biszkopt - 18068 przepisów (strona:264/1205)

Biszkopt z malinami 146

Wokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego  do popołudniowej kawy.  Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka  i ciasto gotowe.   Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)łyżki cukru 200g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 500g malin 2 galaretki malinowe Biszkopt:  Żółtka oddzielamy od białek.  Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka.  Później  dodajemy olej, mąkę, ocet  i proszek do pieczenia.  Cztery łyżki ciasta przekładamy do miseczki  i do niego dodajemy kakao. Ciasto (jasne) wylewamy

Pyszności Słodkości
torcik "tiramisu po polsku" 151

zapisane; dlatego zmieniałam nieco nazwę i bardzo polecam, ja z pewnością zrobię je jeszcze nie raz! Jeśli będziemy potrzebować szybszej wersji, bez pieczenia, wystarczy również na dno ułożyć warstwę biszkoptów. składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 jaja 3/4 szkl cukru 200 g masła(...)serka homogenizowanego naturalnego 200 g mleka w proszku ponadto: 1/2 filiżanki mocnej, słodkiej kawy paczka krągłych biszkoptów 2 łyżki kakao Ciasto: Jaja ubić z cukrem. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja tortownica 26cm). Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić. Krem: Jaja ubić z cukrem na parze

6niebo
Cytrynowe ciasto z mascarpone 187

szklanki soku wyciśniętego z cytryn 1/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 100 g masła o temp. pokojowej 200 g serka mascarpone 1,5 łyżeczki żelatyny biszkopty - okrągłe i podłużne  Mus mango:   1 owoc mango ( średniej wielkości ) 1,5 łyżeczki żelatyny łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Tortownicę wyścielać folią spożywczą, w celu uniknięcia metalicznego posmaku. Podłużne biszkopty(...)przyciąć minimum do wysokości tortownicy, choć można i wyżej, tak jak u mnie. Biszkopty ułożyć dookoła rantu, a dno tortownicy wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Możecie też z powodzeniem użyć biszkoptów podłużnych, np pozostałych po odcięciu końcówek.   Zagotować sok cytrynowy z 1/3 szklanki cukru. Żółtka wymieszajcie z pozostałym cukrem. Do jaj powoli wlać zagotowany sok. Następnie przelać całość do garnka

kolorowotorcikowo
Ciasto jagodowe z galaretką 365

weekend zróbcie sobie to pyszne ciasto. Jagody jeszcze są więc warto to wykorzystać. Dodatkowo piękny błękitny kolor przyciąga wzrok a i ciasto jest pyszne. Składniki:   Biszkopt: 7 dużych jajek 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka niebieska(...)wody Na wierzch: 0,5-0,7 l jagód leśnych 2 galaretki niebieskie 1 l wody Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać

Ala piecze i gotuje
lekki tort z malinami (z motywem Kucyków Pony ) 173

córeczki. Zgodnie z jej życzeniem był malinowy, a w zasadzie śmietanowy z malinami i dżemem z owoców leśnych. Kwaskowaty posmak tego dżemu przełamał słodycz bitej śmietany. Całość była lekka, biszkopt wilgotny więc nie był to tort z rodzaju tych tradycyjnych, zamulających. Bardzo smakował gościom i został jedzony do ostatniego okruszka.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek(...)owoców leśnych sok z cytryny 1/2 szklanki przegotowanej wody do dekoracji: opłatek 500 ml śmietanki kremówki różowy barwnik zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix) perełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu.  Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najlepszy jasny biszkopt do tortów 161

Jeżeli chcecie przygotować domowy tort to zachęcam do samodzielnego upieczenia spodów do ciasta. Biszkopt z poniższego przepisu jest puszysty, miękki i pięknie wyrasta. Nie opada i świetnie smakuje :) Najlepiej kroić go kilka godzin po upieczeniu, ponieważ jeszcze ciepły - delikatnie się kruszy (widać to na moich zdjęciach).  Składniki na biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm: 5 dużych(...)przelać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180ºC . Piec około 30-35 minut, aż do lekkiego zarumienia. Najlepiej wbić patyczek i sprawdzić, czy ciasto się do niego nie przykleja. Gorący biszkopt (w tortownicy) uderzyć o stół i odstawić do ostudzenia. Wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu! Upieczony biszkopt podzielić na 2-3 części.  Ubijanie piany z białek i łączenie

Ugotować
DESER W STYLU TIRAMISU Z WIŚNIAMI 154

Składniki: biszkopty podłużne (28 sztuk) 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml gorącej wody 2 opakowania budyniu czekoladowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 2 łyżki syropu barmańskiego o smaku rumu z czekoladą np. firmy Victoria`s 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao 30 - 40 dag wiśni Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie(...)czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać kakao, wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm  wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy. Na biszkopty wykładamy połowę kremu waniliowego. Wyrównać. Na krem wyłożyć wiśnie. Następnie

Ciastka - domowe słodkości
Malinowy król 289

Zapraszam na pyszny malinowy torcik. Idealna propozycja na upalną niedziele. Pyszny! Malinowy król Składniki: biszkopt:   4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masy: 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki malinowe, 300 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny, 70 ml wrzątku, dodatkowo: maliny, czekolada mleczna . Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy(...)pieczenia i mąkę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż na pół. Masy: Proponuję przygotowania zacząć od rozpuszczenia galaretek malinowych: 2 galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzątku. Mleko miksujemy

paapilotkaa
ciasto mleczne z porzeczkową galaretką 215

Delikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku.  A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru.  *foremka(...)Składniki: na biszkopt: 4 jajka  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku na poncz: 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej sok z  całej cytryny na galaretkę porzeczkową: 0,5 kg czerwonej porzeczki sok z połowy cytryny 150 g cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto jagodowo-serowe 203

Pozostało coś wykombinować:) Kombinowałam, mieszałam i oto coś takie wyszło. "Pyszne..." powiedziała zbieraczka jagód. Mnie też smakowało, a do tego takie kolorowe...:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm: Biszkopt: 8 jaj; 1,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1,75 szklanki mąki pszennej; Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno(...)sito razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 180 st.C. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na pół i naponczować np. sokiem pomarańczowym. Masa jagodowa: 3/4 l jagód; 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy; 3 łyżki żelatyny; Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody (około

In my kitchen
Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą 135

Proste, szybkie i smaczne! Polecam :)   Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą Składniki Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Prażone jabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę

Smaki Natalii
Zielone ciasto z jagodami 156

dodać trochę ubitej śmietany, wymieszać, następnie dodać żelatynę do reszty śmietany, lekko ubijając. 1/5 owoców odłożyć, resztę wymieszać ze śmietaną. Herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy (ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu), nasączyć biszkopt (nie przesadzić(...)ilością płynu – biszkopt ma być lekko wilgotny a nie ociekający wodą ;) ). Następnie wyłożyć krem. Na wierzchu ułożyć jagody, można dodać trochę innych owoców. Ja dodałam czerwone porzeczki. * mogą być jagody, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki

królestwo garów
Słodkie środy - Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami 141

szwagier uwielbia kokos właśnie taki kokosowym tort został dla niego przygotowany. Jaki był? Musze być bardzo nieskromna bo tort był przepyszny....  Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami  SKŁADNIKI : biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli masa kokosowa: 1 czerstwa kajzerka 375 ml mleka(...)śmietany 30% 2 opakowania fix do śmietany - deserów 1 łyżka cukru pudru wiórki kokosowe borówki świeża mięta  dodatkowo: słoiczek konfitur wieloowocowy  PRZYGOTOWANIE :  Pieczemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier, następnie stale miksując dodajemy porcjami mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Uzyskane ciasto wylewamy do tortownicy. Wkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tiramisu malinowe 149

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 200 ml śmietany kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 4 żółtka, 500 gram serka mascarpone, 200 gram biszkoptów do tiramisu, zielona herbata, syrop lub likier truskawkowy, maliny. Zaparzyć herbatę, odstawić do ostygnięcia. Dolać syrop lub likier do smaku. Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić(...)łyżkami cukru. Gdy będą utarte na kogel-mogel dodać mascarpone i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną. Biszkopty ocukrzoną stroną maczać w herbacie i układać w foremce (ja używam prostokątnej 30x25 cm) jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłożyć ½ masy i rozsmarować. Można ułożyć na niej maliny i lekko je docisnąć. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów, krem

królestwo garów
TIRAMISU WANILIOWE 327

Tiramisu - w wolnym tłumaczeniu oznacz deser, który stawia na nogi. To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą kakao. Pomimo, iż tiramisu to dziś kulinarny klasyk i jeden z najbardziej znanych włoskich deserów(...)się sławne dziś tiramisu. Deser podaje się bardzo silnie schłodzony najczęściej do kawy espresso. Tradycyjne tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie - zwłaszcza w upalne dni.  Składniki: biszkopty podłużne (28 sztuk) 3 - 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 300 ml gorącej wody 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 2 - 3 łyżeczek syropu barmańskiego

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania