TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 200swoim pysznym smakiem, że postanowił zachować pozory i z nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne. Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej, kruchutkiej (a w zasadzie pokruszonej) bezy i masy kawowej (z kawy marcepanowej) - kolejność od dołu do góry. Niesamowity smak mas zawdzięczamy pysznościom od SKWORCU ! To właśnie(...)jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie. SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY: * Biszkopt - - białka, 4 - cukier puder (1/2 szklanki), - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - proszek budyniowy mały, - szczypta proszku do pieczenia (bg), * Beza - - białka - 4 - cukier - 3/4 szklanki - sól - odrobinka * Masy kawowa
Wypisz Wymaluj
Biszkopt z jabłkami i budyniem 1123Łatwy i szybki biszkopt z jabłkami i budyniem Biszkopt z jabłkami i budyniem SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -9 szt kakao -2 łyżki proszek do pieczenia -1 łyżka cukier -3/4 szkl mąka -6 łyżek sól tłuszcz MASA BUDYNIOWA budyń waniliowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki margaryna palma-1 kost MASA JABŁKOWA galaretki pomarańczowe -2 opak jabłka(...)mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować. W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusi
Tiramisu made by MP. 355Jest dość słodkie, ale nie przerażająco ;). Osobiście zapraszam do spróbowania swoich sił. Nie jest to trudne do wykonania, a efekt naprawdę jest spektakularny. Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie: Przykrywamy(...)tortownicy 18-20 cm papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy. Zimną kawę łączymy z amaretto (do smaku). Biszkopty (jeden po drugim) szybko moczymy w przygotowanej mieszaninie i układamy na dnie tortownicy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy skorupki. Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy
Malinowe Pocałunki
Caffe Latte - ciasto 442Biszkopt kawowy: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody - łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt(...)kawowy. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 2. Opakowanie biszkoptów poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty. 3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp
SMYKWKUCHNI
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 487Przepis , który od razu skradł moje serce. Odkąd odkryłam go tydzień temu gościł już u nas dwukrotnie. Moje biszkopty zawsze były bez dodatku proszku do pieczenia, tak przygotowywała zawsze moja Mama, w ten sam sposób przygotowuję biszkopty i ja, wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne(...)jakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu... Podjęłam wyzwanie i nie żałuję... Biszkopt z niej wychodzi pyszny, puszysty i co najważniejsze bez glutenu. Polecam, nie tylko osobom
Smaczne Zdrowe
Kostka kawowa 441Kostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie(...)pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości. Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowa Składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 9 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ponczu kawowego szczypta soli poncz kawowy 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Smakołyki Bereniki
Proste Ciasto Z Cytrynowym Kremem Mascarpone 53ciasto powstało... i okazało się kolejny raz że prosty przepis, a smakuje wspaniale i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba ;) Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kilka kropel esencji waniliowej masa: 250 g mascarpone(...)łyżki cukru pudru 50 ml śmietanki 30 % 30 - 50 ml soku z cytryny ( użyłam takiego z koncentratu ) dodatkowo: 1/3 puszki kajmaku mielone orzechy laskowe Pieczenie biszkoptu 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez
Gotowanie...to proste !
