Błyskawiczna w przygotowaniu i pyszna sałatka z rukolą, serem camembert i szynką szwarcwaldzką podana z bagietką stanowi świetną propozycję na śniadanie lub kolację. Dodatek pomidorków koktajlowych i gruszki oraz sosu musztardowo- miodowego nadaje sałatce oryginalnego smaku i czyni ją jeszcze smaczniejszą. składniki na 3 porcje 250 g rukoli 150 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach 120 g sera camembert
Smakowite Daniasię dzieje w Irlandii! Zazwyczaj stosujemy go w połączeniu z cukrem do różnego rodzaju ciast. Ja dziś mam propozycję dżemu rabarbarowo-imbirowego. Świetnie smakuje na tostach albo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka 2 wysterylizowane
Kulinarna rozmowaziemniaczki, 30 g masła, 500 ml rosołu lub po prostu 2 szklanki wody i sami nagotowujemy sobie rosół na jakimś kawałku mięsa bezpośrednio w zupie – ja tak robię). Ewentualnie bagietka lub jakiś zasuszony chleb do przygotowania grzanek. U mnie grzanki rozeszły się tak szybko, że nie załapały się na sesję zdjęciową (dzieci). Wiosenna zupa z liści rzodkiewki – przepis. Starannie
MODA NA BIObiałego cukru 10 g żelatyny w proszku kilka kropli aromatu pomarańczowego Składniki na mus z foie gras: 100 g foie gras 60 g masła sól, pieprz Do podania: bagietka lub ciabatta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Zaczniemy od galaretki: W garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparuje alkohol (czyli
My Culinary Artodparowania płynu. Włożyć małże i gotować pod przykryciem 5-6 minut. W trakcie gotowania potrząsnąć garnkiem. Wyrzucić muszle zamknięte. Podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą. Ja podałam z bagietką korzenną, którą maczałam w sosie. Do małży polecam Quinterra Riesling z winnicy Kühling-Gillot. Półwytrawny Riesling znad Renu o przyjemnie mineralnych, kamiennych nutach (czerwone łupki) i owocowym aromacie z dominującą nutą
królestwo garówpotrząsając garnkiem w trakcie gotowania. Zamknięte muszle wyrzucić. 1/2 małży wyjąć i wydobyć z nich mięso. Wrzucić je do zupy. Doprawić zupę sola i pieprzem. Podawać z grzankami z bagietki. * pomidory z puszki, ponieważ już nie sezon, a w sklepach szklarniowe tylko... zastawa
królestwo garówokoło łyżeczki cukru. Aby smak był pełniejszy dorzuciłam zeszklony na maśle starty drobno ząbek czosnku. Wystarczy dokładnie "zblendować" i krem gotowy. Zupę podałam z zapieczoną w piekarniku bagietką posmarowaną domowej roboty masłem czosnkowym. Kleks śmietany obowiązkowy... ... a starty parmezan mile widziany ;) Następnym razem, kiedy krem będę robić na użytek domowy - przygotuję wersję bardziej ognistą. A tymczasem smacznych snów
Kuchnia po mojemuzazdraszczajcie i Mężów do kuchni zaganiajcie... chociaż może i nie, bo lepiej smakuje jak przyrządzane z własnej, nieprzymuszanej woli. Składniki (na 3 osobową rodzinkę): 4 jaja 2 parówki 1 bagietka 3-4 łyzli tartego sera żółtego 3-4 plastry mozzarelli zioła prowansalskie papryka słodka musztarda, keczup (wg upodobań) Przygotowanie: Parówki podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy lekko się zrumienią ściągamy
Kuchnia po mojemumajonez i/lub jogurt - w takiej ilości by uzyskać puszystą konsystencję i kremowy smak. Pasta gotowa. Najlepiej, żeby się trochę "przegryzła" w lodówce. Pewnie najbardziej smakuje z pyszną, chrupiącą bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło bardzo dobrze skomponuje się z ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać do pasty
Kuchnia po mojemuCudowny zapach krąży między półkami z żarówkami, ściereczkami i ubraniami, wabiąc klientów na stoisko z pieczywem. Sztab chemików w laboratoriach zadbał o nasze pozytywne wrażenia. Sztuczna chrupiąca skórka na bagietce, otulająca cudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć nam dużo miłych, sztucznych doznań smakowych, do złudzenia przypominając francuskie śniadanie zjedzone w Paryżu. Obok stoiska serwującego kawę
SzczyptaSmaQIdealnym dodatkiem do tej zupy są serowe grzanki. Składniki: 5 dużych cebul 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 l wywaru z warzyw pieprz sól bułka lub bagietka masło do posmarowania bułki starty żółty ser Wykonanie: Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na maśle. Następnie cebulę oprószyć mąką, zarumienić i wymieszać. Do cebuli wlać trochę zimnego wywaru
Mama Gotujetopione np. typu gouda 1 brokuł 100 ml białe wino 1-1,5 l bulion warzywny 1 ząbek czosnku 100ml śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa białe wino parmezan bagietka lub grzanki Ugotowane małe różyczki brokułów wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego z białym winem. Dodać serki topione i gotować do ich rozpuszczenia. Przyprawić sola , pieprzem i gałką
MarciochaKucharzyCiabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Te z regionu jeziora Como mają chrupiącą skórkę, są miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne
Ostra na SłodkoCiabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a k ażdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Te z regionu jeziora Como mają chrupiącą skórkę, są miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo
Ostra na Słodkośniadanie? Bardzo proszę! Pyszna jajecznica podana z włoskimi grzankami z dużą ilością pomidorów, świeżej bazylii i oliwy z oliwek! Mnnniamiii!!! SKŁADNIKI dla 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - 4 kromki bagietki na zakwasie lub ciabatta (ewentualnie pieczywo jakie lubisz) - 4 pomidory pelati - oliwa z oliwek z dodatkiem chili (ja kupuje najlepszą oliwę z oliwek -zazwyczaj włoską, następnie przelewam do buteleczki
SMYKWKUCHNI