biszkopt - 17572 przepisów (strona:236/1172)

RODZYNKOWIEC 89

niej pochodzi ten przepis. Tym razem nic w nim nie zmieniałam, bo deser ten jest naprawdę idealny w smaku i skradł podniebienia każdego, kto go próbował! Zachęcam do przygotowania ;) Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao, Masa rodzynkowa: 1 gorzka czekolada, 1 mleczna czekolada, ½ kostki masła. Masa budyniowa(...)kostka masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wódki. 40dkg rodzynek namoczyć na noc w 1 szkl wódki. Odsączyć na sicie. Alkoholem z rodzynek nasączyć obie części biszkoptu. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać cukier oraz żółtka. Na kniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170st C. Czekoladę oraz masło rozpuścić

Słodki Zakątek
Warstwowy deser z crème pâtissière i malinami 121

spróbowaniu będziecie chcieli go często stosować w swoich deserach. Inspiracją do tego 4-warstwowego deseru był klasyczny, angielski trifle, czyli deser podawany w dużej misie składający się z warstw biszkoptu, kremu custard, sezonowych owoców i bitej śmietany. Ja lubię każdego obradować solidnym pucharem tego cudownego deseru – na pewno jedzący będzie zachwycony i smakiem i ilością, bo można go jeść(...)końca. Składniki (na 4 duże lub 6 mniejszych porcji): 500g świeżych malin 200ml śmietanki kremówki około 16 okrągłych biszkoptów Na crème pâtissière: 750ml mleka ziarna z 1 laski wanilii 200g cukru 1 całe jajko 1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej   Zaczynamy od zrobienia kremu – do rondla wlewamy mleko, dodajemy do niego wydrążone ziarenka z laski

Smaczna Strona
Tort o smaku śmietany i kremu karpakowego w towarzystwie borówek 426

miałam okazji spróbować lecz myślę , że najważniejsze jest to czy innym smakuje.Wszak smaki i gusta mamy różne, a przecież tak naprawdę chodzi by inni byli zadowoleni :) Biszkopt: jaja m 7 szt cukier 2 łyżki mąką pszenna 1 szklanka i 2 łyżki Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, przesiewamy nad nią mąki i delikatnie mieszamy łopatka w jedna(...)stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe .Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną. górę i boki. Dekoracja u góry jest z masy karpatkowej, a boki

Różowa kuchnia
Ptasie mleczko -tylko 3 składniki są potrzebne 210

mama otrzymała. A oto składniki 3 galaretki różne smaki – każdą galaretkę rozpuszczamy wedle przepisu na opakowaniu 3 bite śmietany śnieżki 1 opakowanie biszkoptów blaszka 24 x 24 każdą śnieżkę ubijamy z 3/4 mleka i mieszamy z galaretką jak już zastyga i wylewamy na biszkopty dajemy na 15 minut do lodówki i robimy następną warstwę Zamiast biszkoptów można upiec biszkopt(...)warstwa 2 galaretki wiśniowe 1 snieżka 2 warstwa 1 galaretka zielona i 1 śnieżka 3 warstwa 2 galaretki bursztynowe o smaku coli i 1 śnieżka a na spód biszkopty

Moje Wyroby
Ciasto z czereśniami i mascarpone 132

Ciasto z czereśniami i mascarpone to pyszny i mało skomplikowany deser na lato. Delikatny kakaowy biszkopt przełożony galaretką z czereśniami, a z wierzchu krem z mascarpone i soczyste borówki. Pyszne ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i po prostu rozpływa się w ustach.  Biszkopt do ciasta zrobiłam z dodatkiem karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego, który nadał ciastu bardzo przyjemnego lekko(...)karmelowego smaku i aromatu. Karob można zastąpić naturalnym kakao, wtedy biszkopt będzie miał bardziej intensywny kolor. Karob ma lekko słodkawy smak i jest bogaty w wiele witamin: B1, B2, B3, A, E, a także zawiera pierwiastki: magnez, żelazo, wapń, potas. Jest naturalnym składnikiem i dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy. Mnie jego smak bardzo przypadł do gustu, jeśli jeszcze

