sernikowego • 250 g mascarpone • 1 szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto lub 200 ml posłodzonej kawy • gorzkie kakao do posypania Sposób przygotowania: 1. Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)składników. Masa sernikowa powinna być jednolita i aksamitna. 7. W szklance zaparzyć kawę z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej I 150 ml wody. Ostudzić. Dolać 50 ml likieru amaretto. 8. Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. 9. Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy na wcześniej przygotowany spód. 10. Ułożyć połowę biszkoptów, przykryć masą sernikową (wykładać ją łyżką
W mojej kuchniZapraszam Was dzisiaj na bardzo lekkie, cytrynowe ciasto o wdzięcznej nazwie;) „Cytrynowy Puch” to biszkopt o delikatnym, cytrynowym posmaku, z cytrynową pianką, warstwą galaretki oraz bitą śmietaną. Ciasto jest proste do wykonania i bardzo ładnie się prezentuje, choć u mnie nie obyło się bez potknięć – warstwa galaretki powinna być nieco większa, jednak mi część spłynęła(...)blaszki:) Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru drobnego 4 łyżki mąki 1,5 łyżki proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli Pianka cytrynowa: 2 op. Śnieżki 2 szkl. mleka 3,2% 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietanowa: 700 ml śmietany 30% lub 36% 6 łyżek cukru pudru 1 pełna łyżka żelatyny
Smaki Na TalerzuPyszne orzeźwiające ciasto, z masą z zielonego soku, lekką pianką wiśniową, herbatnikami w czekoladzie, zalane galaretką ... pychotka SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x 38 cm 5 jajek, 1 szkl. mąki tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Masa zielona: 900 ml soku zielonego Pysio, 3 budynie śmietankowe Masa różowa(...)śmietany 30%, 1 serek Danio (125g), 1 galaretka wiśniowa Dodatkowo: 20 herbatników regionalnych , 2 galaretki agrestowe WYKONANIE: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem, dodajemy do masy, a na końcu olej, wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka ok. 20 min.w
słodki bratekurodzin Jasia minął już równy miesiąc, tak mnie wzięło na wspomnienia, że w końcu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem i pomysłem na cukierkowy tort. Poza klasycznymi składnikami na biszkopt i masę potrzebne nam będzie dużo różnych ale to przeróżnych cukierków i lizaków. Pomysł na podobny tort zaczerpnęłam kiedyś gdzieś z sieci, ale tamten stylizowany był dla dziewczynki. Chyba(...)muszę pisać że moje dziecię było zachwycone?! Najbardziej z cukierków;) Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie biszkoptu: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek również
Życie zaczyna się w kuchniSzybkie i proste ciasto, pysznie brzoskwiniowe, z niezawodną masą śmietanową, z mascarpone i kawałkami owoców. I brzoskwiniową galaretką. Mówię Wam, pycha! Biszkopt mięciutki, z mojego niezawodnego przepisu. Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców np. truskawek, jeżyn, jagód, poziomek, a ciasto będzie równie pyszne. Nam ostatnio bardzo posmakowała wersja z brzoskwiniami. I tę Wam polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 200ml. śmietanki 30% 250 g. mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowa i pomarańczowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt : białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite i cukier rozpuszczony, dodać po żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś przepis na ciasto z winogronem na biszkopcie. Oczywiście owoc możecie zamienić na dowolny jak również biszkopt pieczony na gotowe biszkopty, w ten sposób, ciasto będzie jeszcze szybsze do zrobienia. Polecam :) Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru galaretka 2 galaretki zielone winogrona masa śmietanowa 500 ml śmietany
magiczna kuchnia Kasiznaleźć na wielu blogach. Nic dziwnego, bo wygląda bardzo apetycznie i kusząco, a więc skusiłam się też ja. Przepis źródłowy ( tu ) zrobiłam na swoją standardową blaszką 20x30 cm z biszkoptem, który zawsze mi wychodzi oraz dokonałam drobnej zmiany w masie budyniowej. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam. KUBANKA Składniki: biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka(...)pokojowej dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g) 12 herbatników jasnych 12 herbatników ciemnych wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany (opcjonalnie) Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do połączenia z białkiem. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Masę
