pyszne (a moim zdaniem nawet smaczniejsze). Idealne zarówno do smarowania pieczywa (np. pity), jak i jako dip do maczania surowych warzyw. Ja najczęściej zjadam go po prostu ze świeżą bagietką – taka kolacja bardzo często gości w moim domu. W zależności od regionu (a nawet kraju) babę przygotowuje się nieco inaczej, ale zawsze sekretem jest opieczenie bakłażana, które nadaje paście
Poezja smakunastępnie używamy blendera by jeszcze raz wszystko dokładnie zmielić i połączyć. Na koniec doprawiamy do smaku. Smacznego ! :) Jeśli chcecie pastę użyć do grzanek to polecam kupić bułki bagietki, pokroić ją w plastry, a następnie podpiec w piekarniku. A następnie wyjąć i posmarować pastą. Mówię wam, to jest dobre
Gotuj z MąkąWłoskie danie- kurczak Cacciatore, czyli kurczak duszony na patelni, zatopiony w sosie pomidorowym, z pieczarkami i oliwkami. Podajemy go z makaronem, ryżem lub bagietką. Danie aromatyczne, pyszne i bardzo proste do zrobienia. Składniki: 6 udek z kurczaka (około 700 g) sól pieprz oliwa z oliwek, do smażenia- kilka łyżek 2 cebule 250 g małych pieczarek 4 ząbki czosnku
Smak mojego domuSkładniki: bagietka, ciabatta, lub inne pieczywo 125 g ricotty 200 g bobu (świeżego lub mrożonego) 10 listków świeżej mięty skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku gruboziarnista sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa Wykonanie: Bób gotować 10 minut (mrożony wcześniej rozmrozić). Przelać na sitku zimną wodą i obrać ze skórek. Wymieszać bób
zadanie-gotowanieminutach możemy zmniejszyć płomień i jeśli zajdzie potrzeba smażyć jeszcze przez kilka minut. Przekładamy na talerz i posypujemy świeżą natką. Najlepiej smakuje w towarzystwie tortilli lub zwykłej pszennej bagietki. Możemy również podawać z ryżem. Smacznego
Kuchnia od dwojgabazylii. Na talerzu układamy naprzemiennie mozzarellę i pomidory. Na wierzchu rozkładamy pokrojone oliwki i listki bazylii. Całość skrapiamy octem balsamicznym, polewamy oliwą oraz posypujemy pieprzem i solą. Podajemy z bagietką. Smacznego
Smak mojego domuwbijamy jajka i doprawiamy je solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 3-4 minuty do momentu aż białka nam się zetną. Możemy podawać z bagietką jednak wybornie smakuje również bez. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelatego ogórki kiszone, papryka i czerwona cebula oraz oliwa z oliwek i posiekany koperek tworzą znakomitą całość. Sałatkę można również podać z sosem czosnkowym, doskonale smakuje zajadana ze świeżą bagietką. składniki na 4 porcje 300 g wędzonego kurczaka 1/2 szklanki kaszy kuskus czerwona cebula czerwona papryka 2-3 ogórki kiszone pęczek posiekanego koperku 1-2 łyżki oliwy
Smakowite Daniaduszone w sosie pomidorowym. Danie podaję najczęściej z natką, koperkiem lub posiekaną rukolą. Gdy mamy ochotę na bardziej sytą wersję dodajemy tarty żółty ser, najczęściej parmezan lub bursztyn oraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki
Zasmakuj KuchniWstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez ok. 30 minut. Przed podaniem możemy posypać świeżą bazylią. Podajemy np. ziemniakami pieczonymi w piekarniku, pieczarkami smażonymi lub tylko z bagietką. The post Kurczak Caprese z piekarnika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękanapki, na krakersy jako przekąska. Zdrowy pomysł na śniadanie, podwieczorek, przegryskę w ciągu dnia na bagietkę. Taką pastę podaję najczęściej na chrupiących grzankach, dekoruję czymś świeżym zielonym i serwuję! Składniki: 3 dojrzałe awokado 100 g koziego sera łyżeczka mielonych orzechów włoskich kilka kropel soku z cytryny do smaku: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie: 1. Awokado obieram
Zasmakuj Kuchniuwielbiam. Dziś, mam dla Was propozycję potrawy grzybowej, która pasuje do wielu dań – do placków ziemniaczanych, klusek, makaronów i mięs. Mnie najlepiej smakuje sos podawany z chlebem lub bagietką. Składniki : 1 kg grzybów leśnych, mieszanych 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 170 ml śmietany 30 % pęczek pietruszki sól i pieprz według upodobań Przygotowanie Grzyby oczyszczamy i myjemy
Kasia i jej kobiecy światLubicie smarowidła na chleb? Jeśli tak, to pokochacie to masło, jest obłędnie kremowe, bardzo aromatyczne i nadaje się do wielu dań. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko. Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni. Przygotowuje się
SMYKWKUCHNIskładnikó wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki). W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo, rosną w trkacie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały. Podawaj z od razu z sosem
Anioły w kuchnibakłażana. Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 st. C. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokrojonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Na zimno też smakuje doskonale z np. chrupiącą bagietką
Moja smaczna kuchnia