przepisem was zaciekawię i uwierzycie, że tort można zrobić inaczej :) Dodam, że bardzo smakował wszystkim testującym, a sam krem okazał się hitem ;) Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki zmielonego hibiskusa Krem: 1 puszka(...)wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: Mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki zimnego płynu. Budyń wymieszać
FitKotSernik i makowiec to dwa ciasta, które obowiązkowo wielu z nas piecze na święta Bożego Narodzenia. Podobnie jest u mnie i przynajmniej jedno z tych ciast musi pojawić się na świątecznym stole. Aby skrócić sobie czas na przygotowanie tych świątecznych wypieków mam dla Was przepis na seromakowiec. Jest to ciasto, które łączy w sobie i sernik i makowiec, czyli(...)kruchego 4 łyżki cukru 1 szczypta soli Warstwa serowa: 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty) 1/2 kostki (100 g) miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady (może być mleczna) 100 ml śmietanki 30% wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Seromakowca
Danka Pichciposmarowania 1 jajko + 2 łyżki mleka do dekoracji 3 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody 50 g posiekanych orzechów włoskich Ciasto (przygotować je dzień przed pieczeniem rogali) Do mąki wsypać suche drożdże. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać szczyptę soli, wsypać zwykły cukier i wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko oraz roztopione, letnie masło. Całość wymieszać i wyrobić ciasto(...)prostokąt i zawinąć ciasto w folię spożywczą. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować miękkie masło (260 g) pozostawiając 2 cm boki (bez masła). Górny bok ciasta przełożyć na środek, następnie dolny na środek. Boki złączyć. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Owinąć w folię i wstawić
Ugotowaćszorowaliśmy je w balii pod studnią ale i tak nie wiele to zdało J Z tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego(...)które również smakują jak te dawniej , smakują jak te u Mamy! są naturalne bez ulepszaczy i konserwantów. W ofercie Manufaktury znajdziecie wiele zdrowych i naturalnych produktów-bez chemicznych dodatków. Gdy zatęsknicie za smakiem domowej zupy tam znajdziecie prawdziwy żur i koncentrat pomidorowy. W słoikach zamknięte są letnie i jesienne przysmaki jak jagody, konfitury agrestowe
Wanilia i Kardamonciasto czekoladowe bez mąki nieco przypomina brownies, bo jest tak samo czekoladowe, ale o wiele lżejsze, nie jest takie zbite i gliniaste. Co ważne – upadłe ciasto czekoladowe bez mąki – nazwa tutaj mówi sama za siebie – opada w trakcie stygnięcia, więc nie musicie się obawiać tego, jak przy innych ciastach :) Składniki: 285 g gorzkiej czekolady(...)czekoladą. Ubite białka delikatnie wymieszać z masą czekoladową (miksować na niskich obrotach maksymalnie 2 minuty). Okrągłą formę wysmarować masłem i wysypać cukrem. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno nieco wyrosnąć i popękać. Od razu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kratkę
Pociąg Do Kuchnitwardego ostrza i wysokiej odporności na korozję. nóż szefa kuchni nóż do pieczywa - posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo(...)być wykorzystywany także do filetowania. Charakteryzuje się wąskim niezbyt długim (około 14 cm) ostrzem. nóż do trybowania nóż do krojenia w plastry - używany do krojenia w cienkie plastry wędlin, pieczeni i mięsa. Ma zazwyczaj długość od 16 do 20 cm i cienkie, bardzo ostre precyzyjnie tnące ostrze. nóż do krojenia w plastry Wymienione powyżej rodzaje noży uważam za absolutnie niezbędne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakości - 650 g samego mięsa; 350 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 płaskie łyżeczki soli; 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1 płaska łyżeczka cukru pudru (u mnie bez); 3 ząbki czosnku; 3 płaskie łyżeczki żelatyny; 1 czubata łyżka posiekanego koperku; 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka majeranku; Olej do wysmarowania folii aluminiowej; Folia aluminiowa(...)następnie tak przygotowaną roladę owinąć szczelnie w drugi kawałek folii alumniowej. Roladę owiniętą w folię przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w folii do wystudzenia. Wystudzoną roladę wyjąć z folii, przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin
Gospodyni Miejskabakalii. Len mielimy i zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku. Wkładamy do garnka, dodajemy pastę z kurkumy i zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, bez mieszania, do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia pod przykryciem i mieszamy. Jabłka obieramy ze skóry i trzemy na tarce(...)jabłka, kaszę jaglaną, zmielone wiórki kokosowe i płatki owsiane, cynamon. Masę wykładamy na tortownicę wysmarowaną olejem kokosowym o średnicy 24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 50 minut ( do czasu aż płatki migdałowe się ładnie zarumienią). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy wyciągamy z formy i kroimy. Najlepiej smakuje po spędzeniu kilku godzin w lodówce
Szkrab Je SamPrzepis dla fanów czekolady! Pieczony sernik mocno czekoladowy wykonany z serka mascarpone, ze śmietanką kremówką i gorzką czekoladą, na kakowym spodzie herbatnikowym oraz polewą z mlecznej czekolady na wierzchu. Wychodzi naprawdę genialny - prawdziwa rozpusta dla czekoladoholików! Bardzo kremowy i bardzo czekoladowy, ale nieprzesłodzony. Słodycz polewy z mlecznej czekolady równoważy smak gorzkiej czekolady w masie serowej. Taki serniczek jest w stanie(...)wiele czasu... Idealny na co dzień, jak i od święta. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik chałwowy Kawowe sernikobrownie Sernik z jagodami Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową Orzechowy sernik gotowany Sernik z jagodami i białą czekoladą Sernik kajmakowy z popcornem Składniki: Spód: 100 g herbatników 50 g masła 1 łyżeczka kakao Masa serowa
Kuchnia MagdaLenyObłędnie słodki deser dla miłośników bezy i lodów jagodowych. Zimny, więc idealny na letnie, upalne dni :) BLATY BEZOWE: 3 białka 150g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny KREM JAGODOWY: 1szklanka jagód 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 200g śmietanki kremówki Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Białka ubić na sztywno(...)dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na papierze do pieczenia narysować dwa prostokąty o wymiarach 10x23cm i wyłożyć na nie pianę. Można użyć rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140*C. Piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Jagody włożyć do garnuszka z cukrem i podsmażać
https:KKuchniaMniampózniej tylko zapiec i podać. Jako dodatek polecam dodać do nich sezonowe owoce, u mnie to truskawki na które zaczął się właśnie sezon! Pieczone naleśniki z serem Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60 Składniki Naleśniki: -2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam 1 szklanki mąki pszennej i 1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej) -1 szklanka(...)olej mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę, sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na kilka minut. --> Patelnię rozgrzewamy. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni bez dodatku tłuszczu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka. --> Nadzienie: --> W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy serek, jogurt, proszek budyniowy i cukier do smaku. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy --> Wykonanie: --> Na każdy
Marta GotujeChrupiące grzanki z tostowego pieczywa podane świeżymi pomidorkami i roladkami z szynką parmeńską i rukolą. Wszystko dopełniał krem balsamiczny, który ja baaardzo lubię! Danie bardzo smaczne, choć przyznam się bez bicia, że zdecydowanie wolałam tę wersję, która była poprzednim razem – czyli na bułkach <mniam> ______________________________________________________________________________________________________ Następnie dania główne …. które najpierw zachwyciły nasze oczy … potem nosy(...)przyjemnością zjadłabym dokładkę! :D Fantastyczne grzybowe risotto ( które już na dniach będę robić w domu! :D ) , niezwykle aromatyczne, z wyrazistymi kawałkami grzybów … niezwykle kremowe i delikatne. Do tego pieczona pierś z kurczaka – delikatna , absolutnie nie przesuszona i carpaccio z buraka, które dopełniało całość i sprawiało, że danie zasługuje na najwyższą ocenę! Dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane
Ostra na Słodkoearl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki soli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku ( użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę(...)rozgrzewamy do 180*C, babkę nacinamy na środku tworząc X, kładziemy łyżkę zimnego masła i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka). Gdyby wierzch zbyt szybko brązowiał, przykrywamy babkę papierem do pieczenia. Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika, przebijamy wykałaczkami i wieszamy (np. między krzesłami) i zostawiamy do ostudzenia. Letnia jest gotowa do zjedzenia
Gotowanie i blogowanieroku odważę się spróbować metalowej łopatki, ale jeszcze nie jestem na to gotowa 😉 Woll Titanium Stick – zdrowe smażenie bez tłuszczu Nano kompozytowa powłoka w technologii WOLL TITANIUM NONSTICK umożliwia przygotowywanie posiłków z minimalną ilością tłuszczu albo całkowicie bez niego. Do tej pory z dużą rezerwą podchodziłam do hasła patelnie beztłuszczowe . Moje wcześniejsze doświadczenia z nimi były raczej(...)powierzchni. Ale patelnia tytanowa Woll Diamond Lite znowu mnie zaskoczyła! Placki ziemniaczane czy rosti bez tłuszczu? Proszę bardzo! Jajka sadzone bez masła? Czemu nie. Pancakes na śniadanie na suchej patelni? Jak najbardziej. Nic nie przywarło, kompletnie nic! Jeśli zależy Wam na smażeniu bez tłuszczu, to ta patelnia Was nie zawiedzie. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Równomierna dystrybucja ciepła
Na-talerzu.plwiem ile razy zabierałam się za publikowanie tego przepisu. I piszę tutaj o latach, nie dniach. Za każdym razem gdy piekłam pstrągi, robiłam im zdjęcia i tyle. Zdjęcia nie nadawały się do niczego. No dobra, to następnym razem. Następny raz był w grudniu po południu. Czyli ciemno, więc do bani. Dobra, to może w kwietniu koło 15. Też źle. Serio(...)sumie dobrze. Pogoda dopisała. Kolor papieru był ok. No to siup. Wyszło to co macie poniżej. Już więcej nie będę walczyć, nie chce mi się. Przyznam się Wam bez bicia, że zawsze jedliśmy za mało ryb. Nie wiem czemu. Jeżeli chodzi o czas teraźniejszy, mam świadomość jak obecnie wygląda sytuacja mórz i oceanów. Nie jest kolorowo. Jeżeli lubicie oglądać
Kardamonovy