Rolada z białek z cytrynowym kremem 53marnować. Gdy zostają mi białka po pieczeniu ciasteczek czy smażeniu pączków to zawsze je wykorzystuję. Tym razem powstała rolada z białek. Prosto i pysznie. Nie jest tak puszysta jak biszkopt z całych jajek, ale jest również pyszna. Do tego krem cytrynowy na bazie masła i Lemon Curd. Upieczcie do kawy. Koniecznie. Potrzebujemy: Na biszkopt białkowy: 6 białek(...)puder do smaku krem cytrynowy Lemon Curd według uznania ( tutaj mój przepis na krem cytrynowy: Lemon Curd ) Wykonanie pysznej rolady z kremem cytrynowym: 1. Biszkopt białkowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy olej i ubijamy kilka chwil. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy
Izabelawkuchni
Ciasto z galaretką 89się ciepło i słonecznie więc nabrałam ochoty na takie lekkie ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką. Ciasto wyszlo fajnie orzeźwiające, lekko owocowe i kolorowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 7 jaj 1 szkl cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Ciastka wyłożyć dk prostokątnej blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudzić o przekroić na 3 blaty. Pierwszy spodni blat ciasta umieścić spowrotem w blaszce. Do nasączenia: 400ml wrzątku Sok z połowy cytryny 3-4 łyżeczki cukru Wszystkie wymienione składniki
Waniliowe Improwizacje
Tiramisu Historia i Pochodzenie – Moja Wersja Tira Light 84narodziło się w regionie Veneto w północnych Włoszech. Uważa się, że deser ten powstał w latach 60. XX wieku w restauracji „Le Beccherie” w Treviso. W oryginalnym przepisie połączono biszkopty nasączone mocną kawą, mascarpone, jajka, cukier, kakao i likier. Włoska tradycja mówi, że tiramisu było deserem miłości – słodkim zastrzykiem energii podawanym młodym parom. Z czasem deser ten zyskał światową popularność(...)wielu interpretacji, od klasycznych po nowoczesne, jak moja Tira Light. Rodzaje tiramisu Choć oryginalne tiramisu zawierało tylko kilka składników, dziś istnieje wiele wariantów tego deseru: Klasyczne tiramisu – z mascarpone, biszkoptami i kawą. Truskawkowe tiramisu – z dodatkiem świeżych owoców i galaretki. Czekoladowe tiramisu – wzbogacone o warstwy czekolady. Dietetyczne tiramisu – wersje o obniżonej kaloryczności, jak moja Tira Light. Tira Light – Przepis
RafalCook
Sernik odwracany 61Święta Bożego Narodzenia zawsze piekę sernik. W tym roku postawiłam na sernik odwracany. Sernik ten jest modyfikacja mojego poprzedniego przepisu na sernik na biszkopcie. Tym razem zrobiłam go na ciemnym kakaowo-orzechowym biszkopcie i zmodyfikowałam odrobinę masę serową. Sernik wyszedł pyszny więc dzielę się przepisem. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera z wiaderka 2 jajka 4 żółtka(...)dodawać partiami ser z wiaderka. Gdy skladniki się połącza wmieszać do masy serowej budyń w proszku. Masę przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania biszkoptu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt kakaowo - orzechowy: 4 białka pozostałe z masy serowej 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki ciemnego
Waniliowe Improwizacje
Ciasto KAWOWA CHMURKA-pyszne, delikatne, z kremem, bezą, kawową pianką+FILM 120Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z propozycją na kolejne pyszne ciasto. Tym razem chcę Wam -przedstawić ciasto Kawowa Chmurka. Składa się z mięciutkiego kakaowego biszkoptu, powideł, kremu, pianki kawowej i delikatnej bezy. Całość smakuje po prostu wspaniale, ciasto pięknie, elegancko wygląda , ładnie się kroi. Bardzo polecam, idealnie nada się na każdą okazję, na zbliżające się Boże Narodzenie. Zapraszam(...)Zapraszam też na film z przygotowania ciasta krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT KAKAOWY -6 jajek -3/4 szkl cukru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -750ml mleka -4 żółtka (białka odkładamy do bezy) -3 budynie waniliowe po 40g bez cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Torcik z jabłkami w galaretce i bitą śmietaną 85Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne i proste ciasto podane w formie tortu. Trochę takie sezonowe, bo z jabłkami. Biszkopt, jabłka w galaretce, śmietanka i czekolada to naprawdę fajne i smakowite połączenie. Na podwieczorek, poczęstunek, na zachciewajkę. Zróbcie. Koniecznie. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 lekko(...)gorącej wody Na śmietankę: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Dodatkowo: 4 kostki mlecznej czekolady Wykonanie pysznego torciku z jabłkami: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami
Izabelawkuchni
Ciasto „Rozkoszniak” 223kajmakiem. Bardzo fajne. Dość słodkie i baaardzo mięciutkie. Koniecznie do jedzenia łyżeczką, bo wszystkie warstwy są właśnie takie „rozpływające się w ustach” Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia – opcjonalnie 2 łyżki oleju – opcjonalnie Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)czarnej porzeczki Masa kajmakowa: około 200 g kajmaku z puszki 330 g śmietany 36%, schłodzonej 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo: czekolada lub posypka do dekoracji Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, za każdym razem miksując, aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej, jeśli go dodajemy. Na koniec do masy przesiewamy mąkę
Smaki Na Talerzu