bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1959/3453)

Kruszonkowiec - ciasto z pełnoziarnistą kruszonką i pianą z białek 350

szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do bezy słoik dżemu (około 250ml), u mnie Borówki leśne całe owoce dżem Nasza Chata 1. Do miski przekładamy żółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma. 2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki. Nie ugniatamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach

Szefowa kuchni
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 286

szafie, można więc bez wyrzutów poszaleć!:) A kto z Was się odchudza, niech lepiej zacznie od... poniedziałku:)))  SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE: 1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego) 2 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki kakao 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ MALINOWĄ

Słodko-Słony Świat Ilony
Makowiec krucho-drożdżowy 638

połowie masy makowej, pozostawiając brzegi bez masy. Rolujemy. Boki ciasta zawijamy i układamy tym zwinięciem na blacie. Z drugim ciastem postępujemy tak samo. Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można pominąć, choć wtedy wychodzą dużo smaczniejsze. Wierzch ciast smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut na złoty kolor

Słodkie Przyjemności
Sałatka z makreli wędzonej na zimno 416

wędzone na zimno - masło (bez soli!) - pęczek koperku - folia aluminiowa Dodatkowo: - dymka ze szczypiorkiem - cebulka prażona - olej sezamowy - sezam   Do środka każdej makreli wkładamy masło i koper (w całości). Zawijamy w folię (błyszczącą stroną do środka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195°C na 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia odwijamy folię i dopiekamy. Makrele

mojewypiekiinietylko
Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem 118

pieczenia … i mamy gotowy wspaniały deser , który nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Takie jabłko świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego! SKŁADNIKI:   - jabłko – 1 szt - ciasto francuskie – 100 g - daktyle bez pestek

Ostra na Słodko
Duńskie ciasteczka owsiane 157

które można jeść  bez wyrzutów sumienia, że przybędzie nam parę centymetrów tu i ówdzie... Składniki na około 34 ciasteczek: 200 g masła 3/4 szkl. brązowego cukru lub opcjonalnie 0,5 szkl cukru i łyżka miodu, najlepiej ciemnego 1 jajko cukier waniliowy 1szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki  sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl. płatków owsianych

Anioły w kuchni
Słodko-ostry krem z pieczonej papryki i pomidorów 259

dorzucamy ząbki czosnku w łupinkach. Pieczemy 20 minut, cały czas w tej samej temperaturze. 4. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy papryczkę chili i podduszamy wszystko do miękkości. Pod sam koniec dodajemy łyżeczkę miodu i mieszmy. 5. Upieczone warzywa po wystudzeniu obieramy ze skórki (powinna bez problemu sama schodzić), z papryki wycinamy

kuchnia do kwadratu
Pancakes z malinami 182

pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka świeżych malin Przygotowanie: W jednej misce należy wymieszać suche składniki a w drugiej wszystkie mokre z wyjątkiem owoców i złączyć je ze sobą. Do gotowej masy należy dodać owoce i wymieszać delikatnie. Smażyć na patelni bez

Niezły Młynek
Domowa mielonka ze słoika 162

łopatki) 05, kg golonki bez kości i skóry główka czosnku 4 łyżeczki majeranku 4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego 4 łyżeczki soli (sól i pieprz - możecie dodać do waszego smaku) 200 ml wody Przygotowanie: Krok 1  Słoiki należy dokładnie umyć, osuszyć i razem z przykrywkami wstawić do piekarnika na 100 C i piec puste

Niezły Młynek
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 175

blaszkę z ciastem. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem miodu i wody - 1 łyżeczka miodu na 2 łyżeczki wody - oraz posypać otrębami. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Po 10 min. zmniejszyć temperaturę

Grunt to przepis!
Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi 148

okazji jeszcze podzielę się swoją błyskotliwą refleksją na temat tych moich orzechów laskowych. Oczywiście ciastka z ich dodatkiem to nie jest dla mnie żadna nowość, bo już wcześniej takie piekłam, ale używałam orzechów laskowych ze sklepu (o bardziej kulistym kształcie). W grudniu kupiłam na targu nieduże, podłużne orzechy laskowe, których smak znam, bo zdarzało mi się je jeść (najczęściej świeże(...)ciastkami nie wyjechała z piekarnika to nawet nie pomyślałam, że będzie tak dobrze Wiecie, jak to smakuje (i pachnie)? Jak nugat. Nadzienie nugatowe, które pamiętam z czekoladek (w wersji bez karobu czuć to najlepiej). Zapach cu-dow-ny. Myślałam, że ciasteczek z orzechami włoskimi nic nie jest w stanie pobić, ale… No cóż, sorry, ciastki, musicie teraz ustąpić

Fitkot
Kandyzowana skórka pomarańczowa na pączki 77

sprawa ma się zupełnie na odwrót. Takie soczyste cytrusowe odpadki zjadamy ze smakiem! Swojska skórka aromatycznej pomarańczy gotowana w syropie cukrowym do zredukowania płynu. Bez konserwantów, bez polepszaczy; tylko cytrusy, cukier i woda. Bez niej tradycyjne pączki nadziewane z różą, skąpane w lukrze wydają się być niewykończone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Skórka pomarańczy kandyzowana w cukrze(...)osób Autor: Paweł Clad Danie: Dodatek Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 słoiczek Przygotowanie 30 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 200 kcal Domowa skórka pomarańczy kandyzowana w cukrze. Bez konserwantów, bez polepszaczy. Najlepsza skórka cukrowa na pączki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 pomarańcze woda 90 g zwykłego białego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pomarańcze obierz ze skórki

ProstePesto.pl
Wegetariański pasztet z ciecierzycy z jajkiem 66

pasztety możesz także zblendować część warzyw Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wymieszaj Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż 1/3 masy. Połóż obrane ze skorupek jajka na twardo. Przykryj je pozostałą częścią masy i wyrównaj Piecz godzinę w 180 stopniach {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Pasztet z ciecierzycy z jajkiem","image":["https:\/\/healthycreations.pl\/wp-content\/uploads(...)/Pasztet-1-500x375.jpg","https:\/\/healthycreations.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/Pasztet-1-480x270.jpg"],"description":"","keywords":[],"author":{"@type":"Person","name":"Healthycreations"},"datePublished":"2021-03-22T15:59:08+01:00","prepTime":"","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Bez mi\u0119sa","Inne","Pasztety","Przepisy","Str\u0105czkowe","Warzywne","Wegetaria\u0144skie"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":"","nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["300 g ugotowanej ciecierzycy","2 du\u017ce marchewki","Korze\u0144 pietruszki","5 \u0142y\u017cek

Healthycreations.pl
Sernik wielkanocny 98

bitą śmietaną dodajemy także ubitą pianę z białek, dzięki temu sernik jest tak delikatny i leciutki jak obłoczek, że dosłownie rozpływa się w ustach. Taki sernik na pianie podczas pieczenia dość sporo   wyrośnie, jednak podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości. Wierzch sernika możemy posypać cukrem pudrem lub wykonać polewę z białej czekolady. Natomiast ja postawiłam na bardziej(...)soli Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 3 jajka 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka do białek 1 szklanka śmietanki 30% (250 ml) 1 łyżka cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) Polewa: 3 pełne łyżki kremu NUTLOVE White Choco Peanut 1 łyżeczka oleju rzepakowego Wykonanie: Spód: Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Herbatniki mielimy

Kuchnia MagdaLeny
Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie 170

sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie.  Składniki: Na spód: około(...)cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około 65 minutach należy sprawdzić "stan upieczenia" sernika. Gdy sernik się upiecze nie wyciągamy go od razu, ale uchylamy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania