Fasolkę zakupiłam na pobliskim straganie. Do warzyw dodałam grillowany ser camembert i chutney malinowy (o którym jeszcze napiszę). Proste i pyszne :) Składniki: fasolka szparagowa zielona świeża bazylia ser camembert bagietki chutney malinowy (lub inny sos) sól (opcjonalnie) Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Ser przygotować na grillowej patelni. Na talerzu ułożyć bazylię, następnie fasolkę i ser camembert. Podawałam z malinowym
zadanie-gotowaniejest to konieczne, można przedłużyć czas gotowania groszku o ile będzie to konieczne). Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać mięso z dużą ilością sosu z ryżem lub bagietką. Posypać kolendrą. Smacznego
Stare GaryAromatyczne i delikatne w smaku. Wyczuwalne są kolendra i imbir wraz z pomarańczą, razem tworzą wyjątkowy korzenno-cytrusowy posmak. Świetnie smakują z białym winem, bagietką lub garścią świeżych sałat. Składniki: Opakowanie krewetek (ja użyłam 465 g krewetek Grenlandzkich w skorupkach) 4 posiekane ząbki czosnku 1 pomarańcza - jej sok wraz ze skórką startą na małych oczkach mielony imbir, chili ziarenka
Zasmakuj Kuchnismarowania pieczywa. Możesz smarować nim świeży chlebek, a jeszcze lepiej tosty. Taki serek możesz wykorzystać także we wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą
Chilli Czosnek i Oliwapotrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, a właściwie jest to całkiem powszechny składnik. Świetnie smakuje jako danie główne ze świeżą pitą lub chrupiącą bagietką. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * kalafior – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * mielony cynamon – 1 łyżeczka * passata ( przecier ) pomidorowa – 250 ml * woda
Ostra na Słodkoduży gar, każdego dnia im więcej odgrzewana jest lepsza. A i zapas jest duży, można jeść ją na kilka sposobów. Do ziemniaków, do różnego mięsa, czy samą ze świeżą bagietką. Możecie dodać do niej trochę passaty lub nie. Ale na pewno nie pożałujcie jej ziół!;) Składniki: 2 średnie główki młodej kapusty 1 duże pęto dobrej jakościowo kiełbasy, tzn. dobrze mięsnej
Zasmakuj Kuchnilubi? Jeśli tak to to bardzo zazdroszczę – ten włoski przysmak to chyba moja największa zguba. Każdy mój wyjazd do Włoch kończy się grzesznie. Przeżyję wypad do Francji bez świeżej bagietki czy croissant’a, przeżyję USA bez glutenowego, ociekającego tłuszczem burgera, ale wyjazd do Włoch bez pizzy się nie liczy! 90% moich glutenowych grzechów to właśnie była włoska pizza. Uwielbiam
Fill The Bowlczasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by nadmiar płynu odparował). W międzyczasie doprawić ziołami i octem balsamicznym, który podkreśli smak potrawy. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub z bagietką
Dobra karmasokiem z cytryny, pieprzem i solą. Wszystkie składniki pokroić w grubą kostkę (cebulę posiekać drobno) i wymieszać z sosem. Podawać dobrze schłodzoną. Sałatka najlepiej smakuje z grzankami z bagietki
Dobra karmakolejny ważny dzień dla nas. Polska gra z Portugalia. Warto więc zadbać o kibiców i przygotwać im cos pysznego do zjedzenia. Moja propozycja to mega pyszna kanapka z domowej bagietki bardzo chrupiącej. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijakże długim czasie oczekiwania w końcu możemy uformować chlebki. Ciasto krótko zagnieść rękami i podzielić na 2 równe części. Podsypując dłonie i blat mąką uformować z nich podłużne bagietki, rolując je, zaznaczamy cienkie końcówki. Chlebki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić na kolejną godzinkę do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać
Nastoletnie Wypiekaniełyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru szczypta chili w proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili. W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię
cool and mintykremowym twarożkiem chrzanowym, wędzonym łososiem oraz ciepłym jajkiem sadzonym. Posypana czarnuszką i świeżymi kiełkami. Podgrzewanie bułek na patelni, to dobra metoda na odświeżanie pieczywa. Jeśli bułki zamienimy na bagietkę pokrojoną w cienkie kromeczki, otrzymamy świetną i elegancką przystawkę dla gości lub przekąskę na wielkanocne śniadanie, czy imprezę typu finger food. SKŁADNIKI/2 porcje 2 bułki 2 jajka sadzone
cool and minty