opada. Jestem zachwycona przepisem,a szczególnie rzucaniem nim po upieczeniu. SKŁADNIKI: 6 jaj 1 szk mąki tortowej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)suchego patyka" w temperaturze 170 stopni(góra/dół), po upieczeniu upuścić formę z wysokości 30-40 cm na blat,wstawić ponownie do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach,biszkopt piekłam na blaszce o wymiarach 24cmx36cm(wyszedł wysoki na 6 cm) Masa śmietanowa: 2 śmietanki kremówki (po 250ml) 2 galaretki agrestowe galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody, ostudzić,poczekać

Kuchnia Beaty
Ciasto Kokosowa Zośka 93

Ciasto Kokosowa Zośka Pyszne ciasto przełożone bezą z masą śmietankową oraz batonami Składniki na biszkopt: ·        5 jajek ·        Niepełna szklanka cukru ·        5 łyżek mąki pszennej ·        5 łyżek mąki ziemniaczanej ·        1 łyżeczka(...)Zośka Składniki na polewę: ·        100 g śmietany 36% ·        Czekolada mleczna Sposób przygotowania: 1.   Na początku robimy biszkopt, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy 2.   Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka 3.   Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i mieszając łyżką łączymy z masą jajeczną

Kulinarna Chwila
Ciasto Balladyna / 'Balladyna" Raspberry Cream Cake 81

białej czekolady, ale bardzo smaczny. Na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz do tego typu warstwowych ciast. Kwaskowate maliny i galaretka powodują, ze całość nie jest przesłodzona i ciężka. Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się przekroi; dzień wcześniej można przygotować też kajmak. Bardzo polecam, również poza sezonem malinowym (wtedy do ciasta Balladyna wykorzystujemy mrożone maliny), smacznego:) Przepis(...)ciasto Balladyna: na blaszkę o wielkości 36x25cm: na biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej), 3/4 szklanki cukru,, 3/4 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia na warstwę serową: 650-700 g sera z mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka), duża szczypta mielonej wanilii, cukier puder (do smaku), 250 ml śmietanki kremówki

Lekcje w kuchni
Ciasto Minotaur 109

Doskonałe ciasto do kawy na wyjątkowe okazje. To połączenie puszystego biszkoptu, mlecznej masy i czekoladowego kremu. Do masy można użyć czekolady mlecznej, będzie miała delikatniejszy smak. Przepis znaleziony na blogu "Prosty przepis na".  Biszkopt: 4 jajka  1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa mleczna: 200 g masła 1/2 szkl(...)mleka 2 szkl mleka w proszku 1/2 szkl cukru Krem czekoladowy: 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Biszkopt przelać do foremki (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Smakołyki Asi
CIASTO JAJKO SADZONE 152

Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO Puszka moreli 2 galaretki krystaliczne SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić(...)się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę. Biszkopt

RAROSSA
Tiramisu 179

się żelatyny ), deser będzie wówczas dość luźny, wszystko jednak zależy od dobrej jakości składników i poprawnego wykonania. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka około 250 g podłużnych biszkoptów ( savoiardi lub ladyfingers ) 50 g drobnego cukru około 350 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto 1 łyżeczka żelatyny ( 4 g ) kakao do oprószenia Wykonanie: Przygotować formę(...)resztę cukru ( miksować przez około 30 sekund po każdym dodaniu porcji cukru, aby cukier dobrze się rozpuścił ). Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Biszkopty maczać w mieszance kawy i likieru - zanurzać je jedną stroną na około 2 sekundy, następnie obracać na drugą stronę na 1-2 sekundy. Nasączone biszkopty układać w przygotowanej formie jeden

Opowieści z piekarnika
Torcik straciatella z konfiturą z owoców leśnych 191

Bardzo pyszny, wilgotny torcik na kakaowym biszkopcie ze śmietankową masą z wiórkami startej gorzkiej czekolady, słodki smak przełamuje wyraźna w smaku konfitura z owoców leśnych i poncz kawowy oraz polewa z czekolady. Torcik prosty w wykonaniu i bez ozdób. Jeśli lubicie mokre czekoladowe   torty będziecie zachwyceni.   Na różne okazje nie tylko urodzinowe. Tortownica(...)Biszkopt: 5 jajek 15 dag cukru trzcinowego demerara 10 dag mąki pszennej tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa straciatella: ½ litra śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek konfitury z owoców leśnych Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wody 50 ml rumu bacardi

Wanilia i Kardamon
Tort makowo-orzechowy 107

było jej zdziwienie kiedy przyjechała do nas w odwiedziny, a tu okazało się, że czeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii(...)suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze pokojowej (ma być miękkie)*** 2 jajka w temperaturze pokojowej 80 gr cukru pudru 100 gr zmielonych orzechów laskowych

moj przepis na
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami 110

mojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny :) Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i borówek amerykańskich. Biszkopt wykonany jest w inny sposób niż standardowo – jest to biszkopt tzw. genueński. Przepis na biszkopt jest ze strony Moje Wypieki . Krem i dekoracja są mojego pomysłu. Składniki na tortownicę(...)piec 35 min. od suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia, nożykiem delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 4 blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki kompot wiśniowy 1/2 szklanki zimnej wody Wymieszać składniki. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr sera mascarpone schłodzonego

moj przepis na