MALINOWE DROŻDŻÓWKI 185pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej fit 😉 Składniki: 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1 łyżka(...)Pączki: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy krążki wielkości ok. 7-8 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną. Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Kuchnia MagdaLeny
Krakersy na zakwasie wg Aleex 133Międzynarodowy Dzień Chleba. Z tej okazji przygotowałam dla Was nowe przepisy. Ten dzień świętuję systematycznie, ponieważ przynajmniej raz w tygodniu piekę w swojej kuchni chleb. Różne są to chleby: na drożdżach, na zakwasie, mieszam różne rodzaje mąk. Przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam na początku pandemii, tuż przed lockdownem w 2020 r. Wtedy nastawiłam swój pierwszy zakwas, o który dbam(...)stopni C w opcji góra-dół. 2. Odważyć potrzebną ilość zakwasu pozostałego po odrzuceniu przy dokarmianiu. 3. Dodać mąkę. 4. Wlać 3 łyżki oliwy. 5. Dodać przyprawy (bez soli). 6. Zacząć mieszać aż do połączenia składników. Uwaga: jeśli macie płynny zakwas, może nie trzeba będzie dodawać wody; mój zakwas jest „sztywny”, gęsty i mało w nim płynu
W mojej kuchni
Pieczone pierogi z drobiowym farszem 156Pieczone pierogi z drobiowym farszem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Takie pieczone pierogi są nie tylko smaczne, ale też proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Ciasto na pierogi nie wymaga wyrastania, a sam farsz można przygotować w kilka chwil, jeśli skorzystacie z mojego dzisiejszego pomysłu. Takie pieczone pierogi można śmiało podać na obiad, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach(...)Składniki na ciasto zagniatamy w misce. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blat lub mate podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (nie za cienko). Wycinamy kółka w każde nakładamy farszu i zlepiamy nasze pierogi. Jak zrobić szybki farsz: Pasztet przekładamy
Słodkie okruszki
Stecca, czyli włoskie chlebki 230upiec coś pysznego. Już jakiś czas temu wypatrzyłam u Ani z bloga Kucharnia te apetyczne chlebki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne wypieki. Na blogu pojawiły się już focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem , focaccia z oliwkami i z suszonymi pomidorami . Teraz przyszła pora na steccę. Oczywiście nie muszę dodawać, że nie pozwoliliśmy jej do końca wystygnąć... Stecca, czyli włoskie chlebki(...)łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatki: oliwa z oliwek do smarowania 2 małe okrągłe cukinie 2 garści czarnych oliwek bez pestek suszone oregano sól morska gruba świeży rozmaryn Wykonanie: Do sporej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy
Kulinarne przygody Gatity
Omlet gryczano-kokosowy 227przepyszny i puszysty, że koniecznie musicie go spróbować. Składniki: 35 g mąki gryczanej (Jadłosfera) 15 g mąki kokosowej 1 łyżeczka erytrytolu (Jadłosfera) 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 80 ml mleka lub napoju roślinnego ( u mnie ryżowo-waniliowy Jadłosfera) dodatki: krem daktylowo-czekoladowy (Jadłosfera), jogurt typu greckiego, mus mango-chilli(...)sobą wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Wlej masę i smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia, przez około 2-3 minuty. Podawaj z dodatkami. Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków): energia: 312 kcal białko: 14 g tłuszcze: 12 g węglowodany
Zdrowie na języku :P
Prosty mazurek kajmakowy 880wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście(...)jajka na twardo, białka zjeść, a żółtka wykorzystać do mazurka, ale wtedy pozbawiamy się możliwości wykorzystania w inny sposób surowych białek. Jeśli chcemy je wykorzystać do świątecznej baby lub bezy, potrzeba trochę więcej zachodu, ale wydaje mi się, że warto. Jajka należy wbić na talerz, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Następnie delikatnie, łyżką przenosimy same żółtka do gotującej się wody
Ratunku obiad
Kaczka z jabłkami 254skrzydełek odcinam, bo podczas pieczenia bardzo szybko się przypalają. Ze środka zebrałam nadmiar tłuszczu (jeśli jest). Kaczkę bardzo dokładnie natarłam wewnątrz i zewnątrz solą a następnie majerankiem. Majeranek jest tutaj dominującą przyprawą i nie należy go oszczędzać. Niech kaczka pięknie pachnie. Do środka tuszki wcisnęłam trochę soku z cytryny. Tak przygotowaną kaczkę można piec od razu, ale ja zawinęłam(...)nadziana zaszyłam otwory z obu stron bawełnianą nitką. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C. Dno brytfanki wysmarowałam smalcem. Włożyłam kaczkę plecami do spodu i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (bez przykrycia). Po około 30 minutach nakłułam kaczkę ostrym nożem w kilku miejscach, żeby tłuszcz który się wytapia miał miejsce ujścia. Co 15 minut polewałam kaczkę wytopionym tłuszczem. Następnie
Kuchnia u Krysi
Kostka alpejska 558uwielbiam: beza, kajmak i ajerkoniak. Ten ostatni na potrzeby tego ciasta przygotowałam sama. Ciasto jest obłędnie wilgotne, miękkie, słodkie i chrupiące dzięki bezikom otoczonych masą ajerkoniakową z masłem. Bezy również robiłam sama, ale spokojnie można użyć tych ze sklepu. Składniki na ajerkoniak: 5 żółtek, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mleka UHT, 1/2 szklanki spirytusu(...)kuchenną do połączenia składników. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 40 minut w 170st C. Studzimy. Nasączenie: Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy amaretto. Całość mieszamy. Krem: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
Słodki Zakątek
Sernik Krakowski 174jajko. Mąkę siekamy z masłem dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i nadajemy kształt prostokątnej bryły i wkładamy do lodówki. Ciasto można zagnieść na dzień przed pieczeniem sernika. Masa serowa • 1 kg białego sera, • 8 jajek, oddzielić żółtka od białek, • 100 g miękkiego masła, • 250 g organicznego cukru pudru, dałam 180 g, • 3 łyżki mąki(...)się dobrze połączą. Nie ma potrzeby zbyt długiego ucierania i napowietrzania masy serowej. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i bakalie. Mieszamy do połączenia. Formę wielkości 30x20 wylepiamy ciastem. Nie bez powodu napisałam aby ciasto ulepić w bryłę prostokątną. Dla mnie jest to o tyle wygodne, że kroję ciasto na prostokąty grubości około 8 mm i wykładam nimi formę. Odstępy
Leśny Zakątek
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 150pukaniem się w głowę, na informację, że piekę od wielu lat sama chleb. Pieczenie chleba nie jest jakąś bardzo skomplikowaną czynnością. Ja lubię eksperymentować, próbować nowych przepisów, ale jeśli nie jesteście tak wymagający, kupujecie latami jeden rodzaj chleba w osiedlowym sklepiku, to wystarczy nauczyć się piec chleb, który będzie wam smakował i tyle. Jeden przepis, który będziecie mielić(...)trochę tych zdjęć, ze śmietników, z powyrzucanym chlebem, który zapobiegawcze osoby kupiły na czas kwarantanny. Chleb, nawet ten kupny możemy zamrozić. Ten pieczony w domu, szczególnie na zakwasie, zachowuje świeżość dużo dłużej niż taki kupny. Ja piekę chleb co 5-7 dni. Nie zabiera mi to dużo czasu, a uwielbiam zapach unoszący się w domu. Znudził mi się chleb? Proszę
Mieszam w Garnku
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 216u0142o\u017conej ciastem formy. 2-3 brzoskwinie kroimy w plastry i uk\u0142adamy na wierzch pierwszej warstwy masy i dok\u0142adamy pozosta\u0142\u0105 cz\u0119\u015b\u0107. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 180 st. C.","Pozosta\u0142e brzoskwinie kroimy w drobn\u0105 kostk\u0119 i dusimy w rondelku podlewaj\u0105c odrobin\u0105 wody, aby si\u0119(...)studzimy.","Po upieczeniu ciasta, gdy troch\u0119 ostygnie dekorujemy przygotowanym d\u017cemem brzoskwiniowym."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki Spód 300 g mąka 150 g masło klarowane 1 szt jajko 50 g erytrol lub inne słodziwo Nadzienie 1,25 kg twaróg chudy
Kucharzyca
Krupnik 220lubiłam biegać. Ten głód był nawet przyjemny, bo cokolwiek nie zjadłam aby go zaspokoić, bardzo mi smakowało. I tym sposobem polubiłam gotowane wędliny drobiowe, które wcześniej omijałam szerokim łukiem, pieczone rozklapciane jabłka, i krupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze(...)razem z zieleniną i zalać wodą. 2. Gotować do miękkości marchewek, wyłowić włoszczyznę, posolić wywar. 3 . Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Dodać kaszę (bez plastikowej torebki) i gotować. 4. Na koniec dodać starte na grubych oczkach marchewki 5. Posiekany koperek też można dodać do garnka, ale ja wolę posypać nim zupę tuż
Matka Żywicielka
Sernik na czekoladowym spodzie – sernik królewski 276Sernik na czekoladowym spodzie – sernik królewski. Klasyczny, pyszny sernik na kruchym kakaowym spodzie i pyszną kruszonką z wierzchu. W wielu domach nazywany sernikiem królewskim. U
Słodkie okruszki
Własna mąka bezglutenowa - gryczana 184Każdy kto jest na diecie bezglutenowej przyzna, że najwięcej problemów sprawia brak pieczywa. W sklepach można kupić pieczywo bezglutenowe jednak jest ono potwornie drogie, smak pozostawia
Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe babeczki biszkoptowe z jabłkami 285Zrobione z bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek. Pulchne, lekkie i smaczniutkie. Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na
Ze smakiem bez glutenu
Cynamonowa chałka po francusku i łyk słodkiej wiśni 310Dziś zapraszam Was na śniadanie idealne. Szybkie, smaczne, lekko słodkie i… do tego aromatyczne. Cynamonowa chałka po francusku i łyk soczystej wiśni , tak mogłabym zawsze
Słodkie okruszki
Pierniczkowy deser warstwowy 235Uwielbiam szybkie warstwowe desery. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pierniczkowy deser warstwowy, jak przystało na taką słodkość przygotowuje się szybko i prosto. A potem
Słodkie okruszki
Chleb z chrupiącą skórką z serem bez wyrabiania 221Jest to chleb dla bardzo leniwych i dla tych co mówią że chleby to im się nie udają. Ten się uda bo ....nie może sie nie
Moje Małe Czarowanie