Kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe 235proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki piure z dyni (gęste). Następnie do szklanki wlewamy 2 łyżki mleczka kokosowego (u mnie light) i dopełniamy do wysokości 1/2 szklanki zwykłym mlekiem. Mleko przelewamy do reszty składników. Dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy całość do połączenia. Na patelnię z minimalną ilością tłuszczu (można smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta
Słodkie okruszki
Kilka pomysłów na... 235ryż (vegan) pieczone orzechowe falafele (vegan) i ostatnie słodkie wypieki, wczoraj był jeszcze jeden (dla brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam zrobić jakiekolwiek zdjęcie :) tort, blaty brownie z buraka przełożone kremem z nutelli trochę nietradycyjnie, a efekt końcowy zachwycił tort bezowy przełożony kremem z mascarpone i dżemem tak tradycyjnie dla mamy, która uwielbia bezę
More food, love and dreams
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 309mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g) 15-20 listków świeżej bazylii sos pomidorowy Powtórzyć 5-ty krok jeszcze raz, kończąc na posypaniu ostatniej warstwy sosu, ostatnią częścią tartego sera i porwaną mozzarellą. Przykryć wegetariańską lazanię szczelnie folią aluminiową. Nakłuć w kilku miejscach nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekankę z bakłażana piec 30 minut . Następnie zdjąć
Moja Delicja
Sernik kokosowy na Walentynki 205mleka wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną zmiksować Wbijać pojedynczo jajka i miksować, dodać wiórki i wymieszać, jeśli mamy Malibu- wlać Na ułożone na dnie biszkopty wlewamy ostrożnie masę serową Pieczemy w temp. 170*C przez 75 min. Odstawiamy do dnia następnego do wystudzenia i dopiero wtedy polewamy czekoladą. Wierzch udekorowałam : 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany Śmietanę wlać do małego(...)Mieszać do połączenia składników, polać wystudzony sernik, posypać wiórkami. Bez czekolady też będzie pyszny :) przepis stąd
Proste Potrawy
Ciasto ze śliwkami. Wegańskie i bezglutenowe 157Ciasto śliwkowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki z ciecierzycy pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki oleju roślinnego pół szklanki mleka roślinnego pół szklanki
nietadieta
pomelo-tofucznik bakaliowy chia 216tofu 100g pomelo (bez skórki) garść jagód goji garść suszonych śliwek 2 łyżki nasion chia łyżeczka agaru 3/4 szklanki wody garść nasion konopnych 2 łyżki ksylitolu WYKONANIE: do gotującej się wody dodajemy agar i ksylitol- gotujemy i mieszamy ok 3 min gotowy agar mieszamy z nasionami chia i konopnymi do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia przekładamy gotowy chia
healthy dreams
Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 242mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut
Roślinna - blog wegański
Ciasto miodowe- słodkie weekendowe szaleństwo! 423budyń waniliowy bez cukru 1 żółtko 2 kopiate łyżki mąki pszennej 250g masła dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej 300g orzechów włoskich Przygotowanie: Puszkę z masą korówkową włożyć do gotującej się wody, aby zmiękła. Składniki na ciasto wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwa blaty ciasta i upiec. (forma około 38x20, wyłożona papierem do pieczenia) Włożyć
Tagebuch po polsku
Szafranowe bułeczki z pistacjami 264mnie termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej lub w zależności od mocy piekarnika). Zmiel grubo pistacje, resztę pokrój nożem. Zmielone pistacje wymieszaj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem
codojedzenia
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 191wyrównało. Podczas pieczenia mocno bowiem wyrasta… Śmietanę ubijacie z cukrem pudrem, dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie
GRUBY WAŁEK
Królik z kasztanami 260Królicze mięso często wykorzystuje się w kuchniach hiszpańskiej i francuskiej. Udało mi się kupić kasztany jadalne, wiec postanowiłam połączyć królika właśnie z nimi. Ale wino francuskie
Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta bardzo jabłkowa 219jabłek bez nasienia cukier trzcinowy do poruszenia ok 100 g Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód wykładamy papierem pergaminowym) pieczemy w piekarniku
Niezły Młynek
Tarta ze śliwkami i marcepanem 253jajko 10 śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Posiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik
codojedzenia
leśne owoce w szpinakowym cieście... 218Składniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, śmietana 30 % 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jeżyny 250 gram, maliny 250 gram, borówki 100 gram, herbata owocowa 1/2 szklanki z cytryną szpinak drobny rozmrozić na sicie i przed użyciem(...)wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy jak wystygnie zimną śmietanę 30% ubić na sztywno razem z wsypaną galaretką na wysokich obrotach miksera z ciasta odciąć wokół cienko brzeg i przekroić na 3 blaty i nasaczyć każdy owocową herbatą z cytryną bez cukru, na pierwszy nałożyć
W Mojej Kuchni Lubię
48 tygodni - Bezy 224sztuce pieczenia/suszenia bez. Po raz drugi przepis zaczerpnęłam z bloga Moniki Na Grabinie . Bezy 4 białka 100g drobnego cukru 120g cukru pudru Białka ubić na sztywną pianę, musi być naprawdę mocno ubita. Następnie dodawać po trochu drobny cukier, wciąż miksując, po dodaniu całości drobnego cukru miksować nieustannie przez 10 minut. Jest to bardzo ważne, żeby bezy po wyciśnięciu(...)minuty. Przełożyć masę bezową do rękawa albo szprycy i wyciskać na blachę cienko posmarowanej tłuszczem. Powinny wyjść około dwie blachy bezików. Piekarnik rozgrzać do 110 C i piec, a w zasadzie bardziej suszyć, przez godzinę. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko