Taki delikatny deser na pewno będzie wszystkim smakował. Wystarczy ubić śmietanę, połączyć z tężejącą galaretką i przełożyć biszkoptami. Prawda, że łatwe? Składniki: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 3 galaretki: truskawkowa, agrestowa, cytrynowa 0,57 l śmietany Każdą galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i schładzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dzielimy na trzy równe porcje. Tężejące galaretki (kolorami) dodajemy(...)śmietany i delikatnie łączymy. W blaszce ( 20x20cm) układamy pierwszą warstwę biszkoptów, nakładamy truskawkową piankę, drugą warstwę biszkoptów, piankę agrestową, trzecią warstwę biszkoptów i piankę cytrynową. Tak przygotowany deser schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościklasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort urodzinowy. Składniki: Tortownica 23 cm: Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone(...)szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 listek żelatyny Dr.Oetker 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Ponadto: Dowolne dodatki do dekoracji wierzchu tortu Sposób przygotowania: Biszkopt: Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem toru, wtedy ładnie się kroi i nie kruszy. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując
Wanilia i KardamonSkładniki: KRUSZONKA: biszkopty okrągłe 6 sztuk, marcepan 200 gram SERNIK: margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, mleko 350 gram/zagęszczone, twaróg 1 kg/wiaderko, jajka 4 sztuki "L", kasza manna 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie do rozdrabniacza włożyć biszkopty, kawałki marcepana i wszystko zmiksować na drobną kruszonkę w teflonowym garnku (nie przypali(...)włożyć ser z wiaderka, wbić całe jajka wsypać kaszę manną z budyniami i mikserem miksować doprowadzając do zagotowania na dużym ogniu tortownice 18 i 16 cm, na dnie rozłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć gorącą masę serową, wyrównać wierzch czekolada gorzka 200 gram, śmietana gęsta 18% 5 łyżek - w kąpieli wodnej kawałki czekolady gorzkiej roztopić razem ze śmietaną mieszając
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj zapraszam na kolejne ciasto cappucino. Idealne do niedzielnej kawki lub herbatki. Pychotka Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy: 500 g serka waniliowego 1 kostka masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 opakowania mleka w proszku 2 łyżki żelatyny 1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych Poncz: 7 łyżek(...)dodać do kawy. Wystudzić. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy na chwileczkę do lodówki, żeby zgęstniało. Przełożenie ciasta: biszkopt - masa - biszkopty nasączone kawą - masa - biszkopty nasączone kawą - masa - starta czekolada
Cukiernia Pychotkijesteście tutaj ze mną, no bo cóż byłby wart blog Kuchnia u Krysi bez Was? Dlatego ja upiekłam ten tort specjalnie dla Was. (tortownica 26 cm): Składniki na biszkopt: 7 jajek (temperatura pokojowa) 160 g mąki pszennej tortowej 55 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru odrobina soli Składniki na krem: 450 g serka homogenizowanego waniliowego 70 g kawy cappuccino(...)wody 2 szklanki mleka w proszku Do nasączenia: 3 łyżki kawy cappuccino ¾ szklanki gorącej wody Do dekoracji: 250 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru płatki białej czekolady Wykonanie biszkoptu: Białka ubiłam z dodatkiem soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawałam cukier i po jednym żółtku. Kolejne żółtko wbiłam po tym kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy
Kuchnia u KrysiZielona wyspa to pyszne ciasto będące połączeniem biszkoptu szpinakowego, masy śmietanowej z mascarpone oraz bananów i galaretki. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, ponieważ jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g rozdrobionego szpinaku, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 5 łyżek serka mascarpone, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo(...)banany, 2 opakowania galaretki gruszkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa
Tradycyjna kuchnia Kasipotem co...robi się niewinną filiżankę kawy, nakłada kawałek ciasta i nawet nie wiedzieć kiedy talerzyk jest już pusty... Ale pokusa jest jeszcze silniejsza jak połączymy ciasto z biszkoptami nasączonymi dużą ilością amaretto... Przepis podaje na dużą blachę 25x36 cm. Ciasto jasne: - 4 jaja - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubijamy(...)Masło rozpuszczamy, nie gotujemy, dodajemy kakao, cukier, mleko i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłą polewą zdobimy wierzch ciasta. Poncz do ciast: - kieliszek amaretto - kieliszek wody Dodatkowo: - opakowanie okrągłych biszkoptów - 1/2 szklanki wody i 1/2 szklana amaretto, połączyć do moczenia biszkoptów - słoik powideł śliwkowych ok. 300 ml Składanie ciasta: Jasny biszkopt, który z wierzchu nasączamy ponczem, powidła śliwkowe, ciasto makowo
