bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1962/3453)

Rolada z boczku ze śliwkami 169

papryką jest tak prosta do przygotowania, że poradzą z tym sobie nawet bardzo początkujący kucharze i zajmie to zaledwie kilka minut, pozostały czas to pieczenie, które nie wymaga od nas wielkiej uwagi. Pieczony w piekarniku lub w wolnowarze rolowany boczek pokrojony na cienkie plasterki to również doskonała wędlina do kanapek. Jednym słowem rolada boczkowa to potrawa bardzo uniwersalna. Uwaga(...)jeden z kilku moich przepisów, które zostały opublikowane w miesięcznki kulinarnym Durszlak.  Rolada z boczku z suszonymi śliwkami - składniki ok. 1,5 kg płat chudego surowego boczku bez skóry i kości około 100 g suszonych śliwek 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 łyżki suszonego majeranku 1-2 łyżki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej) sól

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4185

pieczenia masa serowa 450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 90g masła 70g cukru pudru 50ml mleka 2 żółtka 15g mąki ziemniaczanej olejek migdałowy polewa śmietankowa 150ml śmietanki 30% 50g białej czekolady garść orzechów laskowych do dekoracji Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej  KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce - piekarnik nagrzać do 190 stopni - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia - jeden z kawałków ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypując mąką - placek przełożyć do tortownicy, wyrównać, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut - po upieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche) - w taki sam sposób

Smakołyki Bereniki
Pizza z patelni 191

pizzę. A najlepsza jest ta, przygotowana we własnym domu. Nie wiedziałam jednak, że pizze można również przyrządzić na patelni. Gotowe spody podgrzewa się właśnie na patelni przystosowanej do pieczenia w piecu, a gdy na cieście pojawią się bąbelki, dodaje się wszystkie dodatki. Następnie taką pizze wkłada się na kilka minut do piekarnika z ustawioną funkcją grill (u mnie funkcja(...)posypaną mąką stolnicę. Ugniataj ciasto przez 1-2 minuty. Owiń folią i włóż do lodówki, jeśli nie zamierzasz do razu piec (ja połowę ciasta trzymałam w lodówce przez kilka dni, a drugą przygotowałam od razu). Pieczenie pizzy: Jeśli jesteś już gotowy na pieczenie pizzy, wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 4 równe kawałki. Przykryj ściereczką

Moja Delicja
Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską 163

odstawiłam na całą noc, jednak w międzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis na blogu Kardamonovy , że ugotowaną fasolę podzieliłam na 2 porcje. I tak, dziś przygotowałam jej pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :) A wracając do przepisu, to fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami(...)smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia. Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu bez przykrycia (szumowiny ściągnąć), następnie garnek zakryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości fasoli- około 1 godziny. Pod koniec gotowania dopiero posolić wodę. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić

Kraina Miodem Płynąca
Korzenne ciasto dyniowe 2509

sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać - do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać - piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić(...)cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek przyprawy do piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta. Ciasto jest na tyle wilgotne, że przechowywane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, przez cały dzień utrzymuje swoje walory i nie wysycha

Smakołyki Bereniki
Bułeczki mleczne 148

konfiturą malinową, stanowią genialny początek dnia. Są też remedium na smutki, smuteczki i doły. Bułeczki mleczne podczas robienia dają dużo frajdy, są proste, mają delikatne ciasto i w trakcie pieczenia pachną tak, że chciałabym mieć takie perfumy. Z drugiej strony cały dzień pachnieć masłem i drożdżami to chyba udręka dla innych. Bardzo długo byłam fanką bułeczek mlecznych sklepowych. Małe(...)Culinary Institute of America znalazłam przepis, który brzmiał fajnie, bo miał w sobie mąkę na pizzę. No jak coś ma w sobie pizzę, to musi być dobre. Zrobiłam, zjedliśmy bez udziału drobiu, to oznacza, że wypiek wyszedł. Bułki są leciutko słodkie, mleczne, delikatne, mięciutkie i absolutnie maślane. Trzeba trochę poczekać, ale są do zrobienia szybciej niż bułki na zaczynach

ladykitchen
Jagodowe serniczki na piątkowe smutki. Pyszna słodycz dla bliskich. 204

gwar. Dlatego polecam te serniczki każdemu i na każdą okazję. Jagodowe serniczki będę idealne na każdy kryzys, smutek, dla bliskich, dla wszystkich :) Serniczki możecie podać z kremem mascarpone lub bez. Aby wyglądały efektowniej proponuję użyć do kremu rękawa cukierniczego. Mi w ozdabianiu pomagały dzieci :) Ale... powiem Wam szczerze, że choć nie idealne to DLA MNIE (jako matki) MOJE DZIECI(...)małym biszkopcie na dno. Następnie wlewamy do około 3/4 wysokości naszą jagodową masę serową. "Tu mamo tu... daj ciastkoo" Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Serniczki pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze serniczki jeszcze na 4 minuty. Do miski przekładamy 125 g mascarpone, dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny

Słodkie okruszki
Makowiec bez zawijania (bez jabłek) 73

twój makowiec, zjadłbym taki, tylko bez … – i tutaj zaczyna się lista składników, które są niepożądane I jeszcze chciałbym dwa razy więcej maku. No takie wyzwania to ja lubię Więc dzielnie udałam się do kuchni i przystąpiłam do dzieła. Powstał makowiec bez zawijania i jeszcze bez kilku innych „bez…”. Składniki na masę makową: 400 g maku(...)łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Wyciągam ciasto z piekarnika i od razu wykładam na nie przygotowaną masę makową. Wstawiam do piekarnika na kolejne

Słodki sentyment
Bułki mleczne - wypiekanie na śniadanie 112

chleb . Moje wyszły delikatne i puszyste. Takie bułeczki na drożdżach zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia. Nie dodałam miodu, gdyż nie wszyscy domownicy słodkie pieczywo lubią. Poza tym, wytrawne bułki wydały mi się bardziej uniwersalne. Wersja z miodem jest na pewno równie smaczna. Piekłam z połowy porcji i była to ilość wystarczająca dla naszej rodziny. Bardzo polecam!  BUŁKI(...)łyżeczkę cukru)) 60 g masła, roztopionego 200 g ciepłego mleka Przygotowanie Jeżeli używamy drożdży świeżych, rozcieramy je najpierw z łyżeczką cukru.  Jeżeli używamy drożdży instant dodajemy je bez wstępnego rozpuszczania.  Można zagnieść ciasto ręcznie, lub wyrobić w robocie.  Ręcznie : wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże, jajko, masło, ciepłe mleko i dokładnie wyrobić.  W robocie: Wszystkie

Stare Gary
Lniane placuszki 120

jedna lnianej) łyżeczka tapioki (w wersji “glutenowej” można zastąpić budyniem śmietankowym lub zwykłą skrobią ziemniaczaną) 2 łyżki cukru / erytrytolu szczypta soli pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła opcjonalnie: cynamon, imbir, kardamon, pasta waniliowa do podania: jogurt, gęsta śmietana, tarta czekolada, konfitura, owoce Czas przygotowania 20 minut Liczba porcji około(...)Wartości odżywcze 100 g porcja (3 sztuki) Kcal 190,5 161 B 9 7,6 T 15,4 13 W 4,1 3,4 Obliczone na podstawie wykorzystanych składników, bez uwzględnienia dodatków Przygotowanie Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Mleko, olej i jajka miksujemy razem w osobnym pojemniku, a następnie wszystko przelewamy do suchych i razem

Analiza Smaku
Bezglutenowa tarta ze szparagami – tarta bez ciasta 134

świetny sposób wyeksponowania sezonowych produktów – ale co z tymi, którzy nie jedzą mąki? Czy to, że podstawą tarty jest ciasto ma ograniczać bezglutenowców? Niekoniecznie – bo tartę można zrobić kompletnie bez używania ciasta. Nie będzie chrupiąca, ale sprawdzi się świetnie jako bardzo smaczny zamiennik klasycznej! Szczególnie wtedy, gdy cierpicie na celiakię albo macie uczulenie na gluten pszenny, lub po prostu(...)piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut. Jak sprawdzić czy tarta już gotowa? W jej środek wbijamy nóż – jeśli jajka z serem jeszcze się nie ścięły, zobaczycie w miejscu nacięcia mleczny, jasny płyn a nóż po rozcięciu będzie brudny i oblepiony rzadkimi jajkami. Gotowa tarta to przeźroczysty płyn w miejscu nacięcia (składniki mają w sobie wodę) i czysty nóż, bez

Karo in the Kitchen
Kora orzechowa 85

przerywając miksowania dodajemy kolejno żółtka. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki, orzechy i wiórki. Taką mieszankę wsypujemy ostrożnie do masy jajecznej i delikatnie mieszamy (ja robię to łopatką). Blachę (25x35) cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 160 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta(...)piekarnik z termoobiegiem to możecie upiec oba placki jednocześnie. I tak byłoby najlepiej, bo zachodzi obawa że piana opadnie. Masa budyniowa: 2 budynie (40 g każdy) waniliowe lub śmietankowego bez cukru 1 duża puszka brzoskwiń ( moja ważyła 820g) ok 250 ml wody 4 łyżki cukru 5 żółtek 300 g masła Dodatkowo: 2 opakowania ciastek „Delicje“ o smaku pomarańczowym ¼ szklanki

Cynamonowe szczęście
5 przepisów na wypróbowanie w styczniu 82

styczniu. Są to proste przepisy bez mięsa. Warto odpocząć po świątecznym jedzeniu i na jakiś czas odstawić mięso. Warzywne placki to jedno z dań, które pojawia się u mnie często w różnych osłonach. O choćby wytrawne placki z cukinii . Lubicie warzywne burgery ? Ja bardzo! Warzywne burgery są pyszne. Oczywiście do moich burgerów zawsze piekę domowe bułki hamburgerowe czy broszki

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania