bagietka - 3616 przepisów (strona:169/242)

Zapiekanka z porów. 152

sosem. Posypać obficie bułką tartą i skropić ją pozostałym sokiem pomidorowym i oliwą. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Podawać posypane natką pietruszki z bagietką i białym winem. Można jeść na zimno

zadanie-gotowanie
Pszenica - wady i zalety. 217

gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi, napędzając jeszcze bardziej apetyt . Nic dziwnego, że po odstawieniu pszenicy chudniemy, skoro odcinamy się od gęstych energetycznie ciastek, wafelków, pączków, babeczek, białego chleba, bagietek, pizzy, hamburgerów. AMYLOPEKTYNA Amylopektyna to jedna z frakcji skrobi. W przeciwieństwie do amylozy (drugiej frakcji skrobi) jest ona łatwo trawiona i podnosi poziom cukru we krwi . Amylopektyna w dużych ilościach

Powiedz dietom nie
Domowe masło śmietankowe 174

wydawało mi się, że nie będę umieć... A to takie proste! Naprawdę! Zaczęłam od zwykłego śmietankowego, ale może już niedługo pomyślę o smakowym... Zwłaszcza że nachodzi mnie upiec czosnkowe bagietki :) Pewne jest jednak, że gdyby nie motywacja w postaci przedświątecznego "zajączka" od Pana Grzegorza, to masło czekałoby kolejne tygodnie na zrobienie :) Z całego serca więc dziękuję za piękną maselniczkę

Kuchnia w czekoladzie
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 194

moje ostatnie odkrycie. Na razie dopiero ją poznaję, ale co nieco już na niej przygotowałam. m.in. naszą najlepszą babkę (i to nawet dwa razy, tak bardzo nam posmakowała...), bagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki. Z czasem przepisów pojawi się więcej... Na początek jako, że Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę

Smaczne Zdrowe
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 139

zdecydowany smak. Cytrusy w połączeniu z czosnkiem i rozmarynem to naprawdę świetny zestaw smaków do kurczaka. A sos z dna foremki idealnie można wyjeść do końca pomagając sobie świeżą bagietką. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy, waga około 1,5kg 600g malutkich ziemniaków sałatkowych /lub tyle samo drobnych ziemniaków, przeciętych na pół/ 150-170g malutkich szalotek 100g masła 82% tłuszczu

Karo in the Kitchen
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 191

gładki i puszysty krem.   Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony. Nie jest to konieczne, bez niego zupa jest lżejsza, ale daje on fajny śmietankowy smak. Bagietkę pokroiłam w małą kostkę. Podpiekłam na suchej patelni. Skropiłam grzanki oliwą  z oliwek. Posypałam solą, ulubionymi ziołami, granulowanym czosnkiem i ostrą papryką. Można też podawać z tradycyjnymi grzankami czosnkowymi

potrawyregionalne
Jajka faszerowane z boczkiem i szczypiorkiem 232

połączenie - jajka z boczkiem i szczypiorkiem! Jest pysznie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: 5 jajek, 4 cieniutkie plasterki boczku, pęczek drobnego szczypiorku, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz dodatkowo: mix sałat, bagietka Jajka ugotować na twardo i pozostawić do ostygnięcia. Boczek drobno pokroić, a następnie przesmażyć do czasu, aż będzie ładnie rumiany i chrupiący. Gotowy boczek wykładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć

Plate of Joy
Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami 126

Przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach. Po 25 minutach bez folii z dodatkiem masła drugie 25 minut w do zrumienienia się. Podawać z ulubionymi sosami oraz chrupiącą świeżą bagietką

Wino Francja Kuchnia
Boeuf Strogonow 147

laurowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, dodać śmietankę słodką, dusić całość około 15 minut na malutkim ogniu. Na koniec dodać kwaśną śmietanę albo crème fraîche. Przyozdobić świeżym koperkiem. Podane ze świeżą bagietka skomponuje się idealnie. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami 146

patelni, sos nabierze smaku, a następnie całość zredukować poprzez gotowanie przez jedną minutę. Ułożyć na talerzu upieczone warzywa, soczyste medaliony oraz aksamitny i bardzo smaczny do nich sos pieprzowy. Bagietka obowiązkowa. Proponowane wina do wołowiny to : czerwone Côtes de Bergerac (Sud-ouest); czerwone Bordeaux supérieur rouge (Bordeaux); czerwony Saint- Emilion (Bordeaux

Wino Francja Kuchnia
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 144

bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Sałatka nicejska 147

według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana z bagietką i różowym winem :) Składniki: (na zdjęciach widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku

bistro mama
Smarowidło z bakłażana i suszonych pomidorów 120

kiedy lubimy zjeść coś niebanalnego na kanapce. Dzisiejsza propozycja to fajny dodatek na kanapki, ale również do bagietki jako mini kanapeczki na imprezie. Sprawdza się świetnie.  Może nie wygląda, ale z pewnością smakuje :) Składniki: 1bakłażan słoiczek suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku czerwona cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól/pieprz bazylia  Przygotowanie: Bakłażana kroimy w plastry i przekrajamy

ChilliJemy
Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 151

Najbardziej klasycznym dodatkiem do tak przygotowanej ryby są gotowane ziemniaki, prosto z osolonej wody, bez żadnych innych dodatków. Frytki będą za tłuste i za ciężkie, zabiją delikatny smak potrawy. Bagietka pszenna też będzie dobrą opcją – niczego więcej nie trzeba już więcej gotować, a świetnie wchłonie maślany sos. Jeśli macie ochotę na warzywny dodatek do tej ryby, poza ziemniakami świetnie sprawdzą

Karo in the Kitchen