biszkopt - 17572 przepisów (strona:243/1172)

Ciasto z owocami i galaretką 2154

eksperyment z krystaliczną galaretką, która od niedawna pokazała się na rynku. Jest fajnym rozwiązaniem do ciasta szczególnie jak dodajemy różne owoce i nie wiadomo jaki kolor galaretki wybrać. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 1 litr zimnej kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny(...)szkl  wody  200 g kamyczków czekoladowych 3 galaretki krystaliczne 1300 ml gorącej przegotowanej wody sezonowe owoce - maliny, jeżyny, borówki  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową

Ala piecze i gotuje
Tort tiramsu z borówkami 228

danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka(...)tiramisu: 4 żółtka 100 g cukru 50 ml likieru amaretto lub kawowego 350 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki + 50 g białej czekolady 400 g borówek 300 g podłużnych biszkoptów Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier. Całość ubijać do czasu aż masa zgęstnieje i się napuszy (około 10-15 minut). Zdjąć

Domowa cukiernia Ewy
Tiramisu z malinami 167

Tiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :) To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe :) czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w jednej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu(...)serka mascarpone 2 duże jajka 2 łyżki likieru Amaretto 4 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki ( około 200 ml ) mocnej, lekko posłodzonej kawy + około 50 ml likieru Amaretto podłużne biszkopty około 300 g malin ( świeżych lub mrożonych ) + cukier do smaku Wykonanie: Sos malinowy: Mrożone maliny przełożyć do garnuszka i postawić na palnik. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż całkowicie się rozpadną. Dodać

Opowieści z piekarnika
Ciasto śmietankowo - truskawkowe 155

wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Frużelina truskawkowa(...)truskawek 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 2 - 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania zagęstnika do śmietany, tzw. "śmietan - fix" 100 g wiórków kokosowych Wykonanie:    Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać, odstawić. Białka

Opowieści z piekarnika
Kubuś bez pieczenia 116

Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Mięciutkie dzięki biszkoptom. Z lekko wyczuwalnym bananowym posmakiem, a całość idealnie uzupełnia gorzka czekolada. Składniki: 2 opakowania biszkoptów po 180 g 900 ml soku typu Kubuś marchewkowo - bananowego 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 duże śmietany 30% 3 śnieżki 1/4 szklanki cukru pudru 80 g startej gorzkiej czekolady(...)soku rozrabiamy budynie. Resztę zagotowujemy wraz z cukrem i masłem. Dodajemy rozrobione budynie do soku i mieszamy aż nam zgęstnieje. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwsza warstwę biszkoptów, następnie wykładamy masę Kubusiowa i drugą warstwę biszkoptów. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śnieżkami. Wykładamy na biszkopty. Posypujemy czekoladą. Wkładamy do lodówki

Lena Gotuje
Ciasto Pina Colada 299

Ciasto świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Połączenie delikatnego biszkoptu i budyniowej masy z orzeźwiającym ananasem i słodką kokosową bezą jest wręcz idealne. Aż żałuję, że tak późno zwlekałam z upieczeniem tego pysznego ciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :)  A przy okazji chciałam złożyć(...)życzenia imieninowe wszystkim Joannom, Joasiom, Asiom ;)))) Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 1/2 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej  szczypta soli 250 g masła puszka ananasa Beza kokosowa: 4 białka

Smakołyki Asi
Tiramisu kokosowe 142

patelni, aż będą złotobrązowe. Mascarpone więc jest zarezerwowane na wyjątkowe okazje, w moim domu więc na urodziny.  Tiramisu kokosowe / 5 porcji Składniki: 500 g serka mascarpone 300 g biszkoptów, okrągłych lub podłużnych 4 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml amaretto lub rumu 1/2 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli Przygotowanie: Zaparzamy kawę, w której będziemy zamaczać(...)biszkopty. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Do utartych żółtek dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy, a następnie miksujemy z amaretto lub rumem, aby składniki połączyły się. Białka ubijamy ze szczyptą soli, "na sztywno". Ubite białka przekładamy do mascarpone z żółtkami i cukrem, mieszamy delikatnie, aż masa będzie jednolita. Biszkopty zanurzamy w zaparzonej kawie. Układamy w pucharkach

Moja smaczna kuchnia
Śmietankowa Charlotta z malinami i borówkami 103

efekt zadowolił moich domowników więc polecam :). Początkowo zamierzałam nie zalewać owoców galaretką, ale z powodów czysto praktycznych, aby uniknąć kłopotów przy krojeniu jednak się na nią zdecydowałam. Śmietankowa Charlotta Biszkopt 2 jajka 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 2 łyżki oleju odrobina proszku do pieczenia Masa śmietankowa 1 l śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy(...)łyżki żelatyny Dodatkowo podłużne biszkopty galaretka owoce Upiec i ostudzić biszkopt. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl ciepłej wody i przestudzić. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopt, boki obłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić , dodać cukry oraz przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować, wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do lodówki aby stężała. Na wierzch poukładać owoce, zalać ostrożnie tężejącą galaretką. Ponownie schłodzić. Artykuł Śmietankowa

