biszkopt - 17572 przepisów (strona:255/1172)

TORT ORZECHOWO-KAWOWY 175

udekorowane orzechami macadamia i przetartą przez sitko kawą. Torcik nie jest wysoki, ale ma skoncentrowany smak i elegancko wygląda pokrojony na talerzyku. Wystarczy niewielka porcja, aby się nim nasycić. Biszkopt nasączyłam nierównomiernie, to znaczyna na dolny blat zużyłam 1/3 przygotowanego ponczu, a na górny blat pozostałe 2/3. Dzięki temu podstawa tortu nie "siadła" pod wpływem ciężaru.  Ponieważ krem zawiera(...)masło i jajka, tort przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy go minimum 15 minut przed podaniem, aby krem ocieplił się i nabrał lekkości. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej i trzymac w formie pod przykryciem. SKŁADNIKI BISZKOPT - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 5 jajek (M) / żółtka i białka oddzielnie ½ szklanki  mąki pszennej (80 g) ½ szklanki  zmielonych orzechów ⅔ szklanki drobnego cukru

cool and minty
TORT RÓŻANO - TRUSKAWKOWY 128

smaczny. Można go przechowywać około 2-4 dni w lodówce i będzie tak samo dobrze wyglądał i smakował jak dnia pierwszego. Tort można również przełożyć konfiturą różaną. Do wypieku biszkoptu polecam puszystą mąkę Lubella(...)Składniki biszkoptu : pieczemy dwa  4 duże jajka (lub 5 małych) 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju  1 szklanka mąki puszystej Lubella  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubiasta łyżeczka proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy

Kulinarne Fantazje Marioli
arbuzowy torcik 216

Oryginalny, smaczny, orzeźwiający i lekki torcik owocowy. Biała warstwa sernika na zimno, arbuzowy mus galaretkowy i delikatny biszkopt. W sam raz na upalne dni:) Jeśli użyjemy gotowych biszkoptów też będzie smacznie i jeszcze szybciej. Pomysł zaczerpnięty ze starego numeru gazetki "Przyślij przepis". Użyłam pół na pół serka waniliowego i naturalnego, ciasto było mniej słodkie. Arbuzowy mus potrzebuje dość dużo czasu(...)zaraz na początku. Z ciastem zapisuję się do zabawy "ciasto na niedzielę" , w tym tygodniu mamy tam "owocowe szaleństwo"; różne owocowe pyszności znajdziecie również u: Dagmary , Mal Gosi składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia arbuzowy mus: miąższ z niedużego arbuza 2 łyżki

6niebo
Ciasto Arbuzowa Alabama 244

sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Do przygotowania masy użyłam pysznego  Likieru Vanilla Dalkowski.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru, 1 i 1/3 szklanki mąki, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 2 łyżki kakao, Masa z kaszy manny(...)łyżki cukru pudru, 50ml Likieru Vanilla Dalkowski , Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 1 tabliczka mlecznej czekolady, kandyzowana papaja do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wym. 24cmx24cm), wyłożoną

Tradycyjna kuchnia Kasi
ciasto z serkiem mascarpone i truskawkami 794

składniki na 1 biszkopt a potrzebujemy 2 szt: 110 g maki orkiszowej 25 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 3 jajka (osobno białka i żółtka) 1 szczypta soli opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę(...)opcjonalnie proszkiem do pieczenia ( ja do jednego z biszkoptów nie dodałam, dlatego jest różnica kolorów) i mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 70 g cukru pudru 1 żółtko wykonanie: Żółtko i cukier

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z musem truskawkowym 360

Sezon truskawkowy w pełni, więc truskawkowe szaleństwo czas zacząć :) Dzisiaj proponoję sernik na bazie waniliowych serków homogenizowanych, wepełniony mnóstwem owoców i pokryty puszystym musem truskawkowym. Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 płaskiej łyżki kakao 1 łyżka oleju 1 łyżka mleka (w temperaturze pokojowej) Poncz do nasączenia(...)Przesiewać mączną mieszankę do masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (⌀24 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temperaturze 180˚C (z termoobiegiem) przez około 15-17 minut. Upieczony biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu. Herbatę zalać wrzątkiem. Dodać cukier i aromat. Wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Galaretki truskawkowe wsypać do wysokiego naczynia. Zalać

Świat Ciasta
Sernik gruszkowy 125

zasadzie miał wyjść typowy sernik na zimno, ale jak to w życiu bywa...przychodzimy do domu, a tu co? Biszkoptów niet! No to co...biszkopt trzeba na szybko zrobić, bo zaraz goście...uff! I się udało :D Sernik ze wspaniałym cukrem malinowym od Skworcu    Składniki Biszkopt: 1 jajko 25 g mąki tortowej 25 g mąki ziemniaczanej(...)cukru malinowego 5 łyżeczek żelatyny Masa gruszkowa: 1 kg gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 5 łyżeczek żelatyny   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Biszkopt: Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajko wbijamy do miski i ubijając wlewamy odrobinę gorącej wody. Dalej ubijając stopniowo wsypujemy cukier do momentu, kiedy masa zacznie gęstnieć. Do masy

