biszkopt - 18139 przepisów (strona:270/1210)

Szybkie ciasto z owocami i galaretką 422

pasuje do letnich ciast które podajemy schłodzone w upalne dni. Nie jest bardzo słodka więc można ja troszkę dosłodzić według uznania. Istnieje też ekspresowa wersja tego ciasta - zamiast piec biszkopt można masę wylać na gotowe biszkopty - będzie świetnie smakować a zaoszczędzi nam to sporo czasu Ciasto z owocami i galaretką Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru(...)delikatnego przestudzenia. Gdy masa będzie dalej ciepła ale nie gorąca dodajemy margarynę i mieszamy aby się rozpuściła w budyniu. Masę gdy ostygnie dobrze miksujemy. Dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Zimny biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go masą. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 litra wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną delikatnie tężeć wylewamy je na przełożony masa biszkopt. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 292

Składniki: Biszkopt: 3 jajka,  100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez

W kuchni u Moniki
Tiramisu z dynią 195

/puree-z-dyni.html ) 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo(...)cynamon do posypania     1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25x30cm (proszę ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć). 3. Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. 4. Śmietankę kremówkę ubić

Mała Cukierenka
TIRAMISU 169

aromatów, od których powszechnie jesteśmy uzależnieni (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu!) -  kawy, czekolady i odrobiny alkoholu  daje nieziemski smak. Puszysta lekka masa,rozpływające się w ustach biszkopty!  Czego można chcieć więcej!  Jedząc ten włoski specjał przy filiżance aromatycznej kawy, można zdecydowanie poprawić sobie samopoczucie i zatracić się w tym flircie... Wykonanie go jest bardzo proste(...)żółtek 4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków (ja dodałam cukier puder) parę kropli aromatu waniliowego bądź cukier waniliowy - opcjonalnie 50-80 ml likieru amaretto paczka biszkoptów  szklanka kawy espresso lub rozpuszczalnej około 6 łyżeczek gorzkie kakao do posypania Jajka dokładnie sparzyłam gorącą wodą. Żółtka utarłam z cukrem na puszysta masę. W tym miejscu przypomniały mi się smaki dzieciństwa

potrawyregionalne
Ciasto kawowe w stylu włoskim. 293

mnie nijaki, ale jak lubicie kawe to dajcie jej dużo więcej) 100 ml. likieru kawowego lub czekoladowego (można go pominąć lub zastąpić innym alkoholem )   1,5 paczki okrągłych biszkoptów (takie po 15 dag) gorzkie kakao do posypania     Przygotowanie;   Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 5 min. na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy olej(...)przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moje wymiary to 25/35 cm.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180C i pieczemy około 30 min. Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt przekrawamy na dwa blaty.   Masło( o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem około 5 min. na jasna puszystą masę. Następnie wsypujemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
kajmakowiec 194

smaczne ciasto, lekkie, nieprzesłodzone, idealne dla wielbicieli masy kajmakowej. Doskonałe na imprezy bo jest bardzo podzielne i można je długo przechowywać w lodówce. *blaszka 29*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru(...)masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym  50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do blaszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tiramisu w pucharkach 134

jakiej formie go podać i postawiłam na pucharki, ponieważ masa miała dość rzadką konsystencję. Taki deser jest doskonały na każdą okazję.  Składniki na 6 porcji: 24 podłużne biszkopty 350 g mascarpone (lub więcej) 300 ml kremówki 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru (lub więcej) szklanka mocnej posłodzonej kawy (wystudzonej) 50 ml amaretto łyżka kakao   Mascarpone i żółtka powinny(...)ubijać tak długo, aż powstanie puszysta, gęsta i jasna masa. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serkową. Amaretto połączyć z kawą. Biszkopty krótko maczać w kawie i ułożyć na dnie pucharków po dwie sztuki (moje pucharki były za małe i biszkopty musiałam trochę dociąć). Na biszkoptach ułożyć warstwę serka i oprószyć przez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kostka jogurtowo-truskawkowa 153

można je przygotować w normalnej blaszce, wylewając warstwy kolejno od dołu lub wyścielić blaszkę folią i postępować tak jak w przepisie poniżej.  *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru 1 kisiel truskawkowy niecałe pół szklanki mąki 2 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu truskawkowego 300 ml śmietanki(...)kremówki 3 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru na wierzch 450 g truskawek  2 opakowania galaretki truskawkowej Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać proszek do pieczenia i przesiać. Wymieszać z masą jajeczną i przelać do foremki. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort Mleczna czekolada z karmelem 201

