Szukasz szybkiego przepisu na pożywne ciasteczka? To tu! :) Ciasteczka owsiane to super przekąska, deser, a ze szklanką mleka to dobra alternatywa dla śniadania, kiedy baaaardzo się
Gary Bez dnaNajłatwiejsza sałatka do obiadu lub dań z grilla Lubicie sałatki? My je uwielbiamy. Nie wyobrażam sobie drugiego dania lub dań z grilla bez ich udziału
Słodkie okruszkiUpały… W tak gorące letnie dni polecam Wam mrożoną kawę z sosem jagodowym. Idealna propozycja na upały. Nie tylko wspaniale chłodzi, ale też budzi do
Słodkie okruszkiUpał… A na takie dni najlepsze są… domowe lody! Dlatego dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na śmietankowo-jogurtowe lody domowe z
Słodkie okruszkiCzas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do
kgwjanczewoIm mniej jesteś połączony z sobą, w tym większym stopniu czynisz swoimi nauczycielami i guru związane z tobą osoby. (...) Ale kiedy żyjesz
Weganizm infantylnysól. Wlewamy spieniony rozczyn z drożdży i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub za pomocą mieszadła miksera. Dodajmy stopniowo żółtka, cały czas mieszając lub miksując, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Wyrabiamy je jeszcze przez około 3 minuty (ręką lub hakiem miksera). Stopniowo dodajemy miękkie masło, cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiamy przez około 10 minut, do czasu aż ciasto(...)papierem do pieczenia i przenosimy w dłoniach roladki, układając je łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Ostrym nożem kroimy ruloniki na około 4 – 5 cm kawałki. Żółtko łączymy z łyżką mleka i taką mieszanką smarujemy każdy pasztecik, a na koniec posypujemy sezamem. Odstawiamy na 30 minut i w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Pieczemy przez około
Be Fit Be Strongobfitość. Z biegiem czasu farro zostało zastąpione pszenicą di grano tenero i grano duro, których uprawa była bardziej ekonomiczna i dawała większe plony. Nie bez znaczenia był również fakt, iż pszenica nie wymagała tak długiego i żmudnego łuskania. Obecnie za sprawą mody na zdrowe żywienie farro wraca “do łask”. Świetnie nadaje się do uprawy(...)żurawiną, doprawiamy do smaku. Jeśli sałatka jest za “sucha” to można polać ją łyżką oliwy. *Dynię piekłam w piekarniku nagrzanym do 180° przez 40 minut. Dynię umyłam, pokroiłam w półksiężyce, (nie obierałam ze skórki), równomiernie rozłożyłam na papiarze do pieczenia, polałam nitką oliwy, posypałam swieżą szałwią i rozmarynem. (pieczona dynia jest pyszna i aromatyczna, zarówno
Mia Cucina Sofietazaczynałam moją przygodę z pieczeniem ciast, często sięgałam po gotowe ciasta w proszku, bo były bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udawały (no chyba, że zapomniało mi się wyłączyć na czas piekarnika). Najczęściej przygotowywałam karpatkę lub jabłecznik z budyniem i to właśnie ten ostatni był moim ulubionym ciastem :) Później, gdy nabrałam już nieco doświadczenia, ośmieliłam się na samodzielne(...)dzikiej jabłoni, miały średnicę około 6 cm) sok z cytryny 80 g rodzynek 2 łyżki koniaku, rumu lub brandy 500 ml śmietany 30% 25 g budyniu waniliowego w proszku bez cukru 80 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego cukier puder do oprószenia Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po około 3 minutach odcedzamy na sicie, przekładamy
Rozpustne gotowanieFrittelle to pyszne, małe, włoskie pączusie, coraz bardziej popularne w Polsce, znane również pod nazwą fritole. Występują w przeróżnych odmianach, z dodatkiem drożdży i bez, same lub z nadzieniem. Ciasto zawiera zwykle aromatyczną skórkę z pomarańczy i cytryny, czasem rodzynki. Wersja, którą prezentuję poniżej jest bardzo przyjazna dla alergików, nie zawiera bowiem glutenu i drożdży, mleko zaś można dodać(...)skrobi ziemniaczanej 50 g skrobi kukurydzianej 300 ml mleka ( u mnie roślinne: sojowe) 100 g cukru 50 g masła 3 duże jajka (L)* 8 g proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką) skórka otarta z 1 cytryny (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką) oraz : do smażenia: 1 l oleju (rzepakowy, kokosowy