Kuchcik gotuje
CIASTO OWOCOWY POCAŁUNEK 194

jest bez pieczenia, więc w upały nie musimy włączać piekarnika. Jest bardzo lekkie, owocowe po prostu pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM SPÓD: 2 opakowania okrągłych biszkoptów (360 g) słoik powidła śliwkowego ok. 300 g PIANKA: 2 jogurty greckie ( 800 g) 2 wiśniowe galaretki WIERZCH: 2 krystaliczne galaretki smak truskawka - wanilia (Dr. Oetker)  dowolne owoce(...)mnie truskawki, czereśnie, zielone winogrona WYKONANIE: Blachę wykładamy folią aż po brzegi (będzie łatwiej wyjąć). Każdy biszkopt smarujemy łyżeczką powidła i składamy ze sobą (płaską stroną do siebie)  układamy jeden obok drugiego, jeśli trzeba docinamy. PIANKA: Dwie wiśniowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Jak zaczną się ścinać miksujemy razem z jogurtami greckimi. Piankę wylewamy na biszkopty. Chowamy do lodówki

Pani na deser
Tort truskawkowy z masą śmietanową 149

tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na biszkopt: 6 jajek 140 g cukru 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa owocowa: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 300 ml wrzącej wody Masa śmietanowa: 650 ml kremówki(...)temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika, formę upuścić na podłogę z wysokości około 50 cm. Odłożyć do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 2 części. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem na sztywną masę. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i jeszcze

Domowa cukiernia Ewy
DINO PARTY CZEKOLADOWY TORT Z KREMEM ORZECHOWO-ŚMIETANOWYM 195

Przedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć  psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temperaturze(...)wrzucam pokruszone wafelki, mieszam łyżką PRZYGOTOWANIE TORTU: pierwszy blat nasączam naparem z herbaty rozsmarowuję na nim połowę dżemu nakładam 3/4 kremu orzechowego posypuję posiekaną czekoladą  2. nakladam drugi biszkopt nasączam naparem z herbaty, smaruję dżemem nakładam kokosową bitą śmietanę zostawiam trochę na wulkan) przykrywam kolejnym blatem, nasączam i smaruję kremem z masła orzechowego. WULKAN: Piekę biszkopt ( przepis jak wyżej

Upiecz sobie babeczkę
Biszkopt z truskawkami i galaretką 320

Ciasto mojego dzieciństwa! Obok koktajlu i pianki truskawkowej to głównie biszkopt z truskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko(...)miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). Składniki na biszkopt rzucany (forma 23×34 cm): 5 białek + szczypta soli 150 g drobnego cukru 5 żółtek

Słodki Pomysł
gotowy biszkopt z truskawkami i śmietaną... 155

Składniki: truskawki 70 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana zimna 30% 250 ml, puder cukier 1 łyżka, śmietanfix 1 opakowanie, biszkopt pojedynczy 1 opakowanie dżem morelowy niskosłodzony 250 ml, herbata z cytryną 1/2 szklanki gotowy pojedynczy blat biszkoptowy nasączyć np.herbatą z cytryną, wierzch posmarować dżemem niskosłodzonym morelowym galaretki truskawkowe rozmieszać w 800 ml gorącej wody i wystudzić truskawki opłukać(...)obrać, pokroić na talarki, zalać galaretką truskawkową i do lodówki do lekkiego stężenia tężejącą galaretkę połowę wyłożyć na biszkopt, resztę galaretki do lodówki schować do zastygnięcia, biszkopt też do lodówki na 2 godziny zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietanfixem, wyłożyć na galaretkę na biszkopcie, na śmietanie rozłożyć resztę pokrojonej na kawałki galaretki, schować do lodówki - użyłam gotowy

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto szpinakowe z truskawkami 436

nadaje ono temu wypiekowi ładne zielonkawe zabarwienie :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 23 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto szpinakowe z truskawkami – Składniki: Składniki na szpinakowy biszkopt: 3 duże jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g świeżych liści szpinaku Składniki na warstwę piankową: 660 ml śmietanki(...)Składniki na warstwę truskawkową: 350 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml gorącej wody *szklanka = pojemność 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto szpinakowe z truskawkami – Wykonanie: PRZYGOTOWAĆ SZPINAKOWY BISZKOPT: Szpinak wrzucić do blendera, dodać olej i zmiksować na jednolitą masę. Jajka zmiksować z cukrem (na najwyższych obrotach miksera) na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na wolne

Kulinarne Przeboje
Sernik tiramisu bez pieczenia 109

kubełka (użyłam Mazurskiego Smaku) 200 g mascarpone 1 maly kubeczek śmietanki 36% 1 szklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania ) 2 żółtka 4,5 łyżeczki żelatyny 2 opakowania biszkoptów dużych 1 opakowanie kakaowych herbarników (150g) 3 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 5 łyżek likieru amaretto 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker) kakao Wykonanie Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy(...)Studzimy, mieszając. Nie wolno dodać do masy ciepłej żelatyny! Schłodzoną żelatynę wlewamy powoli do masy serowej, krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Brzegi tortownicy wykładamy biszkoptami, które wcześniej ścinamy o 1/3. Biszkopty lekko dociskamy, aby trzymały się masy ciasteczkowej. Do tortownicy przekładamy pierwszą cześć masy, wyrównujemy. Biszkopty moczymy w kawie i układamy równo na masie. Moczonymi

Raj dla Podniebienia
"Ziemniaczki" 155

naprawdę słodkie,bo to oszukane ziemniaczki z ciasta biszkoptowego i masy budyniowej..Polecam zrobić i zaskoczyć domowników,a zwłaszcza dzieci..No i teraz jest dylemat...miałam przepis na biszkopt i wg tego przepisu mi wyszedł zakalec..i nie wiem czy przepis jest zły czy mi akurat biszkopt się nie udał..ale podam dwie wersje oryginalną i moją w nawiasach(...)czerwono. Biszkopt 90 g mąki [ u mnie  1 szkl.] 180 g cukru [ u mnie 3/4 szkl] 25 g mąki ziemniaczanej [nie dawałam] cukier waniliowy 5 jajek Krem 1 jajko 1 szkl.mleka 1/2 szkl.cukru 2 łyżki mąki cukier waniliowy 200 g margaryny PALMA  Dodatkowo kilka łyżek kakao Niepełną szklankę mąki i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać.Białka oddzielić

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt z masą jabłkowo- wiśniową i bitą śmietaną 115

idealne na lato! Nie jest zbyt słodkie, ani suche. Połączenie słodyczy z kwasowością owoców i delikatną śmietanką dale idealny efekt smakowy! (mniejsza blacha- u mnie 28x24 cm) Składniki na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkowo- wiśniową 1 kg jabłek(...)opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: Garść wiśni do ozdoby Płatki migdałowe Wykonanie: Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z truskawkami i kokosem bez pieczenia + film 1043

wszystkich wielbicieli truskawek i kokosu. Wszystkie składniki ciasta doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni.     składniki na tortownicę 23 cm 180 g małych biszkoptów 500 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 200 g wiórków kokosowych 70 – 80 dag truskawek przepis Białą czekoladę łamiemy na kawałki a następnie rozpuszczamy(...)wystudzoną czekoladę. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę dzielimy na trzy równe części. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty przekładamy jedną część masy i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na masie kokosowej układamy połówki truskawek jedna obok drugiej. Na truskawkach rozprowadzamy drugą warstwę masy kokosowej, a na masie układamy

Smakowite Dania