okazji dawno odwiedzić. Ostatnio mi się to udało i smakowałam ten prezent przez niemal dwie godziny. Piękna muzyka, cudowne światło, poranny spokój, magia klepsydry odmierzającej czas zaparzenia herbaty, świeżutka bagietka, wspaniały miód... Ten prezent był mi bardzo potrzebny. Podobnie jak chwile spędzone zaraz potem w równie dawno nieodwiedzanej księgarni. Regularnie i notorycznie obdarowuję się talerzykami, sztućcami, dzbanuszkami, filiżankami
KUCHARNIAprostszego. Myliłam się. Jest Stecca . Po włosku "listewki", a po piekarsku podłużne cieniutkie chlebki nadziane z wierzchu oliwkami, pomidorkami lub czosnkiem. Trochę jak płaskie bagietki, z cudownie chrupką skórką i mocno dziurkowanym, delikatnym i lekko wilgotnym miąższem. Nie muszę chyba pisać, że najlepiej smakują jeszcze gorące, urywane po kawałku. To coś pomiędzy focaccią a najprostszą pizzą
KUCHARNIAtalerz i znikam. Już wiecie, gdzie mnie szukać. A Wy, gdzie się ukrywacie? PIECZONA CZERWONA KAPUSTA Z GORGONZOLĄ Uwierzcie, te smaki idealnie do siebie pasują. Podajcie z kawałkiem bagietki lub innego dobrego, najlepiej domowego pieczywa.Tym daniem kapusta przełamuje stereotyp opatrzonego tła do kaczki, pieczeni czy rolad i wkracza na stół jako gwiazda pierwszoplanowa! Zasługuje na oklaski i owacje
KUCHARNIAByło nią listopadowe spotkanie z Amber. Wszystko w niej jest poezją - cudowny aromat czosnku, delikatny, lekko słodki smak i jasno bursztynowy kolor. Czosnkowy poemat. Posmarujcie nią opieczoną bagietkę lub domowy chleb z twarogiem - będziecie zachwyceni tym niezwykłym smakiem. Już za parę godzin grudzień - słoiczek tej wyjątkowej galaretki może być wspaniałym pomysłem na prezent dla kogoś
KUCHARNIAvinaigrette. Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz wyfiletowane cząstki czerwonych pomarańczy razem z sokiem, jaki powstał przy ich krojeniu - doda całości cudownego smaku. Wymieszać. Świetnie smakuje z kawałkiem podpieczonej bagietki. * cytat z książki Kuchnia koszerna, wyd. Tenten
KUCHARNIApiec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane! =====dodatkowe informacje * Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi
w mojej kuchnipieczarki, cebulę i smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą.ogórkiem kiszonym... Fegato di volatili con verdure ...... Ingredienti: pollo 400g di funghi 400g fegatini , cipolle, peperoni 3 , 4 cucchiai di olio , 2 cucchiai di salsa
w mojej kuchniprzykrywania garnka pokrywką. Do ugotowanej dyni dodać mleczko kokosowe i wszystko zmiksować. Doprawić jeszcze do smaku jak potrzeba i ponownie zmiksować. Podawać z dowolnymi dodatkami- grzankami, ziarnami lub bagietką
Monia miesza i gotujeśniadanie miałam chęć na sałatkę . Szybko się ją robi,a do pysznych bagietek czosnkowych stanowi idealny dodatek, można więc się najeść. Jak dla mnie pycha! Składniki: puszka łososia w oleju opakowanie miks sałat z rukolą ser mozarella 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków koktajlowych garść grzanek z oliwą z oliwek suszona bazylia, pomidory i czosnek- łyżeczka z Piątnicy Wykonanie: Miks
Z Majeczką w kuchniznaną Nam wszystkim bruschettę, ale na mój podlaski smak. Koryciński ser, grzybki z Puszczy Augustowskiej, ogóreczki z podlaskiej ziemi...papryczki chili z mojej hodowli.(też Podlaskie )Pycha! Składniki: 1 bagietka kilka plastrów sera korycińskiego swojski Czesławy Zarzeckiej naturalnego kilka grzybków marynowanych: prawdziwki, podgrzybki małe kilka małych ogóreczków konserwowych kilka papryczek chili lub ewentualnie paski słodkiej papryki mieta do dekoracji Wykonanie
Z Majeczką w kuchnizrobić pojedynczą ale będzie żałować! Składniki: - mak - 40 dkg - migdały - 20 dkg - cukier puder - 10 dkg - laska wanilii - 2 sztuki - do wyprodukowania śmietanki: nerkowce - 30 dkg - zamiast bułki mlecznej: bagietka - 40 dkg - kokos do ozdoby I teraz tak. Najlepiej zacząć od ugotowania maku. ZMIELONY mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy jakieś pół godzinki do 40 minut, potem wykładamy na sito
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECZERWONEJ SOCZEWICY! Prosty, bardzo smaczny i pożywny pasztet z czerwonej soczewicy. Tych, którzy jeszcze nie próbowali zaskoczy smakiem i będziecie często wracać do tego przepisu. Pasztet podałam na pełnoziarnistej bagietce, z rukolą, ogórkiem zielonym i kiełkami rzodkiewki! Pycha! SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy z oliwek - 3 żółtka (nie są konieczne jeżeli
SMYKWKUCHNItartej. Usmażyć na oliwie z obydwóch stron na złoty kolor. Upieczony ser ułożyć na sałacie. Skropić oliwą, octem balsamicznym i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać gorące najlepiej ze świeżą bagietką. Życzę smacznego! Post Smażony ser camembert na sałacie pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie SmakiPrzepis na prostą w przygotowaniu pastę z tuńczyka i piersi z kurczaka. Najlepiej smakuje z bagietką lub prosto z miseczki ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera) liść laurowy, sól, pieprz 1 puszka tuńczyka (185 g) w sosie własnym 1/2 małego słoiczka delikatnego majonezu (ok. 110 g) szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artczosnku 1-2 liście szałwii 3 /4 szklanki wytrawnego sherry lub czerwonego wina 1/4 szklanki wody 1 litr bulionu wołowego (4 szklanki) po 2 kromki bagietki na osobę ser Gruyere lub Cheddar starty lub w plasterkach Świeża natka pietruszki, do przybrania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać oliwą. Umieścić
Stare Gary