Pięknie wygląda i jest naprawdę pyszne-idealne na sezon truskawkowy-polecam gorąco na niedzielę do kawki Składniki: na biszkopt : 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na mus truskawkowy: 1 i 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe na masę śmietankową(...)galaretka przezroczysta 150 ml wrzątku Przygotowanie: Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec
Swojskie jedzonkoWitam Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszny, łatwy torcik na kakaowym biszkopcie, ze śmietankowym nadzieniem i truskawkowo-galaretkową wkładką w środku. Dodatkowo ozdobiony czekoladą, i śmietanowymi różyczkami z listkami. Pięknie wygląda, super smakuje. Ten tort przygotowałam z okazji Dnia Matki dla mojej mamy :) Zapraszam i polecam SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek(...)truskawek -1 galaretka truskawkowa -400ml wrzątku DODATKOWO -1 czekolada gorzka -łyżka masła -3 łyżki mleka -barwnik spożywczy czerwony i zielony -kilka truskawek Przygotowanie tortu rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywna pianę, potem dodajemy wciąż miksując cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia, dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLekkie ciasto na biszkopcie z rabarbarem w roli głównej. Do tego szczypta czekolady i bezy domowe i wyszło pyszne połączenie. Na jednym kawałku nie skończycie. Biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ razem mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe(...)rabarbaru pokrojonego 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa ciastka kakaowe typu petibery dekoracja: 50 g czekolady gorzkiej bezy Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam
wesoła kuchniaknedli czy pierogów. Już od dłuższego czasu wiem, że kokos i truskawki to duet doskonały. Dzisiaj serwuję wam rewelacyjne ciasto i nie zwlekajcie zbyt długo by go zrobić. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml zimnej kremówki 30% 2 śnieżki w proszku 100 g białej czekolady(...)mielonych migdałów * 200 g wiórków kokosowych 100 ml adwokatu 2 galaretki truskawkowe 800 ml wrzątku truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem do momentu połączenia
Ala piecze i gotujepozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać. Biszkopt: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka(...)ucierając dodajemy ostudzony budyń. Dodatkowo: 1 słoik dżemu (u mnie porzeczkowy) 2 czerwone galaretki wiórki kokosowe do posypania Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.Pierwszą połowę smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy 2/3 kremu. W drugiej połowie biszkoptu przy pomocy kieliszka wycinamy otworki, przekładamy go na krem, a na wierzchu
Cynamonowe szczęścielikier pochodzący z RPA , produkowany z owoców maruli. Bez problemu kupicie go w supermarketach. składniki na 6- 7 porcji 250 g mascarpone 800 g śmietanki kremówki 30% biszkopty 1 opakowanie 250 ml kawy świeżo zaparzonej kawy 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru południowo afrykański likier Amarula ½ białej czekolady ½ gorzkiej czekolady Śmietankę ubijamy dodając(...)chwili dodajemy mascarpone i nadal ubijamy aż otrzymamy konsystencję gęstego kremu. Deser podajemy w pucharkach lub w małych szklaneczkach. Kolejność nakładania składników : - 1 łyżeczka kremu - biszkopt namoczony w kawie - 1 łyżeczka likieru amarula (polewamy biszkopt) - 2łyżeczki kremu - 1 łyżeczka gorzkiej czekolady - biszkopt namoczony w kawie - 1 łyżeczka likieru amarula - 2 łyżeczki kremu - 1 łyżeczka gorzkiej czekolady
noteskulinarnyfigaLekki, letni tort ze świeżymi truskawkami i pysznym kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem. Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem(...)ubita śmietanka 30%, dodatkowo usztywniona śmietan-fixem lub rozpuszczoną żelatyną i wymieszana z kawałkami czekolady. Całość tworzy bardzo udane połączenie i świetnie nadaje się na urodzinowe przyjęcie. SKŁADNIKI BISZKOPT 5 jajek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM STRACCIATELLA 1,25 l śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
cool and mintyMiała być szarlotka biszkoptowa, ale został tylko jeden słoik przecieru jabłkowego. Na szarlotkę za mało, a trzeba było go wykorzystać. Wymyśliłam, że zrobię jeszcze krem budyniowy i tym przełożę biszkopt. Wyszło całkiem nie źle :) Biszkopt i budyń są słodkie, natomiast warstwa jabłkowa lekko kwaskowata. Wszystko razem bardzo fajnie się komponuje. Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka(...)łyżki cukru 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie maki i proszkek do pieczenia. Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiprzekonały. Tort był naprawdę przepyszny, dość lekki, a czarna porzeczka idealnie przełamała jego słodycz. Zapewniam, że każdy potrafi przygotować takie cudo. Polecam! (Tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt: (inne wymiary znajdziecie tu - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Do przełożenia(...)fixy (opcjonalnie lub można więcej - ja dodaję jak najmniej) Dodatkowo: 1 słoik kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki (około 280g) Nasączenie: sok z cytryny + woda Boki (opcjonalnie): około 22 podłużne biszkopty Moja dekoracja: opłatek na tort z obrazkiem krem czekoladowy srebrne kuleczki cukrowe białe kwiatuszki z opłatka kolorowe lentilki Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać
Di gotujeTiramisu to jedno z moich ulubionych ciast i lubię je przygotowywać na wiele sposobów składniki 3 paczki biszkoptów podłóżnych 50 dag serka mascarpone 3 opakowania śmietan fix 700ml kremówki 36 % 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomaranczowe kakao 4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w przegotowanej wodzie blszka wymiary 24 x 24 przygotowanie(...)śmietan fix-y ubić na sztywno, żółtka i cukier puder utrzeć mikserem a potem połączyć z ubitą śmietaną i odłożyć do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wszystkie biszkopty przed ułożeniem w blaszce maczamy w kawie śmietanę najlepiej jest podzielić 3 częsći tak samo pokrojone brzoskwinie i każdą z nich wymieszać żeby mieć równe warstwy, brzoskwinie wymieszać ze śmietaną
Moje WyrobyCiasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa waniliowa: 360g serka homogenizowanego waniliowego 125g masła 3 żółtka(...)mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do prostokątnej
Szalona Kuchnia Ewelinybardzo gorąco, smakuje wspaniale, ma piękne, duże ziarna i cudowny aromat :) Jest to produkt bardzo wysokiej jakości. Sernik składa się z kilku świetnie współgrających warstw-lekkiego biszkoptu, masy serowej z dodatkiem czekoladowej kawy Cappuccino, bananów,warstwy śmietanowo-kakaowej oraz z korony prażonego słonecznika :) Wszystko smakuje cudownie, gorąco polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm PRAŻONY SŁONECZNIK(...)słonecznika BIO Polskie Młyny -100g masła -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -4 lyżki mleka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki MASA SEROWA -1 kg sera białego w wiaderku -2 łyżki żelatyny -2 łyżki kawy cappuccino czekoladowej -300ml śmietany 30% -1,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku MASA ŚMIETANOWA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka! Tortownica 24 cm Składniki: 15-20 dag podłużnych biszkoptów Krem: 1,5 szklanki mleka 5 żółtek 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru na ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 82% nie margaryny(...)dodać kakao i pokruszony drobno wafelek, zmiksować lub wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Odlać trochę galaretki do miseczki i maczać w niej biszkopty. Wyłożyć nimi dno formy. Białą masę rozsmarować równo na biszkoptach. Na nią wyłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce. Biszkopty przykryć masą kakaową z wafelkiem. Na wierzchu ciasta
Wanilia i Kardamonciasto jest przepyszne i nadaję się na Dzień mamy :) Polecam wam zrobić.Pyszności i jeszcze raz pyszności. Biszkopt: jaja 5 szt mąka tortowa 7 łyżek cukier 2 łyżki kakao 2 łyżki Masa 1 wiórka kokosowe 200 g mleko 500 ml cukier 2 łyżki budyń śmietankowy 1 szt (40 g) margaryna 125 g Masa 2 krówka, kajmak mała puszka ( smak(...)boki. Przekładamy ciacho biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek aby powstały dwa krążki. Tortownice wykładamy folią spożywczą i wkładamy jeden krążek biszkoptu, nasączamy go sokiem z pomarańcza . Do garnka wlewamy szklankę mleka,wsypujemy cukier i dodajemy kokos.Gotujemy na małym ogniu ( kokos nam tak jakby nabrzmiewa , tak ma być). Teraz dodajemy margarynę. Kiedy
Różowa kuchniaSkładniki biszkopt 8 średnich jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej u mnie 450) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka 250 ml - b laszka 32x 24 Wykonanie Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywną pianę .Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę spirytusu,lub octu jabłkowego ,oraz łyżka po łyżce cukru ,aż do skończenia, ubijając po każdym(...)dodaniu. Następnie dodać po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem ,samo dno,do biszkoptu nie smarować boków formy. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.. Gorące ciasto wyjąć
w mojej kuchni