czekolady, kolejna łyżeczka przenosi nas na wyższy poziom doskonałości jakim jest mieszanka karmelu i ciemnej czekolady, a wszystko to zostaje przełamane cierpkością konfitury wiśniowej. Proporcja na tortownicę 18 cm: Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka oleju - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć(...)Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze ) Krem: - 250 gr serka mascarpone - 2 tabliczki mlecznej czekolady - 200 ml śmietanki kremówki Czekoladę rozpuścić, wystudzić. Śmietankę ubić. Letnią czekoladą rozprowadzić

kawawszklance
Rodzynkowiec 269

zaprosiła mnie do cotygodniowego wydarzenia na fb "Ciasto na niedzielę" i tak się złożyło, że w tym tygodniu tematem było ciasto z kremem a tu sporo czekoladowego kremu. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 600 ml mleka 2 budynie czekoladowe b/c 6 łyżek cukru(...)masła Masa rodzynkowa: 500 g rodzynki sułtanki Ale-raj 0,5 szkl rumu 0,5 szkl wódki 200 g czekolady mlecznej 100 g masła Dodatkowo: dżem  Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko dodawać

Ala piecze i gotuje
Ciasto JAMAJKA 816

warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru(...)szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce

Maślane ciasteczko
Szarlotka po królewsku mojej Mamy 170

dobrą kucharką jaką była Mama. Ale jej smak przywołał natychmiast wszystkie wspomnienia z dzieciństwa. Zróbcie, a zakochacie się w niej tak, jak ja! Składniki: (na tortownicę 24cm) 1/2 opakowania biszkoptów (u mnie z powodu braku biszkoptów - herbatniki) 15 średnich jabłek 100g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 galaretki brzoskwiniowe ewentualnie orzechy, rodzynki czy inne bakalie Przygotowanie: Tortownicę wyłożyć biszkoptami(...)dodać masło, a kiedy się rozpuści dodać równiej żółtka z cukrem. Gotować aż jabłka zmiękną. Do masy dosypać 2 suche galaretki i wymieszać dokładnie. Gorącą masę przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać, schłodzić i schować do lodówki. Pozostałą galaretkę rozpuścić w 400ml wody, tężejącą polać jabłka. Schłodzić w lodówce. Szarlotka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy galaretki porządnie stężeją, a biszkopty

Cakes By Kejt
Tort czekoladowo-orzechowy 207

Tort, któremu trudno się oprzeć ;-) Smak orzechów włoskich doskonale łączy się z kremem czekoladowym. SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy 10 jajek szczypta soli 300 g orzechów włoskich 130 g cukru (u mnie trzcinowy, ale może być zwykły) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na krem czekoladowy 2 łyżki kakao 1 czekolada gorzka(...)czekolada mleczna (100 g) 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki wody WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć

Passions hobbies life
Mleczna kanapka – domowy batonik Kinder 1885

dzieci, ale także dorośli :) Też należycie do grona, które kocha delektować się Mleczną Kanapką ? :) Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Inspiracja: Cynamonowy Pył Kinder Mleczna Kanapka – Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opak. cukru wanilinowego 2/3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki mocnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczna(...)wyczerpania mąki. Kolejno jak największą blaszkę (najlepiej tę załączoną do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i równomiernie rozporwadzić po całości. Piec biszkopt w temp. 160C przez ok. 15-20 minut. Do garnka wlać 600ml mleka, zwykły cukier, cukier wanilinowy, miód i obie mąki przesiane przez sitko. Podczas gotowania mieszać dość często (najlepiej za pomocą trzepaczki

Kulinarne Przeboje
Tiramisu bez alkoholu i surowych jajek 241

Najpierw zrób biszkopt. 5 jaj oddziel na żółtko i białko. Białko ubij z szczyptą soli na sztywno, dodaj cały czas miksując pół szklanki cukru pudru i pojedynczo żółtka. Gdy osiągniesz puszystą masę odstaw miksowanie i ręcznie wymieszaj przesianą szklankę mąki z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i łyżeczką proszku do pieczenia. Piecz w 180° góra dól na blasze wyściełanej papierem(...)ciasto się piecze zrób 0,5 litra kawy z expresu, mocnej kawy. Gdy ostygnie, weź jakąkolwiek formę, ja mam mała tortownicę i wyłóż ją folią spożywczą. Na dno wytnij biszkopt, tyle ile potrzeba na zakrycie dna. Nasącz go zimną już kawą, na każde miejsce biszkopta daj tylko raz espresso, nie może być za mokry, rozciapie się inaczej. Teraz ubij

Pasje Jolki