bagietka - 3616 przepisów (strona:176/242)

Ciabatta 95

kolejnym wyzwaniu wspólnego gotowania postanowiłyśmy wraz z Mirabelka i Gin upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.  Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej

Codzienne Gotowanie
Wegańskie kiełbaski hot-dogi 185

dogi. Efekt przerósł moje oczekiwania, kiełbaski okazały się pikantne, z chrupiącą skórką i miękkie w środku,przez co  idealnie komponowały się z warzywami, sosem i przypieczoną na ruszcie bagietką :) Następnym razem planuję dodać płyn wędzarniczy a same wege kiełbaski zapakować w osłonki foliowe. Polecam wegańskie kiełbaski szczególnie na grilla, choć nadają się do usmażenia patelni i upieczenia w piekarniku

VegUlka
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 196

Lubię, gdy nasz dom pachnie świeżo pieczonym chlebem. Co tydzień w weekend nasza kuchnia zamienia się w piekarnię, ja w piekarza, z umączonym czołem wesoło formującego chleby, bułki czy bagietki. Na półkach naszej spiżarni stoi spory wybór mąk, od żytniej przez orkiszową, do chlebowej pszennej. Mam w czym wybierać. Ale od czasu do czasu wygodnie posiłkuję się gotowym miksem różnych

Karo in the Kitchen
Najlepsze Śniadanie SZAKSZUKA (SHAKSHOUKA) Jajka w Pomidorach 444

Przykryj patelnię pokrywką i duś całość aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (jeśli wolisz ścięte żółtko, duś jajka dłużej). Gotowe danie podawaj najlepiej ze świeżym pieczywem, bagietką lub bułką. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 150

produkty, mogą jedynie szybko schować się ze wstydu. I jeszcze uwaga na koniec, w przepisie użyłem dodatku mleka i masła, wiem że prędzej możemy spotkać te składniki, we francuskich bagietkach a nie we włoskim placku. Zapewniam jednak że dodanie tych produktów, nada naszemu ciastu dodatkowego aromatu i niezwyklej wprost delikatności. składniki ciasta na dwa spody pizzy 300 g mąki pszennej

Miód i pieprz
,,Duet warkoczy rybnych” 105

idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam!   Składniki: • filet z łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn

Podróż w kulinaria
Krewetki z patelni z porem, czosnkiem i natką 225

wcześniej krótko obsmażyłam (po 2-3 minuty z obu stron), delikatnie doprawiłam, skropiłam sokiem z cytryny i... gotowe! Podałam z wcześniej ugotowanym ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się świeża bagietka. :) Polecam! Składniki (na 2-3 porcje) : ok. 450 g białych krewetek vannemi (użyłam mrożonych) ząbek czosnku biała część pora  2 łyżki oliwy  2 łyżki kremowego, śmietankowego serka sól

Kuchnia Ellie
Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark 154

dziękujemy.  Dla odmiany moje zapiekanki zostały przygotowane z gotowanymi pieczarkami - lubicie takie wersje domowych zapiekanek ? Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark SKŁADNIKI : 2 bułki paryskie lub małe bagietki 200 g pieczarek 200 g sera żółtego np gouda sos  Madziarów Folwark szczypiorek ketchup PRZYGOTOWANIE : Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru 173

program low  (80 - 90 st. C)  i gotować przez 10  godzin. Powstały sos można zabielić śmietaną. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
SAŁATKA ARABSKA 8664

wierzch sałatki.Całość posypać obficie prażoną cebulką.Sos można zrobić bardziej dietetyczny tylko na bazie jogurtu greckiego,wtedy dodajemy go ok 8 łyżek.Sałatkę podajemy z grzankami lub czosnkową bagietką.Smakuje obłędnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Sos tymiankowo – maślakowy 139

minut . Wyłączamy gaz , dodajemy śmietankę , mieszamy , pieprzymy , wkładamy gałązki tymianku i zakrywamy przykrywką na 5 minut , żeby wszystko przeszło aromatem zioła i pieprzu . Gotowe , można podawać z ziemniakami lub bagietka ziołową " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />   Post Sos tymiankowo – maślakowy pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Kanapkowa vendetta 200

Cóż może być lepszego od talerza smakowitych kanapek zapitych litrami herbaty czy kakao w zimowe śnieżne popołudnie? Kanapki z chleba, bułek,bagietek,pszennych, pełnoziarnistych na zakwasie,z miodem,słonecznikiem, dynią, suszonymi pomidorami... Marginalizowane. Spychane na dół jedzeniowej durszlakowej blogowej hierarchi. Wypowiada się im wojne, ciągle marudzi: znowu kanapki...A przecież kanapki są podstawowym pożywieniem studenta... TOP 10 Kanapki z chleba

Fiolka w kuchni
Zupa gulaszowa z papryką 239

dużą ilością mięsa, papryki i ziemniaków. Ktoś może powiedzieć, że to nie zupa, a gulasz Zupa jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa z papryką: SKŁADNIKI: 50 dag łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 250 ml wrzącej wody, 500ml bulionu lub rosołu, 3 ziemniaki, 1 płaska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wątróbka z pieczarkami 160

zupełnie wypieczoną . Po tym czasie wyłączamy gaz , prószymy pieprzem , ewentualnie dosalamy i odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut . Po tym czasie możemy już serwować . Polecam podać ze świeżą bagietką " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />   Post Wątróbka z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Konfitura brzoskwiniowa z nutką cytrynową 149

dodaj cukry. Gotuj na malutkim ogniu pół godziny, aż konfitura nabierze gęstości. Przełóż do słoików, szczelnie je zakręć. Konfitura jest gotowa już na drugi dzień. Ugrillowałam szybko kromeczki z bagietki i położyłam po łyżce słońca na każdą. Pyszna, w sam raz na zimę, o ile tej zimy doczeka. Wypróbowałam i na pewno dorobię jeszcze , póki brzoskwinia jeszcze obecna! Spróbujcie

Z Kuchni Do Kuchni