Bon appetit mon amiejuż wiele razy wspominałam, że serniki są moimi ulubionymi ciastami. Łatwe, szybkie i proste! Odkryłam coś innego, specjalnego... Sernik na zimno w biszkopcie! Rewelacja! Składniki: Biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki karobu lub kakao (można ominąć) Masa serowa 500g twarogu półtłustego np. klinek 1 galaretka np. pomarańczowa 1 szklanka(...)mąką ryżową, mąkę ziemniaczaną i karob. Całość miksujemy bardzo krótko, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkoptu i jego ostudzeniu przygotowujemy masę serową. W 1 szklance wody rozpuszczamy galaretkę, studzimy. Ostudzoną i lekką stężającą się galaretkę delikatnie miksujemy z twarogiem. Biszkopt przekrajmy na pół i nakładamy gotową
Truskawkowa FiestaSkładniki: Biszkopt: ( tortownica o śr.23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 mąki ziemniaczanej. Krem: 2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można(...)patelni i ostudzone, ziarenka z owocu granat, kawałki białej i mlecznej czekolady - ja kupiłam gotowe, ale można zetrzeć na tarce o małych oczkach i też będzie dobrze wyglądać. Przygotowanie: Biszkopt: Obydwie mąki przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować
W kuchni u MonikiPijana kukułka" dziś mam dla Was podobną propozycję aczkolwiek o zupełnie innych smakach :) To lekkie kremowe ciasto powinna przypaść do gustu wszystkich miłośnikom likieru adwokat, choć nie tylko im ;) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy(...)zawsze dodaję łyżkę śmietany do żelatyny, mieszam dokładnie, potem robię tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany) Dodatkowo: paczka biszkoptów pół szklanki przegotowanej wody pół szklanki likieru adwokat puszka masy krówkowej o smaku adwokata od Helio 250 g. serka mascarpone płatki migdałowe Mieszamy likier z wodą i tą mieszanką delikatnie nasączamy
Cynamonowe szczęścieKrólem biszkoptu jest mój domownik, więc nie będę kłamać, że sama go upiekłam. Trzymam się od tego wypieku z daleka, bo po co mam mieszać w czymś co jemu zawsze się udaje. Jeszcze by ciasto upadło i co wtedy ;) Ponieważ nie strzeże on zazdrośnie przepisu, to mogę Wam spokojnie podać przepis. Tym bardziej, że zazwyczaj improwizuje, bo za każdym razem(...)mamy inny zestaw bezglutenowych mąk w domu i mimo to, zawsze mu się udaje ten biszkopt, co nieustannie mnie zadziwia. Miałam zrobić inny krem, ale zainspirowałam się przepisem z bloga Candy Pandas , oczywiście przerobiłam recepturę całkowicie po swojemu i wymieniłam większość produktów na inne, ale głównym składnikiem są tu mimo wszystko bataty. Orzeźwiający akcent wprowadzają truskawki. Dodałam kawałki
Quinoa Raz!specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh...czego to człowiek nie zrobi do okrzyków radości dziecka). Futro zając ma z kokosu więc środek też musiał jakoś do tego pasować. Dlatego biszkopt przełożyłam pianką z serków homo, czekolady i kokosu. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry, bo robiłam ot tak, bez pomysłu. Zależało mi, żeby chociaż trochę przypominało królika(...)nawet się udało:) P.S. ja biszkopt upiekłam w obręczy w kształcie królika, którą kiedyś kupiłam razem z blaszką w markecie. Jeśli jednak nie macie takiej foremki wystarczy wydrukować lub narysować zarys królika na kartce, zrobić szablon i wyciąć z prostokątnego biszkopta. Składniki: na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapoważnie zastanawiam się nad tiramisu na wielkanocnym stole. Jesteśmy totalnie zauroczeni tą wersją. Polecam bardzo gorąco :-) Przygotowywałam w dwóch szklanych keksówkach o wym. 24x8cm i 26x8cm Składniki: - ok.250g podłużnych biszkoptów - 650g mascarpone - 4 jajka (osobno białka i zółtka) - 1 szklanka kawy espresso - 6 łyżek likieru Amaretto - 50g drobnego cukru trzcinowego (może być zwykły) - szczypta soli - kakao do oprószenia Do naczynia(...)niego masę z żółtek utartych z cukrem, całość mieszam. Następnie partiami dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Masa będzie dość gęsta, raczej nie płynna (przynajmniej nie powinna być). Biszkopty zanurzam w kawie z amaretto (ja przekręcam je po 3x - góra-dół, moje są dość twarde i słabo chłoną płyn, tak, że każda strona jest 3x zanurzona w kawie). Mokre
Smaczne Zdroweatrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu i przekrojeniu go na dwa blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem(...)temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ) 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: średni kubek
Smaki Na Talerzulecz nie jest to konieczne. Masa śmietankowa z mascarpone nie sprawi żadnych trudności, ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Rolada miętowa Składniki: Na biszkopt kakaowy: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g gorzkiej czekolady, startej na wiórki Na masę miętową: 300g mascarpone(...)śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty 2 krople zielonego barwnika w żelu lub paście Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Mąkę, proszek i kakao przesiewamy razem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru, aż do wykończenia składnika. Dodajemy po 1 żółtku miksując
Smak mojej kuchni