Pieguskowa Kuchnia
TORT Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 220

frużeliną truskawkową. Bardzo mnie zaskoczyliście, nie miałam pojęcia, że wzbudzi on takie zainteresowanie. Jest mi niezmiernie miło i dotrzymuję słowa publikując ten przepis. Jest to klasyczny tort na jasnym biszkopcie z przepyszną frużeliną truskawkową i klasycznym kremem, na bazie śmietanki i mascarpone. Ponieważ sezon na truskawki właśnie się rozpoczął udekorowałam go plasterkami truskawek. Prosto i klasycznie tak lubię najbardziej TORT(...)FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ /porcja na tortownicę o średnicy 25-30 cm BISZKOPT 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu MASA ŚMIETANKOWA Z MASCARPONE 2 op śmietanki 30% ( razem ok 660ml ) 2 łyżki cukru pudru 2 op serka mascarpone FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto kokosowo –wiśniowe 200

Bardzo łatwe do przygotowania z wyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra,  smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można upiec dzień wcześniej a złożyć go na następny dzień. Gwarantuję, że uda się każdemu. Polecam na różne słodkie okazje. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1płaska  łyżeczka proszku(...)łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym  25/30 m pieczemy w temp 170*c przez 25-30  minut. Po upieczeniu studzimy, zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż na połowę

Wanilia i Kardamon
Przepis #59 FIT Ciasto Tiramisu 161

mojej blasze wyszło 16 porcji takich jak na zdjęciu poniżej) to: 128 kcal! w tym: W 8,85 g; B: 6 g, T: 7,5 g. Składniki Biszkopt - 8 jajek - 80 g mąki kokosowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 40 g słodzika lub cukru Masa - 800 g jogurtu greckiego - 20 g cukru/ słodzika Dodatkowo - 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej(...)szklanki wody gotowanej ( ja użyłam kawy zbożowej) - 2 -3 kostki startej czekolady - 1 łyżeczka kawy do posypania Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dokładnie chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybkimi energicznymi ruchami łączymy całość. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Health-Fit-Life
Dwukolorowy sernik na zimno 161

Praktycznie ściągnęłam wszystko od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :) Tortownica : wymiary : średnica 26 cm Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia : 170 C   Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa czekoladowa: 1/2 kg sera w wiaderku  ( 1 kg wiaderko podzielić(...)proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny ) Warstwa bananowa: 1/2 kg sera w wiaderku  3 banany galaretka cytrynowa Wierzch: 1 pudełko borówek galaretka cytrynowa albo pomarańczowa  Sposób wykonania : Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli.  Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i pomału wsypywać

Różne smaki w kuchni
Tort czekoladowo-truskawkowy 181

Jeżeli chcecie zrobić większy tort trzeba odpowiednio zwiększyć składniki. Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się dodać na bloga także inne torty, które są niezwykle ciekawe i smaczne. Składniki Biszkopt 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki tortowej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 50 ml wódki Krem 2 jajka 4 łyżki cukru(...)łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 10 g cukru wanilinowego 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 25 ml wódki Dekoracja Holenderskie kakao (niesłodzone) Truskawki Biała czekolada Przygotowanie Wyciągnij wszystkie składniki na biszkopt i krem wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Umyj miski, które będziesz wykorzystywać i dokładnie wytrzyj żeby były suche. Biszkopt Jajka i cukier miksujemy razem, aż otrzymamy dosyć

Programista w kuchni
Szpinakowy tort żaba z kokosowym nadzieniem (bez glutenu, cukru i laktozy) 212

Pomysł na ten tort dojrzewał w nas od dwóch lat! Wreszcie nadszedł dzień, w którym spod naszych rąk wyskoczyła żabka :D Biszkopt jest zielony dzięki mocy szpinaku (lecz jego smak nie jest wyczuwalny) a ryżowe nadzienie nabrało kokosowej nuty za pomocą mleka kokosowego KokoYogo . Tort jest nieco pracochłonny ale efekt wynagradza wszystko! Macie ochotę na "żabie udko"? :P Składniki Zielone(...)biszkopty (2 miseczki śr: 16cm) -4 jaja kl L -200g ksylitolu -200g mąki ryżowej -100g oleju kokosowego (lub rzepakowego) -100g świeżego szpinaku -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym Krem ryżowo-kokosowy -160g tajskiego ryżu jaśminowego -550ml mleka kokosowego KokoYogo -250ml napoju migdałowego  -ksylitol (według preferencji) Dodatkowo -domowy mus morelowy

Candy Pandas
Tort kokosowo- malinowy (bez glutenu, cukru białego i laktozy) 213

torty. Oprócz tego znajdziecie w nim  ciekawe artykuły i wskazówki jak bezboleśnie wykluczyć ze swojego życia biały cukier, inne przepisy oraz KONKURS! Zachęcamy do darmowego pobierania! Składniki: Kokosowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g ksylitolu -40g mąki ryżowej -50g mąki kokosowej -40g skrobi z tapioki (lub innej) Krem kokosowo-ryżowy -160g ryżu(...)śmietanki kokosowej (400g) -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -wiórki kokosowe (do posypania tortu) -duża ilość świeżych malin -sok z cytryny+ woda (do nasączania blatów) KOKOSOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać

Candy Pandas

Proponowane wyszukiwania