bagietka - 3616 przepisów (strona:190/242)

Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 181

okazji dawno odwiedzić. Ostatnio mi się to udało i smakowałam ten prezent przez niemal dwie godziny. Piękna muzyka, cudowne światło, poranny spokój, magia klepsydry odmierzającej czas zaparzenia herbaty, świeżutka bagietka, wspaniały miód...  Ten prezent był  mi bardzo potrzebny. Podobnie jak chwile spędzone zaraz potem w równie dawno nieodwiedzanej księgarni. Regularnie i notorycznie obdarowuję się talerzykami, sztućcami, dzbanuszkami, filiżankami

KUCHARNIA
Stecca. Po prostu. 124

prostszego.  Myliłam się. Jest Stecca .  Po włosku "listewki", a po piekarsku podłużne cieniutkie chlebki nadziane z wierzchu oliwkami, pomidorkami lub czosnkiem.  Trochę jak płaskie bagietki, z cudownie chrupką skórką i mocno dziurkowanym, delikatnym i lekko wilgotnym miąższem.  Nie muszę chyba pisać, że najlepiej smakują jeszcze gorące, urywane po kawałku. To coś pomiędzy focaccią a najprostszą pizzą

KUCHARNIA
Czerwona kapusta. Po prostu, inaczej. A ja znikam... 86

talerz i znikam. Już wiecie, gdzie mnie szukać. A Wy, gdzie się ukrywacie? PIECZONA CZERWONA KAPUSTA Z GORGONZOLĄ  Uwierzcie, te smaki idealnie do siebie pasują. Podajcie z kawałkiem bagietki lub innego dobrego, najlepiej domowego pieczywa.Tym daniem kapusta przełamuje stereotyp opatrzonego tła do kaczki, pieczeni czy rolad i wkracza na stół jako gwiazda pierwszoplanowa! Zasługuje na oklaski i owacje

KUCHARNIA
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 146

Było nią listopadowe spotkanie z Amber.  Wszystko w niej jest poezją - cudowny aromat czosnku, delikatny, lekko słodki smak i jasno bursztynowy kolor. Czosnkowy poemat.  Posmarujcie nią opieczoną bagietkę lub domowy chleb z twarogiem - będziecie zachwyceni tym niezwykłym smakiem.  Już za parę godzin grudzień - słoiczek tej wyjątkowej galaretki może być wspaniałym pomysłem na prezent dla kogoś

KUCHARNIA
Pęczak i pomarańcze. Poezja. 184

vinaigrette. Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz wyfiletowane cząstki czerwonych pomarańczy razem z sokiem, jaki powstał przy ich krojeniu - doda całości cudownego smaku. Wymieszać. Świetnie smakuje z kawałkiem podpieczonej bagietki.  * cytat z książki Kuchnia koszerna, wyd. Tenten

KUCHARNIA
Briami -casseruola Delicious, 114

piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane! =====dodatkowe informacje * Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi

w mojej kuchni
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 159

pieczarki, cebulę i smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą.ogórkiem kiszonym... Fegato di volatili con verdure ...... Ingredienti: pollo 400g di funghi 400g fegatini , cipolle, peperoni 3 , 4 cucchiai di olio , 2 cucchiai di salsa

w mojej kuchni
Kremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym 175

przykrywania garnka pokrywką. Do ugotowanej dyni dodać mleczko kokosowe i wszystko zmiksować. Doprawić jeszcze do smaku jak potrzeba i ponownie zmiksować. Podawać z dowolnymi dodatkami- grzankami,  ziarnami lub bagietką

Monia miesza i gotuje
SAŁATKA POLSKO WŁOSKA Z ŁOSOSIEM 248

śniadanie miałam chęć na sałatkę . Szybko się ją robi,a do pysznych bagietek czosnkowych stanowi idealny dodatek, można więc się najeść. Jak dla mnie pycha!   Składniki: puszka łososia w oleju opakowanie miks sałat z rukolą ser mozarella 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków koktajlowych garść grzanek z oliwą z oliwek suszona bazylia, pomidory i czosnek- łyżeczka z Piątnicy Wykonanie: Miks

Z Majeczką w kuchni
PODLASKA A'LA BRUSCHETTA 133

znaną Nam wszystkim bruschettę, ale na mój podlaski smak. Koryciński ser, grzybki z Puszczy Augustowskiej, ogóreczki z podlaskiej ziemi...papryczki chili z mojej hodowli.(też Podlaskie )Pycha! Składniki: 1 bagietka kilka plastrów sera korycińskiego swojski Czesławy Zarzeckiej naturalnego kilka grzybków marynowanych: prawdziwki, podgrzybki małe kilka małych ogóreczków konserwowych kilka papryczek chili lub ewentualnie paski słodkiej papryki mieta do dekoracji Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
Wegańskie MAKÓWKI LUKSUSOWE 180

zrobić pojedynczą ale będzie żałować! Składniki: - mak - 40 dkg - migdały - 20 dkg - cukier puder - 10 dkg - laska wanilii - 2 sztuki - do wyprodukowania śmietanki: nerkowce - 30 dkg - zamiast bułki mlecznej: bagietka - 40 dkg - kokos do ozdoby I teraz tak. Najlepiej zacząć od ugotowania maku. ZMIELONY mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy jakieś pół godzinki do 40 minut, potem wykładamy na sito

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Dietetyczny wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy! 194

CZERWONEJ SOCZEWICY! Prosty, bardzo smaczny i pożywny pasztet z czerwonej soczewicy. Tych, którzy jeszcze nie próbowali zaskoczy smakiem i będziecie często wracać do tego przepisu. Pasztet podałam na pełnoziarnistej bagietce, z rukolą, ogórkiem zielonym i kiełkami rzodkiewki! Pycha! SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy z oliwek - 3 żółtka (nie są konieczne jeżeli

SMYKWKUCHNI
Smażony ser camembert na sałacie 167

tartej. Usmażyć na oliwie z obydwóch stron na złoty kolor. Upieczony ser ułożyć na sałacie. Skropić oliwą, octem balsamicznym i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać gorące najlepiej ze świeżą bagietką. Życzę smacznego! Post Smażony ser camembert na sałacie pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Pasta z tuńczyka i kurczaka 332

Przepis na prostą w przygotowaniu pastę z tuńczyka i piersi z kurczaka. Najlepiej smakuje z bagietką lub prosto z miseczki ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera) liść laurowy, sól, pieprz 1 puszka tuńczyka (185 g) w sosie własnym 1/2 małego słoiczka delikatnego majonezu (ok. 110 g) szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru 200

czosnku 1-2 liście szałwii 3 /4 szklanki wytrawnego sherry  lub czerwonego wina 1/4 szklanki wody  1 litr   bulionu wołowego (4 szklanki)  po 2 kromki bagietki na osobę  ser Gruyere lub Cheddar starty lub w plasterkach Świeża natka pietruszki, do przybrania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać oliwą.  Umieścić

Stare Gary