Bigos z wieprzowiną 103już przepis na bigos staropolski. Oba przepisy są bardzo podobne, no ale dobra. Skoro już go wyczarowałam, zrobiłam mu zdjęcie to niech idzie w świat. Bigos z wieprzowiną (bez grama wołowiny) wyszedł tak samo pyszny jak ten z wołowiną. Nie zauważyłam jakiejś znaczącej różnicy w smaku. Jeżeli więc nie macie dodatkowych funduszy na zakup droższego mięsa, kupcie tylko(...)dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jakieś dwie godziny (ja gotowałam trochę z pokrywką, trochę bez). Na drugi dzień gotujemy jeszcze z pół godziny. Pilnujcie poziomu płynów w garnku, żeby bigos się nie spalił. Jeżeli płynu jest za dużo, gotujcie więcej bez pokrywki. Chodzi o to, żeby bigos nie pływał w sosie, ale też żeby nie był
Kardamonovy
Karczma Biesiada – sala weselna i szampańska zabawa 143Karczma Biesiada – sala weselna i szampańska zabawa Sale weselne i ich odpowiedni wybór to warunek konieczny, by przyjęcie po ważnym wydarzeniu, jakim jest ślub, budziło same
Słodkie okruszki
Ciasto potrójnie kakaowe 116się Wam bez najmniejszego problemu, jeśli będziecie pamiętać o tym, by wszystkie składniki mieszać tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec lub to, że ciasto wyjdzie suche. Moje kakaowe ciasto to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na jej czekoladowe muffinki - jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie to ciasto upiec właśnie w formach do muffinek. Czas pieczenia skróci
Lekcje w kuchni
Baba ghanoush 118kuchence, bez sensu. Nie chce mi się. I pewnego dnia jednak mi się zachciało. Opaliłam nad palnikiem dwa bakłażany, upiekłam je, dodałam resztę składników, zmiksowałam. Jesu, to było coś niesamowitego. W ten sposób robiona baba ghanoush smakowała zupełnie inaczej, jedynie konsystencja została taka sama – nadal bardzo kremowa i puszysta. Smakowała trochę jak wędzonka, trochę jak pieczone ziemniaki z ogniska
Kardamonovy
Sernik cytrynowy. 134zrobić bez spodu w tortownicy. Będzie wtedy wyższy i będzie się ładniej prezentował. Składniki: 1 kg. twarogu sernikowego (miałam w wiaderku) 1 szklanka cukru 1 większa cytryna 8 jajek 100 g. masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej Na spód: 1 opakowanie herbatników (miałam opakowanie 200 g. Było trochę za dużo) Wykonanie: Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
Agusiowe smakołyki
Przepis na aioli 132grillowanych, pieczonych czy gotowanych warzyw, a nawet jako dodatek do gotowanych parówek. Od kilku lat świeci triumf bo sos aioli, a nie majonez, czy keczup, jest najpopularniejszym dodatkiem do frytek. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale ja Wam podam wersję najbardziej klasyczną, wersja podstawowa na aioli! Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Sos aioli bez zbędnych dodatków: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pavlova z agrestem i kiwi 127Mamy na blogu już ze dwa czy trzy przepisy na pavlovą, ale nie zaszkodzi mieć kolejnego. Tym bardziej, że to słodko-kwaśne połączenie naprawdę robi robotę
Marder&Marder Manufacture
MINI PLACKI NA ŚNIADANIE 106pieczenia (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki cukru * 300 ml mleka * 2 jajka * 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki zarówno suche jak i mokre umieścić w misce. Ciasto dobrze wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby nie było grudek. Patelnię rozgrzać (jeśli macie patelnię, na której można smażyć bez oleju
Zrób to smacznie
Kurczak w pomarańczach prosto z Greckiej Kuchni 162przemian z cytryną i gałązkami rozmarynu, skrop jeszcze oliwą z oliwek. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni, zamknięte naczynie włóż do piekarnika i piecz jakieś 90 minut, następnie ostrożnie zdejmij przykrycie i piecz kurczaka dodatkowe 20-25 minut. Podawaj z czarnymi oliwkami i Grecką Pitą. Podczas gdy ja szykuję kolejny Grecki przepis. Ty jeśli spodobała Ci się ten, zostaw(...)swój komentarz pod postem, będzie mi bardzo miło. Dziękuję . Jeśli szukasz inspiracji w Kuchni, to zapraszam na grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” . Bez wątpienia najlepsza grupa kulinarna, wspaniali ludzie, piękne potrawy nie tylko z Polski, ale z całego świata. Świetne zdjęcie profesjonalistów, ale także amatorów, konkursy z nagrodami od Diego Totti czy Domu Oliwnego
RafalCook
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 158Wegetariańska tarta jest naładowana warzywami. Dzięki temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje! Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie
Niedzielny kucharz
Zupa krem ze smażonych pomidorów 140Zupa pomidorowa to zdecydowanie jedna z ulubionych propozycji dorosłych i dzieci. Zwłaszcza dzieci. U nas w domu swego czasu hitem okazała się zupa z pieczonych pomidorów
Kolorowy Przepisownik
Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim 131robimy chleb bez drożdży po prostu mieszamy wszystkie składniki razem i wyrabiamy tak samo jak z drożdżami, z tym że ciasto umieszczamy od razu w natłuszczonej keksówce i odstawiamy na 10-12 h do rośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 250 st. C piekarnika i od razu po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez godzinę
Krylowa Kuchnia
PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką 224PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest
Mała Cukierenka
ciasto ucierane dla leniwych 233Bardzo fajnie się je robi a przede-wszystkim ładnie wyrasta .Do tego ciasta nadają się wszystkie owoce .Można nawet dać kruszonkę ale ja nie robiłam 30
Moje Wyroby
FARSZYNKI MARCHEWKOWE Z AKSAMITNYM FARSZEM 140parze bez soli, dlatego u mnie występuje sól. Jeśli masz gotowane marchewki w osolonej wodzie, być może, że sól nie będzie potrzebna. Najlepiej posmakować. 3. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oliwy i dodaj do marchewkowej masy. 4. Dodaj mąką oraz jajko i całość dobrze wymieszaj. 5. Rozłóż na blacie arkusz papieru do pieczenia, podsyp
globuskulinarny