Wiele lat temu jadałam je takie prosto wyłowione z morza u wybrzeży hiszpańskiej Galicji. Kilka prostych składników i pyszne danie gotowe. Do tego schłodzone wytrawne białe wino, chrupiąca bagietka i jesteśmy w raju. Mule w winie, mejillones a la marinera Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 kg żywych muli 1 cebula 3 listki laurowe sól morska
Kulinarne przygody Gatityprzygotowanej warzywnej bazy rozbijamy jajka. Gotujemy posiłek pod przykryciem do momentu aż białko się zetnie, ale przy zachowaniu płynnego żółtka. Danie najlepiej podawać ze świeżym pieczywem na zakwasie lub bagietką śniadaniową posmarowaną masłem
Szybko Tanio Smaczniepatelni z dodatkiem curry. Przenieść do naczynia żaroodpornego. Wbić jajko i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni przez ok. 15 minut. Podawać gorące np w towarzystwie bagietki
Szybko Tanio Smacznieawokado Awokado i czosnek obrać, umieścić w blenderze razem z jogurtem i przyprawami. Zblednować do otrzymania jedwabistej konsystencji. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać w miseczkach w towarzystwie bagietki
Szybko Tanio Smaczniepodsmażyć czosnek oraz zioła. Gdy zawartość będzie zarumieniona dodać szpinak i bulion. Całość gotować na małym ogniu, a po ugotowaniu miksować na gęsty krem. Podawać gorące np. w towarzystwie bagietki lub jogurtu
Szybko Tanio Smaczniearomatycznymi przyprawami które nadają gulaszowi nutkę orientu, nie przytłaczając przy tym podstawowych smaków. Natka pietruszki do wykończenia dopina smakowo całość na ostatni guzik. Gulasz podałam z pełnoziarnistą bagietką. Moje spostrzeżenie podczas jedzenia: do gulaszu można dodać 2 pokrojone w kostkę ziemniaki, dzięki czemu danie byłoby jeszcze bardziej sycące ( choć i bez nich daje radę
W kuchennej krainiemąką ściereczce (jak na zdjęciu). Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki przełożyć na blachę nacięciem do góry. Swoje bułki ułożyłam w perforowanej foremce do pieczenia bagietek dzięki czemu łatwiej zachowują kształt, ale nie jest to konieczne. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piekarnik spryskać wodą przy pomocy spryskiwacza, piec 25 - 30 minut
Stare Garyproduktów. Do wyboru mamy 14 kompozycji smakowych, z których miałam okazję próbować: * z komosą ryżową w stylu indyjskim Coś dla fanów quinoi - świetnie smakuje nie tylko na kromce chrupiącej bagietki, ale także... jedzona prosto ze słoiczka. W składzie znajdziemy ciekawe zestawienie smaków - banana z curry. Smakuje owocowo, tropikalnie. Całość jest słodka, lekko pikantna. Po prostu pyszna
Poranek na słodkoposypania po upieczeniu) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 10 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika, delikatnie podważać muffiny łyżeczką. Posypać resztą ziół. Podawać z sałatą i np. bagietką
Bulliotemperaturze 190°C. Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką
Bullionaleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już na patelni
Cooking Monsterwierzchu posypać jeszcze całość startą mozzarellą wraz z parmezanem. Ozdobić gałązkami rozmarynu i tymianku dla aromatu. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Podawać z chrupiącą świeżą bagietką (aby móc zebrać ten przepyszny sos z talerza). Smacznego
Wino Francja Kuchniamożesz też przygotować na cydrze, jest bardziej słodkawa) - 1 łyżeczka miodu - 1/4 sera Chabert Tomme de Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl - 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek obierz i zgnieć nożem. Cebulę i czosnek, podsmażaj
SMYKWKUCHNImożna zwiększyć temperaturę do 200 stopni i włączyć górną grzałkę, aby skrzydełka mocniej się zrumieniły. Skrzydełka pieczone w sosie BBQ, podaję z ziemniakami pieczonymi w piekarniku, frytkami lub bagietką. Smacznego
Smak mojego domunaleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już na patelni
Cooking Monster