bagietka - 3616 przepisów (strona:153/242)

Terrina z watróbką cielęcą po wenecku 159

włoskim stole wielkanocnym. Jednym z nich była terrina z wątróbką cielęcą po wenecku. Terrina bardzo mi przypadła do gustu, więc postanowiłam ją zrobić ponownie w domu. Z kromką chrupiącej bagietki i kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina, to niebo w gębie 😍. Terrina z wątróbki Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 400 g wątróbki cielęcej 100 ml czerwonego wina

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z cieciorką, zielonymi oliwkami i migdałami 102

orzechy włoskie rozdrabniamy i dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy olejem rzepakowym. Doprawiamy do smaku i oprószamy suszonym oregano. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się" Podajemy z chrupiącą bagietką i schłodzonym włoskim winem. Nie wylewaj wody z cieciorki, przygotuj z niej mus czekoladowy

Moja smaczna kuchnia
Zapiekany bakłażan po sycylijsku 102

składniki zapiekanki były chrupiące. Na koniec ułożyłem na wierzchu pokrojoną na kawałki mozzarellę i zapiekałem do czasu, aż ser się rozpuścił. Należy podać od razu, gorącą np. z chrupiącą bagietką

R'n'G Kitchen
Oszukana pasta z awokado 120

się tylko ćwiartkę uratować. Tą najbardziej zieloną. Wykorzystałam ją i dlatego dzisiejszą pastę nazwałam „ Oszukaną pastą z awokado „. :) Pasta wyszła przepyszna. Szczególnie podana na świeżej i chrupiącej bagietce wiejskiej. Pasta jest z jajami ugotowanymi na twardo, chrzanem i domowym, łatwym do przygotowania wegańskim majonezem, którego przygotujecie dosłownie w kilkanaście sekund. Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/oszukana-pasta-awokado-cheated-avocado-paste1-1170x874.jpg The post Oszukana pasta

Moja Delicja
GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA 122

UDKA KURCZAKA Z GRILLA   Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na udka z kurczaka pieczone na grillu. Udka te świetnie smakują z grillowanymi śliwkami w boczku i świeżą bagietką. Polecam przepis :) Czas przygotowania : około 1h Liczba porcji: 4 SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 3 cebule szalotki 5 łyżek chutney z mango 9 łyżek dobrej oliwy

Moja Książka Kucharska
KOTLETY MIELONE Z GRILLA 83

KOTLETY MIELONE Z GRILLA Potrawa niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu - świetnie smakuje ze świeżą bagietką i grillowanymi kolbami kukurydzy.  Polecam przepis na kotlety mielone z grilla.   Czas przygotowania : 30 minut Liczba sztuk: 8 SKŁADNIKI: 250g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 250g grubo zmielonej dobrej kiełbasy (świeżej) 4 filety z sardeli 1 łyżka kaparów 1 jajko 1 czerstwa

Moja Książka Kucharska
RYBA Z GRILLA 126

zbieramy razem i szczelnie zawijamy.  Uwaga! Każde dzwonko łososia przygotowujemy oddzielnie. Krok 4. Rybę pieczemy na grillu przez około 8 minut z każdej strony. Łososia podajemy ze świeżą bagietką oraz ulubioną sałatką z mieszanych warzyw. * MASŁO PIEPRZOWE: 80 g miękkiego masła mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczką marynowanego zielonego pieprzu (ziarenka) i 1/2 łyżeczki grubo mielonego, białego pieprzu

Moja Książka Kucharska
Leczo do słoików 107

sycąca potrawa. Na blogu znajduje się już przepis na leczo, ale dzisiaj prezentuję leczo w słoikach na zimę. Po otwarciu wystarczy dodać podsmażoną wędlinę i serwować ze świeżą bagietką, ryżem lub innym dodatkami. Polecam!     Leczo do słoików   Składniki:   1,5 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża

Smak mojej kuchni
Wołowina po burgundzku 115

Augustowi Escoffier, który jest autorem tego przepisu. Mięso po upieczeniu jest bardzo miękkie, wręcz rozpada się. Sos jest gęsty, zawiesisty, aromatyczny. We Francji danie podaje się ze świeżą bagietką, można je również serwować z ziemniakami, kaszą lub gnocchi. Jak dla mnie jest to najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek miałam okazję jeść. Polecam!     Wołowina po burgundzku   Składniki

Smak mojej kuchni
Warzywa pieczone z chili, lubczykiem i rodzynkami 163

słodkich rodzynek. Idealne połączenie! Smakują same lub z dodatkiem ulubionego makaronu czy kaszy. Podczas pieczenia warzywa puszczają sok, więc takie danie można śmiało zjeść z dodatkiem świeżej chrupiącej bagietki, na końcu maczając ją w pysznym i zdrowym warzywnym soku. Nic się nie może zmarnować:) Smacznego:) Na zdrowie! Składniki: 1 cukinia 2 pomidory 5 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 mniejsza cebula

Zasmakuj Kuchni
Pasta z awokado i orzechów 149

talerzu! I to jeszcze na start, na śniadanie, moc:) A teraz słowo o paście.. Bardzo zasmakowała mi na śniadanie, posmarowałam nią sobie kawałek świeżej i chrupiącej bagietki. Rany...Tak jak szybko się ją robi tak szybko zniknęła, w zasadzie "na raz" na śniadanie. Pisałam już na swoim blogu o cudnych zdrowotnych wartościach odżywczych awokado, więc jedzcie

Zasmakuj Kuchni
Kapusta pekińska duszona z warzywami - bigos wegeteriański 197

warzywko na gorąco. Z dodatkiem kilku warzyw z udziałem kapusty pekińskiej przygotujesz  pyszny bigosik wegeteriański i to w ekspresowym tempie. Idealny dodatek do obiadu, ale z kawałkiem chrupiącej bagietki to pyszne samodzielne danie. Polecam przepis do wypróbowania! Zajadaliśmy się bigosikiem, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 marchewki 1/2 pora 2 selery naciowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tosty z piwnymi pieczarkami 149

grzaneczki/tosty robiłam już kilka razy i świetnie się spisują. Posypane parmezanem są na prawdę wyśmienitą przekąską. Na około 10-12 tostów weka/bułka kanapkowa/bułka paryska/bułka wrocławska;) ewentualnie bagietka ok. 400 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 75 ml piwa parmezan (ilość wg uznania) sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na mniejsze części (plasterki, półplasterki

Smaki Na Talerzu
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 186

zalewamy nim zawartość miseczki – uwaga, będzie mocno buzować!   Sos zostawiamy do ostygnięcia. A jak wystygnie – jemy dokładnie tak jak nam się podoba – ja wciągam go nawet ze świeżą bagietką SKŁADNIKI 60g szczypioru 40g imbiru 30g czosnku niecałe 1/2 łyżeczki drobnej soli 125ml oleju – rzepakowego, słonecznikowego albo ryżowego Zapisz

Karo in the Kitchen
Parówki po meksykańsku 200

puszki, podsmażone parówki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić razem przez kolejne 5 minut. Potrawę przyprawić ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło z bagietką, pajdą chleba lub ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 6 dorosłych osób. Smak potrawy można wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Parówki można zastąpić

Gospodyni Miejska