Cynamonowa chałka po francusku i łyk słodkiej wiśni 310Dziś zapraszam Was na śniadanie idealne. Szybkie, smaczne, lekko słodkie i… do tego aromatyczne. Cynamonowa chałka po francusku i łyk soczystej wiśni , tak mogłabym zawsze
Słodkie okruszki
Pierniczkowy deser warstwowy 235Uwielbiam szybkie warstwowe desery. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pierniczkowy deser warstwowy, jak przystało na taką słodkość przygotowuje się szybko i prosto. A potem
Słodkie okruszki
Chleb z chrupiącą skórką z serem bez wyrabiania 221Jest to chleb dla bardzo leniwych i dla tych co mówią że chleby to im się nie udają. Ten się uda bo ....nie może sie nie
Moje Małe Czarowanie
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 442Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór
Słodkości i nie tylko
Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 286Dawno już nie piekłam chleba, ale ostatnio wpadł mi w oko w necie ten właśnie przepis, czyli chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy). Wprawdzie jego przygotowanie wymaga cierpliwości, bo kasza musi się moczyć przez wiele godzin, ale nasze zaangażowanie polega tylko na dolewaniu wody i mieszaniu. Jedynym jego składnikiem jest właśnie niepalona kasza gryczana, czyli kasza biała. Możemy też dodać(...)niego ziarna, ale ja za pierwszym razem chciałam go wypróbować bez żadnych dodatków. Zachęcam Was do wypróbowania, chleb jest lekko kleisty, tak jak ten razowy na zakwasie i ma bardzo fajny smak. Będzie także idealny na wychodzenie z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej . Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy) Czas przygotowania: 37 godzin Proporcje na 1 keksówkę
Kulinarne przygody Gatity
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 237wolne obie ręce. Worek napełniamy maksymalnie do 2/3 wysokości , odwijamy mankiet zabezpieczamy koniec rękawa robiąc supeł, związując go gumką lub klipsem. Do dekoracji można używać również samego worka, bez końcówki i łącznika. Wystarczy obciąć minimalnie jego końcówkę, tworząc tym samym otwór o pożądanej wielkości. BUTELKI PLASTIKOWE Butelki przydadzą się do dekorowania większych ciastek – mają już określoną średnicę otworu(...)pieczenia i wkładamy w specjalne strunowe woreczki na mrożonki. Gruba folia sprawi, że ciastka* po odmrożeniu w temperaturze pokojowej będą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka maślane Ciastka udekorowane lukrem można zjeść, zamrozić, składać jedno na drugim po jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku, bez
Karo in the Kitchen
Dietetyczne nuggetsy z kurczaka. Bez tłuszczu i glutenu. PRZEPIS 1629całym świecie kochają kawałki kurczaka w panierce. Są pyszne i niestety ociekające tłuszczem, który wnika w panierkę podczas smażenia. Niezbyt to zdrowe i dietetyczne. Można jednak inaczej. Pyszne nuggetsy bez grama tłuszczu do smażenia – to możliwe! Nie mają też glutenu, a więc można objadać się nimi troszkę bardziej bezkarnie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa. Uwielbiają je dzieci(...)ponownie wszystko wymieszaj. Płatki kukurydziane rozgnieć – najłatwiej zrobić to, wysypując je na dużą deskę i traktując wałkiem do ciasta. Każdy kawałek panieruj w płatkach i układaj na blaszce. Piecz około 30 min. w temperaturze 180 stopni. Pod koniec można włączyć termoobieg. Rada: nuggetsy fajnie smakują z dipami. My podaliśmy je z domowym sosem czosnkowym (dwa ząbki czosnku roztarte
Kulinarna Polska
Sernik z niespodzianką 210dzień wcześniej, żeby dobrze stężała i nie zrobiła żadnej przykrej niespodzianki. Ja biszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet(...)żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach. Masę przełożyć do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Galaretka (przygotować dzień wcześniej): Truskawki zmiksować na gładką masę blenderem. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Wszystko razem wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone pulpeciki z czerwonej soczewicy z sosem pomidorowym 288razem mamy dla Was coś bezmięsnego, aczkolwiek równie smacznego To spaghetti z pieczonymi pulpecikami z czerwonej soczewicy i z sosem pomidorowy Składniki na pulpeciki: - 200 g czerwonej soczewicy - mała czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 40 g płatków śniadaniowych - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta pieprzu cayanne - sól morska Z tej ilości składników wychodzi(...)pomidorowy: - 600 g świeżych pomidorów - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - sól, pieprz - kilka gałązek natki pietruszki Dodatkowo makaron spaghetti do podania 260 g. Dla wegan będzie to makaron bez jajek, a dla bezglutenowych makaron kukurydziany. Składniki na 4 porcje. Najpierw przygotowujemy pulpeciki. Soczewicę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 500 ml) i gotujemy na małym ogniu
Kuchenne Wariacje
Mazurek orzechowo-daktylowy. 262Jeżeli tak jak ja lubicie piec na ostatnią chwilę, bo lubicie mieć wszystko świeże/ lub nie zdecydowaliście się jeszcze co ma pojawić się na waszym świątecznym stole... dobrze trafiliście. Nie zastanawiajcie się dłużej i pędzicie do kuchni. Nigdy w moim domu nie było tradycji mazurka, jakoś tak, babki były, pasztety, jajka oczywiście, ale mazurka nigdy, do czasu, aż wkroczyłam(...)słodki.. słodki.. i chyba jeszcze bardziej słodki, przynajmniej tak słyszałam, jednak może zamienimy tą sztuczną słodycz na coś zdrowszego? tak by można było sięgać po kolejny kawałek bez żadnych wyrzutów? Jestem za. Z pomocą przyszły oczywiście daktyle. Daktyle i kochane masło orzechowe, które nadaje cudowny orzechowy posmak, do tego "czekolada" z oleju kokosowego, która kusi swoim zapachem
More food, love and dreams
Bułeczki twarogowe bez mąki z dżemem i truskawkami 240nadzieniem, które najbardziej lubicie. Polecam! Bułeczki twarogowe bez mąki z dżemem i truskawkami - składniki: (4 sztuki) 250g twarogu półtłustego 1 jajko 50g cukru/ksylitolu 50g wiórków kokosowych 40g/1 opakowanie budyniu (proszku bez cukru) Dodatkowo: 4 łyżki gęstego dżemu 4-5 truskawek Bułeczki twarogowe bez mąki z dżemem i truskawkami - przygotowanie: Twaróg z jajkiem oraz cukrem/ksylitolem(...)wiórkami i proszkiem budyniowym. Z powstałej masy uformować 4 bułeczki. W każdej z nich zrobić wgłębienie, w które należy umieścić po łyżce dżemu i truskawki pokrojone w plasterki. Bułeczki piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w 180 stopniach. (Posiada piekarnik gazowy
Di gotuje
Sernik Roboty „0” 153każdą okazję, bez wyjątku. Tradycyjny domowy sernik przygotowywany był na bazie swojskiego sera i jajek i taki smakował najlepiej. W dzisiejszych czasach możemy zakupić w sklepie gotowy twaróg sernikowy, którego nie trzeba mielić, dzięki czemu samo przygotowanie sernika zajmu nie nam o wiele mniej czasu. Owszem, nie smakuje tak, jak ten typowy sernik, który piekły nasze babcie czy mamy
Przepiski.pl
Gofry z bitą śmietaną 117prosty przepis, bez ubijania białek na sztywno – wystarczy wymieszać wszystkie składniki mikserem i gotowe. Polecam mój sprawdzony przepis na gofry z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Gofry z bitą śmietaną SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka 1 łyżka cukru z wanilią 1 spora łyżka cukru pudru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 średnie jajka
Zasmakuj Kuchni
Placuszki owsiane z bananem 109bananem – bez mąki, cukru i mleka. Są przepyszne! Polecam:) A oryginalny przepis wraz z filmikiem, z którego ja korzystałam możecie zobaczyć na youtube.com na kanale: florencebeauty. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 1 duży dojrzały banan 3 – 4 łyżki płatków owsianych (około 30 g) 2 jajka 1 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel
KuchniaWeDwoje.pl
Kakaowe proste ciasteczka 117schłodzeniu rozwałkuje się bez problemów, ale ważnym jest podsypanie blatu lub silikonowej podkładki mąką. Ciasto rozwałkujcie przynajmniej na 5 mm grubości. Wycinamy ciasteczka, najlepiej koliste - inne foremki mogą się nie sprawdzić, bo ciasto jest delikatne jak puszek. Ja wycinałam serduszka w środku, by efekt był .. no taki jaki był :) Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach
Kronika Piekarnika