maniapieczeniastopni C i pieczemy 15 minut. Fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wlewamy olej z suszonych pomidorów i doprawiamy bazylią i oregano. Mieszamy. Pieczaki wyjmujemy z piekarnika, odlewamy wodę i przekładamy do góry nogami. Do każdej pieczarki nakładamy farsz z fety i suszonych pomidorów. Formę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Jogurt grecki mieszamy(...)układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy. Zawierają prowitaminę D oraz witaminy z grupy B. Są bogate w sole mineralne - żelazo, selen, fosfor, potas i miedź. Bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby będące na diecie odchudzającej. 100 g pieczarek to zaledwie 16 kalorii
My Chcemy Jeśćjaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru(po 40g) 3 łyżki masła 3 szklanki mleka 0,5 słoiczka kwaśnego dżemu 200 g ziaren słonecznika (u mnie mieszanka słonecznika z różnymi bakaliami) 100 g masła 4 łyżki(...)mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy dżemem. Budynie roztrzepujemy
Na moim talerzujaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru(po 40g) 3 łyżki masła 3 szklanki mleka 0,5 słoiczka kwaśnego dżemu 200 g ziaren słonecznika (u mnie mieszanka słonecznika z różnymi bakaliami) 100 g masła 4 łyżki(...)mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy dżemem. Budynie roztrzepujemy
NA MOIM TALERZUpodobną, jednak troszkę odmienioną wersję szarlotki, z mięciutką budyniową pianką :) Polecam! :)) Blacha 22cm x 33cm Przepis podpatrzyłam u Arabeski . Składniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 200g cukru 200g zimnego masła (lub margaryny) opakowanie (16g) cukru waniliowego 5 żółtek 2-3 łyżki gęstej śmietany Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek kilka łyżek cukru Pianka budyniowa: 5 białek(...)posłodzicie jabłka, zależy od rodzaju jabłek i Waszych własnych preferencji. Studzimy. Pianka budyniowa: Z mleka i budyniów gotujemy budyń, taki zwykły, jak w instrukcji na opakowaniu, tyle, że bez cukru. Będzie on dość gęsty, ponieważ zmniejszyliśmy ilość mleka. Po ugotowaniu, do gorącego jeszcze budyniu, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
Czerwona PorzeczkaBagietki piekłam pierwszy raz wcześniej były już bułki pszenne , nieskromnie powiem że Bagietki wyszło przepyszne, w środku miękkie z wierzchu chrupiące. Przygotowałam je z myślą o pikniku na którym świetnie się sprawdziły-wszystkim smakowały. Bagietki przygotowałam według przepisu z książki „ Pieczywo siostry Marii ” Bagietki w oryginale są z nadzieniem czosnkowym, pominęłam ten dodatek (przepis podaje(...)natka pietruszki ,kolendra ,szczypiorek ) Ja oprócz czosnku dodałam szczypiorek i prażoną cebulkę + sól Wykonanie : Cieple mleko wymieszać z cukrem i rozpuścić w nim drożdże (można dosypać do mąki bez rozpuszczania w mleku ) Do miski wsypać mąkę ,dodać soli ,wlać mleko z drożdżami i wodę , wymiesza .Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie sie Kielc
RAROSSAciekawym kształcie, przełożone kremem truskawkowym. Ten deser łączy w sobie słodycz z lekko kwaskowymi truskawkami i dzięki temu jest przepyszny. Krem nakładam tuż przed podaniem, aby zachować chrupkość bezy. BEZY: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM TRUSKAWKOWY: 450 g truskawek mrożonych Hortex 1/4 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody(...)Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Najlepiej sprawdzić to, rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na papierze do pieczenia wyciskać punktowo kopczyki, obok siebie, tworząc coś w rodzaju kwiatka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku
https:KKuchniaMniam