Apetyczna babeczkawiele różnokolorowych "Pianek", np. truskawkową, agrestową, pomarańczową. Różne kolory galaretek to różne wariacje smakowe. Przepis wygrzebany w necie, niestety nie pamiętam źródła. Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm; Biszkopt: 3 jajka; 1/2 szklanki cukru kryształu; 2/3 szklanki mąki pszennej; 1 cukier waniliowy; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; skórka otarta z 1 cytryny; sok z połowy cytryny; Białka ubić(...)skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony biszkopt wystudzić. Formę tę, w której był pieczony biszkopt, wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niej ponownie gotowy biszkopt. Pianka cytrynowa: 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka"; 2 opakowania galaretki cytrynowej
In my kitchenSkładniki: sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okragłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę(...)biszkoptów 400 ml soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować, w reszcie soku wymieszać budyń z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlać do soku, mieszając zagęścić, wylać od razu na biszkopty i na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki
W Mojej Kuchni LubięROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM Delikatny mus czekoladowo nugatowy i krem brzoskwiniowy owinięty w pyszny biszkopt. Mus jest słodki, a krem lekko kwaskowy, dzięki temu każda warstwa ma swój smak. Smaki komponują się ze sobą i tworzą idealny duet. ~~SKŁADNIKI~~ Biszkopt: jaja 4 sztuki mąka pszenna 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia(...)mililitrów żelatyna 2 łyżeczki + woda do pokrycia żelatyny Dekoracja: czekolada mleczna 50 gram wafelek o smaku nugatowym Lusette 1 opakowanie mleko 3 łyżki pomarańcza lub brzoskwinia ~~METODA~~ Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jaja umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder i miksować na najwyższych obrotach, aż masa podwoi się i będzie puszysta. Mąki przesiać z proszkiem
Kuchnia Paulettesdziś mam dla Was przepis na pyszne i bardzo łatwe ciasto z dźwięcznej nazwie "Marysieńka" :-) Jest to ciasto składające się z kilku warstw-pierwsza z nich to kakaowy delikatny biszkopt,druga-krem,kolejna-ciasto z miodem i orzechami a bazie białek-najlepsze :D potem znów warstwa kemu i na koniec druga połowa kakaowego biszkoptu :-) Całość jest polana czekoladą i posypana(...)orzechami. Ciasto jest wspaniałe,wbrew pozorom robi się je łatwo,szybko i przyjemnie :-) Polecam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1,5 łyżki kakao -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z ORZECHAMI -200g orzechów włoskich posiekanych dość drobno -4 białka (żółtka odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokufont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 140 g cukru 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać razem, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)część i zabarwić na fioletowo, uformować z niej różyczkę. Pozostałą masę rozwałkować na blacie na wielkość tortu i jego boków, podsypując cukrem pudrem, aby się nie kleiła. Z biszkoptu wyjąć środkowy blat i odłożyć go na przykrycie tortu (jest najbardziej miękki). Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, naponczować. Krem budyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie
kulinarnyswiatdomiTiramisu, więc dlatego śmiało mogę powiedzieć, że jest to przepis na Włoskie Tiramisu i mogę go każdemu polecić. Składniki 500g serka mascarpone 6 żółtek 5 łyżek cukru duże opakowanie biszkoptów kieliszek wódki kawa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaparzyć kubek kawy z dwóch dużych łyżek kawy drobno mielonej, odstawić do ostudzenia. Pamiętajmy, że kawa musi być bez fusów. Żółtka ubijamy z cukrem(...)gładką masę aż cukier się rozetrze. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i całość dokładnie ubijamy. Do ostudzonej kawy dodajemy wódkę i maczamy w niej biszkopty. Biszkopty powinny być zamoczone tylko na moment, gdyż jeżeli będziemy je moczyć za długo to deser wyjdzie zbyt wodnisty. Układamy namoczone biszkopty na dno naczynia żaroodpornego, na wierzch nakładamy połowę masy z mascarpone
Delusional Trinedostała. Tort zrobiony w oparciu o przepis tort choc & cherry z Kwestii Smaku, niestety bez wiśni, które ja uwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa), 200 g czekolady deserowej (ciemnej), 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej(...)szklanki cukru pudru. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z kakao (zamiast części mąki wsypuję 5 łyżeczek kakao, ale waga całości musi się zmieścić w proporcjach powyżej) i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy
Państwo Wojtczuk gotująSnickers to niemalże idealne połączenie ciemnego biszkoptu, bezy orzechowej oraz dwóch kremów budyniowych. Ciasto wcale nie takie trudne w wykonaniu, chociaż troszkę pracochłonne. Przepis na ciasto - Snickers Składniki na ciasto - Snickers Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza orzechowa: 25 dag orzechów 5 białek 1 szklanka(...)Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 30 dag masła łyżka ciemnego kakao 200 g rodzynek puszka brzoskwiń Sposób przygotowania ciasta snickers. Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając mikserem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i ubijamy. Białka łączymy z żółtkami mieszając mikserem
Pani domowa