Kimchi - kwaszona kapusta pekińska na sposób azjatycki

Kimchi - kwaszona kapusta pekińska na sposób azjatycki

Kimchi - kwaszona kapusta pekińska na sposób azjatycki

My mamy naszą kiszoną kapustę białą a w Azji mają Kimchi - kwaszoną pekińską kapustę z dodatkiem octu ryżowego. Dodaje się do niej min. bardzo dużo czosnku, cebulę i pastę z dwóch rodzaji ostrej papryki i min. sos ostrygowy. Jest przepysznym dodatkiem w czystej formie do mięs i ryżu, ale i tak jak z naszej rodzimej kapusty kiszonej np. bigos, jest ona bazą do wielu innych potraw i zup. Kimchi jest tradycyjną od wieków, żeby nie powiedzieć od ponad 2,5 tys. lat potrawą kuchni koreańskiej. Na przestrzeni wieków po... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Sztuka gotowania w/g Samiry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.