bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1968/3453)

Drożdżowe cebularze lubelskie z cebulką i makiem 138

window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cebularze lubelskie – wytrawne drożdżówki z cebulą 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 130 kcal Wytrawne drożdżówki z karmelizowaną cebulką. Cebulowe drożdżówki z makiem na wzór tradycyjnych cebularzy lubelskich. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej(...)rozgrzanym olejem wrzu\u0107 cebulk\u0119, pos\u00f3l i skarmelizuj do z\u0142ocisto\u015bci bez przykrycia.","text":"Cebul\u0119 pokr\u00f3j w pi\u00f3rka. Na patelni\u0119 z rozgrzanym olejem wrzu\u0107 cebulk\u0119, pos\u00f3l i skarmelizuj do z\u0142ocisto\u015bci bez przykrycia.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/drozdzowe-cebularze-lubelskie-z-cebulka-i-makiem\/#wpzoom-rcb-direction-step-16117413886323670","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads

ProstePesto.pl
Pieczony camembert 196

camemberta – lubię plebejstwo i lubię patrzeć, jak niektórym żyłka strzela. Dlatego dziś camembert z orzechami. Jest pyszny, szybki do zrobienia, nie wymaga umiejętności akrobaty i można bez wstydu wjechać z nim na stół podczas ważnej kolacji poprzedzającej śniadanie, jeśli wiecie, co mam na myśli… Potrzebujemy: po 1 serku camembert na osobę dowolne posiekane bakalie (suszone owoce, orzechy(...)Przygotowanie: Serki przekrawamy wzdłuż na pół. Na jednej z połówek rozkładamy bakalie. Posypujemy delikatnie płatkami chilli. Polewamy miodem. Składamy razem połówki. Serki zawijamy ciasno w folię lub papier do pieczenia (każdy osobno). Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z żurawiną. Prawda, że proste? Jedzcie to, co lubicie, próbujcie, szukajcie swojego smaku, a tym, co myślą i piszą

ladykitchen
Babka cytrynowa z mlekiem w proszku 124

kategorii - odkrycie. Kategorii - rewelacja. Kategorii - wrócę do niego nie raz. Autorce przepisu zamieszczonego w jednej z kieszonkowych gazetek sezonowych, dałam kredyt zaufania,  intuicja mnie nie zawiodła. Nie piekłam dotąd takiej baby. Uległam pokusie, gdy czytając składniki dotarłam do punktu - mleko w proszku. Lubię w każdym wydaniu. Smak dzieciństwa. Wykonanie dość proste, powinien poradzić sobie z nim każdy, kto wczyta(...)upiększaniu, natomiast polewa lukrowa lub cukier puder jak najbardziej byłyby na miejscu. Delikatnie cytrynowa i mleczna nuta subtelnie rozpływa się po podniebieniu. Lekka i miękka. Wypiek dogodzi wszystkim, bez względu na upodobania. Rozwodząc się nad zaletami babeczki, słucham programów informacyjnych. Zapadła decyzja o zamknięciu szkół, uczelni wyższych, przedszkoli.  Odwołano imprezy masowe. Zamykane są urzędy. Śledzimy statystyki i słuchamy

Kronika Piekarnika
Sernik z musem z gruszek 210

sera białego twarogowego mielonego  1 szklanka cukru pudru  3 jajka  100 g masła  3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  lub ziarenka z wanilii  Mus z gruszek: 1 kg dojrzałych gruszek  1/2 szklanki cukru  1 łyżka masła  1 łyżka(...)przygotować sernik z musem z gruszek?  Spód:  Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.  Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą z herbatników. Masę wyrównać i docisnąć do dna łyżką.  Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku

Kuchcik gotuje
Drozdzowka ze sliwkami bez wygniatania 179

ciasto to absolutny hit tej jesieni! Przynajmniej w naszym domu ;-) Dlaczego? Bo jest łatwa i szybka w wykonaniu. Wieczorem lub rano przed pracą wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i pieczemy po powrocie. Proste, prawda?  No to zapraszamy na kawałek! ;) SKŁADNIKI (keksówka 26 cm x 11 cm) : 25 g świeżych drożdży ( lub 13 g piekarskich) 0,5 szklanka cukru(...)muszą poczekać do samego końca. Nie mieszamy. Zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Jeśli robimy ciasto wieczorem lub przed pracą i będzie stało kilka godziny można je bez problemu przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra - dół. Z mąki, cukru i masła szybko robimy kruszonkę. Rozcieramy po prostu masło

Kuchnia od dwojga
Fabryka Form 177

takie podarki przyjmuję zawsze w każdej ilości. Postanowiłem zatem podzielić się z Wami wrażeniami z moich nowych zabaweczek. Otóż dostałem: minutnik , kwadratowy durszlak , formę do ciasta i naczynie do pieczenia chleba . Zanim opiszę po kolei te przedmioty powiedzieć muszę, że niestety Fabryka Form do najtańszych sklepów nie należy. Ale cóż... Gadżety po prosty tyle kosztują, wiem o tym dobrze(...)bez tej formy. Ot po prostu, robisz ciasto w zwykłej formie i kroisz je na takie kawałki na jakie chcesz. To nie jest nielegalne, nie ma obowiązku krojenia na równie części. Ale, ale... Posiadanie tak dizajnerskiej formy jak właśnie ta daje jakieś takie poczucie szczęścia :) Jeśli oczywiście jest się takim wypaczonym gadżeciarzem jak ja :) Naczynie do pieczenia chleba

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z burakami, jogurtem i orzechami 133

Grecji. Wpisałam więc w wyszukiwarce nazwę sałatki, przetłumaczyłam na grecki i zaczęłam wertować strony. Przepisów nie było jakoś zastraszająco dużo. Te, które studiowałam były do siebie bardzo podobne. Pieczone buraki, jogurt, orzechy włoskie, czosnek. Gdzieniegdzie pojawiła się oliwa, ocet, natka. Postanowiłam więc połączyć parę przepisów ze sobą. Powstała sałatka wyjątkowa. Za pierwszym razem zjedliśmy ją z bitkami wołowymi. Ten duet(...)świetnie sprawdzi się do mięsiwa z grilla. Spróbujemy przy najbliższej okazji, może coś w tym jest. A prawda jest taka, że ta sałatka najbardziej smakowała mi prosto z miski, bez dodatków. Gusta są różne, może akurat komuś z Was będzie bardziej pasowała do wołowiny, niż mi. Może schabowy lub wegetariański pasztet? A może będziecie ją wyjadać prosto z miski

Kardamonovy
Aromatyczny piernik z jabłkami i dżemem 229

Często w listopadzie piekę pierniki. Trochę z powodu oczekiwania na Święta, trochę z powodu wspaniałego zapachu w domu, a trochę dlatego, że mam po prostu ochotę na coś słodkiego. Ten przepis na piernik, łączy w sobie to co jesień ma dobrego – jabłka i orzechy, ze smakiem piernika. Dzisiaj piernik z dodatkiem jabłek. Miękki i wilgotny. W środku dżem(...)sobie podobny do nieco do piernika marchwiowego, który jednak w smaku jest bardziej klasyczny. A przepis na niego wkrótce będzie dostępny na blogu. Piernik możecie serwować tak jak lubicie, bez żadnych dodatków lub z polewą czekoladową albo cukrem pudrem. Ja do środka dałam domowy dżem z czarnej porzeczki, ale sprawdzi się dowolny smak. Polecam również eksperymenty z różnymi rodzajami

Mieszam w Garnku
Brownie z batata - bezglutenowe, wegańskie, najlepsze :) 266

Kolejno wszystkie składniki wraz z ugotowanymi batatami zmiksuj na jednolitą masę (użyłam malaksera). Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 21,5 x 21,5 cm) i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).  Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia(...)kakao. Tylko delikatnie podgrzej, do momentu rozpuszczenia oleju. Całość energicznie mieszaj. Dodaj teraz proszek maca i ponownie dokładnie wymieszaj. Ostudzoną polewą polej wierzch brownie.  Wartość odżywcza całego ciasta (bez polewy): energia: 3370 kcal węglowodany: 414 g w tym cukry: 101 g białko: 62 g tłuszcz: 164 g błonnik: 50,5 g Wartość odżywcza polewy: energia: 674 kcal węglowodany

