biszkopt - 17572 przepisów (strona:218/1172)

Ciasto Malinowa Chmurka na biszkopcie +FILM 336

Jest to moja wersja tego pysznego ciasta. Troszkę różni się od klasycznego przepisu, ale polecam spróbować, bo ciasto wychodzi pycha.  Malinowa chmurka z tego przepisu jest na cienkim biszkopcie, a na górze ma ułożone białe beziki, więc nie musimy tu piec bezy. Ciasto nie jest za słodkie, ponieważ kwaskowość galaretki z malinami super równoważy słodycz bezików. Polecam gorąco(...)zapraszam. Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku. Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** BISZKOPT -4 jajka -3/4 szl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru WARSTWA MALINOWA -3 galaretki malinowe -3,5 szkl gorącej wody -400g malin

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kostka czekoladowo orzechowa na waflu 110

wielkanocne. Znajdziecie tu trochę orzechów, trochę kakao i czekolady, a pomiędzy kawałki ptasiego mleczka. Nic skomplikowanego, trudnego, a całkiem przyjemne w smaku.  Składniki na formę o wymiarach 22x40cm Biszkopt:   4 jajka     ½ szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki 1½ łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia wafel  Beza orzechowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 250g posiekanych(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie ptasiego mleczka w ulubionym smaku  Polewa: 50g masła 25g ciemnego kakao 60g cukru pudru 2 łyżki mleka Sposób przygotowania  Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany

Kuchnia w czekoladzie
Porzeczkowa pianka z mango 90

Lekka pianka czarna porzeczka z musem mango. Ciasto jest kwaskowe, nie przesłodzone. Zrobicie je bardzo szybko.          biszkopt: 2 jajka wielkość M 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 łyżki mąki pszennej tortowej mus porzeczkowy: 450 g czarnej porzeczki mrożonej 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 i 1/2 opakowania galaretki owoce leśne krem mango(...)musu mango 1 galaretka pomarańczowa przełożenie: 100 g czekolady gorzkiej mus mango: pulpa mango gotowa z puszki/ można użyć świeże owoce mango i zmiksować na mus.   Biszkopt:  Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko

wesoła kuchnia
Tiramisu 4-składnikowe w wersji light 76

dostarcza zaledwie 140 kalorii i prawie 10 gram białka ! Najważniejszym składnikiem jest tutaj kawa - to ona nadaje kluczowy smak i aromat deseru. W końcu to właśnie w niej maczamy biszkopty. Do zrobienia tiramisu potrzebne będzie też szklane prostokątne naczynie o wymiarach 13×21.  SKŁADNIKI/ 4 kawałki jeden kawałek dostarcza średnio: 140 kalorii / 9.5 g białka / 1.8 g tłuszczu(...)węgli biszkopty podłużne - 100 g skyr waniliowy (użyłam Pilosa) - 2 opakowania (300 g) mocna kawa - 1,5 szklanki (400 ml) ciemne kakao -  5 g (1 łyżeczka) + owoce do dekoracji (opcjonalnie) 1. Biszkopty zamaczaj na chwilę (dosłownie 1-2 sekund) w kawie, ułóż pierwszą warstwę na dnie szklanego, prostokątnego naczynia.  2. Następnie na pierwszej warstwie biszkoptów rozsmaruj warstwę skyra

Kuchnia Ellie
Sernik waniliowy - gotowany 131

podzielić na pół i dać trzy warstwy ciastek.  Ciekawe czy i tym razem znajdzie się ekspert, a raczej ekspertka, która będzie twierdzić, że to nie są herbatniki, ale biszkopty? 🙈😅 Polecam także: - sernik sypany - sernik królewski  - sernik snickers  Smacznego 😊 Sernik przepisy Przepisy na sernik te najbardziej znane to serniki pieczone. Sernik krakowski, sernik królewski, sernik z mlekiem(...)proszku, sernik z rosą i sernik wiedeński czyli ten bez spodu. Sernik na zimno, z owocami, na ciastkach, na biszkopcie. I nasz dzisiejszy deser, sernik gotowany. Sernik gotowany możemy zrobić na herbatnikach, na  kruchym spodzie, na spodzie z ciastek i masła. Jeśli chcemy sernik gotowany zrobić na biszkopcie lub biszkoptach, nie może być zbyt gorący, ponieważ z biszkoptów

Dieta moja pasja
Ciasto Usta Grażyny 235

minut. Jedynym mankamentem jest to, że musimy poczekać, aż stężeje, ale na pewno każdy z Was ten czas wykorzysta w pożyteczny sposób. Ciasto Usta Grażyny wygląda bardzo apetycznie, dzięki biszkoptom z nadzieniem z dżemu porzeczkowego, które po przekrojeniu przypominają soczyste i ponętne usta. Stąd też wywodzi się nazwa ciasta. Do przygotowania tego ciasta potrzebny nam będzie ser z wiaderka, śmietana(...)galaretki malinowe, biszkopty i herbatniki, czyli wszystkie ogólnodostępne składniki, które możecie zakupić w dowolnym sklepie. Jeśli macie ochotę na małe co nieco lub spodziewacie się gości i chcecie ich poczęstować czymś smakowitym, ciasto Usta Grażyny będzie idealnym pomysłem. PRZEPIS NA CIASTO USTA GRAŻYNY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki MASA 1 kg sera twarogowego na sernik 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki cukru

Przepiski.pl
Ciasto Usta Grażyny 304

minut. Jedynym mankamentem jest to, że musimy poczekać, aż stężeje, ale na pewno każdy z Was ten czas wykorzysta w pożyteczny sposób. Ciasto Usta Grażyny wygląda bardzo apetycznie, dzięki biszkoptom z nadzieniem z dżemu porzeczkowego, które po przekrojeniu przypominają soczyste i ponętne usta. Stąd też wywodzi się nazwa ciasta. Do przygotowania tego ciasta potrzebny nam będzie ser z wiaderka, śmietana(...)galaretki malinowe, biszkopty i herbatniki, czyli wszystkie ogólnodostępne składniki, które możecie zakupić w dowolnym sklepie. Jeśli macie ochotę na małe co nieco lub spodziewacie się gości i chcecie ich poczęstować czymś smakowitym, ciasto Usta Grażyny będzie idealnym pomysłem. PRZEPIS NA CIASTO USTA GRAŻYNY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki MASA 1 kg sera twarogowego na sernik 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki cukru

Przepiski.pl
Tort makowo-orzechowy 78

było jej zdziwienie kiedy przyjechała do nas w odwiedziny, a tu okazało się, że czeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii(...)suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze pokojowej (ma być miękkie)*** 2 jajka w temperaturze pokojowej 80 gr cukru pudru 100 gr zmielonych orzechów laskowych

moj przepis na
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami 59

mojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny :) Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i borówek amerykańskich. Biszkopt wykonany jest w inny sposób niż standardowo – jest to biszkopt tzw. genueński. Przepis na biszkopt jest ze strony Moje Wypieki . Krem i dekoracja są mojego pomysłu. Składniki na tortownicę(...)piec 35 min. od suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia, nożykiem delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 4 blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki kompot wiśniowy 1/2 szklanki zimnej wody Wymieszać składniki. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr sera mascarpone schłodzonego

moj przepis na
Tort cytrynowy 68

mógłby ten tort jeść i jeść i nie ma się go dość, jest lekki i orzeźwiający – tak stwierdził. Tort cytrynowy jest szybki w wykonaniu o ile wcześniej upieczemy biszkopt i ugotujemy budyń. Krem cytrynowy nie jest trudny do wykonania, aby się udał temperatura masła oraz budyniu musi być taka sama. Najlepiej budyń ugotować wieczór wcześniej i pozostawić na blacie(...)całą noc na blacie. Przepis na tort pochodzi ze strony Moje Wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam. Składniki na tortownicę 23-26 (u mnie 26, dlatego jest niski) Składniki na biszkopt: 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną

moj przepis na
Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną 61

kiedy zrobiłam wegańską wersję torcika W-Z , to nie zjadł nawet kawałeczka, powstał szybki torcik kakaowy „robiony na kolanie” w 2 godziny. Podstawa to sprawdzony wielokrotnie biszkopt kakaowy , zrobiony na bazie jajek, cukru, mąki pszennej – tortowej, ziemniaczanej i kakao. Krem to ubita śmietana kremówka, z wysoką zawartością tłuszczu, minimum 30%, koniecznie schłodzona. Dodałam też frużelinę wiśniową(...)torciku były jakieś owocki, możecie dodać dowolny dżem, frużelinę, świeże owoce, czy owoce z syropu. Składniki na torcik o średnicy 20 cm: Składniki na biszkopt: 4 jajka, rozmiar L, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao Składniki na krem: 600 ml śmietany

moj przepis na
Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową 102

wybierany smak, najbardziej zachwalany. Przepyszne połączenie czarnych i czerwonych, kwaśnych porzeczek, w różnych proporcjach, z naszego ogrodu, najlepszej jakości, pysznej, belgijskiej, gorzkiej czekolady, firmy Cellebaut oraz kakaowego, mocno nasączonego biszkoptu. Tort zwieńczony polewą na bazie gorzkiej czekolady z bezikami/lizakami bezowymi. Dla fanów czekolady tort idealny, chociaż smakował również mniejszym czekoladożercom ;) Tort jest bardzo podzielny, dobrze się kroi. Tort można zacząć(...)przygotowywać 2 dni wcześniej, wówczas można upiec biszkopt i lizaki bezowe/beziki. Tort najlepiej złożyć dzień przed podaniem, tak aby składniki dobrze się przegryzły, wtedy również należy przygotować frużelinę porzeczkową, tak aby całkowicie wystygła, ale nie zastygła, ma być o konsystencji owoców w żelu / mniej więcej dżemu. Składniki na tort o wielkości 16 cm, w przypadku formy 23-24 cm należy

moj przepis na
Tort kokosowy na konfiturze z ananasa 63

masie budyniowej nie przytłacza całości. Piękna i smaczna kompozycja, w zasadzie klasyka gatunku : kokos plus ananas. Proponuję Wam swoją odsłonę tego zestawienia. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm Biszkopt:  Upieczcie swój sprawdzony jasny biszkopt,  lub użyjcie gotowej, szybkiej i niezawodnej mieszanki do biszkopta - np. firmy Delecta. Po przestudzeniu należy go przekroić na dwa równe blaty. Masa kokosowa(...)dopuszczamy do zagotowania, by nie straciła właściwości żelujących. Ja po chwili wkładam rondelek do zamrażarki,  na około 20 minut - uzyskuje w tym czasie idealną konsystencję do wyłożenia na biszkopt. Na masę śmietanową - śmietankę kremówkę ubijamy mikserem,  gdy zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder i śmietan fix.  Kolejno dodajemy cały serek mascarpone, łyżeczkę ekstraktu z wanilii i miksujemy

Kronika Piekarnika
Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową 107

wybierany smak, najbardziej zachwalany. Przepyszne połączenie czarnych i czerwonych, kwaśnych porzeczek, w różnych proporcjach, z naszego ogrodu, najlepszej jakości, pysznej belgijskiej gorzkiej czekolady, firmy Cellebaut oraz kakaowego, mocno nasączonego biszkoptu. Tort zwieńczony polewą na bazie gorzkiej czekolady z bezikami/lizakami bezowymi. Dla fanów czekolady tort idealny, chociaż smakował również mniejszym czekoladożercom ;) Tort jest bardzo podzielny, dobrze się kroi. Tort można zacząć(...)przygotowywać 2 dni wcześniej, wówczas można upiec biszkopt i lizaki bezowe/beziki. Tort najlepiej złożyć dzień przed podaniem, tak aby składniki dobrze się przegryzły, wtedy również należy przygotować frużelinę porzeczkową, tak aby całkowicie wystygła, ale nie zastygła, ma być o konsystencji owoców w żelu / mniej więcej dżemu. Składniki na tort o wielkości 16 cm, w przypadku formy 23-24 cm należy

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 66

było jej zdziwienie kiedy przyjechała do nas w odwiedziny, a tu okazało się, że czeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii(...)suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze pokojowej (ma być miękkie)*** 2 jajka w temperaturze pokojowej 80 gr cukru pudru 100 gr zmielonych orzechów laskowych

moj przepis na