ogórek szklarniowy duża cebula – 4 dojrzałe pomidory malinowe puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii do dekoracji pestki dyni do dekoracji garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji chlust oliwy do dekoracji Pełen przepis tutaj. 2. Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej Sałatka z arbuza to absolutna letnia klasyka. Z komosą ryżową będzie zdrowa(...)mąki kukurydzianej 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki śmietany 100 g sera cheddar startego 4 dymki drobno posiekane łyżka drobno posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku 150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste) jajko Pełen przepis tutaj
Ugotowane pozamiatanetego niechcianego pasożyta. Umyte jagody suszymy na sicie, następnie mieszamy albo z budyniem i cukrem, albo ze skrobią i z cukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta, bo zespoli sok z owoców – bułki pozostaną chrupiące. Drożdże suche dokładnie mieszamy z 550g(...)garnuszku mocno podgrzewamy lub zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy je żeby było ciepłe ale tak, żeby dało się w środku utrzymać palec – bez bólu. Mleko w momencie dodania do mąki z drożdżami powinno mieć nie więcej niż 50⁰C (powyżej tej temperatury drożdże zginą i nie zdążą wyrosnąć i spulchnić ciasta
Karo in the Kitchennaczynie z ciastem. Wtedy jest szansa wspomóc wzrost naszego drożdżowego wypieku. BEZA – KRÓLOWĄ DESERÓW! “Beza nie chce się ubić”, “beza nie schnie”, “beza nie odkleja się od papieru”, “beza jest za twarda” – to najczęstsze problemy przy robieniu tej obłędnej słodkości. Jak ich uniknąć? Ach, ta beza! Niektórzy mówią o niej, że to kapryśny deser. Coś w tym jest(...)mówią, że to kapryśny deser… A czy da się jakoś uratować bezę, która nam nie wyszła? Jeżeli mówimy o upieczonej, już nieudanej bezie, to tu sytuacja ma się podobnie, jak z tonącym okrętem. Nic raczej nie da się zrobić. Natomiast w trakcie ubijania piany na bezę można zaradzić problemom. Gdy piana słabo się ubija, można zwiększyć chwilowo obroty miksera
Raj dla Podniebieniasłyszał. Czekoladowo-orzechowy krem to słabość wielu osób, również i moja. Jednak zdrowe odżywianie wcale nie oznacza przymusowego rozstania z tym smakołykiem, a wręcz przeciwnie- możemy zajadać się nim bez większych wyrzutów sumienia, pod warunkiem, że zrobimy go samodzielnie. Jedno jest pewne. Polecane w reklamach jako idealna opcja na śniadanie, smarowidło, z pewnością nie należy do przyjaciół osób(...)przeciwnym razie trzeba się będzie trochę "pobawić". Orzechy pozbawione łupinek mają jeszcze brązową, twardą skórkę, którą należy usunąć. W tym celu orzechy należy wysypać na blachę z piekarnika i piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C uważając, aby się nie przypaliły. Po tym zabiegu z łatwością obierzecie orzechy, a reszta to kwestia kilku minut. Z podanej
peanutbuttermonsterkarobu (mączki chleba świętojańskiego), 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry), 75 g oleju kokosowego, 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek), bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części), 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka octu jabłkowego, spora szczypta soli i przyprawy(...)pomarańczy. W naczyniu umieścić suche składniki: mąki, karob, sól, przyprawy i sodę – wymieszać i przesiać przez sito do osobnego naczynia. Formę na ciasto delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160 o C(T). Banany przełożyć do misy i zmiksować ręcznym mikserem na gładką masę – w trakcie miksowania dodać olej i skórkę z pomarańczy, całość dobrze
Even Better Foodekstraktu waniliowego lub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko klasy M kajmak krem wegański kokosowy POLDER (polecam! świetny smak) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy, masło (siekamy je nożem) i wbijamy całe jajko. Zagniatamy składniki. Uwaga! Ciasto będzie klejące(...)ciastek. Wyciskamy ciastka na blaszkę, robiąc między nimi małe odstępy. Tu pomagały mi dzieci, więc odstępy są różne Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka na złoty kolor (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 15 minut). Jeszcze ciepłe ciasteczka dekorujemy kajmakiem. Kajmak pod wpływem ciepła lekko się rozpuści i ładnie
Słodkie okruszkijednak sprawdzi się tutaj każde pieczywo: bagietka, ciabatka, pita. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Z podanych składników w tym przepisie wyjdzie Wam spora porcja pieczonej shawarmy, czyli kebaba. Część możecie zjeść z bułką, a resztę np. z kaszą bulgur lub kuskus. Tutaj możecie przeczytać co my zrobiliśmy ze shawarmy. Potrawa jest tyleż prosta co niezwykle(...)zrobienia kebaba w domu. Tu znajdziecie przepis na idealnego kebaba domowej roboty . Przepis na shawarmę pochodzi z bloga toriavey.com . Składniki: 500 g polędwiczek z indyka lub udek z kurczaka bez kości Fociaccia ( według tego przepisu ) lub duża bagietka Sałata plus dowolne warzywa (ogórek, pomidor, rzodkiewka) Sól i pieprz Marynata 3 łyżki oleju 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki
Niedzielny kucharzroku przeciągam pieczenie ciasta ze śliwkami. Takie ciasto nieodzownie kojarzy mi się z końcem lata. Spieramy się o to z M. On tłumaczy mi zawsze, że lato jest do 23.09. Ale co tam kalendarz. Ja wiem swoje. Jesień u mnie zaczyna się kiedy z piekarnika czuć aromat ciasta ze śliwkami. Mam nadzieję, że jesień będzie złota jak ta kruszonka(...)przepisu, to jest po prostu niezawodny. Ciasto nawet bez jajka (czasem zapominam dodać) wychodzi puszyste. Płatki migdałowe z kruszonką wyśmienicie komponują się ze śliwkami. Moi własni prywatni krytycy mają za to uwagi do ilości kruszonki - za mało... A ja po prostu chciałam, żeby śliwki były widoczne :) Zaczyn 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki
Pełny talerzjajkiem i 4 bez jajka Potrzebujesz: 5 jajek 1 łyżkę soku z cytryny miska z lodowatą wodą 2 łyżki mąki Muffiny: 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego/ maślanki 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/2 czerwonej słodkiej papryki 1 kopiasta łyżka posiekanych świeżych ziół: bazylia, pietruszka, szczypiorek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mozzarella 2/3 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanamasy dodałam same białka, bez żółtek. Specjalnie też ciasto zrobiłam tak niskie, bo nie chciałam, aby masa przyćmiła smak ciasta kruchego. Mam nadzieję, że komuś przyda się przepis. Ciasto jest naprawdę smaczne, a do tego proste do zrobienia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 300g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru
Waniliowe Improwizacjegrzanie góra plus dół bez termoobiegu. Papryki myję dokładnie, osuszam i kroję wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmuję gniazda nasienne. Papryki wewnątrz posypuję delikatnie solą i pieprzem. Napełniam mięsnym farszem, wyrównuję, posypuję suszonym oregano. Tak przygotowane papryki układam obok siebie w dużym naczyniu żaroodpornym lub dwóch mniejszych. Wlewam na dno 3/4 szklanki wody. Papryki piekę ok. 35 minut
Zasmakuj KuchniProste bułeczki twarogowe, bez drożdży, bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne na śniadanie lub sycącą przekąskę. Bułeczki nie zawierają białego cukru, zrobione są z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Bułeczki można przygotować bez żadnych dodatków i posypać np. cukrem pudrem (wtedy będą wyglądały jak pączki :) albo urozmaicić je o inne ulubione dodatki np. orzechy czy rodzynki. Składniki (10 bułeczek(...)twarogu chudego lub półtłustego 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 łyżek ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju roślinnego szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Czekoladę pokroić na drobne kawałki Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka i roztrzepać widelcem, dodać twaróg oraz ksylitol i za pomocą blendera
Healthy food explorerwigilijnym stole mamy ich bez liku… ociekająca miodem kutia, pyszne makowce, łamańce, serniki i strudle. Do tego mnóstwo czekoladowych lub kremowych słodkości. Te ostanie pokrywają nasze kubki smakowe na dość długo cienką warstewką skutecznie upośledzając ich pracę. Pairing idealny: Reccioto Della Valpolicella’11 Classico D.O.C.G, Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek
Kate's Kitchenwigilijnym stole mamy ich bez liku… ociekająca miodem kutia, pyszne makowce, łamańce, serniki i strudle. Do tego mnóstwo czekoladowych lub kremowych słodkości. Te ostanie pokrywają nasze kubki smakowe na dość długo cienką warstewką skutecznie upośledzając ich pracę. Pairing idealny: Reccioto Della Valpolicella’11 Classico D.O.C.G, Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek
Kate's Kitchen