Zdrowie na języku :P
Różowy tort koronkowy 253

rozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi  18 cm (średnica tortownicy)  Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw (czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK.  Pierwszy biszkopt(...)przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły.  Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Polędwiczki ze śliwkami i test patelni Woll Diamond Lite 157

Dzięki temu można spokojnie używać jej do pieczenia potraw w piekarniku.  Odpinana rączka to dodatkowa zaleta patelni. Zajmuje ona zdecydowanie mniej miejsca w szafce lub zmywarce. Rączki wykonane są z materiału odpornego na temperatury nawet do 250 stopni ale dzięki systemowi clik-by-clik można je wypiąć na czas pieczenia i zimnym uchwytem wyjąć gorącą patelnię(...)Tytanowo-diamentowa powłoka zapewnia jej długą żywotność. Firma zapewnia 25 lat gwarancji na swoje patelnie!  Nano kompozytowa powłoka pozwala przygotować potrawy z minimalną ilością tłuszczu lub nawet zupełnie bez jego dodatku. Dzięki temu potrawy przygotowane w patelniach WOLL są dużo zdrowsze. Patelnia szybko i równomiernie się nagrzewa, długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu można zaoszczędzić sporo energii. Jeśli jesteście

Smakołyki Asi
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 333

falę upałów, bo uwielbiam te musujące bąbelki. Coś wspaniałego Na szczęście nie zapomniałam o moich ukochanych skórkach pomarańczowych. W pobliskich sklepach ich ciągle brakuje, a na Frisco.pl bez problemu je znalazłam To mój ulubiony dodatek do ciast, dlatego zamówiłam ich mały zapas. Dzięki czemu mogę Was dziś zaprosić na kolejny pyszny przepis – babkę z dużą ilością pomarańczowej skórki(...)prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 5 jajek klasy M (najlepiej wiejskich, dodają ciastu koloru) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mąki pszennej 13/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju aromat pomarańczowy (około 5 kropel) 4 pełne łyżki skórki pomarańczowej szczypta soli tłuszcz do wysmarowania keksówki + np. kasza manna do obsypania Na lukier

Słodkie okruszki
Gryczana pizza z patelni 200

chyba, że takiej prawdziwej w pizzerii w Neapolu… ;) Uwielbiam za to różne wariacje na jej temat, które nie tylko świetnie smakują ale przy okazji są dużo zdrowszą wersją, bez białej mąki czy tony sera. Eksperymentowałam już z bardzo różnymi wersjami spodów do pizzy i opcjami przygotowania – czy to w piekarniku czy na patelni. Może przygotuję kiedyś wpis poświęcony wszystkim(...)pozbawiona glutenu, a więc dla osób z nietolerancją jest świetnym rozwiązaniem. Pizzę można zrobić zarówno w wersji z jajkiem jak i wegańskiej, zastępując jajko siemieniem lnianym. Przy odpowiednim czasie pieczenia pizza jest fajnie chrupiąca, nie rozpada się, można ją łatwo podzielić na kawałki. Dodatek oregano i bazylii nada jej iście włoski smak.  Dodatki do pizzy to już pole

HealthyCreations
Sharots (sweet sujuk) – słodka kiełbasa z orzechów włoskich 180

czasie nawlekania i wtedy można je wykorzystać do mniejszego rozmiaru “orzechowej kiełbaski”. Przy nawlekaniu ważne jest, aby zostawić wystarczającą długość nitki, żeby można było bezpiecznie zamoczyć ją w syropie (bez poparzenia sobie palców) i potem powiesić. Co do długości naszej “orzechowej kiełbasy” – to według gustu i wytrzymałości nici – ja widziałam zdjęcia sharots o długości ponad metra(...)domu rodzina nie mogła się doczekać i już po minięciu pierwsze doby zaczęliśmy je kosztować Ale zostawiłam je na dwa dni wiszące. Potem zawinęłam indywidualnie w papier do pieczenia i włożyłam do szafki. Jeszcze jedna uwaga: w niektórych regionalnych wersjach sharots kilkakrotnie za zanurza się w syropie. Innymi słowy, gdy wyschnie nasz kiełbasa, to ponownie zanurza się

Lamarida.pl