Domowa golonka w kapuście 164Dziś dla odmiany coś dietetycznego, czyli domowa golonka w kapuście :). Klasyczne , swojskie danie, które w polskiej kuchni ma zagwarantowaną wysoką pozycję. Składa się na to bez wątpienia wyjątkowe połączenie smakowe tych dwóch składników, które wręcz idealnie ze sobą współgrają. Golonka z kapustą to doskonałe danie na chłodne jesienne dni. Każdy z Was zapewne ma swój ulubiony sposób na przygotowanie(...)przecieramy odrobiną tłuszczu, wykładamy połowę kapusty. Następnie na niej układamy golonki, a pozostałą kapustą uzupełniamy przerwy pomiędzy nimi. 6. Przykrywamy naczynie, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni I pieczemy kolejne 40 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy, aż golonki ładnie się zrumienią. INNE NASZE
Kuchnia Na Wypasie
Sernik Mozaika 410szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka L 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 3 łyżki kakao 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, oba cukry, sól i siekamy nożem. Wbijamy całe jajka i zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, żeby(...)serowa: 1 kg sera (3 - krotnie mielonego) 100 g roztopionego i schłodzonego masła 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 gram bez cukru 5 jaj szczypta soli Twaróg i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej. 1. Ser mielimy trzy razy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajmy do nich szczyptę
kruche babeczki
Prowansalski dip z białej fasoli 225też szykujecie imprezę karnawałową i potrzebujecie przekąski, która zrobi furorę wśród znajomych, dip z białej fasoli rodem z południowej Francji jest tym, czego szukacie. Wyczujecie w nim ciekawą nutę pieczonego czosnku, kwaśność soku z cytryny, ale przede wszystkim wspaniale aromaty ziołowe. Mam nadzieję, że brzmi zachęcająco! W bardziej sprzyjającej porze roku możecie sięgnąć po świeże liście ( nadadzą się prawie wszystkie(...)zawsze mam je pod ręką. Dobrze się miksują, dając gładkie smarowidła, które chętnie łapią smaki od różnych dodatków. Kręcę pasty na kanapki, lub gdy wpadają do mnie znajomi. Często bez specjalnego przepisu, jedynie polegam na zawartości lodówki i szafek :) Ten prowansalski dip wyjątkowo dobrze smakuje ze świeżym pieczywem. Jednak na imprezach, wolę podawać pasty obok pokrojonych w słupki warzyw
Chilli Czosnek i Oliwa
Owsiane batoniki na przekąskę 2741zajrzałam do lodówki, do szafek i zrobiłam batoniki. Owsiane, bez mąki, bez dodatku tłuszczu i białego cukru (w zasadzie można pominąć nawet ten brązowy). Na dodatek także bez jajek i w ogóle nabiału, a więc wegańskie :D Do tego łatwo można je zamienić w bezglutenowe, używając takich właśnie płatków. No po prostu cud, miód i malina! Owsiane(...)jeśli go używamy) i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy przygotowaną mieszanką. Wyrównujemy powierzchnię, porządnie dociskając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min., aż wierzch dość mocno się zrumieni. Kroimy od razu po wyjęciu z piekarnika. (Można to zrobić nawet w trakcie pieczenia. Po ok. 20 min. wyjmujemy formę, kroimy podpieczoną masę
Ratunku obiad
Waniliowe ciasto jaglane 130można pomylić z sernikiem. Zamiast twarogu użyłam kaszy jaglanej, a reszta składników jak do normalnego sernika. Ciasto jest zbite, sycące i mocno waniliowe. Czasami mam ochotę na ciasto bez masy, nie za słodkie, takie do herbatki. Taki właśnie jest ten przepis. Wartości odżywcze 1 porcji:(12) 218 kcal(...)jajka, 1/2 szklanki mleka oraz 1/2 szklanki słodzika/cukru. Wszystko dokładnie blendujemy. Ciasto przelewamy na spód (masa nie powinna być zbyt gęsta i łatwo się przelać do formy) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 60 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnie
Waniliowe ciasto jaglane 146można pomylić z sernikiem. Zamiast twarogu użyłam kaszy jaglanej, a reszta składników jak do normalnego sernika. Ciasto jest zbite, sycące i mocno waniliowe. Czasami mam ochotę na ciasto bez masy, nie za słodkie, takie do herbatki. Taki właśnie jest ten przepis. Wartości odżywcze 1 porcji:(12) 218 kcal(...)jajka, 1/2 szklanki mleka oraz 1/2 szklanki słodzika/cukru. Wszystko dokładnie blendujemy. Ciasto przelewamy na spód (masa nie powinna być zbyt gęsta i łatwo się przelać do formy) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 60 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzu
Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła) 362przepisem was zaciekawię i uwierzycie, że tort można zrobić inaczej :) Dodam, że bardzo smakował wszystkim testującym, a sam krem okazał się hitem ;) Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki zmielonego hibiskusa Krem: 1 puszka(...)wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: Mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki zimnego płynu. Budyń wymieszać
FitKot
Seromakowiec 199Sernik i makowiec to dwa ciasta, które obowiązkowo wielu z nas piecze na święta Bożego Narodzenia. Podobnie jest u mnie i przynajmniej jedno z tych ciast musi pojawić się na świątecznym stole. Aby skrócić sobie czas na przygotowanie tych świątecznych wypieków mam dla Was przepis na seromakowiec. Jest to ciasto, które łączy w sobie i sernik i makowiec, czyli(...)kruchego 4 łyżki cukru 1 szczypta soli Warstwa serowa: 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty) 1/2 kostki (100 g) miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady (może być mleczna) 100 ml śmietanki 30% wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Seromakowca
Danka Pichci
Rogale marcińskie (wersja 2) 227posmarowania 1 jajko + 2 łyżki mleka do dekoracji 3 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody 50 g posiekanych orzechów włoskich Ciasto (przygotować je dzień przed pieczeniem rogali) Do mąki wsypać suche drożdże. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać szczyptę soli, wsypać zwykły cukier i wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko oraz roztopione, letnie masło. Całość wymieszać i wyrobić ciasto(...)prostokąt i zawinąć ciasto w folię spożywczą. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować miękkie masło (260 g) pozostawiając 2 cm boki (bez masła). Górny bok ciasta przełożyć na środek, następnie dolny na środek. Boki złączyć. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Owinąć w folię i wstawić
Ugotować
Ptysie z dawnych lat z kremem śmietankowym i jagodami 245szorowaliśmy je w balii pod studnią ale i tak nie wiele to zdało J Z tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego(...)które również smakują jak te dawniej , smakują jak te u Mamy! są naturalne bez ulepszaczy i konserwantów. W ofercie Manufaktury znajdziecie wiele zdrowych i naturalnych produktów-bez chemicznych dodatków. Gdy zatęsknicie za smakiem domowej zupy tam znajdziecie prawdziwy żur i koncentrat pomidorowy. W słoikach zamknięte są letnie i jesienne przysmaki jak jagody, konfitury agrestowe
Wanilia i Kardamon
Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki 220ciasto czekoladowe bez mąki nieco przypomina brownies, bo jest tak samo czekoladowe, ale o wiele lżejsze, nie jest takie zbite i gliniaste. Co ważne – upadłe ciasto czekoladowe bez mąki – nazwa tutaj mówi sama za siebie – opada w trakcie stygnięcia, więc nie musicie się obawiać tego, jak przy innych ciastach :) Składniki: 285 g gorzkiej czekolady(...)czekoladą. Ubite białka delikatnie wymieszać z masą czekoladową (miksować na niskich obrotach maksymalnie 2 minuty). Okrągłą formę wysmarować masłem i wysypać cukrem. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno nieco wyrosnąć i popękać. Od razu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kratkę
Pociąg Do Kuchni
Noże - który, do czego ? 263twardego ostrza i wysokiej odporności na korozję. nóż szefa kuchni nóż do pieczywa - posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo(...)być wykorzystywany także do filetowania. Charakteryzuje się wąskim niezbyt długim (około 14 cm) ostrzem. nóż do trybowania nóż do krojenia w plastry - używany do krojenia w cienkie plastry wędlin, pieczeni i mięsa. Ma zazwyczaj długość od 16 do 20 cm i cienkie, bardzo ostre precyzyjnie tnące ostrze. nóż do krojenia w plastry Wymienione powyżej rodzaje noży uważam za absolutnie niezbędne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada drobiowa na zimno 396kości - 650 g samego mięsa; 350 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 płaskie łyżeczki soli; 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1 płaska łyżeczka cukru pudru (u mnie bez); 3 ząbki czosnku; 3 płaskie łyżeczki żelatyny; 1 czubata łyżka posiekanego koperku; 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka majeranku; Olej do wysmarowania folii aluminiowej; Folia aluminiowa(...)następnie tak przygotowaną roladę owinąć szczelnie w drugi kawałek folii alumniowej. Roladę owiniętą w folię przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w folii do wystudzenia. Wystudzoną roladę wyjąć z folii, przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin
Gospodyni Miejska
Jaglany jabłecznik - bez glutenu, jajek i cukru 263bakalii. Len mielimy i zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku. Wkładamy do garnka, dodajemy pastę z kurkumy i zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, bez mieszania, do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia pod przykryciem i mieszamy. Jabłka obieramy ze skóry i trzemy na tarce(...)jabłka, kaszę jaglaną, zmielone wiórki kokosowe i płatki owsiane, cynamon. Masę wykładamy na tortownicę wysmarowaną olejem kokosowym o średnicy 24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 50 minut ( do czasu aż płatki migdałowe się ładnie zarumienią). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy wyciągamy z formy i kroimy. Najlepiej smakuje po spędzeniu kilku godzin w lodówce
Szkrab Je Sam