Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka

Przepis na : śniadanie

W taki chłodny styczniowy poranek ciepłe rozgrzewające śniadanie to coś, na co zdecydowanie mam ochotę. Dziś postawiłam na jajka, żeby jednak nie było zbyt klasycznie wybrałam afrykański sposób na jajka, czyli szakszukę 😃 Szakszuka po arabsku znaczy "wielki bałagan". I rzeczywiście jest to swego rodzaju bałagan na patelni 😉 Pochodzi ona z Tunezji, ale równie popularna jest w Egipcie, Maroku czy Izraelu. A od jakiegoś czasu popularność zdobywa również w Polsce. Szakszuka to potrawa złożona głównie z jajek i po... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.