Bułgaria - Pieczona dynia z miodem i orzechami (Pechena tikva s med i orehi)

Bułgaria - Pieczona dynia z miodem i orzechami (Pechena tikva s med i orehi)

Bułgaria - Pieczona dynia z miodem i orzechami (Pechena tikva s med i orehi)

Przepis na : deser

Tym deserem oficjalnie witamy jesień. Sezon dyniowy w pełni, więc nie ma na co czekać! Znowu przenosimy się do Bułgarii, bo pomimo tego, że kuchnia bułgarska często uznawana jest za nudną i nieciekawą, jest zupełnie inaczej! Składniki (na 3-4 porcje) - 300 g pokrojonej w sporej wielkości kostkę dyni (mniej więcej 5x5 cm) - 2 łyżki miodu - 50 g orzechów włoskich - łyżeczka cynamonu - 3-4 łyżki wody Przygotowanie: 1) Dynię kroimy w kawałki 5x5 cm lub większe. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2) Piekarnik... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Roślinożerni urlopowicze

Warto przeczytać

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Dieta Pegan - na czym polega?

Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?

Czytaj dalej...

Dieta na pamięć i koncentrację

Problemy z pamięcią i koncentracją mogą wynikać w szczególności z tego co spożywamy. Podczas wzmożonego wysiłku naszego mózgu, potrzebuje on dużej ilości glukozy, gdyż podczas nauki pracuje on na podwyższonych obrotach.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.