R'n'G Kitchen
TRUSKAWKOWA POEZJA 360

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać :) I tak właśnie powstało ciasto truskawkowa poezja. Pyszne, przełożone kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pychotka ;) Składniki: * biszkopt kakaowy  (przepis tutaj) * 500 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * około 700 g truskawek * pół szklanki cukru pudru * 1/4 szklanki przegotowanej wody+ łyżeczka cukru do nasączenia biszkoptu * 700 ml przegotowanej wody(...)galaretki Wykonanie: Upiec biszkopt według przepisu. Po wystudzeniu skroić wierzch biszkoptu, nasączyć wodą wymieszaną z cukrem.   Galaretkę rozpuścić w 700 ml przegotowanej wody, odstawić do stężenia.   Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder do smaku. Na biszkopt wyłożyć cienką warstwę śmietany, na wierzch ułożyć obok siebie wcześniej umyte i oczyszczone truskawki (część truskawek

Zrób to smacznie
Torcik malinowa pokusa. 238

Ekspresowy torcik na biszkopcie czekoladowym z bitą śmietaną i malinami .U mnie maliny trudno kupić ,więc mieliśmy pyszne ciasto z tymi niecodziennymi owocami .Polecam bardzo . Składniki: tortownica 20 cm 4 jajka 4 łyżki mąki 2łyżki kakao 4łyżki cukru o,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy(...)pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25 minut .Upieczony wyjmujemy i spuszczamy z niewielkiej wysokości na blat kuchenny w foremce .To zagwarantuje nam,że biszkopt nie opadnie po ostygnięciu . Po ostygnięciu przecinamy go wzdłuż na połowę . Przekładamy bitą śmietaną . 200 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę

Ladylaura.
Tarta jaglano-truskawkowa (bez pieczenia) 176

Pyszna tarta jaglano-truskawkowa na spodzie z mielonych biszkoptów - kolejny udany eksperyment, tzn. efekt połączenia składników, które miałam pod ręką. Po produkcji likieru truskawkowego (niebawem przepis) zostało mi trochę pulpy z truskawek, którą wykorzystałam do tego ciacha. Nie martw się, nie musisz wyciskać soku z 1,5 kg truskawek, żeby przygotować tę tartę - możesz po prostu rozgnieść truskawki(...)przygotowujesz dżem truskawkowy? Jeśli tak to koniecznie odłóż 1 szklankę smażonych truskawek, dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Składniki (na formę o śr. 28 cm): Spód: 280 g biszkoptów lady fingers 170 g miękkiego masła * można też wyłożyć formę okrągłymi biszkoptami, pomijając ich mielenie z dodatkiem masła Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody + 1 łyżka oleju

Domowa Cookierenka Agi
Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką 274

Sezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru 200 g miękkiego masła na wierzch ok 650 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite

Monia miesza i gotuje
Lodowiec 26734

może dwa, przeszukałam internety w poszukiwaniu inspiracji, ale podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno opakowanie) 2 opakowania galaretki truskawkowej  1,5 szklanki(...)następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego po łyżce budyniu. Po utarciu masę dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Na dnie tortownicy (22 cm) układamy biszkopty zanurzone w galaretce (należy odlać ok 1/3 galaretki do naczynia i dopiero w nim maczać biszkopty), a na nie wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych galaretką

Cynamonowe szczęście
Domowe delicje 188

taka wersja tylko dla mnie. Jednak te domowe to zupełnie co innego i nawet nadzienie z galaretki mi posmakowało :) Przygotowując je polecam podzielić sobie pracę na etapy. Wieczorem upiec biszkopty oraz odstawić galaretkę i piankę do stężenia, a rano oblać je tylko czekoladą. Inspiracja: Nastoletnie Wypiekanie Składniki na ok. 30 sztuk: Biszkopty: 3 jajka szczypta soli 50 g cukru pudru(...)Piankę wylać na niedużą blaszkę wyłożoną folią spożywczą tak, by jej wysokość nie była wyższa niż 4 mm. Wylałam ją do blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm. Biszkopty: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dalej ubijając wsypać przesiany cukier puder, miksować na średnich obrotach. Po dodaniu całego cukru dawać po jednym żółtku

Fabryka pomysłów
Wiosenna Tęcza 200

dodatkiem niebieskiej galaretki. Wymaga troszkę pracy, głównie czekania na zastyganie kolejnych mas. Ale efekt sprawia, że warto się poświęcić :) Doskonałe na wszelkiego rodzaju uroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam! Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg. jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka zielona 1 łyżka masła Masa budyniowa(...)budynie waniliowe bez cukru 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka niebieska Dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki 100 g. wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie żółtka. Mąkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort tiramisu 155

Bardzo efektowny tort, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci(...)każdego solenizanta :) Biszkopt: 4 jajka podzielonych na białka i żółtka 100 g szklanki mąki pszennej 30 g  szklanki mąki ziemniaczanej  100 g cukru pudru Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania