już. Dobrze, że jak piekę babeczki czy chleb albo jeszcze coś innego to przemycam Mu warzywka i zjada nawet o tym nie wiedząc. Ale wracając do surówki, miałam piękny seler naciowy i musiał on wylądować w surówce. Wiem, wiem selera naciowego też nie każdy lubi. A ja lubię i nawet czasami chrupię go bez niczego. A surówkę podałam
Ewa w kuchnimarchewkowe z mąką gryczaną (bez glutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy... Składniki: 200 g startej na małych oczkach marchwi 100 g mąki gryczanej 90 g brązowego cukru 80 ml oleju/oliwy 30 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych 2 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa
wyzwania kuchennewymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w tem. 170 C przez ok. 20 minut. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia. Krem: 6 żółtek
Apetyczna babeczkaobejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji i znów poczuć się jak na jednej z rajskich wysp - upieczcie sobie ladenię!:) P.s. Razem ze mną ladenię przygotowały Emilia i Panna Malwinna . Ladenia Pizza z pomidorami i cebulą przepis własny na 1 dużą blachę (tradycyjnie ladenię piecze się w dużej okrągłej formie
Chilli Czosnek i Oliwamozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Do okrągłych cebularzy to wystarczy ale żeby były serducha potrzebny jest nóż. Odcinam od góry kształt litery v, resztę delikatnie koryguję palcami. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto
prawdziwe jedzeniechlebka orkiszowego. Tym razem bez dodatku mąki żytniej , 100% orkiszu. Chlebek , który wychodzi dosłownie każdemu, Baaardzo łatwy i baaardzo szybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi
Smaczne Zdrowewartościowe, a przede wszystkim bez chemii i tony cukru. Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu . Podaję od razu ze swoimi modyfikacjami. SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE /inspiracja: Niebo na talerzu / 2 szklanki płatków owsianych - półtorej szklanki mąki - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka ody oczyszczonej - rodzynki
W kuchni Karmel-itkiobieramy - zostawiam tylko mięso (bez skór). Wszytko mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Delicious Titbitsteż dobry sposób, żeby schudnąć. Dieta lekkostrawna jest oparta na produktach nieobciążających żołądka, bez pikantnych przypraw, alkoholu, ciężkostrawnych, wzdymających i surowych warzyw. Opiera się na dobrych produktach, bez gotowców i jedzenia wszystkiego ze wszystkim. Podstawowa zasada to dziś zrobione – dziś zjedzone, czyli nie jemy resztek z wczoraj, które mogą nam zaszkodzić. Dobrze jest też ograniczyć cukier, nabiał(...)czego nie możemy jeść. Nie jest jednak końcem świata. Wiele pysznych składników jak wanilia, szafran, imbir czy cynamon jest niespodziewanie dobrych dla naszego brzuszka. Możemy jeść nawet desery typu pieczone jabłka. Wystarczy tylko dobry pomysł. Przykładowy jadłospis w diecie łatwostrawnej Jeśli się przytruliśmy od biedy możemy się nawet przegłodzić i nie jeść nic a następnego dnia jest już dużo lepiej
Ugotowane pozamiataneczosnku 1 łyżka musztardy s ó l, pieprz oliwa z oliwek Panierka do nuggets 80 g mąki 80 g mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bu ł ka tarta szczypta soli PREPARAZIONE Ketchup artigianale Per preparare il ketchup, iniziate tritando la cipolla molto finemente. A questo punto riscaldate 2-3 cucchiai di olio(...)ocet winny, cukier trzcinowy, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę imbiru w proszku i szczyptę soli. Sals ę doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu bez przykrycia. Dodajemy 1 łyżkę m ą ki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając. Przygotowany ketchup odstawiamy do wystygnięcia, po czym
La grande e la piccola cuocaOtwieram sezon wielkanocnych przepisów na blogu :) Jako pierwszy mazurek. Do tej pory przygotowywałam taki wypiek może ze dwa lub trzy razy. W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurka, pojawiał się okazjonalnie jako próba czegoś nowego. Nie czuję się zatem ekspertem w tej dziedzinie, jednak przyznam szczerze, że ten poniższy skradł nasze kubki smakowe :) Ostatnio na fanpage(...)przecież mazurek to taki typ słodkości, który musi być słodki i kaloryczny bo taka jego natura. Owszem, jest sporo przepisów, zwłaszcza tych wegańskich, które spełniają miano fit wypieków (bez jajek, masła czy cukru) z ksylitolem czy olejem kokosowym, lecz chciałam, aby przepis był dla każdego z ogólnodostępnych składników. Postanowiłam zatem przygotować tradycyjny mazurek, używając zdrowszych zamienników. Mąkę pszenną zamieniłam
My simple kitchenzajadać weganie. Ciasto jest bezglutenowe, ale (aaaaa!) zawiera cukier (aaaaa!). Oczywiście możecie go zamienić na dowolne słodziwo, ja jednak lubię cukier kokosowy w kokosankach :) Marchewkowa kokosanka Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 1/2 szklanka mąka kukurydziana 1/2 szklanka mąka ryżowa 80 g wiórki kokosowe 60 g cukier kokosowy 1 łyżeczka soda oczyszczona 1 łyżeczka(...)przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki, a następnie mieszamy je razem dodając partiami suche do mokrych. Masę wykładamy do formy o średnicy 18-20cm lub mniejszej keksówki. Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut
Kucharzycawykorzystałam wyjątkowy cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem od Kamis. Polecam Wam produkty Kamis na święta. Niech i na Waszym stole nie zabraknie smaku i aromatów. Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) Polecam produkty Kamis na święta Składniki: (na tortownicę 26 cm) 1 kg sera z wiaderka (nie wodnisty) 150 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka(...)mieszamy, nie za mocno). Drugą połowę piany z białek dodajemy do masy waniliowej i tak jak w przypadku wersji czekoladowej łączymy ją delikatnie z masą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy porcjami ciasto – raz łyżkę wersji czekoladowej, a raz waniliowej aż do skończenia składników. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni
Słodkie okruszkiTorcik dla odmiany nie jest na biszkopcie a na cieście, które wydaje sie być idealne do tego rodzaju wypieków. Czekoladowe ciasto, które zrobicie bez miksera. Mikser przyda się do kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, i do prostego musu z galaretki i śmietany kremówki. Czekoladowe ciasto jest wilgotne, mięsiste i baaardzo czekoladowe. Upiekłam trzy blaty osobno. Możecie(...)Tortownicę lub formy, wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno. Przelać, wyrównać i piec w temperaturze 170 stopni. Jeśli pieczecie jedno ciasto- czas pieczenia około 45- 55 minut. Jeśli w kilku foremkach (pieczemy wszystkie razem w jednym piekarniku) około 20 minut, sprawdzając patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli wkłuty w ciasto patyczek jest suchy po wyjęciu. Ciasto
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPiekłem już wcześniej te bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je upiec ponownie korzystając z innego przepisu, tym razem poszło znacznie lepiej. Korzystałem z tego filmiku . Doskonała, szybka do zrobienia przekąska, polecam! Składniki na połowę ciasta tego co w filmie (20 szt.): 150 g mleka(...)tartego sera typu Parmezan Nagrzać piekarnik do 180oC. W garnku zagotować mleko z olejem i solą. Jak tylko zacznie się gotować dodać całą mąkę z tapioki. Mieszać bez przerwy, dopóki nie powstanie geste ciasto odchodzące od ścianek garnka. Uważać aby nie przypalić, robić to na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu można zdjąć z ognia. Ja podczas mieszania
Przepisy na domowy ser i chleb